Muzeele clujene sint invitate sa participe, in luna mai a acestui an, la „Noaptea muzeelor“, evenimentul care leaga peste 5.000 de institutii de arta, istorie, etnografie si stiinta din Europa.
Institutiile muzeale din Cluj-Napoca sint invitate sa ia parte la „Noaptea muzeelor“, eveniment care leaga majoritatea organizatiilor de stat cu caracter cultural din peste 40 de state europene. Considerat unul dintre cele mai mari evenimente culturale internationale, „Noaptea muzeelor“ presupune construirea si consolidarea unei retele de muzee europene in jurul unui eveniment comun. Astfel, scopul manifestarii, aflata la a patra editie, incurajeaza publicul larg, in special tinerii, sa ia parte la evenimente culturale, artistice si stiintifice, dar si sa descopere colectiile institutiilor culturale. „Noaptea muzeelor“ va avea loc in data de 17 mai, in preajma Zilei Internationale a Muzeelor, care se sarbatoreste pe 18 mai.
Portile muzeelor vor fi deschise pentru clujeni simbata, 17 mai, incepind cu ora 19.30, noaptea alba pe care o va presupune evenimentul festiv oferindu-le celor prezenti sansa de a urmari renumite expozitii, teatru, filme, dansuri si spectacole. Accesul la manifestarile prilejuite de „Noapte muzeelor“ este gratuit sau se face contra unor sume simbolice. Muzeele care doresc sa se inscrie la aceasta editie a festivalului o pot face pe site-ul www.nuitdemusees. culture.fr, pina la data de 15 februarie. Pina in acest moment, municipiul Cluj-Napoca este reprezentat in festival doar de Muzeul de Speologie „Emil Racovita“. Nici restul tarii nu sta mai bine, in total fiind inscrise doar 21 de muzee. Evenimentul este organizat in acest an de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), care a invitat muzeele din Romania sa participe la acest program cultural ce are loc anual in mai multe tari europene.
Anul trecut, „Noaptea muzeelor“ a fost organizata pe 19 mai, editie la care au participat importante institutii din tara, cum ar fi Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul „Astra“ din Sibiu, Muzeul National de Arta al Romaniei si Muzeul National de Geologie din Bucuresti. Manifestarea a legat aproximativ 2.000 de muzee de arta, istorie, etnografie si stiinta din circa 40 de tari europene. „Noaptea muzeelor“ a fost initiata in anul 2005, la propunerea lui Donnedieu de Vabres, ministru al Culturii si Comunicarii din Franta in acea vreme, cu scopul de a atrage spre institutiile muzeale un public cit mai numeros. Astfel, „Noaptea muzeelor“ s-a alaturat altui eveniment, organizat incepind cu 1999, „Primavara muzeelor“.
from monitorul de cj
No comments:
Post a Comment