Bibliotecarii au participat ieri la “întâlnirea profesională anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice din judeţul Cluj”. Potrivit bibliotecarilor, cele mai mari probleme cu care se confruntă bibliotecile sunt fondurile pentru cărţi, de multe ori insuficiente, şi lipsa unor spaţii moderne.
O altă problemă majoră, în special la bibliotecile din sate, este lipsa “clienţilor”. “Toată lumea invocă motivul că are acasă şi cărţi, şi Internet, astfel încât nu are nevoie să vină la bibliotecă”, a declarat Mariana Todea, bibliotecară în Tureni. Potrivit acesteia, copiii sunt cei mai frecvenţi vizitatori ai instituţiei, în timp ce adulţii merg foarte rar.
“La ţară nu prea se citeşte, mai ales primăvara, când lumea merge la sapă. Mai mult vin vara, în vacanţe, în principal copiii”, a mai povestit Mariana Todea, care a precizat că, în medie, doar şapte persoane vizitează zilnic biblioteca.
Potrivit unui studiu realizat de Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” în anul 2007, numărul femeilor care au împrumuat cărţi este aproape dublu faţă de cel al bărbaţilor. Cele mai căutate tipuri de cărţi au fost cele de literatură, filosofie şi ştiinţe sociale.
Potrivit sondajului, cei mai dedicaţi cititului sunt elevii şi studenţii, aceştia reprezentând mai mult de jumătate din cititorii clujeni (60%), iar cei mai puţin interesaţi de lectură sunt şomerii şi casnicii.
from ziua de cluj
No comments:
Post a Comment