Wednesday, March 26, 2008

Adio "groapă" din Unirii! Arheologii au avizat reamenajarea site-ului din piaţă

Îndelungata controversă legată de site-ul arheologic din Piaţa Unirii, "groapa" cum a ajuns să fie denumit la un moment dat, pare a fi ajuns la final. Conform surselor clujeanul.ro, Comisia Naţională de Arheologie, întrunită la sfârşitul săptămânii trecute, va aviza ultimul proiect prezentat de firma Planwerk.

Clujeanul.ro
vă prezintă în amănunt acest proiect şi simulări ale modului în care va arăta.


Cel mai recent proiect prezentat de Planwerk, după negocieri cu reprezentanţi ai Muzeului de Istorie, propune acoperirea site-ului cu sticlă, dar nu la nivelul pavajului, ci ridicat la 70 de centimetri (înălţimea medie a unei mese). "Această înălţare nu-i încurajează pe oameni să se urce pe sticlă, dar chiar dacă acest lucru se întâmplă, sticla va rezista", explică Tudor Pănescu, arhitect la Planwerk. "Întreţinerea site-ului va fi mai uşoară", adaugă Flavia Cozma, tot de la Planwerk, un alt avantaj al acestei soluţii.

Pe trei laturi ale site-ului vor fi realizate băncuţe, iar pe a patra vor fi panouri cu informaţii atât despre vestigiile arheologice, cât şi despre piaţă. Conţinutul acestor panouri va fi stabilit însă în urma discuţiilor cu Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei.

Un element nou care apare în acest proiect este marcarea pe pavaj a detaliilor fostei locuinţe romane. Astfel, dacă Piaţa Unirii va fi pavată cu piatră cubică (andezit) cu dimensiunea de 5x5 centimetri, dispuse aleatoriu, zidurile vestigiilor vor fi "desenate", sugerate mai exact, cu ajutorul unor dale cu dimensiunea 8x8 centimetri, aranjate ordonat, după direcţia fostelor ziduri.

Sub sticlă, vizitatorii vor putea vedea o parte din ceea ce s-a descoperit până acum, respectiv o coloană., fântâna dincurtea fostei locuinţe romană şi o parte din zid, practic cele mai importante vestigii descoperite în piaţă. Închiderea cu sticlă a ruinelor permite, pe de o parte, valorificarea lor în piaţă, dar şi protejarea lor de intemperii ori de intervenţiile unor neavizaţi.
Cotinuarea in Clujeanul

No comments: