In centrul Clujului se va inaugura in curind o noua galerie de arta. Fascinat de Transilvania si de Romania, Dominique Dufay, proprietarul acesteia, a parasit in Franta tot ce intemeiase pentru a incepe o noua viata si o noua cariera la Cluj.
Transilvania, in loc de ocean
Foto Diana Sandor |
|
Clujul l-a convins pe Dominique sa investeasca in arta |
Ca sa ajungi la Galeria Imagine Deco trebuie sa intri in gangul de pe strada Napoca, nr. 4, sa cotesti la stinga si sa urci scarile impunatoare de piatra pina la etajul I. Trei sali mari, inalte, spatioase, la ale caror ferestre se vad cladirile vechi de alaturi, vor gazdui in curind evenimente care vor tine pe jar lumea culturala a orasului. „Ca sa inchiriezi un spatiu la strada in centrul Clujului iti trebuie fonduri sa platesti intre 8.000 si 16.000 lunar. Asa se intimpla si in Franta: in spatiile cu vad comercial isi permit sa stea numai banci si companii de asigurari, asa ca noaptea este pustiu in centrele oraselor. S-a ajuns sa se dea subventii comerciantilor ca sa isi mute inapoi magazinele in centru“, marturisteste Dominique Dufay, proprietarul galeriei. Pina nu demult, acesta locuia in orasul francez Le Havre, port industrial aflat chiar la capatul Senei, unde avea o afacere prospera in domeniul utilajelor mecanice. „Eram pe punctul de a pleca in vacanta. De obicei, imi petreceam timpul liber calatorind cu vaporul meu, pe ocean“, incepe acesta sa povesteasca aventura care l-a adus in tara noastra. Ideea a venit in timp ce statea de vorba cu un prieten. „Citiva cunoscuti veneau des cu afaceri la Cluj si incepusera sa ma fascineze relatarile lor la intoarcere, mi se parea foarte interesant ce aflam despre aceasta tara din Estul Europei. Cind am auzit ca unul din ei se pregateste sa vina in Transilvania, am renuntat in acel moment la ocean, am luat masina si am venit cu el“, adauga Dominique.
Calatorie cu revelatii
Timp de 3 saptamini, au vizitat diverse zone din Transilvania, au stat si la Cluj, dupa care s-au intors. „Mi-a placut enorm excursia asta. Am revenit in Franta, dar Romania m-a urmarit. Am fost fermecat de peisajele pe care le-am vazut. Calatoria asta m-a facut sa ma intreb ce fac cu viata mea. Mi-am dat seama ca daca vreau sa mai fac ceva important este ultimul moment in care mai pot face asta. Am luat decizia sa imi opresc toate activitatile din Franta si sa vin la Cluj“, isi continua acesta povestea, rupta parca dintr-un roman. Se declara si acum sub influenta vrajii emanate de spatiul din mijlocul Carpatilor, de orasul agreabil cu oameni la care nu se vadeste agresivitatea. „Oamenii din Cluj stiu un pic franceza, Centrul este fermecator si orasul in intregul lui este unul placut, in care iti doresti sa traiesti“, dezvaluie francezul. O motivatie mai pragmatica a renuntarii la tara sa a tinut de oportunitatile economice pe care le-ar oferi Romania. „Primul gind a fost sa continuu in domeniul utilajelor mecanice, apoi am zis ca Romania va lua acelasi drum ca Franta, va face asadar aceleasi greseli, asa ca ar fi mai bine sa pornesc ceva nou“, precizeaza Dominique. A luat in vedere mai multe variante. S-a interesat de modul in care ar putea recupera deseuri de material plastic pe care ar fi urmat apoi sa le vinda la Hong Kong, insa preturile si calitatea scazuta a acestora l-au descurajat.
Un nou trend in decoratiuni
S-a oprit, in final, la comercializarea de imagini artistice si reproduceri sub forma de postere sau tablouri inramate. O prima serie din acestea impodobesc deja peretii inalti ai galeriei. Imaginile sint realizate de fotografi celebri precum Yann Arthus-Bertrand, cu ale sale imagini ale pamintului surprinse din avion, Philip Plisson, fotograful oficial al armatei marine franceze, sau fotografii cu specific etnic. Alaturi de acestea, noutati in Romania in domeniul decoratiunilor precum home-stickers pentru decorarea camerelor copiilor. „Este ceva nou aici, insa a devenit obisnuit in SUA, Europa de Vest sau in China“, precizeaza Dominique.
Colaborare pe termen lung cu artistii clujeni
Un spatiu generos este rezervat galeriei de arta, a carei inaugurare va avea loc in aproximativ 10 zile si va avea pe afis artisti clujeni consacrati precum Doina Moisescu-Herivan, Radu Serban, Vasile Gheorghita sau Ion Selisteanu. Pentru a intra in aceasta lume a artelor, diferita de ceea ce a facut atitia ani, francezul a luat legatura cu artisti din toata tara, din Bistrita, Tirgu-Mures sau Bucuresti si chiar a luat parte la o tabara de pictura de citeva saptamini la Sighisoara. „Acum negociez cu artistii de la Cluj, vreau sa aleg cu care sa lucrez, pentru ca am in vedere o colaborare de durata, pe termen lung“, spune acesta. In acest timp a avut de-a face si cu probleme mai sensibile, cum ar fi cele de rivalitate intre artisti. „Am descoperit ca exista segmentari intre diverse tabere. Nu am venit aici sa declar un razboi intre artisti. Sper ca se vor mai nivela cu timpul aceste diferente“, spune acesta. Pe de alta parte, Dominique a fost uimit de interesul dovedit de artistii clujeni, astfel ca a hotarit ca, pe linga pictura, galeria sa gazduiasca si manifestari ale sculptorilor. De asemenea, se gindeste la o modalitate de a-i sprijini si pe tinerii artisti clujeni. Intrarea la expozitii va fi gratuita. Pe linga acestea, galeria Imagine Deco va mai organiza si evenimente din alte zone ale artei, fie ca este vorba de muzica, poezie sau literatura.
from monitorul de cluj