Antrenorul Universitatii Cluj, Gigi Multescu, a declarat dupa victoria impotriva Stelei, scor 2-1, ca nu este surprins de rezultatul obtinut de elevii sai in aceasta partida.
"Am jucat cu 3 varfuri, normal ca ne asteptam sa castigam cu Steaua, altfel nu jucam asa. Putem castiga mult mai multe meciuri dar trebuie sa eliminam niste greseli si de data aceasta am reusit. Nu cred ca vom petrece in seara asta pentru ca suntem in cantonament", a declarat Multescu exact in momentul in care se pregatea sa intre la vestiar dupa joc.
Saturday, October 27, 2007
MULTESCU: "NE ASTEPTAM SA CASTIGAM CU STEAUA"
Publicat de cuibus la 10:12 AM 0 comentarii
JOVANOVIC: "STEAUA NU A ARATAT A ECHIPA DE LIGA"
Sârbul Nemanja Jovanovic, autorul primului gol al "studenţilor", poate cel mai frumos al acestei ediţii a Ligii I, a marturisit ca aceasta reusita este cea mai importanta din cariera sa de pana acum.
"Consider ca dupa aceasta victorie, ar trebui sa ne revenim psihic. La gol, a sarit mingea si am incercat. E cel mai important gol din cariera mea! Asa a fost sa fie, sa se sparga ghinionul nostru tocmai cu Steaua. Oricum, Steaua nu a aratat a echipa de Liga Campionilor", a declarat Jovanovic.
Publicat de cuibus la 10:04 AM 0 comentarii
U CLUJ - STEAUA 2-1 / STEAUA A APRINS 'LANTERNA'!
“U”, ultima clasata în Liga I, a spart gheata când nu se astepta aproape nimeni si a obtinut prima victorie în esalonul de elita dupa mai bine de opt ani
“Sepcile rosii” au dat lovitura pe “Ion Moina”, reusind sa învinga Steaua lui Gigi Becali, fapta care nu a fost la îndemâna “dusmanilor” din Gruia în urma cu doua luni.
Atât “U”, cât si Steaua au început prudent meciul, jucatorii ambelor echipe stând foarte grupati, distantele dintre linii fiind greu de masurat chiar si cu sublerul. Si totusi parca alb-negrii au avut un plus de curaj, însa panica semanata de Savu pe flancul drept al apararii bucurestene n-a avut efect si pe tabela de marcaj. Surprinsi de îndrazneala "lanternei", stelistii n-au avut decât replici de cascadorii râsului în primele 20 de minute, când suturile lui Nesu (10), Croitoru (16) si Nicolita (17) au zburat departe de poarta lui Szolomajer. Insa, ca o echipa mare, Steaua a speculat prima ezitare a defensivei clujene. Suller si Iodi s-au încurcat reciproc în apropierea coltului terenului, Iacob le-a furat mingea, a centrat în fata portii, de unde Nicolita l-a învins pe Szolomajer cu o deviere la coltul scurt (’21). A fost primul sut pe poarta al bucurestenilor. “Sepcile” n-au resimtit prea tare socul primirii golului, însa Goga n-a fost deloc inspirat în preajma portii, la doua bune contraatacuri ardelene (29, 30). In schimb, Nemanja Jovanovic a gasit o bijuterie de executie, foarfeca pe spate din coltul careului mic, cu care l-a învins pe Zapata si a aruncat tribunele în aer : 1-1 (‘35). Ultimele replici ale primului act le-au apartinut bucurestenilor, însa Croitoru (’40, sut în transversala) si Badea (42) au punctat doar la impresia artistica.
Dupa pauza s-a jucat pe contre, fiindca remiza nu-i convenea nimanui. Mai întâi, Goga a sutat în bara, din întoarcere, de la 20 de metri (51), pentru ca aproape imediat Iacob sa rateze doua bune situatii la poarta gazdelor (52, 56). Clujul a raspuns tot prin Goga, probabil la cel mai bun meci al lui în Liga I, dar nici «decarul » alb-negrilor nu a fost mai norocos (72, 75). Cu sase minute înainte de final, Goga a dat lovitura de gratie, cu un lob peste Zapata, dupa ce înainte cu câteva secunde columbianul salvase din fata lui Nemanja Jovanovic. Fluierul final a consemnat un 2-1 identic cu cel din toamna lui 1995, ultima victorie a lui “U” împotriva Stelei în campionat.
Universitatea Cluj: 33. Szolomajer - 17. Suller, 3. Iodi, 30. Park, 24. M. Jovanovici - 25.Olah, 22. Haciatrian, 15. A. Mureşan (21. Bolohan '46), 20. A. Savu (8. R. Sabo '37, 19. G. Coman '82) - 10. Goga, 9. N. Jovanovici
Steaua: 1. Zapata - 18. P. Marin, 3. D. Goian, 5. I. Rada, 15. Neşu - 16. Nicoliţă (30. Zaharia '69), 20. Lovin (84. Surdu '53), 10. N. Dică, 26. Croitoru - 9. V. Badea (25. Neaga '49), 19. V. Iacob
Cartonaşe galbene: Olah '69, R. Sabo '74, Bolohan '81 / V. Badea '35, P. Marin '47, D. Goian '60, Neşu '65
from prosport
Publicat de cuibus la 9:45 AM 0 comentarii
În încăierare, un suporter al Stelei a fost azvârlit în lacul Chios!
În urma incidentelor de la partida dintre "U" Cluj şi Steaua, mai mulţi fani ai oaspeţilor s-au ales cu vânătăi serioase, capete sparte şi ochii în lacrimi, de la sprayurile forţelor de ordine.
Publicat de cuibus la 8:21 AM 0 comentarii
TUDOR SI BACIU, OUT
ABSENTE Cei doi fosti jucatori stelisti nu vor putea evolua astazi împotriva echipei din Ghencea din cauza unei raceli.
Cei doi jucatori ai Universitatii au racit chiar în saptamâna premergatoare partidei cu Steaua, iar Gigi Multescu nu i-a putut pastra în lot pentru partida de astazi.
La meciul cu Steaua va avea ocazia sa joace împotriva fostei sale formatii doar unul dintre cei trei jucatori ai clujenilor care au trecut prin Ghencea. Mijlocasul Gigel Coman va fi singurul care va avea ocazia sa tina sus steagul coloniei ex-steliste din curtea Universitatii. Ca o ironie a sortii, Martin Tudor si Marius Baciu au contactat o viroza respiratorie chiar înaintea partidei cu ros-albastrii si nu s-au antrenat toata saptamâna. Tudor a fortat pâna în ultima clipa o revenire rapida, el facând câteva ture de antrenament la sedinta de pregatire de ieri, de la Floresti, dar verdictul medicului nu i-a fost favorabil. In lipsa fostului portar al Stelei va intra între buturi Emil Szolomajer, iar rezerva va fi fostul rapidist Calin Moldovan, inclus pentru prima oara în lotul Universitatii în acest campionat.
Nici fundasul Marius Baciu nu se simte prea bine, el suferind de asemenea de gripa. In lipsa acestuia, a fost fortata revenirea internationalului de tineret Andrei Cordos, care a absentat de la Craiova tot din pricina unei raceli. Accidentarea lui Baciu s-ar putea sa fi cântarit si ea în decizia lui Gigi Multescu de a renunta la sistemul 5-3-2 încercat la meciul cu Universitatea Craiova în favoarea unui modul 4-4-2.
from prosport
Publicat de cuibus la 12:54 AM 0 comentarii
Thursday, October 25, 2007
'SEPCILE' TINTESC CUPA
“U” CLUJ Tehnicianul echipei clujene, Gigi Multescu, a declarat ca “lanterna rosie” îsi propune un parcurs chiar mai lung în Cupa României si nu vor neglija aceasta competitie. Faptul ca sortii le-au scos în cale Pandurii Târgu Jiu l-a bucurat pe antrenorul clujenilor, care crede ca echipa sa se poate gândi la sferturile de finala.
“Nu am picat nici foarte bine nici foarte rau. Pandurii Târgu Jiu este o echipa normala. Cupa României este un obiectiv pentru noi. Mi-am propus mereu acest obiectiv si ca jucator si ca antrenor”, a afirmat Multescu.
from prosport
Publicat de cuibus la 8:24 AM 0 comentarii
MURESAN TINE SAMBATA CU "U" CLUJ
CFR CLUJ Seful liderului Ligii I s-a ferit sa spuna ca o disputa cu concitadina "U" în optimile Cupei României ar fi fost mai usoara decât confruntarea cu Jiul harazita de sorti. "Poate cu Sanatatea sa fii fost mai bine, dar nici cu Jiul nu ne va fi usor. Au echipa tânara si orgoliul de a elimina echipa de pe primul loc din Liga I. Despre Universitatea nu spun decât ca sâmbata voi fi suporterul ei în partida cu Steaua. Sper sa câstige", a declarat Iuliu Muresan.
from prosport
Publicat de cuibus la 7:26 AM 0 comentarii
CONSTANTIN A SCAPAT DE SUSPENDARE
Rapidistul Emil Dică a fost chemat astăzi la Comisia de Disciplină a LPF pentru a explica incidentul pe care l-a avut cu colegul său de echipă, Marius Constantin, în timpul partidei cu Poli Iaşi.
Surse din cadrul LPF au dezvăluit pentru ProSport că memoriul depus de CFR Cluj prin se solicita suspendarea lui Marius Constantin a fost respins deoarece în foaia observatorului partidei nu a fost specificat vreun eveniment.
În jurul orei 14:00 a ajuns la Comisie decarul rapidist, însoţit de antrenorul Mircea Rednic şi patronul George Copos!
Ora 14:45 Patronul giuleştenilor a ieşit de la Ligă, declarând iritat: "CFR nu mai reprezintă culorile albvişinii. Nu-l vor suspenda vreodată pe Marius Constantin pentru ca nu au motive"
from prosport
Publicat de cuibus la 6:51 AM 0 comentarii
"SOMN UŞOR!" ÎN POM
În fiecare weekend, sute clujeni ies la iarbă verde, iar pasionaţii de pescuit nu lasă nici cea mai rea vreme să le încurce planurile. Ei toţi sunt printre cei care ar putea beneficia din plin de invenţia unui alt clujean, Mihai Petruţ: un sac de dormit care nu se aşează pe jos, ci se agaţă în copac.
Au făcut-o de... oaie
Inventatorul sacului de dormit care se agaţă în pomi are 24 de ani şi este student la Facultatea de Artă şi Design din cadrul Universităţii Americane de la Paris, Mihai Petruţ este de origine clujean.
Pe când făcea drumeţii, i-a venit şi ideea ciudatului obiect. "Mergeam în multe excursii cu prietenii la munte, cu cortul. Stăteam acolo până nu mai aveam mâncare. Într-una dintre excursiile noastre, cei mai mulţi erau plecaţi după lemne, iar câteva fete încercau să facă focul. Când ne-am întors, le-am găsit pe fete în copac. Motivul? Trecuse o turmă de oi şi s-au speriat...", a povestit Mihai. Atunci s-a gândit prima oară cum ar fi să poată dormi în copac, într-un mod comod şi fără să le fie frig.
O idee de râs?
"După liceu, cu ajutorul unei fundaţii, am reuşit să intru la facultate la Paris. Atunci, planul sacului de dormit a fost uitat la stadiul de schiţe", îşi aminteşte Mihai. Ajuns la Paris, a fost absorbit de cursuri, astfel că ideea a rămas pe tuşă. "Mi-am adus aminte de ea la un curs de desen, când tema a fost un obiect sau un concept pentru supravieţuirea în condiţii extreme. De acolo, după ce am stârnit o grămadă de râsete şi remarci haioase printre colegi, a ieşit un proiect bun", a povestit el. Câteva luni mai târziu, s-a gândit ca împreună cu un coleg american să realizeze pentru unul dintre târgurile de invenţii de la Paris un sac de dormit în copac în mărime naturală.
La târg, proiectul celor doi a stârnit multe curiozităţi, unii chiar au vrut să îl cumpere, unii au crezut că asfel de saci se fabrică pe bandă şi au comandat câteva zeci, iar alţii au ţinut cu orice preţ să îl testeze. "A fost una dintre cele mai haioase săptămâni din viaţa mea. Nu pot să spun că ne aşteptam să fie cea mai tare chestie de acolo, dar nu ne aşteptam nici să fie atât de popular", a adăugat Mihai.
Şi uite-aşa, dintr-o sperietură cauzată de oi, sacul de dormit în copac a devenit realitate.
În balon, "spânzurat" de o creangă
Primele probleme au apărut la alegerea materialelor din care trebuia construit sacul, care trebuia să fie foarte uşor, dar în acelaşi timp suficient de rezistent încât să susţină un om.
"Nu puteam să îl facem greu, pentru că kilogramele lui, plus cele a ocupantului, ar fi rupt orice creangă. În plus, ar fi fost greu de transportat. Aşa că am ales un fel de nylon ca materialul de cort şi am construit un schelet subţire dintr-un metal foarte uşor", a povestit Mihai.
Chiar dacă în proiectul iniţial nu s-au gândit la geamuri, produsul final are două hublouri şi se agaţă în copac cu ajutorul unei sfori folosite de alpinişti.
from clujeanul
Publicat de cuibus la 2:22 AM 0 comentarii
Wednesday, October 24, 2007
CONDUCEREA RAPIDULUI RASPUNDE DUR CFR-ULUI
Ca reactie a demersului celor de la CFR Cluj, care au inaintat o cerere la FRF prin care solicita suspendarea fundasului Marius Constantin, in urma incidentului de la Iasi, conducerea FC Rapid a emis un comunicat pe site-ul oficial al clubului prin care ataca dur conducerea clubului ardelean.
"Cu părere de rău, constatăm că, după ce a spart tiparele în privinţa grandomaniei, conducerea clubului CFR Cluj se opinteşte din răsputeri să ne demonstreze că şi-a pierdut şi ultima brumă de bun simţ. Dacă ar mai fi dispus şi de o fărâmă de luciditate, profesorii de moralitate din Gruia ar fi realizat că de purtarea mârlănească de care dau dovadă ar fi putut avea parte la rândul lor, în momentul în care Semedo i-a rupt piciorul stelistului Pleşan. Cazul recent, cu suspendarea ulterioară a portarului craiovean Bornescu după accidentarea gravă a bistriţeanului Coroian (faptă nesancţionată de arbitru, ca şi cea a lui Semedo), demonstrează că şi jucătorul portughez al CFR-ului ar fi avut aceeaşi soartă dacă ar mai fi existat şi alte mostre de nesimţire precum şefii lui Semedo.
Oricum, ultimul lor gest confirmă, cu vârf şi îndesat, faptul că visatele recompense financiare din partea UEFA le-au furat minţile de tot. Terorismul verbal dezvoltat de şefii CFR-ului a intrat deja într-o altă fază. Până la urmă, mult prea umflata grupare din Cluj (vă daţi seama ce încredere au alde Paszkany şi Mureşan în Andone şi jucătorii lor de milioane de euro, dacă apelează la mizerii din acestea?) nu rămâne în amintirea recentă a microbistului român decât prin jenanta reprezentare din Cupa UEFA. Unde a fost «descălţată» de modesta Anorthosis Famagusta, care i-a stricat deja clamatul sejur de plăcere, din Cipru. Că-şi dublează acum capitalul de penibil, e treaba aşa-zişilor intelectuali din fruntea clubului, cărora le pregătim o întoarcere la fel de fericită din Giuleşti precum cea din Cipru", se mai precizează în articolul de pe site-ul grupării FC Rapid.
from prosport
Publicat de cuibus la 8:25 AM 0 comentarii
Tuesday, October 23, 2007
MOCIRLA PE "ION MOINA"
"U" CLUJ Concertul divei americane Beyoncé a facut ravagii, gazonul arenei clujene fiind distrus pe 70% din suprafata sa. Meciul "U" - Steaua se va disputa în conditii improprii.
Asa cum era de asteptat, trecerea cântaretei Beyoncé prin Cluj a lasat urme greu de reparat. Gazonul de pe "Ion Moina" este distrus aproape complet, astfel încât meciul "U" - Steaua de sâmbata se va disputa în conditii dificile.
Chiar daca suprafata de joc a fost acoperita cu o pânza, gazonul arata groaznic marti dimineata, la câteva ceasuri dupa încheierea concertului sustinut de Beyoncé, pe multe portiuni iarba fiind distrusa complet. La distrugerea suprafetei de joc de pe "Ion Moina" nu a contribuit doar concertul în sine, ci si ploaia care a cazut din plin luni seara, în timpul acestuia. Cum vremea nu pare sa se îndrepte la Cluj, sunt sanse foarte mari ca meciul de sâmbata "U" - Steaua, sa se desfasoare pe un teren mocirlos, care va afecta calitatea jocului. Mai mult, îngrijitorii de la stadion nu au putut sa înceapa înca de ieri lucrarile de reparare a suprafetei de joc întrucât mai întâi trebuie sa-si încheie treaba muncitorii care demonteaza scena pe care a concertat Beyoncé. Oricum, potrivit îngrijitorilor, terenul va fi practicabil doar peste doua saptamâni, astfel încât si meciul "U" - Ceahlaul, de pe 3 noiembrie, risca sa se desfasoare în conditii improprii. "Nu avem ce face, acestea sunt conditiile. Sunt oameni platiti care vor munci pentru a aduce suprafata de joc la conditii cât de cât practicabile. Aceasta întrucât un gazon prost nu avantajeaza niciuna dintre echipe, nici pe noi, nici pe Steaua", a spus directorul sportiv al lui "U", Sorin Vadana.
Antrenamente la Clujana si la Floresti
Fotbalistii lui Gigi Multescu vor mai calca pe iarba de pe "Ion Moina" aproape sigur doar la meciul de sâmbata cu Steaua, fiind exclus ca "sepcile" sa se mai antreneze pâna atunci pe respectiva arena. Ca atare, în urmatoarele zile, alb-negrii îsi vor efectua sedintele de pregatire fie la baza Clujana, fie pe terenul din comuna Floresti, situata la 5 kilometri de oras.
from prosport
Publicat de cuibus la 10:52 PM 0 comentarii
Matei Corvin intra in revonvare
De ce oare?...Pai cum e foarte la moda azi marirea de penis..a scris si Matyas Kiraly o scrisorica la Bela si Frunda Baci prin care solicita o marire de penis pentru el si calul lui. Cum acestia asculta doleantele minoritarilor de azi 23.10.2007 a inceput operatiunea:))..sa auzim de bine...ca strazile si trotuarele sunt pline de gropi, B-dul Eroilor e in paragina si lucrarile sunt de 2 lei..si noi ii "marim" penisul la Matei Corvin. RUSINICA BOLOBOC! Traiasca frumoasa si fascinanta Romanie!
Publicat de cuibus la 10:55 AM 0 comentarii
Monday, October 22, 2007
BILETELE CU STEAUA, LA ACELASI PRET
“U” CLUJ Tichetele de intrare la partida cu Steaua, care va avea loc sâmbata de la ora 15, vor fi puse în vânzare începând de marti. Oficialii clujeni au decis ca preturile sa nu fie modificate, cu toate ca se asteapta la un interes mai mare din partea suporterilor. Astfel pretul tichetelor va fi cuprins între 10 si 30 de lei.
"Am luat aceasta hotarâre pentru ca nu am reusit sa le oferim pana acum satisfactii prea mari clujenilor", a explicat vicepresedintele Radu Constantea, pe site-ul oficial al Universitatii.
Publicat de cuibus la 8:19 AM 0 comentarii
Sunday, October 21, 2007
Apa şi solul Clujului sunt otrăvite cu plumb!
Rezultatele de laborator arată că nivelul poluării a depăşit cu mult pragul critic
Laboratorul mobil din cadrul companiei SC RomPetrol Quality Control SRL a prelevat zilele trecute probe de aer, apă şi sol în municipiul Cluj-Napoca. Analizele au fost efectuate conform normelor internaţionale în vigoare, iar rezultatele arată un nivel de contaminare cu plumb mai mare de două ori decât cel admis.
Apa şi solul din Cluj-Napoca sunt pline de compuşi toxici de plumb, iar cifrele depăşesc cu mult media acceptabilă. Astfel, în reţeaua de apă potabilă a Clujului s-au găsit 26 μg de plumb la fiecare litru de apă, când maximul admis de normele Ministerului Sănătăţii este de numai 10 μg/l!
Adică de două ori şi jumătate mai mult! În sol, în loc de 20mg/kg, cât este valoarea prevăzută ca fiind nepericuloasă pentru om, la Cluj s-au găsit 35,8 mg de Pb la fiecare kilogram. Valorile sunt îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât autorităţile locale nu întrevăd, deocamdată, măsuri de decontaminare.
De unde provine poluarea
Cele mai importante contribuţii la acest nivel mare de poluare îl au şi l-au avut fabricile şi uzinele locale, cu predilecţie cele din industria de porţelan şi faianţă, industria chimică a vopselelor şi cea de prelucrare a lemnului. Şi minereurile neferoase, adesea bogate în plumb, au avut în trecut o importantă contribuţie. Multe dintre instalaţiile care „duduiau" pe vremea comuniştilor sunt însă închise de mai mulţi ani. Dovadă faptul că aerul este mai curat.
Dar apa din pânza freatică şi solul sunt încă otrăvite cu plumb, iar autorităţile nu au în plan o decontaminare în viitorul apropiat. Atmosfera din centrul oraşului este însă viciată de numărul mare de automobile, cantitatea de CO (monoxid de carbon) măsurată de laboratorul mobil fiind de 4,38 miligrame pe metrul cub de aer, când pragul inferior de evaluare a calităţii aerului este de 5mg/m3.
Prin urmare, chiar la limită. Doar o sută de maşini în plus pe şoselele Clujului ar putea schimba imediat încadrarea acestei analize de la rubrica „valoare acceptabilă" la „valoare inadmisibil de toxică".
Ce-i de făcut ?
Există metode prin care plumbul poate fi „extras" din apă şi din sol. Combinaţiile de plumb nesolubile nu fac rău omului şi, prin urmare, tehnologiile de decontaminare prevăd transformarea substanţelor periculoase (săruri solubile şi oxizi solubili) în altele nepericuloase pentru om. Dar se vor mobiliza oare autorităţile pentru a le aplica?
Campania noastră va continua. Vom culege mărturii şi păreri autorizate, vom prezenta opiniile dumneavoastră şi vom continua dezvăluirile, oferind opiniei publice rezultatele probelor prelevate din aerul, apa şi solul oraşelor României. Citiţi mâine despre Dej şi Câmpia Turzii.
Plumbul, un metal toxic încă foarte utilizat
Plumbul este denumit „metal greu" pentru că are masa atomică 82, fiind cel mai greu element stabil din întregul Sistem Periodic al Elementelor. El a fost utilizat încă din Antichitate, dar multă vreme oamenii nu au ştiut că este toxic. Romanii, de pildă, făceau din plumb elemente de racord pentru apeducte şi multe dintre vopselele folosite în Evul Mediu conţineau compuşi de plumb.
Pe vremea lui Beethoven, cănile se făceau din plumb şi marele compozitor a surzit şi a murit prematur tocmai din cauza intoxicaţiei cu compuşi ai acestui metal. Christian Reiter, şeful Catedrei de Anatomopatologie de la Universitatea din Viena, a dovedit recent că medicul lui Beethoven i-a grăbit moartea acestuia oferindu-i o alifie cu compuşi de plumb pentru o boală banală de piele.
Astăzi, deşi plumbul este considerat toxic, el este totuşi folosit la realizarea bateriilor, iar compuşii lui sunt utilizaţi mai ales ca aditivi pentru benzine. Tot din plumb se fac gloanţele, contragreutăţile pentru fixarea stâlpilor de la căile ferate electrificate şi, pentru că are o temperatură scăzută de topire, din plumb se fac şi elementele fuzibile ale unor matriţe.
Sărurile de plumb sunt folosite de toţi olarii din lume, pentru a realiza stratul lăcuit, fiind indispensabile în producerea teracotei. La nivel mondial, producţia anuală de plumb este de opt milioane de tone, fiind în continuă creştere, în ciuda restricţiilor de utilizare.
Atenţie la vopselele vechi!
Multe case vechi pot avea piese metalice vopsite cu amestecuri ce conţin plumb. Vopseaua albă pe bază de plumb a fost interzisă prin lege, dar galbenul obţinut din cromat de plumb este încă folosit chiar şi în unele ţări membre UE.
Din acest motiv, conform procedurilor standard de vopsit, se interzice curăţirea prin sablare a pieselor metalice vopsite de mult timp, pentru că o astfel de curăţire produce un praf uşor de inhalat, plin de compuşi ai plumbului. Aceste săruri devin veritabile otrăvuri mai ales dacă sunt amestecate cu sucuri de fructe (care conţin acizi). Din reacţia plumbului cu acidul citric, de pildă, rezultă ioni de plumb care sunt foarte uşor de asimilat şi produc otrăvirea rapidă a persoanei.
Care sunt efectele intoxicaţiei cu plumb
Plumbul este un metal otrăvitor care distruge conexiunile nervoase, mai ales în cazul copiilor mici, provocând grave afecţiuni ale sângelui şi creierului. Expunerea îndelungată la plumb sau la una dintre combinaţiile sale solubile (săruri sau unii oxizi, cum ar fi dioxidul de plub - PbO2) provoacă întotdeauna afecţiuni ale rinichilor şi colici abdominale.
Cele mai grave efecte sunt cele înregistrate în cazul bebeluşilor care, dacă ingerează vreme îndelungată apă ce conţine compuşi de plumb, suferă o încetinire permanentă a proceselor cognitive (întârziere mintală) ce uneori duce până la schizofrenie. Dar şi adulţii suferă, intoxicaţiile putând produce chiar moartea. Efectul nociv al plumbului a fost descoperit abia în ultimul secol.
De pildă, astăzi e un fapt cunoscut că acetatul de plumb (cunoscut sub numele popular de "zahăr de plumb"), care era folosit în timpul Imperiului Roman pentru îndulcirea vinurilor, a provocat îmbolnăvirea multor împăraţi romani, dintre care câţiva au înnebunit (Nero), iar alţii au murit din cauza unor boli misterioase, recunoscute azi ca fiind intoxicaţii cu plumb (Hadrian).
Femeile care ingerează chiar şi cantităţi mici de compuşi de plumb devin sterile şi, din acest motiv, instrucţiunile de utilizare a plumbului în toate laboratoarele lumii prevăd ca acest metal să fie manipulat numai de bărbaţi.
La adulţi, cele mai multe cazuri de intoxicaţii cu plumb se înregistrează în rândurile celor care au fost expuşi unui proces industrial de producţie. Dar, dincolo de aceste efecte nedorite ale industrializării, contaminarea cu plumb a apei şi a solului dintr-o regiune este considerată cea mai gravă formă de poluare, pentru că poate produce îmbolnăviri în masă.
Apele se contaminează cu plumb numai prin deversările industriale, iar solul devine „bogat" în plumb fie prin scurgerile de benzină (care conţine tetraetil de plumb) din cisternele îngropate ale benzinăriilor, fie prin apa contaminată cu plumb ce ajunge în pânza freatică.
from adevarul
Publicat de cuibus la 12:41 PM 0 comentarii