* Dupa celebra "Pîna aici democratia, de aici începe Manasturul", locuitorii cartierului clujean sunt pe cale sa intre din nou în istorie, cu un parlamentar propriu
* Clujul electoral: democrati peste tot, liberali la nord, social-democrati în est si maghiari în vest
În urmatoarele luni, în urma negocierilor dintre partide, vor lua nastere cele zece colegii uninominale pentru alegerea deputatilor si cele patru pentru senatorii clujeni. O pozitie privilegiata o vor avea clujenii din Manastur, care pot avea un deputat desemnat numai de ei. De altfel, este posibil ca în municipiul Cluj-Napoca sa se aleaga jumatate din senatorii si deputatii clujeni, restul candidatilor fiind nevoiti sa cucereasca mediul rural si zona Turda-Cîmpia Turzii. Foaia Transilvana va prezinta care sînt posibilele cîmpuri de lupta pentru batalia uninominalului din toamna si care sînt partidele care au sanse de cîstig.
CINCISPREZECE PENTRU CLUJ
Cu o populatie de peste 700.000 de locuitori, judetul Cluj va fi împartit în zece colegii uninominale pentru care se vor lupta viitorii deputati. În ceea ce priveste numarul senatorilor, judetul va putea trimite în Parlamentul României patru sau cinci senatori, dintre care jumatate vor fi alesi în Cluj-Napoca. Tot din municipiul condus de Emil Boc vor pleca si jumatate dintre deputatii clujeni. Cu aproape 320.000 de locuitori, cîti au fost înregistrati la recensamîntul din 2002, Cluj-Napoca are asigurate patru fotolii de deputat "întregi" si mai bine de jumatate dintr-un al cincilea, un deputat trebuind sa reprezinte 70.000 de cetateni. Lucrurile sînt asemanatoare si în calculele care pot fi facute pentru a determina numarul senatorilor clujeni, judetul putînd conta pe patru reprezentanti "întregi" si jumatate din cel de al cincilea. Potrivit proiectului care a trecut prin Camera Deputatilor, un senator trebuie sa reprezinte 160.000 de persoane. Calculele cele mai optimiste arata ca, în urma adoptarii sistemului de vot uninominal clujenii vor fi reprezentati în Parlament de maximum 15 politicieni. Numarul lor nu difera cu mult de cel al parlamentarilor clujeni din actualul legislativ, în prezent Clujul fiind reprezentat de zece deputati si patru senatori. Numai culorile politice se vor schimba, sansele de a deveni parlamentari de Cluj fiind minime pentru membri ai PC, UDMR, PRM sau pentru candidatii independenti.
UN DEPUTAT ÎN MÎNECA MANASTURULUI
Daca un singur candidat le va canaliza energiile electorale, manasturenii îsi vor putea trimite un reprezentant direct în Parlamentul României. Potrivit statisticilor, în celebrul cartier clujean locuiesc aproximativ 90.000 de oameni, trei sferturi din acestia putînd sa devina un colegiu uninominal omogen. Dupa ce au fost priviti drept cei mai importanti sustinatori ai lui Gheorghe Funar, locuitorii Manasturului au devenit fani ai democratilor si, în special, ai lui Emil Boc. La alegerile pentru Parlamentul European, în imensul cartier clujean, 42% din voturi au mers spre democrati, 13% la UDMR, 11,7% la social-democrati si numai 8,5% la liberali. Pentru PNL, acesta a fost unul dintre cele mai slabe rezultate din oras.
MAGHIARII PIERD LA CENTRU
Forta maghiarilor din Cluj a venit, timp de ani de zile, din zona centrala a orasului. Cum un colegiu uninominal pentru functia de deputat nu poate fi realizat în centrul Clujului, din cauza lipsei de reprezentativitate, maghiarii vor trebui sa spuna adio Centrului care, pe o harta posibila la baza careia sta numarul locuitorilor, ar putea ajunge în acelasi colegiu uninominal cu locuitorii din Grigorescu si cu o parte din manastureni. Voturile vor fi împartite între PD-L, cu un scor sub celelalte colegii, UDMR si PNL cu cele mai bune scoruri într-un colegiu din municipiu si social-democratii care pot schimba modestele rezultate de peste 10% numai prin atacul puternic al figurilor Grupului de la Cluj. Daca vor gasi figuri care sa se impuna, PD-L poate astepta voturi substantiale si într-un colegiu format din cartierele Zorilor si Gheorgheni, iar canalizarea pe un colegiu format din Marasti si Someseni le mai poate asigura un loc în Parlamentul României, înca din primul tur de scrutin. Cele mai bune rezultate ale UDMR vor fi risipite, daca Centrul si Grigorescu vor nimeri în colegii diferite. Singurul partid care s-a mentinut la o valoare constanta în optiunile clujenilor este PSD-ul care, din acest motiv, va putea concura la fel în orice colegiu din Cluj-Napoca.
No comments:
Post a Comment