Aparitia primului mobil Nokia romanesc coincide cu un scandal de proportii in Parlamentul European, cauzat de decizia de inchidere a unei fabrici din Germania in favoarea celei de la Cluj.
„Oamenii astia distrug toata Renania de Nord-Vest. E inuman ce-au facut“, critica patronatul Monika Koch, sotia unuia dintre angajatii de la fabrica Nokia din Allgemeine Zeitung“ |
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a confirmat faptul ca a aparut primul telefon mobil Nokia made in Jucu, dar sustine ca nu cunoaste detalii. „Am auzit ca s-ar fi produs primul telefon mobil Nokia la Jucu, dar nu stiu ce model este. Sper sa mi-l vinda mie“, a glumit Nicoara, citat de MEDIAFAX. El spune ca acest pas arata ca s-a intrat in faza finala a demararii activitatii fabricii de la Jucu.
Si alte surse au confirmat ieri informatia, desi reprezentantii Nokia fie nu au dorit sa comenteze, fie nu au raspuns la telefoane. Aproximativ 500 de angajati au supravegheat prima productie, mai sustin sursele, iar zona este pazita de peste 200 de agenti de la firme clujene de profil. O alta informatie aparuta fara confirmarea celor de la Nokia este ca aparatul produs la Jucu este modelul 1208. Pretul unui astfel de telefon in magazinele romanesti este de circa 180 de lei, fara abonament, cu TVA inclusa. „Nokia nu comenteaza pe baza zvonurilor din piata. De fiecare data cind are ceva de anuntat, compania Nokia comunica prompt informatiile catre public si catre toate comunitatile interesate“, a fost singura reactie a companiei, prin Anna Simai, senior communications manager Nokia Europa de Sud-Est.
O data cu Nokia, aici sosesc si principalii furnizori ai gigantului finlandez. Acestia cauta oameni pentru posturi de management, dar si muncitori calificati si necalificati. Este vorba despre nume precum Hansaprint (editura din Finlanda, care se va ocupa de tiparirea de ambalaje pentru telefoanele produse la Jucu), compania chineza BYD Electronics (care va realiza componente IT), Foxconn Technology (care va produce componente electronice) sau despre compania finlandeza Stora Enso (care va produce ambalajul telefoanelor).
Deschiderea fabricii Nokia de la Jucu, in paralel cu inchiderea celei de la Bochum, Germania, si concedierea a 2.000 de nemti au declansat ieri un schimb de replici intre seful Grupului Socialistilor Europeni, Martin Schulz (care se trage din landul in care urmeaza sa fie inchisa fabrica), si presedintele Comisiei Europene. „Nokia incearca sa inchida o fabrica in Germania si sa deschida o alta in Romania cu sprijinul financiar al UE. Rog sa se verifice acest lucru si, daca este adevarat, sa nu se permita acest lucru“, a spus liderul socialistilor europeni, citat de citynews.com, in plenul sesiunii Parlamentului European.
Interventia lui Martin Schulz a primit un raspuns imediat din partea presedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Acesta nu vede o problema in aceasta chestiune. “In masura in care este posibil un transfer al productiei din Finlanda catre Germania, atunci trebuie sa fie posibila si relocarea din Germania catre Romania”, a declarat presedintele CE in Parlamentul European la Strasbourg. Conform lui Barroso, Nokia nu beneficiaza de fonduri UE pentru transferul productiei de telefoane mobile de la fabrica din Bochum, Germania, in Romania. Europarlamentarul roman Theodor Stolojan a respins ferm interventia lui Martin Schulz. „Este o declaratie anapoda, fara relevanta. Uniunea Europeana, Comisia Europeana nu ar avea de ce sa intervina in aceasta situatie decit doar daca ar fi vorba despre o forma de ajutor economic, or, nu este cazul aici“, ne-a declarat liderul PD-L.
„Daca noi punem in discutie faptul ca o intreprindere de anvergura face o investitie intr-o tara sau alta, atunci punem in discutie regulile de functionare a UE“, crede europarlamentarul liberal Daniel Daianu. La rindul sau, Roberta Anastase, europarlamentar din partea PD-L, a caracterizat succint cererea lui Schulz: „O simpla declaratie politica nefericita“.
Nokia 1208 Dimensiuni: 102 x 44.1 x 17.5 mm, 67 cc Greutate: 77 g Memorie interna: 4 MB Durata bateriei: 7 ore de convorbire |
No comments:
Post a Comment