Thursday, December 27, 2007

Cum tineti mahmureala la distanta


Este sezonul petrecerilor pe cinste, cu mancaruri alese si udate din belsug cu tot felul de bauturi, care insa ne pot aduce in stare de mahmureala. In astfel de cazuri nu este exclusa si aparitia unor tulburari digestive extrem de neplacute ce va pot scoate din actiune pentru cateva zile bune.



Evident ca cea mai buna metoda pentru a scapa de mahmureala este sa nu bei. Usor de zis, greu de facut. Astfel ca in cazul in care nu va puteti abtine de la bautura, pot fi folosite mici trucuri care sa va faca sa tineti la distanta durerile de cap dupa chef.



Cea mai buna reteta este aceea de a evita amestecarea bauturilor. Adica, daca ati inceput sa beti ceva, tineti-o asa pana la capat. Daca totusi va imbie cineva si cu o alta bautura, e bine sa treceti la urmatoarea eticheta abia dupa ce ati mancat ceva, si poate, nu ar fi rau sa si dansati putin, ca sa va reincarcati bateriile. Un alt sfat ar fi acela de a fi ponderati. Cel mai bine este sa nu va turnati bautura in pahar daca nu ati terminat-o pe cea dinainte. Asa veti putea sti in orice moment cata bautura ati consumat si va mai tempera avantul.



O alta modalitate este alternarea bauturilor alcoolice cu cele racoritoare sau cu apa. Daca, totusi ati uitat numarul paharelor consumate si nu ati reusit sa va tineti departe de mahmureala, treceti la tratament.



Probabil ca ati auzit ca este bine sa mancati un iaurt sau alte mancaruri pe baza de lapte inainte sa beti. Specialistii spun ca aceasta este doar un mit si ca singura modalitate de a va feri de mahmureala dupa o petrecere este aceea de a manca multe fibre inainte. De exemplu, cele mai indicate sunt bananele sau supa de legume. Fibrele raman in stomac mai mult timp decat orice alta mancare si au efectul de a absoarbe alcoolul. Astfel, exista sansa de a putea sa beti fara sa suferiti a doua zi de mahmureala.



Daca va treziti dimineata, dupa chef, cu ameteala si privirea tulbure, cu senzatie de greata si o suparatoare durere de cap, atunci inghititi repede vreo opt capsuni proaspete. Daca nu gasiti capsuni, puneti la fiert 60 g de coaja de banana in 250 ml apa si beti zeama (decoctul) fierbinte, imediat dupa clocot. Mai exista varianta sa striviti cam 10 masline verzi (fara samburi) si sa amestecati cu 30 g de zahar. Fierbeti amestecul intr-un litru de apa timp de 10 minute. Se bea tot lichidul rezultat. E drept, cea mai simpla solutie ar putea fi un suc proaspat de mandarine, cam 500 ml.

Adesea, pe langa mahmureala, preparatele culinare consumate in exces va pot produce si intoxicatii. Daca sunteti mai petrecareti din fire, tineti in casa cateva ridichi proaspete, rosii sau negre. Sucul stors din ridichi este o solutie rapida si foarte eficenta de a calma aceasta problema.
from citynews

No comments: