Directorul Băncii Transilvania, Robert Rekkers, rămâne cel mai bine plătit salariat clujean chiar dacă în 2007 companiiile multinaţionale au adus mai mulţi manageri străini.
Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj (AJOFM), Daniel Don, a declarat că, la nivelul Clujului, managerii de top ai marilor companii sunt, în proporţie de 80%, străini. "Companiile mari aduc, la început, manageri străini. Americanii de la Bechtel au adus americani şi turci, investitorii ruşi de la Mechel au adus directori ruşi. Aceştia vin, stau o perioadă, pun firma pe picioare şi apoi pleacă. În Bucureşti au existat firme care şi după 10 ani au predat conducerea unor români. Aceasta se întâmplă la companiile multinaţionale, însă la companiile naţionale conducerea se va preda mai repede , în aproximativ 4-5 ani", a apreciat Don.
Banca Transilvania plăteşte mai bine ca şi Nokia
Don a mai precizat că, în momentul de faţă, la Cluj există aproximativ 100 de astfel de manageri de top. "La Cluj avem cam 100 de companii mari care au 100 de manageri de top. 80% dintre aceştia sunt cetăţeni străini. La nivel de manager se câştigă între 10 şi 30.000 de euro", a mai spus Don.
Cel mai bine plătit domeniu, din punctul de vedere al top managementului este, conform directorului AJOFM Cluj, domeniul financiar-bancar. Acest lucru este valabil şi pentru celelalte posturi din domeniu. "Cel mai mare salariu din Cluj aparţine unui manager din domeniul financiar-bancar şi se ridică la aproximativ un miliard de lei vechi pe lună şi este obţinut de către un cetăţean străin", a arătat Don.
Sursele clujeanul.ro susţin că acest salariu aparţine directorului Băncii Transilvania, Robert Rekkers, care nu a fost detronat nici de către directorul Nokia, John Guerry, a cărui salariu nu ar ajunge la 30.000 de euro.
Clujul are manageri în formare
În ceea ce priveşte existenţa pe piaţa de muncă a Clujului a unor manageri calificaţi, Don este optimist: "Sunt români care au calităţi foarte bune. Clujul deţine la momentul acesta manageri de top aflaţi în formare. Este vorba despre persoane care ajung să fie recrutate la nivel de ajutor de manager şi, într-o anumită perioadă, vor putea prelua conducerea. Am văzut câteva CV-uri foarte bune când a venit Nokia. Nu-mi venea să cred că Clujul are un asemenea ponteţial", a spus Don.
Don a remarcat că la nivelul firmelor clujene funcţia de manager se confundă cu cea de acţionar principal.
"Sunt oameni care au pornit business-uri proprii. La firmele mici poţi câşga astfel de la 10.000 la 50.000 de euro. În acest caz, tu eşti şi acţionar şi manager, trebuie să te gândeşti şi la formarea bugetului şi la execuţia bugetară. Este greu să faci ambele activităţi foarte bine. În străinătate, acţionarii angajează un director care să aibă grijă de execuţia bugetră. La Cluj suntem la început cu acest sistem. Un exemplu este cel al fraţilor Buzoainu, care au angajat un director să conducă hotelul Opera Plaza", a explicat directorul AJOFM.
În construcţii, managerii câştigă maxim 15.000 de euro
"În privinţa companiilor străine, în primii ani, top managementul este adus de afară. S-a ajuns chiar la paradoxul că firmele româneşti aduc manageri de cea mai bună calitate din Europa de Vest pentru că la noi, aceştia au devenit prea scumpi. Se importă manageri de top la preţuri foarte bune. Sunt aduşi oameni din Italia, Franţa, Germania care îşi fac treaba foarte bine", a declarat CEO Swot Consulting, Eusebiu Burcaş.
Acesta a mai susţinut că într-o perioadă care variază de la 5 la 8 ani, companiile stăine încep să-şi retragă managerii şi să angajeze români pe posturile respective. "Bine-înţeles, sunt anumite companii cum ar fi Friesland sau Nokia care nu-şi vor retrage niciodată top managementul", a mai spus Burcaş. În ceea ce priveşte salariile, Burcaş susţine că la Bucureşti acestea sunt în medie cu 20-40% mai mari decât la Cluj. "În ceea ce priveşte top managerii din stăinătate salariile sunt comparabile cu ceea ce se plăteşte la noi", a mai spus Burcaş.
Într-un top al celor mai bine plătite arii de activitate pentru managerii clujeni Burcaş a pus domeniile: financiar-bancar, IT, producţie industrială şi servicii. Specialista în rsurse umane de la Human Rent România, Catalin Barna, a susţinut de asemenea că cel mai bine plătit domeniu pentru managerii de top în Cluj este cel financiar-bancar.
"La băncile străine din Cluj salariile managerilor de top trec de suma de 20.000 de euro. Următorul domeniu unde se câştigă bine este cel al construcţiilor, unde salariile ajung la 15.000 de euro", a precizat Barna. Specialista a mai arătat că, în cazul firmelor româneşti, top managementul este plătit cu sume ce variază între 2500 şi 3000 de euro. "Cu aceleaşi sume sunt plătiţi angajaţii de middle-management din marile companii străine", a mai spus Barna
from clujeanul.ro
Tuesday, February 19, 2008
Peste 100 de clujeni au salarii mai mari de 10.000 de euro
Publicat de cuibus la 10:25 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment