Nu multe au fost cazurile în care din conflicte aparent minore s-a ajuns la veritabile lupte de stradă. ZIUA de Cluj i-a chestionat pe Călin Mişan şi Mihai Domşa, doi dintre cei mai cunoscuţi suporteri ai lui “U”, respectiv ***, cu privire la prevederile Legii nr. 4/2008, cunoscută şi sub numele de “Legea Mitică Dragomir”.
Cei doi au spus că multe din scandalurile existente pe arenele de fotbal au pornit din cauza excesului de zel de care au dat dovadă forţele de ordine.
“Iritau doar prin prezenţa lor”
“Mă bucur că jandarmii nu vor mai intra pe stadioane. E părerea mea ca suporter care a trăit o bună parte din viaţă pe arenele de fotbal. Jandarmii să-şi facă treaba în afara stadionului. S-a creat un curent împotriva lor şi, vrei - nu vrei, irită pe toată lumea prezenţa lor.
Din păcate, în multe cazuri ei incitau publicul, iar de acolo se ajungea la violenţă. Sunt convins că angajaţii firmelor de protecţie şi pază se vor descurca şi vor reuşi să evite incidentele”, ne-a declarat Călin Mişan, fost lider al galeriei Universităţii.
în schimb, Mihai Domşa, unul din liderii suporterilor ***-ului, nu consideră că era nevoie de o nouă lege pentru a menţine ordinea pe stadioane şi spune că cele existente nu erau aplicate corect.
“Personal, cred că e o măsură pozitivă. Uniforma jandarmilor era un mod de iritare pentru suporteri din cauza antecedentelor. Eu nu consideră că trebuia dată o nouă lege, ci doar aplicată corect cea care era şi până acum. Cred că toate cluburile ar trebui să aibă un sistem de supraveghere cu camere video pentru ca sancţiunile să fie marcate individual.
Oamenii firmelor de securitate ar putea să asigure corect protecţia suporterilor. Ca să vă dau un exemplu, în Franţa, când am fost cu *** în Intertoto, stewarzii ne-au invitat să sărim pe garduri pentru a ne manifesta bucuria”, a spus Domşa.
Cursuri la Jandarmerie
Potrivit comandantului Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, colonelul Liviu Borbe, nici o firmă de protecţie şi pază din Cluj nu are prevăzut în statutul de funcţionare specializarea de ordine publică în timpul competiţiilor sportive. Pentru obţinerea calificării, firmele vor fi nevoite să efectueze cursuri specializate.
La acestea s-au înscris, deocamdată, doar trei societăţi clujene de pază, PP Protect, Total Security şi Scutul Negru. “Organizatorii sunt obligaţi să contracteze firme de pază care să fie responsabile de menţinerea ordinii în interiorul stadioanelor sau al sălilor de sport. Firmele trebuie să aibă prevăzut în statut că deţin calificare pentru menţinerea ordinii publice la competiţii sportive.
Până în prezent, nici o firmă de protecţie şi pază nu a avut o astfel de prevedere în statut. Pentru a remedia această problemă angajaţii firmelor de pază pot urma un curs la Jandarmerie, care durează 30 de ore, iar apoi vor da un examen”, a precizat Borbe. Acesta a adăugat că jandarmii vor fi prezenţi la competiţiile sportive doar în cazuri speciale, la solicitarea agenţilor de pază sau în situaţiile în care aceştia consideră că nu se pot descurca pentru asigurarea ordinii pe arene.
Pregătiţi pentru a face faţă “ultraşilor”
Reprezentanţii firmelor de protecţie şi pază au declarat la unison că sunt pregătiţi pentru a prelua din responsabilităţile jandarmilor în timpul competiţiilor sportive. Augustin Goga, ofiţerul de securitate al *** Cluj, a spus că angajaţii companiei PP Protect, cea care se ocupă de ordinea pe stadionul “Dr. Constantin Rădulescu”, va îndeplini până vineri toate cerinţele cerute de lege.
“Consider că măsura de a se interzice jandarmii pe stadion este una foarte bună. La noi pe stadion nu vor fi probleme. Din ceea ce se vorbeşte, jandarmii nu erau suportaţi de suporteri. Compania PP Protect e pregătită din toate punctele de vedere pentru noua lege. Avem experienţă în acest domeniu, iar acum îi pregătim pe oameni cu tematica necesară”, a spus Goga.
în schimb, Alin Nechita, directorul firmei Scutul Negru, cea care va asigura ordinea în timpul partidelor Universităţii, spune că jandarmii aveau un rol util şi bine determinat. “De pregătiţi, noi suntem pregătiţi. Oamenii noştri vor urma acel curs pentru a fi totul în regulă până la primul meci oficial. Jandarmii ne erau, însă, de ajutor, pentru că acum ne va fi mai greu să facem faţă singuri, dar ne vom descurca”, a spus Nechita. Compania condusă de Tudor Şoaită,
Total Security, se va ocupa de meciurile din Sala Sporturilor “Horia Demian”. El spune că principala problemă va fi evacuarea spectatorilor care asistă la meciurile cu intrarea gratuită.
“Trebuie ca spectatorii să înţeleagă că e datoria noastră să-i înştiinţăm că trebuie să părăsească sala. De multe ori se întâmplă ca, după meciuri la care intrarea a fost gratuită, să urmeze partide la care spectatorii plătesc bilete. Atunci trebuie să evacuăm sala. în rest, nu cred că vor fi probleme.
Cred că suporterii aveau probleme cu jandarmii care erau înarmaţi. Cu «stewarzii» nu cred că vor avea probleme pentru că aceştia nu vor avea asupra lor nici arme şi nici bastoane”, a mai spus Şoaită.
Legea nr. 4/2008 a intrat în vigoare din 11 februarie, dar primele efecte se vor vedea, fără îndoială, odată cu debutul returului Ligii I la fotbal.
from ziua de cluj
No comments:
Post a Comment