Mai mult de o cincime din suprafaţa judeţului Cluj a fost inclusã de Ministerul Mediului în reţeaua ecologicã “Natura 2000”.
în judeţul Cluj au fost declarate zone protejate, prin diferite legi de mediu, suprafeţe însumând peste 180.000 de hectare. Acestea sunt catalogate ca fiind Arii de Protecţie Specialã sau situri protejate. Conform legislaţiei, terenurile aflate în aceste zone sunt incluse în reţeaua ecologicã “Natura 2000”.
Conform directorului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Nagy Zoltan, în aceste zone diferite specii de animale sau plante vor fi ocrotite. Conform statisticilor oficiale, în Regiunea Nord-Vest, unde este inclus şi judeţul Cluj, au fost identificate 57 de Situri de Importanţã Comunitarã, cu o suprafaţã de 515.512 hectare. Dintre acestea, 17 situri se aflã pe teritoriul judeţului Cluj şi au o suprafaţã de 52.260 de hectare.
Cele mai extinse zone declarate situri protejate sunt o parte din Munţii Apuseni – din care 29.283 de hectare se aflã pe teritoriul judeţului Cluj, zona Someşul Rece – 8.462 de hectare, zona Lacul ªtiucilor, în apropierea comunei Sic - 1.736 de hectare, şi zona Fãget - 1.639 de hectare.
Centura Sud şi primul studiu de mediu
Conform legislaţiei, în zonele declarate situri protejate, pentru orice activitate nouã, investiţii imobiliare, investiţii industriale sau de orice naturã, beneficiarii sunt obligaţi sã obţinã un acord de mediu din partea autoritãţilor. Acest acord de mediu este eliberat numai dupã ce solicitantul depune un studiu de evaluare a impactului asupra mediului.
“în aceste zone nu se limiteazã investiţiile, dar nu se pot construi centre de cartier sau uzine”, ne-a declarat directorul ANPM. Una dintre cele mai extinse este şi zona Fãgetului. Aici, peste 1.600 de hectare au fost declarate sit protejat şi incluse în reţeaua ecologicã “Natura 2000”.
Una din marile probleme, identificate de autoritãţile de mediu, este faptul cã Primãria Cluj-Napoca a inclus zona Fãgetului în intravilanul oraşului. Astfel, toate investiţiile imobiliare din zonã vor fi aprobate numai dupã ce beneficiarii vor solicita un acord de mediu şi dupã ce vor realiza un studiu de impact asupra mediului. Un astfel de caz este şi Centura Ocolitoare Sud.
Potrivit specialiştilor ANPM, şoseaua de centurã va afecta aproximativ 60 de hectare din zona Fãget, astfel cã Primãria Cluj-Napoca este obligatã sã realizeze un studiu de impact asupra mediului.
Munţii Rodnei şi Padişul, arii protejate
Din cele opt zone declarate Arii de Protecţie Specialã, trei sunt identificate pe teritoriul judeţului Cluj. Aceste zone sunt şi cele mai extinse, având în total 129.808 hectare. în judeţ au fost declarate Arii de Protecţie Specialã urmãtoarele zone: Munţii Rodnei – 27.255 de hectare, Padiş-Muntele Vlãdeasa - 43.615 hectare, şi Valea Fizeşului - 58.938 de hectare.
Aceste zone au fost declarate zone protejate prin includerea în reţeaua ecologicã “Natura 2000”, \n baza Hotãrârii de Guvern nr. 1284/2007. Acest act normativ transpune directiva Consiliului Europei nr. 79/409/EEC privind conservarea pasãrilor sãlbatice şi directiva Consiliului Europei nr. 92/43/EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale şi a florei şi faunei sãlbatice. Astfel, conform legislaţiei, în aceste zone sunt interzise cu desãvârşire construcţiile, dacã s-au identificat plante sau animale pe cale de dispariţie.
from ziua de cluj
No comments:
Post a Comment