Doar 15% din instalaţiile blocurilor noi din Cluj sunt proiectate de către ingineri specializaţi, susţine decanul Facultăţii de Instalaţii din Cluj din cadrul Universităţii Tehnice, profesorul universitar Gheorghe Badea. Totodată preşedinte al filialei Cluj a Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România, Badea afirmă că, potrivit legii în vigoare, doar inginerii cu specializarea instalaţii sunt abilitaţi să realizeze acest sector din locuinţele cetăţenilor.
De cealaltă parte, inspectorul adjunct din cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii, Ioan Petran, susţine că nu a depistat nereguli la Cluj în privinţa proiectării instalaţiilor, acest lucru fiind realizat de către persoane „atestate” în acest sens.
„Calitate slabă”
„Aproximativ 15% din instalaţiile locuinţelor sunt realizate de către ingineri cu specializarea instalaţii, la nivel naţional şi implicit şi la Cluj”, atrage atenţia profesorul universitar Gheorghe Badea, decanul facultăţii de Instalaţii de la Universitatea Tehnică din Cluj. În calitate de preşedinte al filialei clujene a Asociaţiei Instalatorilor, Badea susţine că, potrivit Legii nr. 50/1991, republicată în 2004, doar trei categorii de specialişti au dreptul de a realiza proiecte care privesc locuinţele. Este vorba de arhitecţi – pentru partea de arhitectură, inginerii constructori – pentru partea de structuri şi construcţii, respectiv inginerii de instalaţii – pentru lucrările de profil. „Consecinţa faptului că nu se respectă aceste reglementări sunt calitatea slabă a lucrărilor de proiectare a instalaţiilor şi calitatea şi mai slabă a aplicaţiilor”, mai precizează Badea. El arată cu degetul către Inspectoratul de Stat în Construcţii Cluj, însă Ioan Petran, inspectorul teritorial adjunct în cadrul respectivului for, susţine că instituţia pe care o reprezintă nu a depistat neregului în privinţa proiectării instalaţiilor la Cluj.
Petran: n-avem ce face„Aproximativ 95% din proiectanţii instalaţiilor sunt persoane cu studii superioare, atestate, în instalaţii electrice, termice, etc. Nu există o pârghie prin care să li se interzică să proiecteze în continuare”, a precizat Petran. Gheorghe Badea afirmă că nu are cine să acorde aceste „atestări” din moment ce Legea are prevederi clare în acest sens. Petran spune însă că respectivele „atestări” nu le acordă instituţia pe care o reprezintă, ci forurile superioare din Capitală. „Legea 50 nu este singurul cadrul legislativ în construcţii, mai sunt şi alte regulamente”, a mai adăugat Petran. Potrivit lui, problema finisajelor realizate de nespecialişti este veche şi nici nu va putea fi rezolvată prea curând.
from informatia de cluj
No comments:
Post a Comment