Parlamentul European (PE) reprezinta, in viziunea Tratatului de la Roma, din 1957, „popoarele statelor reunite in cadrul Uniunii Europene”.
Primele alegeri directe pentru Parlamentul European au avut loc in iunie 1979, numarul de mandate fiind repartizat pe tari, in functie de marimea acestora.
In acest moment, 27 de state membre sunt reprezentate in PE de un numar de 785 de parlamentari. Insa, Adrian Severin (PSD) si eurodeputatul francez din Partidul Popular European Crestin Democrat (PPE-DE), Alain Lamassoure au realizat un proiect de lege care a avut in vedere distribuirea locurilor in PE.
Astfel ca in proiectul lor numarul total de deputati ar trebui redus de la 785 la 750, numarul maxim de membri ai unei delegatii nationale va fi de asemenea redus de la 99 la 96, in timp ce numarul minim va creste de la cinci la sase. Datorita acestor trei principii, locurile in PE vor fi impartite in functie de principiul potrivit caruia „cu cat populatia unui stat membru este mai mare, cu atat mai mare trebuie sa fie numarul de cetateni pe care ii reprezinta fiecare europarlamentar”.
Legitimat prin vot universal direct si ales pentru un mandat de 5 ani, Parlamentul European si-a sporit continuu influenta si puterea prin intermediul unei serii de tratate.
Acestea, in mod special Tratatul de la Maastricht din 1992 si Tratatul de la Amsterdam din 1997, au condus la transformarea Parlamentului European dintr-un organism pur consultativ intr-un parlament cu puteri legislative similare celor exercitate de parlamentele nationale.
Parlamentul European este singura institutie comunitara ale carei sedinte si deliberari sunt publice. Dezbaterile, avizele si rezolutiile acestuia sunt publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Sediul Parlamentului European este la Strasbourg, unde se tin sedintele o saptamana in fiecare luna. Unele sedinte se tin la Bruxelles, iar Secretariatul General se afla la Luxemburg.
Parlamentul are trei functii esentiale
1. alaturi de Consiliul Uniunii Europene, are atributii legislative, adica adopta legislatia Uniunii (regulamente, directive, decizii). Participarea sa la procesul legislativ contribuie la garantarea legitimitatii democratice a textelor adoptate;
2. imparte autoritatea in domeniul bugetar cu Consiliul Uniunii Europene, prin urmare poate modifica cheltuielile bugetare. In ultima instanta, adopta bugetul in intregime;
3. exercita un control democratic asupra Comisiei. Aproba desemnarea membrilor Comisiei si are dreptul de a cenzura Comisia. De asemenea, exercita un control politic asupra ansamblului institutiilor.
Presedintele Parlamentului European
Hans-Gert Poettering, candidatul din partea Grupului Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, este in prezent Presedintele Parlamentului European. El a fost ales pe 16 ianuarie 2007, de catre deputatii europeni cu 450 de voturi pentru din 689 de voturi valide.
Presedintele este ales pentru o perioada de doi ani si jumatate si reprezinta institutia in relatiile externe si cu celelalte institutii comunitare. Mandatul acestuia poate fi reinnoit.
Asistat de 14 vicepresedinti, coordoneaza toate lucrarile Parlamentului si ale organelor sale constitutive (Biroul si Conferinta presedintilor), precum si dezbaterile si sedintele plenare.
Presedintele se asigura de respecatrea regulamentului de procedura al parlamentului si garanteaza, prin arbitrajul sau, buna desfasurare a tuturor activitatilor acestei institutii si ale organelor sale constitutive. Acesta se pronunta cu privire la toate problemele internationale majore si face recomandari menite sa consolideze Uniunea Europeana.
Comisiile parlamentare
In vederea pregatirii sedintelor plenare ale Parlamentului, deputatii se constituie in comisii permanente, specializate pe anumite domenii.
O comisie este alcatuita din 28 pana la 86 de deputati si are un presedinte, un birou si un secretariat. Comisiile parlamentare se reunesc o data sau de doua ori pe luna la Bruxelles , iar dezbaterile acestora sunt publice. In cadrul discutiilor elaboreaza, modifica si adopta propuneri legislative si rapoarte din propria initiative.
Deputatii examineaza propunerile comisiei si ale consiliului si, daca este cazul, intocmesc rapoartele care sunt prezentate in cadrul sedintelor plenare.
Parlamentul poate constitui subcomisii si comisii temporare pentru gestionarea unor probleme specifice, precum si comisii de ancheta in cadrul competentelor sale de control.
Lista comisiilor parlamentare:
- Afaceri Externe
- Dezvoltare
- Comert International
- Buget
- Control Bugetar
- Afaceri Economice si Monetare
- Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale
- Mediu, Sanatate publica si siguranta alimentara
- Industrie, cercetare si energie
- Piata interna si protectia consumatorilor
- Transport si turism
- Dezvoltare regionala
- Agricultura si dezvoltare rurala
- Pescuit
- Cultura si Educatie
- Afaceri juridice
- Drepturi civile, justitie si afaceri interne
- Afaceri constitutionale
- Drepturile femeii si egalitatea de gen
- Petitii
Grupurile parlamentare
Deputatii se constituie in grupuri politice, dar ei nu se grupeaza in functie de nationalitate, ci in functie de afinitatile lor politice. In prezent exista opt grupuri politice in cadrul Parlamentului European (unul pe cale de a se destrama - ITS).
Fiecare grup politic isi asigura organizarea interna, prin desemnarea unui presedinte (sau a doi presedinti, in cazul anumitor grupuri), a unui birou si a unui secretariat. Distributia locurilor deputatilor in sala de plen se face in functie de apartenenta politica, de la stanga la dreapta, cu acordul presedintilor de grup.
Numarul minim de deputati necesar pentru a constitui un grup politic este de 20. Cel putin o cincime din statele member trebuie sa fie reprezentate in cadrul grupului. Un deputat poate partine unui singur grup. Unii deputati nu fac parte din niciun grup politic, ei fiind, in acest caz, neafiliati. Niciunui mebru nu i se poate impune o anumita varianta de vot.
In Parlamentul European exista 8 grupuri politice:
Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni (EPP-ED) are 278 de membri proveniti din 27 de tari membre. Dintre acestia, 9 provin din Romania de la Partidul Democrat (PD), de la Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) si de la Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR).
Grupul Socialist din Parlamentul European (PES) are 217 membri, dintre acestia 12 provin din Romania de la Partidul Social Democrat (PSD).
Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) are 103 membri, dintre care 8 sunt din Romania: 6 de la Partidul National Liberal (PNL) si 2 de la partidul Conservator (PC).
Grupul Uniunea pentru Europa Natiunilor (UEN) are 44 de membri.
Grupul Verzilor/Alianta Libera European (Greens/ALE) are 42 de membri.
Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/ Stanga Verde Nordica (GUE/NGL) are 41 de membri.
Grupul Independenta si Democratie (IND/DEM) are 24 de membri.
Grupul Identitate, Traditie si Suveranitate (ITS) are 23 de membri. Acesta s-a dizolvat, odata cu plecarea celor cinci parlamentari PRM din grup.
Exista si 13 membri independenti.
Delegatiile
Delegatiile Parlamentului European colaboreaza cu parlamentele tarilor care nu fac parte din Uniunea Europeana si joaca un rol important in sprijinirea extinderii influentei Europei la nivel mondial.
Exista 32 de delegatii, fiecare fiind alacatita din aproximativ 15 deputati europeni, insa se pot distinge patru categorii:
- delegatii interparlamentare, a caror misiune consta in mentinearea relatiilor cu parlamentele tarilor din fara UE;
- comisii parlamentare mixte, care mentin contactul cu parlamentele tarilor candidate la aderare;
- delegatia PE la Adunarea Parlamentara Paritara ACP-UE reuneste deputatii in PE si parlamentarii din Africa, Caraibe si pacific;
- delegatia parlamentului European la Adunarea Parlamentara Europeana mediteraneana.
from evz
Tuesday, November 20, 2007
"Bucataria" Parlamentului European
Publicat de cuibus la 12:08 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment