După cinci luni de la lansarea concursului de idei privind realizarea noului obelisc al oraşului, comisia desemnată de Primăria Cluj-Napoca a decis modelul câştigător. Autorul modelului a primit un cec de 6.500 de lei.
"Designul îmbină tradiţia istorică şi universitară a oraşului nostru. Turnul reprezintă tradiţia, iar celelalte elemente reprezintă modernitatea şi dimensiunea universitară a oraşului", a anunţat entuziast primarul Emil Boc.
Mai mulţi istorici clujeni au precizat, cu mai puţin entuziasm, că inscripţia în limba latină de pe obelisc nu este corectă: "CLAVDIOPOLIS CIVITA PRIMARIA". Mai exact, cuvântul "civita" e greşit, varianta corectă fiind "civitas". Asta în condiţiile în care comisia a deliberat cinci luni pentru găsirea unui câştigător şi din respectiva comisia au făcut parte şi istorici.
"E o tâmpenie"
"E o tâmpenie modul în care s-a scris. Însemnă că atât cine a candidat cât şi juriul sunt nişte incompetenţi. Corect, latineşte se scrie: "CLAVDIOPOLIS CIVITAS PRIMARIA". Este denumirea folosită în secolul al XVII - lea şi înseamnă: Clavdiopolis, prima cetate sau cetatea cea mai importantă. Clavdiopolis este un nume folosit în Renaştere când toată Europa îşi căuta originea latină", a declarat pentru Clujeanul.ro profesorul Radu Ardevan, de la Catedra de Istorie veche şi Arheologie, din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai.
Ardevan a mai susţinut că situaţia creată relevă nivelul scăzut de cultură al Clujului.
De aceeaşi părere este şi şeful secţiei de Istorie Medievală a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. "Corect este CLAVDIOPOLIS CIVITAS PRIMARIA. E un nume renascentist, atribuit într-una dintre cele mai prospere perioade din istoria oraşului, cand Clujul era supranumit "oraşul-comoară" al Transilvaniei", a precizat Sălăgean.
În legătură cu semnificaţia cuvântului "Clavdiopolis", Sălăgean a susţinut: "E un nume inventat în Renaştere, când se presupunea că numele Clujului ar veni de la împaratul Claudius. E o denumire acceptată de toate etniile oraşului, care transcede apartenenţele şi diferendele interetnice. Este exemplu al unei aspiraţii către multiculturalism, ilustrând spiritul "oraşului comoară".
"Nu este modelul definitiv"
"Nu este modelul definitiv. Este modelul ales din concurs şi acesta va fi verificat înainte de a fi plasat efectiv obeliscul", a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca, Raimonda Boian.
Aceasta în condiţiile în care Boc a declarat, vineri, în coinferinţa de presă că noile obeliscuri vor fi gata în luna martie.
Unul dintre membrii Comisiei care a desemnat câştigătorul concursului de idei, sculptorul Radu Moraru, a susţinut că pe macheta analizată nu era nicio inscripţie în afară de Cluj-Napoca.
"Dintre machetele analizate, a fost cea mai bună. Am fost mai mulţi specialişti care am analizat din punct de vedere platic macheta. Pe turn nu era scris decât Cluj-Napoca, nu am văzut nicio inscripţie în limba latină. Probabil că după ce am analizat noi au venit tot felul de oameni din Primărie cu tot felul de idei", a susţinut Moraru.
Obeliscul nu e obelisc
Specialiştii au mai arătat că este greşită denumirea de obelisc. În DEX se arată că acesta este un "monument comemorativ de origine egipteană, de forma unui stâlp înalt şi ascuţit la vârf, alcătuit de obicei dintr-un singur bloc de piatră şi acoperit cu inscripţii".
Arhitectul de la Planwerk, Eugen Pănescu, a precizat că nu este vorba despre un obelisc, ci despre monumentul care marchează intrarea în oraş. "De obicei, obelisc este un patrulater ascuţit cu mai multe muchii, care se termină într-un vârf de piramidă ascuţit. Totuşi, uneori se acceptă să fie şi rotund", a susţinut Pănescu.
from clujeanul.ro
Monday, March 10, 2008
Comedia erorilor pe obeliscurile Clujului
Publicat de cuibus la 3:33 AM
Etichete: fuck u base, fuck u BOC
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment