Fabricile vizate sã preia activitatea de producţie de la Bochum sunt cea de la Salo, din Finlanda, cea de la Komarom, din Ungaria, şi cea de la Jucu, a cãrei inaugurare va avea loc luna viitoare, au anunţat oficiali ai Nokia, citaţi de presa germanã.
Informaţia a fost confirmatã şi de Anna Simai, Senior Communications Manager pentru Europa de Sud-Est al Nokia. “Producţia va fi transferatã cãtre Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) şi Cluj (România), unde producţia va începe primul trimestru din 2008”, ne-a declarat ea.
Fabricã închisã dupã 21 de ani
“Sistarea producţiei de la Bochum este necesarã pentru a asigura competitivitatea companiei Nokia pe termen lung. Din cauza schimbãrilor înregistrate pe piaţã şi a cerinţelor în creştere pentru eficienţã sporitã din punct de vedere al costurilor, producţia în Germania nu mai este posibilã pentru Nokia.
Fabrica nu mai poate funcţiona într-un mod care sã rãspundã cerinţelor de eficienţã a costurilor la nivel global şi de creştere flexibilã a capacitãţii. Aşadar, suntem nevoiţi sã luãm aceastã decizie drasticã”, a explicat decizia Veli Sundbäck, vicepreşedintele executiv al Nokia şi preşedinte al diviziei din Germania, Nokia GmbH.
Fabrica Nokia din Bochum, amplasatã în bazinul Ruhr, cea mai importantã zonã industrialã a Germaniei, a fost preluatã în 1987 de concernul finlandez. Primele telefoane mobile au fost fabricate la Bochum în anul 1989.
2.000 de şomeri
Conform estimãrilor, închiderea fabricii de la Bochum urmeazã sã afecteze aproximativ 2.000 din cei 2.300 de angajaţi. 280 dintre angajaţi vor fi pãstraţi în cadrul companiei, urmând sã lucreze, potrivit presei din Germania, în cadrul diviziei de vânzãri a Nokia. Fabrica Nokia din Bochum este, dupã uzina Opel, locul în care lucreazã cei mai mulţi locuitori ai zonei. Aceasta a mai trecut, în 2001, printr-o perioadã grea.
Atunci au fost concediaţi 341 de angajaţi. în 2007, alte 100 de persoane angajate la proaspãt creatul concern Nokia Siemens Network au rãmas fãrã slujbe.
Potrivit cotidianului “Der Westen”, ultimii care au aflat de planurile companiei au fost angajaţii. Aceştia au fost informaţi abia în cursul dimineţii zilei de ieri despre iminenta închidere a fabricii din Bochum. Aceeaşi sursã noteazã cã reacţia angajaţilor a fost una de stupefacţie, mulţi dintre ei având lacrimi în ochi.
“Faptul cã nu suntem competitivi este o mare prostie. Angajaţii de aici sunt foarte bine pregãtiţi”, a comentat unul dintre angajaţi. “Fabrica a avut profit. S-a vorbit chiar de noi investiţii. Nu înţeleg decizia”, a declarat un alt angajat, care lucreazã de 14 ani în fabrica de la Bochum.
Autoritãţile cer banii înapoi
La aflarea veştii cu privire la închiderea fabricii din Bochum, autoritãţile landului Nordrhein-Westfalen au luat foc.
“Având în vedere sumele investite de autoritãţi în dezvoltarea fabricii, ne întrebãm dacã aceastã decizie nu putea fi evitatã”, a comentat ministrul de Finanţe al landului, Christa Thoben, care a precizat cã autoritãţile iau în calcul varianta de a solicitã despãgubiri de la Nokia, pentru sumele investite în infrastructurã. Ea a precizat cã între 1995 şi 1999 landul a investit 60 de milioane de euro, în vreme ce investiţia Guvernului german s-a ridicat la aproximativ 28 de milioane de euro, între 1998 şi 2007.
Liderul opoziţiei din Parlamentul landului a catalogat ziua de ieri drept “o zi neagrã pentru Bochum”. “E o loviturã grea, în special pentru angajaţi şi familiile lor”, a declarat Hannelore Kraft. “E o problemã a întregului land Nordrhein-Westfalen”, a mai spus ea.
Nicoarã: “E posibil şi la Jucu”
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoarã, nu exclude posibilitatea ca Nokia sã închidã, peste câţiva ani, şi fabrica de la Jucu. “E un lucru posibil, dacã condiţiile economice vor fi de asemenea naturã. Dacã va fi aşa, atunci vor veni alţi investitori în locul celor de la Nokia”, a declarat Nicoarã.
El considerã însã cã situaţia de la Bochum nu se poate compara cu cea din judeţul Cluj. “Aici va fi implementat noul concept Nokia Village, nu va fi doar o simplã fabricã de asamblare a telefoanelor mobile. Se va produce tot ce este necesar pentru producţia telefoanelor”, a subliniat Nicoarã.
Precedent în SUA
în 2002, compania Nokia a concediat 625 de angajaţi de la fabrica din
Conform publicaţiei americane “Dallas Business Journal”, directorii filialei americane a Nokia au declarat cã liniile de producţie din Dallas au fost mutate în alte locaţii din lume, unde costurile de operare erau mai mici, în India, Mexic şi Coreea de Sud. Disponibilizarea muncitorilor americani a fost efectuatã la 7 ani de la deschiderea fabricii Nokia din Dallas. (Attila BIRO)
Coincidenţã?
Când s-a aflat, în urmã cu aproape un an, cã Nokia va deschide o nouã fabricã, în România, mulţi dintre angajaţii din Bochum au avut un sentiment ciudat: “Ni s-a spus cã, astfel, doar se va dezvolta piaţa din Europa de Est şi cã acest lucru nu va avea asupra noastrã nici un fel de repercusiuni”, a declarat Silvano Guidone, vicepreşedintele fabricii Nokia din Bochum.
Faptul cã acum, cu puţin timp înainte de deschiderea facilitãţilor din România, fabrica din Bochum se închide din cauza “lipsei competitivitãţii” nu este considerat de nimeni o simplã coincidenţã. Totul a fost plãnuit de mult timp – considerã angajaţii – care, la fel ca membrii conducerii, – au aflat abia ieri despre închiderea fabricii. (Max Florian Kühlem,
from ziua de cluj
No comments:
Post a Comment