Saturday, February 23, 2008

PAZEA, VINE STEAUA!


Ajutor După ce a învins Steaua, „U" a stopat Rapidul chiar în Giuleşti, jucând în inferioritate jumătate de oră.

Adio ligă? rapid a pierdut, iar roș-albaștrii o pot ajunge în clasament dacă bat la Iași.

Giuleştiul a avut mereu ceva aparte în a-şi aclama idolii. Că în tribună sunt 20.000 sau 8.000 ca aseară, nici nu are importanţă.

Dar Pancu e un idol, poate singurul şi fără discuţie cel mai mare dintre ei. Şi tocmai ceva-ul ăla al tribunelor te face să vrei mereu să le răsplăteşti. Iar „Pancone" a fost aseară exact spiritul Rapidului. A dat tonul atacurilor, a pasat perfect, n-a făcut decât un pic faza defensivă, a driblat elegant, şuturile sale au fost frumoase, dar de cele mai multe ori erau calibrate parcă exact atât cât să nu atingă ţinta. Numai că Giuleştiul mai are ceva aparte: îi place, mai mult ca oricui, să trăiască periculos.

Victorie în inferioritate

Atacuri în valuri, presiune, apărare lejeră şi stupoare când un alt fost copil teribil de aici, un Pancu dinainte de vreme, Zeno Bundea, a împins mingea în poartă. De-abia atunci s-a trezit orgoliul. Furia atacurilor e acum la pătrat, dirijate, evident, de Pancu. Şi tot el rezolvă cazul, după penalty-ul ratat de Dică, cu un voleu răsfăţat în poarta clujenilor. Dar şi în Mircea Rednic se răscoală spiritul Giuleştiului! Despotovic în locul lui Maftei, atacuri disperate şi, cum se putea altfel, bobârnacul destinului, golul lui Goga.

Această înfrângere este cea mai mare ruşine pe care am suferit-o de când sunt eu la Rapid!

Daniel Pancu mijlocaş Rapid

Nu avem nicio scuză pentru această înfrângere. Ce să ne mai gândim la titlu?

Dani Coman portar Rapid























from prosport.ro

HAIDE "U"!

foto rapidisti

"U"NICA I"U"BIRE PENTR"U" NOI ESTI t"U"!

BRAVO MERLIER! Cel mai bun portar..Coman a cazut.
FELICITARI EROILOR CLUJULUI!

HAIDE "U"!

MESZAROS: "E UN INCEPUT NOU PENTRU NOI"

Meszaros Alpar, antrenorul Universităţii Cluj, a declarat, după victoria cu scorul de 2-1 obţinută sâmbătă în faţa Rapidului, că succesul din Giuleşti le dă "sepcilor roşii" speranţe pentru retur.

"Este o seară frumoasă. E un început nou pentru noi şi asta e foarte important. Această victorie ne dă speranţe pentru retur. Secretul victoriei? Dorinţa de a câştiga şi familia care s-a format aici la Cluj", a spus Meszaros Alpar.

from prosport.ro

GOGA: "E EXTRAORDINAR SA MARCHEZI IN CAPITALA"

Reusita de 2-1 care a dus toate punctele la ClujReusita de 2-1 care a dus toate punctele la Cluj
INTERVIU Mijlocaşul ofensiv al Universităţii Cluj, Dorin Goga, autorul golului victoriei în Giuleşti, era în culmea fericirii după reuşita sa.

Cat de greu a fost acest meci pentru voi, mai ales ca ati jucat si in 10?
A fost un meci foarte greu, dar e foarte bine ca am marcat si am adus victoria intr-un moment greu in care eram in inferioritate numerica. Sunt fericit ca am terminat cu bine.

Speraţi să evitaţi retrogradarea?
Din pacate suntem tot pe ultimul loc, dar trebuie sa continuam cu astfel de victorii si asa vom putea scapa de retrogradare.

Cum e sa marchezi impotriva Rapidului?
E extraordinar sa marchezi in Capitala, impotriva unei formatii de top.

Cui dedici golul?
Dedic golul maseurului, a carui nevasta a nascut.

U Cluj a castigat , sâmbătă, in deplasare, scor 2-1 (1-1), meciul din cadrul etapei a XX-a a Ligii I, în compania formaţiei Rapid Bucuresti. Oaspeti au bifat a doua victorie în acest sezon în primul eşalon, deşi în ultimele 30 de minute a jucat în inferioritate numerică. Golurile au fost înscrise de Pancu (33), pentru Rapid, respectiv, Bundea (21) şi Goga (82).

from prosport.ro

12 useri au ghicit scorul corect!!!

Universitatea Cluj a reusit sa invinga in aceasta seara una dintre cele mai bune formatii ale Ligii I, Rapid Bucuresti. Golurile studentilor au fost marcate de Bundea si de Goga in timp ce, pentru giulesteni a inscris Pancu. Jucatorul meciului a fost noua achizitie a "Sepcilor Rosii", portarul Merlier care a a baricadat la propriu buturile portii noastre. Desi Flavius Bad a fost eliminat, jucatorii lui "U" au luptat eroic si au reusit sa inscrie pe final prin capitanul Dorin Goga.

12 useri au reusit sa ghiceasca scorul corect al acestei intaliniri astfel incat ei vor primi un bilet la tribuna oficiala pentru meciul din etapa urmatoarea in compania formatiei UTA Arad. Ei sunt: Maneszez Janos, Cenan Alex, Ispas Sergiu, Pop Cosmin, Muresan Mircea, Cuibus Lucian, Serban Ovidiu, Scurtu Daniel, Macri Catalin, Cristea Bogdan, Marin Cristea, Ioan Alexandru. Castigatorii vor contactati prin e-mail pentru a intra in posesia biletelor in cursul zilelor viitoare dupa ce ne vom reveni din betie.

ucluj.ro felicita inca o data atat echipa de fotbal, o echipa de eroi in aceasta seara precum si echipa de baschet care a invins in deplasarea de la Medias.

Haide "U"!

from ucluj.ro

Rednic a fost suparat pe jucatori dupa infrangerea din Giulesti cu 2-1 cu U Cluj: nu trebuia sa iau masuri speciale pentru Goga, e de parere "Puriul" care sustine ca are jucatori de nationala la echipa care trebuiau sa faca fata.

"Astazi am luat o palma! Ne doare mult aceasta infringere, pentru ca multi si-au pus sperantele in noi si i-am dezamagit. Eu am jucatori de nationala si nu trebuia sa pregatesc masuri speciale pentru Goga. Cand o sa jucam cu echipe mari, ce o sa facem?”, a spus Rednic dupa meci.
from sport.ro

RAPID - U CLUJ 1-2 / CUTREMUR IN GIULESTI

Vişiniii au trăit periculos şi au murit în final. Clujul începe să spere că poate să se salveze.

Giuleştiul a avut mereu ceva aparte în a-şi aclama idolii. Că în tribună sunt 20.000 sau 8.000 ca aseară nici nu are importanţă. Iar Pancu e un idol, poate singurul şi fără discuţie cel mai mare dintre ei. Şi tocmai ceva-ul ăla al tribunelor te face să vrei mereu să le răsplăteşti. Iar Pancone a fost aseară exact spiritul Rapidului. A dat tonul atacurilor, a pasat perfect, n-a făcut decât un pic faza defensivă, a dribilat elegant, şuturile sale au fost frumoase, dar de cele mai multe ori erau calibrate parcă exact atât cât să nu atingă ţinta. Numai că Giuleştiul mai are ceva aparte: îi place, mai mult ca oricărui altul, să traiască periculos. Atacuri în valuri, presiune, apărare lejeră şi stupoare când un alt fost copil teribil de aici, un Pancu dinainte de vreme, Zeno Bundea, a împins mingea în poartă.

Atunci de-abia s-a trezit orgoliul. Furia atacurilor e acum la pătrat, dirijate, evident, de Pancu. Şi tot el rezolvă cazul, după penalty-ul ratat de Dică, cu un voleu răsfăţat în poarta clujenilor. Continuarea are şi ea povestea ei. O repriză a doua mai anormală, cu un Rapid răbdător. Dar şi în Mircea Rednic se răscoală spiritul Giuleştiului! Despotovic în locul lui Maftei, atacuri disperate şi, cum se putea altfel, bobârnacul destinului, golul lui Goga.

Rapid: 1. Coman - 21. Săpunaru, 24. Maftei (9. Despotovici '78), 23. M. Constantin, 14. Perjă - 15. Lazăr (16. Herea '59) - 10. E. Dică (30. Paulo '39), 8. Grigorie, 19. Pancu, 7. Cesinha - 11. Boya. Antrenor: Mircea Rednic.

Universitatea Cluj: 33. Merlier - 6. S. Rădoi, 4. Izepom, 27. Alves, 30. Şoltuz - 23. Silvăşan, 26. Santos, 22. Bundea (8. Sabo '82), 19. G. Coman - 10. Goga, 9. N. Jovanovici (15. Băd '61). Antrenor: Meszaros Alpar.

Cartonaşe galbene: Pancu '32, Paulo '66 / Merlier '72.

Cartonaş roşu: Băd '63

from prosport.ro

COPOS:"NU MA SIMT BINE DELOC"

George CoposGeorge Copos
George Copos, acţionarul majoritar al Rapidului, s-a declarat dezamăgit de rezultatul meciului cu Universitatea Cluj, dar a precizat că are în continuare mare încredere în antrenorul Mircea Rdnic şi în jucători.

"Nu ne-am pregătit psihic bine şi am căzut după golul de 2-1. «U» a fost peste noi şi a meritat victoria. Eu sunt ardelean şi sper ca «U» să rămână în Liga I. [...] Nu mă simt bine deloc. Dacă vrei adrenalină, investeşte 3-4 milioane într-o iarnă la Rapid, şi vezi ce se întâmplă după aia. Am încredere că Mircea Rednic va face reparaţiile necesare până la meciul cu Unirea. Voi avea mare încredere în continuare în antrenor şi jucători", a spus Copos.

Rapid a pierdut sâmbătă, pe teren propriu, partida cu Universitatea Cluj, contând pentru etapa a 20-a din Liga I, cu scorul de 2-1.

from prosport.ro

FELICITARI!

BRAVO BAIETI!
AM invins pe Rapid acasa cu 2-1. Goluri marcate de Zeno Bundea (17') si Dorin Goga (81').

HAIDE "U"!

Formula de start a lui "U" CLuj in meciul cu Rapidul

33. Merlier, 19. Gigel Coman, 27. Fabio Bilica, 4. Andre Astorga, 6. Sorin Rădoi, 22. Zeno Bundea, 21. Bayano, 10. Dorin Goga, 23. Cristian Silvaşan, 17. Boudarene, 11. Claudiu Răducanu

Rezerve:
18. Bogdan Unguruşan, 30. George Şoltuz, 8. Radu Sabo, 20. Alin Savu, 78. Petru Budean, 9. Nemanja Jovanovic

Antrenor: Alpar Meszaros

HAIDE "U"

Surpriză

După două antrenamente, Boudarene este anunţat titular contra Rapidului!

Staff-ul tehnic al “şepcilor roşii” i-a pregătit o surpriză lui Mircea Rednic. Ajuns miercuri în România, mijlocaşul francez Fabien Boudarene (29 de ani) a fost legitimat în regim de urgenţă de oficialii clujeni, pentru a avea drept de joc astăzi contra Rapidului. Două antrenamente i-au fost suficiente tehnicianului Alpar Meszaros pentru a se edifica asupra calităţilor închizătorului, care va începe titular în Giuleşti. “Are calităţi bune pentru prima ligă de la noi.

S-ar putea să-l vedeţi azide la început în meciul cu Rapid sau, dacă nu, în repriza a doua sigur”, a explicat Meszaros. “Şepcile roşii” au obţinut împrumutul jucătorului francez pînă în vară, plătind 50.000 de euro bulgarilor de la Litex Loveci.

60.000 de euro în 6 luni, va cîştiga Fabien Boudarene la Cluj, fiind cel mai bine plătit jucător din lotul “lanternei roşii”.


“Primă specială”
În cazul unui rezultat pozitiv în Giuleşti, “studenţii” clujeni vor beneficia de o primă suplimentară. “Va fi o primă specială, doar jucăm cu Rapid. Le vom comunica jucătorilor înainte de meci cît urmează să cîştige dacă obţin un rezultat bun. După joc, în funcţie de scor, prima poate fi încă o dată suplimentată”, a precizat preşedintele Toni Doboş. În mod obişnuit clujenii sînt recompensaţi cu 400 de euro pentru fiecare punct cîştigat.

Evită clasamentul
Preşedintele “lanternei roşii”, Toni Doboş, a dezvăluit că va evita să privească locul ocupat de “U” în clasament pînă la finalul celor 34 de etape. “Le-am spus şi la băieţi să nu se uite la clasament.Ei trebuie să joace, iar la final cînd se trage linie vom vedea ce au obţinut. Eu personal evit clasamentul. Mă uit pînă la locul 5 şi apoi dau pagina”, a spus Doboş.

from gsp.ro

'LUPTATI!"

Antrenorul "şepcilor roşii" vrea să dea lovitura în Giuleşti.

La primul său meci în prima ligă, Alpar Meszaros spune că va avea probleme în conturarea unei formule de bază, după apariţia a 14 jucători noi în lotul clujean.

Sepcile" se relaxează înaintea „furtunii" din Giuleşti. Ieri dimineaţă, lotul lui Meszaros a jucat bowling şi biliard într-unul din cluburile de profil din Bucureşti. Antrenorul recunoaşte că el însuşi are emoţii pentru jocul de astăzi, dar încearcă să le ascundă în faţa fotbaliştilor. „Le voi spune că este şansa lor de a juca şi în Liga I şi trebuie să profite de ea. Nu sunt încă emoţionat, dar sunt convins că vor veni şi emoţiile odată cu apropierea jocului", a declarat Meszaros. Tehnicianul mai spune că se confruntă cu o situaţie dificilă din pricina multiplelor transferuri din această iarnă şi că titularizarea oricărui nou-venit implică o doză de risc. „Încă nu-i cunoaştem foarte bine pe toţi jucătorii noi. Este o situaţie foarte grea, dar nu avem ce face, pentru că nu mai este timp. Este riscant să joci cu mulţi jucători noi din primul meci, pentru că nu se ştie cum vor reacţiona ei", este de părere antrenorul clujean. „Nimeni nu este titular. Le-am spus elevilor mei că, dacă nu vor face faza defensivă şi nu vor trage la antrenamente, nu vor juca", a conchis Meszaros.

from prosport.ro

Meszaros: "U" e echipă mare, nu moare niciodată

"Universitatea e o echipă mare şi nu moare niciodată. Puterea noastra şi principalul nostru atu a fost faptul că suntem o mare familie", a declarat antrenorul lui "U", Alpar Meszaros, la finalul meciului câştigat, 2-1, în deplasare, cu Rapid.
Tehnicianul bucureştenilor, Mircea Rednic, a apreciat în special evoluţia lui Dorin Goga, autor golului victoriei clujene. "Universitatea ne-a dat o palmă. Noi am jucat prost, iar ei foarte bine. Nu se poate ca un singur om să facă ce a făcut cu apărarea noastră. Am avut un gol refuzat şi, posibil, încă un penalty refuzat. Nu ne-am luat precauţii speciale pentru Goga, pentru că noi avem jucători de echipă naţională. Ce am face în duelurile cu Steaua şi Dinamo, dacă pentru Goga ne-am lua măsuri speciale? Clujenii ne-au surprins prin mobilizare şi dăruire", a spus Rednic.

Primarul Emil Boc, care a ajuns la meci la pauză şi a stat în mijlocul fanilor clujeni, aa ieşit din galerie răguşit, dar bucuros. El a ţinut să ramintească faptul că a avut dreptate atunci când a declarat că, o dată cu venirea lui Toni Doboş la "U, şansele de salvare de la retrogradare sunt de 90 la sută. De asemenea, primarul a precizat că rămâne în picioare varianta vânzării clubului unui investitor privat şi a precizat, cu zâmbetul pe buze, că valorea clubului a crescut după victoria din Giuleşti. Boc a promis că va mai merge la meciurile Universităţii, atât la cele de pe propriul teren, cât şi atunci când cujenii vor mai juca în Bucureşti.
Mihai MOGA, Alin ŞUTEA (Bucureşti)

Friday, February 22, 2008

"Mon amour Mănăştur"


0.
…stau întins în pat şi nu vreau să mă trezesc. Sunt plin de sânge, plutesc într-un lichid roşu care îmi iese pe ochi, nu mă pot mişca, sunt prins aici, nimic nu se va schimba niciodată, capetele continuă să se rotească, sunt toţi aici, toţi morţii, îmi zâmbesc, mă iubesc, ei există doar prin capul lor retezat.



…sunt pe platoul din Roşia Montană. Privesc tâmp în jur cu o bere în mână. Lumea circulă în jurul meu cu beri, vodci şi pahare de palincă. Cel puţin trei zile toţi vor fi muci, aşa că voi avea impresia că timpul s-a oprit, că am timp de gândit, am timp să fac ceva.



…sunt în Bucureşti, îmi fac bagajele. Mă voi căra de aici, pentru că sunt înconjurat de broaşte, sar din toate părţile şi eu nu mă pot mişca. Ochiul e lipit de una care se apropie, stau paralizat, nimic nu se mai poate schimba. Sunt imobilizat în oraşul ăsta de căcat şi ştiu că trebuie să plec.



…sunt pe platoul din Roşia Montană, ca un loser lipit cu scotch cu o bere în mâini. Între Bucureşti şi Cluj, în continua fugă de greaţa de mine. Sub picioarele mele e plin de aur, dar nu pentru asta sunt eu aici, nu din cauza asta Roşia Montană e plină acum de lume. Sau da. Şi e doar o comună din care şi morţii, şi copacii fug. Şi iau bani pentru asta.



…sunt zero. Nu mai ştiu nimic. M-am săturat de toate şi nu mai vreau nimic. Sunt în pauza de publicitate, după care, zero, de la zero. A mia oară, simt că înnebunesc, şi, îmi iau o bere. Pe lângă mine trec băieţii de la IPR, Guerrillas, Luna Amară, Altar. Deşi aş fi stat la poveşti cu ei, acum sunt invizibil, sunt zero. Îi privesc cum trec pe lângă mine şi beau bere.



…sunt în spatele lui Kiddiez şi Saddo. Într-o mână ei ţin câte-o bere, în alta – spray-ul. Ei au ieşit din oraş şi se joacă în Roşia Montană. Nu vrei să te joci şi tu? Ba da, dar nu mă pot dezlipi de şablon. Am rămas undeva, între Abrud şi Roşia, lipit de un semn de circulaţie.



…sunt în redacţie. La un moment dat, Bia - departamentul special, se ridică, face patru paşi, se opreşte în mijlocul încăperii şi râgâie, plin de viaţă. Mă scuzaţi, zice, m-am simţit ca acasă.



…sunt în lacul plini de şerpi. Ea se dezbracă. Tremură, e îngrozită şi totuşi intră în apă. Înotăm prin frică, prin rece, întuneric şi gol. Înotăm prin şerpi. Ei rămân în urma noastră şi, la un moment dat, mă trezesc. Sunt eu, sunt la Roşia Montană, cu o bere în mâini. Dar asta e altă poveste, total altă poveste.



…sunt pe platoul de la Roşia Montană, mai dezorientat ca niciodată. Beau bere şi trebuie să mă car. De asta beau bere. Mi-e silă de Bucureşti, dar nu mai suport nici Clujul, aşa că sunt în Roşia, o pauză de câteva zile înainte de a mă muta, iarăşi, la gândacii negri…



…sunt în drum spre Roşia Montană. Singur, pe jos, doar cu un rucsac plin cu spray-uri. Nu mai pot respira, de asta am nevoie de vopsea. Îmi scriu jurnalul pe ziduri şi voi fi amendat pentru asta. Pentru că fac urât. Pentru că pe nimeni nu interesează. Schizofrenia ţipă. Pe nimeni nu interesează, nimeni nu contează, nimic nu există, nimeni nu mă ajută, niciodată nu va fi bine. Eu stau în partea cealaltă a mesei şi o privesc. De fapt sunt la Roşia. De parcă ar mai conta. Încerc să-mi adun gândurile şi să mă car. Dar sunt prea împrăştiat.



…sunt în faţa unui zid. Scot un spray, mă dezbrac, încep să fac stenciluri pe mine. Când sunt gata, mă lipesc de un zid. Nimeni nu mă vede, sunt doar un desen.



…sunt în faţa lui Guţă. Auzi, zice, m-am gândit să te bag vreo săptămână la psihiatrie. La închişi. Dar ai să ai telefon şi mai trecem noi pe la tine. Vrei? Ce mişto, zic.



…sunt în drum spre platou. Sunt transpirat, simt că mă evaporez până ajung. Undeva e muzică, dar aici nu e nimic. E doar un soare mare de aur, atât. Ba şi pârâuri de cianură. Din ele se adapă copii cu şase capete. Îmi iese o babă în faţă. Îi zic săru’ mâna şi vreau să merg mai departe. Ea îmi zâmbeşte. Are toţi dinţii de aur.



…sunt în iarbă. Îl văd pe Vasile şi pe Guţă, ambii plini de viaţă, cu câte o bere în mâini, trecând pe lângă mine. Au burţile bronzate, ca două portocale imense. Seeervus! Seeervus! Avem nişte palincă, vrei? Vreau. Ce faci, mă întreabă Guţă. Merg la Bucureşti. Nu vrei mai bine în Cluj?

Ba da.

(Va urma)
from clujeanul.ro

Încep finalele!

În Giuleşti, împotriva Rapidului, „U” îşi începe seria celor 15 finale despre care preşedintele Anton Doboş şi „principalul” Alpar Meszaros (foto) vorbeau înaintea ultimului antrenament efectuat pe „Ion Moina”. Dintr-un total de 45 de puncte puse în joc şi cu doar 11 acumulate în 17 partide, pentru a se salva de la retrogradare „U” este obligată să câştige între 24 şi 26 de puncte. În această iarnă, Toni Doboş a perfectat 13 transferuri! În total, numărul „stranierilor” care vor juca pentru „U” în acest mini-retur este de 8. Patru brazilieni (Astorga, Bilica, Baiano, Edvan Do Nascimento), un sârb (Nemanja Jovanovici), un muntenegrean (Milan Jovanovici), un belgian (portarul Pieter Merlier) şi un francez (Fabien
Boudarene) transferat pe ultima sută de metri. Boudarene a jucat ultima dată în prima ligă a campionatului bulgar, la Litex Loveci.


Agresivitate şi pressing


Acestea sunt cele două „ingrediente” cerute de Alpar Meszaros jucătorilor săi în toate cele 15 partide. „Vreau să câştigăm toate partidele, însă ştiu că acest lucru este imposibil. Totuşi, ei trebuie să le arate suporterilor că ştiu şi pot să se bată pentru fiecare minge. Suntem mai puternici ca în tur, iar salvarea de la retrogradare este un obiectiv pe care-l putem realiza dacă ne vom respecta în primul rând profesia. Le cer să fie agresivi şi să-şi sufoce adversarii!”, a declarat Meszaros. Tehnicianul „Şepcilor-roşii” a mai afirmat că partida cu Rapid nu-i crează emoţii, cu toate că se află la primul meci pe banca tehnică a Universităţii. „Împreună cu Stelian Gherman trebuie să găsim cea mai bună formulă de echipă pentru a câştiga jocul din Giuleşti. Nu am emoţii şi nici nu am dreptul de a le arăta”, a conchis Alpar Meszaros.

Antrenamente în nocturna Mogoşoaiei

„U” a plecat de ieri dimineaţă la Bucureşti, iar de la ora 18 a efectuat un antrenament la Centrul Naţional de Pregătire de la Mogoşoaia. În cantonamentul „Şepcilor-roşii” a ajuns şi francezul Fabien Boudarene, 29 de ani, mijlocaş defensiv. Conform spuselor preşedintelui Anton Doboş, Boudarene ar putea fi văzut în partida cu Rapid, în centrul liniei mediene, deşi acest lucru este, totuşi, puţin probabil. Vineri, de la aceeaşi oră, „studenţii” clujeni vor mai susţine un antrenament, după care Meszaros va comunica primul „11”. Acesta ar putea fi: Merlier – Unguruşan, Astorga, Bilica, Gigel Coman – Silvăşan, Baiano, Bunndea, Savu – Goga (Băd), Nemanja Jovanovici. Partida va putea fi urmărită pe canalul Naţional TV, de la ora 18.30.

from informatia de cluj


U" AMENINTA RAPIDUL CU BOUDARENE

Boudarene, in duel cu RivaldoBoudarene, in duel cu Rivaldo
"U" CLUJ Jucătorul francez, care a făcut joncţiunea cu lotul Universităţii la Bucureşti, a semnat joi un contract până la finalul campionatului cu formaţia ardeleană.

Fabien Boudarene va fi legitimat joi la LPF şi ar putea debuta chiar în partida de sâmbătă cu Rapidul. Mijlocaşul central de 29 de ani este cel mai galonat transfer al lui U Cluj din această iarnă el evoluâd în trecut pentru AS Saint Etienne, FC Sochaux, FC Dijon şi Litex Lovech.

„A semnat până în vară şi ar putea juca cu Rapid. Vom vedea dacă este cel mai bun transfer”, a declarat preşedintele Toni Doboş.

from prosport.ro

"U" se muta acasa la Toma Rus!

Toni Dobos, presedintele clubului "U", a recunoscut, pentru citynews.ro, ca gruparea a renuntat la sediul din Casa de Cultura a Studentilor.


"Ne mutam pe strada Dorobantilor, la numarul 21, deoarece vechiul sediu nu era unul pentru o echipa de prima liga", a spus seful lui "U".

Surse apropiate gruparii au dezvaluit pentru citynews.ro ca studentii se vor muta intr-un sediu ce apartine lui Toma Rus, cercetat de DNA intr-un dosar de trafic de influenta care vizeaza subinchirierea unui spatiu al fostei societati Piscicola.

"Mi-am dat acordul pentru rezilierea contractului de la 1 martie. Ei au reclamat ca nu au suficient spatiu si au inceput deja sa-si care lucrurile in noul sediu, dar nu stiu unde se afla acesta. Contractul initial a fost semnat pe doi ani, din 2007 pana in 2009, insa exista o clauza care permite rezilierea cu acordul partilor", a precizat Silviu Corpodean, directorul Casei de Cultura a Studentilor.

Altfel, conducerea studentilor va investi 50.000 de euro in amenajarea unei sali de forta intr-un garaj din curtea stadionului "Ion Moina".
from citynews.ro

Sefii din fotbal se intalnesc la Cluj

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a anuntat astazi ca Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF) se va intalni cu presedintii de cluburi din toata tara la Cluj-Napoca.

“I-am solicitat ajutorului domnului Sandu sa faca lobby pentru constructia stadionului Moina, i-am prezentat noul proiect si a parut foarte incantat”, a declarat astazi Nicoara.

El a mai spus ca a discutat cu presedintele FRF despre baza de antrenament de la Jucu si despre posibilitatea ca Moina sa gazduiasca peste cativa ani meciuri europene.

“Mircea Sandu are in vedere ca Romania sa fie gazda Campionatului European de Fotbal in 2020-2024, iar stadionul nostru poata sa fie una dintre arenele pe care se va putea juca”, a declarat Nicoara.

from citynews.ro

Piata Muzeului devine pietonala de luni

Administratia locala va incepe, de luni, lucrarile la Piata Muzeului. Cea mai veche piateta din Cluj-Napoca va fi pietruita complet cu piatra cubica, reiluminata, iar traficul rutier va fi complet restrictionat in zona. Insa, desi reprezentantii municipalitatii aveau la dispozitie un proiect gratuit realizat de arhitectii de la RAUM, au preferat sa realizeze lucrarile dupa propria strategie. Lucrarile la Piata Muzeului vor fi finalizate in luna mai.

“Vom reface complet zona cu piatra cubica, asa cum am facut si in zona Casei Matei. La fel si in ceea ce priveste iluminatul; Piata Muzeului este cuprinsa in programul de modernizare realizat de Siemens”, a explicat Sorin Apostu, directorul tehnic al Primariei Cluj-Napoca. Apostu a mai spus despre proiectul arhitectilor de la RAUM este o propunere interesanta, insa nu putea fi pus in aplicare pentru ca nu respecta anumite cerinte tehnice. “Spre exemplu, nu era rezolvata scurgerea apelor pluviale. E o propunere frumoasa, insa nu o putem aplica”, sustine Apostu.

Proiectul arhitectilor de la RAUM propunea reabilitarea completa a Pietei Muzeului, incluzand cladirile, iluminatul, monumentul, mobilierul urban si modificarea vegetatiei din aceasta piata. “Conceputul nostru avea la baza transformarea acestei piete intr-un loc placut, in care sa te opresti, nu doar sa treci pe acolo. Este un spatiu de destinatie, care ar trebui pus in valoare. Clujul are doar cateva piatete mici de acest gen”, a explicat Horatiu Racasan, arhitect RAUM. El a pus la dispozitiei Primariei proiectul de reamenajare a pietei in urma cu aproape doi ani, insa administratia l-a ignorat.

Denumita inainte Piata Carolina sau Piata Mica, zona a fost in secolul XIX piata de legume. Odata cu transformarea ei in zona pietonala, municipalitatea isi doreste sa reintereze atmosfera Clujului de alta data.

Reabilitarea monumentului Carolina din Piata Muzeului nu a fost luata pana acum in considerare si nu a fost inclusa in nicio licitatie, cu toate ca municipalitatea a anuntat o licitatie pentru reabilitarea mai multor monumente din zona. In ceea ce priveste reabilitarea cladirilor istorice din Piata Muzeului, municipalitatea a mentionat ca acestea vor fi cuprinse intr-un program cu finantare europeana.

from citynews.ro

Jack Mikaloff e noul şef UPC România

UPC România are de joi un nou preşedinte: Jack Mikaloff îl înlocuieşte pe Richard Anderson în fruntea uneia dintre cele mai mari companii locale de comunicaţii prin cablu TV.

Richard Anderson va continua să lucreze în cadrul companiei americane Liberty Global, deţinătorul UPC. Anderson, care a deţinut poziţa de preşedinte încă de la înfiinţarea companiei, în anul 1992, se va concentra pe activităţi de fuziuni şi achiziţii şi de conţinut strategic pentru operaţiunile Liberty Global din Europa Centrală. "Din această poziţie, el va colabora îndeaproape cu Nimrod Kovacs, preşedintele UPC Europa Centrală", se arată într-un comunicat al UPC România.

Mikaloff a lucrat în ultimii 10 ani pentru UPC în mai multe ţări din Europa. Din noua poziţie, el va coordona activităţile operaţionale ale companiei pe piaţa românească.

UPC România este una dintre cele mai mari companii locale de comunicaţii prin cablu TV. Operatorul deserveşte peste 1,3 milioane de clienţi din aproximativ 200 oraşe. De la intrarea pe piaţă, în urmă cu 16 ani, UPC a derulat investiţii de peste 700 milioane de euro. UPC este afiliat la compania americană Liberty Global. Liberty Global furnizează servicii video, voce şi acces la Internet pentru 16 milioane de clienţi din 17 state.
from clujeanul.ro

“Asediul” din Grigorescu

Edilul municipiului, Emil Boc, s-a întâlnit ieri cu locuitorii cartierului Grigorescu, la Liceul Onisifor Ghibu. Prima nemulţumire a cetăţenilor s-a legat chiar de condiţiile inumane în care s-a derulat întrevederea.
“Primarul a uitat că niciodată nu e la Primărie şi oamenii nu ajung la el în audienţe. Am venit cu scaunul în spate din curtea şcolii ca să stăm faţă în faţă cu el şi suntem ţinuţi ca ultimii oameni”, a declarat un cetăţean nemulţumit că locurile din sala unde s-a ţinut întâlnirea au fost insuficiente. La discuţii au venit peste 150 de cetăţeni, însă mulţi dintre ei au renunţat şi s-au întors acasă.

în replică, Boc le-a promis oamenilor că va sta până la 12 noaptea dacă va fi nevoie, pentru a asculta toate problemele. La liceul din Grigorescu a fost prezent aseară un grup masiv de locuitori de pe strada Uliului, care a reproşat municipalităţii condiţiile în care sunt lăsaţi să locuiască, fără apă curentă, canalizare, cu un drum impracticabil şi plin de noroaie. “Copiii noştri merg cu cizme de cauciuc la şcoală. Drumul curge la vale şi dumneavoastră, autorităţile, faceţi lucrări numai pentru zonele de vile”, au acuzat oamenii de pe Uliului.

Discuţiile au fost încinse şi de cetăţenii de la capătul străzii Donath, din apropierea cartierului American Village, care au acuzat faptul că lucrările de canalizare executate în beneficiul Ceda Imobiliare, societatea care implementează proiectul, sunt sub orice critică şi au distrus drumul şi au îngropat toată zona de case în noroaie.

Mai mult, oamenii au cerut luarea unor măsuri pentru a opri societatea care derulează lucrările deoarece aceasta ar fi blocat accesul oamenilor în zonă, montând un semn cu “accesul interzis” din proprie iniţiativă. Oamenii au adus ca probă tocmai acea plăcuţă.

Reprezentanţii Ceda Imobiliare, prezenţi la întâlnire, au afirmat că au salubrizat zona şi au oferit posibilitatea fiecărui locuitor din zonă să se racordeze la sistemul privat de canalizare executat de ei şi că plângerile oamenilor sunt neîntemeiate deoarece cel care a distrus drumul ar fi service-ul auto care funcţionează în zonă.

Boc a cerut aducerea drumului la starea iniţială în termen de şapte zile şi a dispus controale în zonă. Alte probleme semnalate de locuitorii din Grigorescu au vizat facturile la căldură, considerate exorbitante, punctele insuficiente de colectare a gunoiului, aleile proaspăt reabilitate, dar cu lucrări prost executate, şi modul de atribuire a locurilor de parcare, catalogat drept deficitar.

Primarul a anunţat că toate aceste probleme se vor afla în atenţia municipalităţii şi că vor fi rezolvate. Edilul a promis câtorva clujeni că îi va primi personal în audienţă. “Ştiu că toţi vreţi să vă întâlniţi cu primarul, dar mai întâi trebuie să treceţi pe la directorii din Primărie şi pe la cei doi viceprimari, pentru că suntem o armată de oameni şi nu toate problemele le rezolvă primarul”, a mai explicat Boc.

from ziua de cluj

A achiziţionat o echipă!

Universitatea Cluj a pus punct, luni seara, sesiunii de cumpărături începută imediat după ce Anton Doboş (foto) a preluat clubul, pe 8 ianuarie. Ultimele achiziţii ale preşedintelui sunt mijlocaşii brazilieni Bayano şi Edivan Do Nascimento şi portarul Belgian Pieter Merlier. Ieri, studenţii clujeni au efectuat un singur antreanament, iar astăzi Alpar Meszaros a programat două şedinţe de pregătire. Deplasarea la Bucureşti se va face cu avionul, în dimineaţa zilei de joi. La finalul jocului-şcoală disputat luni, „principalul” Universităţii a afirmat că titulari vor fi doar acei jucători care vor face şi faza defensivă. Declaraţia s-a dorit a fi un avertisment public dat „căpitanului” Dorin Goga! Meszaros este nemulţumit de „lentoarea şi plictiseala” afişată de Goga în partidele jucate în Antalya, dar şi în meciul-şcoală disputat luni.
Cu bani de „buzunar”, Anton Doboş s-a mişcat repede şi eficient pe piaţa transferurilor, reuşind achiziţionarea a nu mai puţin de 12 jucători. I-a adus „principalului” Alpar Meszaros doi portari: Mircea Oltean, Pieter Merlier – trei fundaşi: Sorin Rădoi, Şoltuz, Cristian Dancia – cinci mijlocaşi: Silvăşan, Budean (ofensivi) Bayano, Edivan Do Nascimento (la închidere), Zeno Bundea (central) – doi atacanţi: Claudiu Răducanu şi Băd.
Au plecat în timpul efectuării pregătirilor portarul Martin Tudor şi Adrian Olah, daţi liberi de contract de către Comisia pentru Statutul Jucătorului, iar la Sergiu Costea şi Sorin Iodi s-a renunţat. Nu au mai fost transferaţi Lucian Perde şi Rareş Soporan, ultimul efectuând şi cantonamentul din Antalya.


Brazilienii au semnat pe doi ani
Mijlocaşii defensivi Bayano şi Edivan Do Nascimento sunt pe placul antrenorului principal Alpar Meszaros, iar Toni Doboş s-a conformat şi i-a achiziţionat. Luni seara, doar Edivan Do Nascimento mai trebuia să semneze contractul cu Universitatea. Ieri, înaintea antrenamentului, Meszaros a anunţat că Edivan a devenit al patrulea brazilian de pe „Ion Moina”. Amândoi au semnat pe două sezoane cu „U”, Bayano având şanse mari de a juca din primul minut în Giuleşti, contra Rapidului. „Este bine că am reuşit să-i achiziţionăm, pentru că sunt doi fotbalişti buni, tehnici şi agresivi”, a afirmat Meszaros.

Pieter Merlier e noul „number one” în poartăBelgianul nu impresionează prin statură, însă calităţile sale au fost apreciate inclusiv de suporterii care au ţinut să urmărească meciul-şcoală disputat luni, pe gazonul stadionului „Ion Moina” şi pe terenul de zgură. Merlier are priză la balon, preferând să reţină şi nu să respingă mingile şutate, iar pe centrări iese bine şi în forţă. „L-aţi văzut, nu? Aceste calităţi le-am observat şi eu, de aceea l-am adus la echipă”, a afirmat Meszaros, care nu a ezitat să-l anunţe ca posibil titular pentru jocul cu Rapid.

from informatia de cluj

Primul sondaj pe Cluj: Boc, Nicoară, Norica şi Dîncu

Datele sunt în curs de prelucrare la nivelul conducerii centrale a liberalilor.
Clasamentul din sondajul liberalilor, comandat la nivel naţional, îl plasează pe Emil Boc în frunte, fiind urmat de doi liberali, Marius Nicoară şi Norica Nicolai, şi de un social-democrat, Vasile Dîncu. Topul este realizat pe baza notorietăţii şi a încrederii care a fost testată atât în municipiu, cât şi în judeţ.

Unul dintre primele sondaje dinaintea campaniei electorale pentru alegerile locale din această primăvară, comandat de liberali, este în stadiul de prelucrare a datelor.

Conform unor surse apropiate conducerii centrale a PNL, rezultatele pentru Cluj îl plasează pe actualul primar, democratul Emil Boc, în fruntea clasamentului, fiind urmat de preşedintele Consiliului Judeţean, liberalul Marius Nicoară.

Pluton compact la mijloc

“La sondaj au lucrat mai multe instituţii de specialitate; a fost realizat în toate marile oraşe. Pentru a obţine o imagine a percepţiei candidaţilor de către populaţie, s-a folosit un procedeu de mediere a unor variabile testate, cum ar fi notorietatea şi încrederea”, ne-au precizat sursele citate.

Conform acestora, pe baza acestui parametru combinat între încredere şi notorietate, situaţia în Cluj este, la acest moment, următoarea: Emil Boc (52%), Marius Nicoară (28%), Norica Nicolai (20%) şi Vasile Dîncu, cu circa 14%. Cei patru sunt urmaţi, conform surselor noastre, de un “pluton” destul de compact, situat între 12% şi 9%.

“în acest pluton se regăsesc Alin Tişe (fost prefect, actual prim-vicepreşedinte PD-L Cluj-Napoca – n. red.), Horea Uioreanu (deputat, preşedinte interimar al PNL Cluj-Napoca), Vasile Soporan (deputat, vicepreşedinte PSD Cluj) şi Daniel Buda (deputat, preşedintele PD-L Cluj). Şi Ioan Rus ar avea, în cazul unei confruntări directe, posibilitatea să obţină un scor foarte bun, însă, din câte am înţeles, dânsul nu va candida”, ne-au precizat sursele noastre.

Datele din sondajul liberal îl plasează pe viceprimarul Adrian Popa, pe acest parametru studiat, în zona a şapte procente, iar în plaja de 4-5% se regăsesc consilierii locali Ovidiu Turdean (fost vicepreşedinte al PNL Cluj-Napoca) şi Remus Lăpuşan (preşedintele PSD Cluj-Napoca).

“Din studiile noastre, aceşti parametri pot da şi o apropiere de intenţia de vot”, ne-au declarat surse apropiate conducerii liberale. Din datele pe care am reuşit să le obţinem, lipsesc candidaţii UDMR.

Nicoară, rezervat

Liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, a refuzat să confirme exactitatea datelor. “Ştiu de acest sondaj, ştiu că se lucrează la prelucrarea datelor, însă nu pot confirma dacă datele prezentate sunt exacte. Nu vreau să spun că nu este aşa, însă există o marjă de eroare în datele dvs”, ne-a declarat ieri Nicoară.

El a precizat că rezultatele finale ale sondajului pot fi finalizate în câteva zile. Conform declaraţiilor liderilor partidelor clujene, cel puţin încă trei sondaje au fost comandate de PD-L, PSD şi UDMR.

Cine candidează

Primarul municipiului, Emil Boc, a declarat în ultima perioadă că “se gândeşte foarte serios” la încă o candidatură pentru postul de edil-şef. O candidatură sigură este cea a liderului UDMR Cluj, consilierul Laszlo Attila, cu intenţia, deja declarată, de a obţine un post de viceprimar după constituirea viitorului Consiliu Local Cluj-Napoca.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Nicoară, a declarat pentru ZIUA de Cluj, că se va înscrie în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca în cazul în care nu se va ajunge ca preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi direct, pe sistemul primarului. Preşedintele PNŢCD Cluj-Napoca, Horea Dan este candidatul oficial al organizaţiei pentru Primăria Cluj-Napoca.

from ziua de cluj

PRIMA NORMALA IN GIULESTI

„U“ CLUJ Toni Doboş spune că nu le va oferi o primă mai mare jucătorilor în cazul unui rezultat favorabil în partida de mâine cu Rapid. „Prima va fi normală pentru o partidă din deplasare. Jucătorii sunt suficient de motivaţi”, a declarat preşedintele, care spune că nu este emoţionat înaintea debutului: „Nu avem nimic de pierdut şi nu am de ce să am emoţii“.

from prosport.ro

BOUDARENE A SEMNAT CU 'U'

TRANSFER Fotbalistul care a bifat şapte sezoane în Ligue 1 este de ieri „student” cu acte în regulă. Francezul a semnat un angajament cu „şepcile” valabil până în vară şi ar putea juca chiar în partida de mâine cu Rapid. Aseară, de la ora 18:30, Boudarene a efectuat la Mogoşoaia primul antrenament alături de noii colegi.
from prosport.ro

"Nu mi se spune Sconcsul"

Profesorul Traian Tohati, de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" a trecut pe la sediul redacţiei clujeanul.ro, unde a declarat că majoritatea celor afirmate de elevii care au contribuit la realizarea articolului "Topul profesorilor clujeni" sunt adevărate, mai puţin porecla pe care aceştia i-au atribuit-o, mai exact "Sconcsul".

Tohati a recunoscut că le spune elevilor că nu este bine să folosească parfumuri şi deodorante. "Da, le-am spus că atunci când te dai cu parfum substanţele intră prin pori şi prin respiraţie sunt inhalate şi ajung în plămâni, se acumulează în organism pentru că nu pot fi metabolizate. La astea se adaugă medicamente, hrana care conţine E-uri şi aşa apar cancerele", a explicat Tohati.


"Nu miros ca un sconcs"

El susţine însă că elevii nu îi spun "Sconcsul" şi că faptul că refuză să folosească deodorant sau spray nu înseamnă că ar mirosi precum acest animal. "Nu miros ca un sconcs, îmi spăl hainele cu detergenţi normali, am mirosul meu natural. În clase miroase a parfum de mă strică la nas, nu poţi sta acolo. Mie îmi place mirosul natural, de fân, de flori, însă într-adevăr esenţele naturale sunt foarte scumpe", a spus profesorul de biologie.

Dascălul spune că, de fapt, aşa şi trebuie să se poarte un profesor, să îi înveţe pe elevi ce trebuie să facă pentru a-şi păstra sănătatea. "Un profesor trebuie să-i înveţe să nu fumeze, să nu bea, ăsta e rolul lui, iar eu ca profesor de biologie am această obligaţie. Le-am spus că în loc de parfum pot folosi coajă de portocală, de lămâie, o storci puţin şi dai cu uleiul volatil pe haine. Mai poţi folosi suc de kiwi, de castravete", a explicat el.


"Nu e bine să faci duş în fiecare zi"

Traian Tohati spune că şi afirmaţiile elevilor cum că le predă "reguli de igienă" sunt adevărate. "Să vedeţi cum au cei din clasa a V-a scris în caiet cum să se spele în urechi, nu le-am zis să nu spele, doar să nu folosească beţişoare de urechi. Vă daţi seama, dacă foloseşte în clasă şi vine cineva şi îi dă peste mână, sau în autobuz, şi pune şoferul o frână, am avut cazuri când beţişorul le-a ajuns până la fereastra ovală", a afirmat el.

Profesorul de biologie şi-a susţinut afirmaţia că nu e bine ca cineva să facă duş în fiecare zi. "Baie sau duş se face de două ori pe săptămână, e suficient. Dacă faci în fiecare zi duş, cu apă caldă, se dilată capilarele, se deschid porii şi glandele sebacee şi ieşi afară, sunt mari şansele să te îmbolnăveşti, intră microbii în organism", a explicat Tohati. El recomandă, în schimb, ca elevii să se spele dimineaţa, la bustul gol, cu apă rece şi puţin săpun. "Şi copiii mei fac duş zilnic şi mereu răcesc. Sigur, mai e important, mai ales la femei, ca la două zile să se schimbe chilotul", a adăugat el.


Usturoi şi lapte de capră


Traian Tohati a mai spus că e profesor de 30 de ani şi a susţinut că elevii "ţin la el foarte mult". "Pot să-i învăţ orice, am darul ăsta de a explica. Sunt născut să fiu profesor", a spus el. Tohati a ţinut să precizeze că a făcut două facultăţi, de română şi biologie, şi că are diferite diplome şi licenţe de antrenor, instalator, şofer, vopsitor, dar a fost şi portar, paznic şi a făcut handbal de performanţă.

El afirmă că şi-a schimbat felul de a privi viaţa pe la 30 de ani, când şi-a dat seama că părinţii şi bunicii săi, care au locuit la ţară, au trăit mai mult şi au fost mai sănătoşi tocmai pentru că au dus un stil de viaţă apropiat de natură. "Bunica avea la 85 de ani dinţii perfecţi, la mine în familie nimeni nu a murit sub 80 de ani. Le spun şi copiilor că sănătatea e mai scumpă ca orice, ei trăiesc într-un mediu viciat. De exemplu, pentru fete e dezastruos să nu doarmă noaptea, uitaţi-vă la cancerul de col uterin, apare dintr-o viaţă sexuală dezordonată, cu mai mulţi bărbaţi, fumat, alcool, stres, nopţi nedormite care slăbesc sistemul imunitar. Acesta trebuie stimulat prin consumul de usturoi şi lapte de capră, eu mănânc seara usturoi şi nu am răcit niciodată", susţine el.

from clujeanul.ro

BUS NU MAI PLEACA LA GLORIA

Cu toate că Laurentiu Bus a transmis conducerii ca nu mai vrea să continue alături de „şepcile rosii”, Toni Doboş spune că este puţin probabil ca mijlocasul să părăsească Universitatea. Chiar dacă Gloria Bistriţa şi-a dorit transferul jucătorului, formaţia lui Jean Pădureanu nu vrea să scoată niciun ban din buzunar pentru fotbalistul de 20 de ani.

„Buş va rămâne la noi. Eu nu am fost contactat pentru a mi se oferi o sumă de bani pe el. Am fost sunat doar pentru a-l ceda gratis”, a declarat seful lui „U”, Toni Doboş.

from prosport.ro

DUEL SARBESC

Jovanovic (în dreapta) speră ca „U“ Cluj să se salveze de la retrogradareJovanovic (în dreapta) speră ca „U“ Cluj să se salveze de la retrogradare
ȘOC Nemanja Jovanovic de la “U” Cluj şi Ranko Despotovic de la Rapid se vor afla sâmbătă faţă în faţă.

Atât giuleştenii, cât şi ardelenii trag nădejde că în prima partidă oficială din 2008 golurile vor veni din ghetele sârbilor din avanposturi. Atacantul alb-negrilor speră ca el să fie cel care îl va consola pe giuleştean după meci.

Nemanja Jovanovic a înscris cinci goluri pentru clujeni în turul campionatului şi nu uită că şi-a început seria de reuşite în partida cu giuleştenii. „Am marcat în tur şi sper să o fac şi în Giuleşti. Am auzit că ar avea ceva probleme în defensivă”, declară sârbul Universităţii înaintea plecării spre Bucureşti.

Atacantul spune că nu-l sperie Rapidul, chiar dacă giuleştenii nici nu vor să audă de un rezultat prost cu ultima clasată. „Eu sper să luăm cel puţin un punct, dar suntem pregătiţi pentru victorie. Nu cred că am avea pretenţii prea mari dacă ne-am dori un succes cu Rapid. Avem o echipă mult mai motivată decât în tur şi am transferat jucători cu mare experienţă. Bundea, Silvăşan, Răducanu sau Şoltuz au sute de meciuri în primul eşalon”, mai spune Nemanja, care abia aşteaptă să-l cunoască pe Ranko Despotovic, noul atacant al Rapidului. „Nu-l cunosc pe Ranko, dar am auzit că este un atacant bun. Abia aştept să ne cunoaştem şi să vorbim. Noi sârbii suntem foarte ataşaţi unul de altul şi păstrez legătura cu mai toţi jucătorii sârbi din România. Vom vedea pe teren cine e mai bun dintre noi doi”, speră Jovanovic.

Nu-l cunosc pe Ranko, dar am auzit că e un atacant bun. Vom vedea pe teren cine e mai bun dintre noi.
Nemanja Jovanovic, atacant „U“ Cluj

175 de mii de dolari a costat transferul lui Nemanaja Jovanovic la „U“ Cluj de la Pandurii Târgu Jiu.

from prosport.ro

Duel Nicoara - Boc pe tema constructiilor fantoma din oras

Duel Nicoara - Boc pe tema constructiilor fantoma din oras

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a reactionat vineri la afirmatiile facute de primarul Emil Boc conform carora executivul judetului ar fi eliberat o autorizatie de constructie pentru hotelul Cristian, amplasat in Piata Mihai Viteazul, si care apartine omului de afaceri Costica Pocol.
“Vreau sa precizez ca nu doresc sa-l atac pe domnul Boc, desi presa deja speculeaza pe tema unei candidaturi a subsemnatului la Primaria municipiului Cluj-Napoca. Vreau sa fac citeva precizari din respect pentru institutia pe care o conduc, pentru angajatii sai si din dorinta de a elimina unele dezinformari lansate pe piata ieri de domnul primar Emil Boc. Concret, este vorba de afirmatiile facute ieri in Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism, unde a acuzat institutia condusa de mine, respectiv Consiliul Judetean Cluj ca (citez) «a eliberat autorizatii de constructie pentru monstruozitati. Facem pariu ca tot CJ a avizat si hotelul din Piata Mihai Viteazul, care este o monstruozitate si o porcarie. Am vrut sa o demolez si cind m-am uitat in dosar am vazut ca autorizatia este in regula si a fost emisa de Consiliul Judetean»”.
Nicoara spune ca daca Boc s-ar fi uitat cu adevarat in dosar ar fi vazut ca pentru respectiva cladire nu Consiliul Judetean a dat autorizatie, ci Directia de Urbanism din cadrul Primariei. Presedintele Consiliului Judetean a mai precizat ca in 2004, dupa ce a fost ales in functie a dispus efectuarea unor controale privind disciplina in constructii in cazul hotelului Cristian din Piata Mihai Viteazul si ca in urma celor constatate de inspectori a inaintat o plingere penala impotriva proprietarului.
Nicoara a mai subliniat ca dupa 2004 au aparut in Cluj-Napoca zeci de astfel de monstruozitati si care nu pot fi atribuite vechii administratii. “Blocuri in cartiere de case, pe foste terenuri de sport, imobile care lasa fara lumina zeci de clujeni sau care pun in pericol siguranta cetatenilor”, a spus Nicoara.
La rindul sau, deputatul Horea Uioreanu a acuzat executivul primariei ca nu a avut o strategie pe linie de urbanism pe termen scurt, mediu si lung.
“Neadoptarea unui astfel de plan a dus la anomalii, permitind ridicarea unor contructii pe gardurile oamenilor, in gradinile oamenilor, contructii de 35 de etaje care vor deranja si liniile areriene” a spus parlamentarul.

S.P.

from ziarul faclia

TAB-urile de la Revoluţie au pãrãsit Clujul

Cãlãtorii care au trecut vineri, între orele 15.00-16.00, prin gara Cluj-Napoca au putut admira mai multe TAB-uri (transportator amfibiu blindat) încãrcate într-un tren de marfã care aştepta sã pãrãseascã urbea de pe Someş.
Un transport special cu tehnicã militarã învechitã, constând în 14 TAB-uri, douã autospeciale de pompieri şi douã maşini de teren ARO, a luat drumul bazei militare de la Roman, conform unor militari care au însoţit încãrcãtura. Un vagon plin cu aproximativ zece militari a fost ataşat trenului de marfã pentru a asigura paza acestuia.

“Dacã nu le pãzim, le dezasambleazã ţiganii ca sã le vândã la fier vechi”, a spus un militar. Surse din cadrul Corpului 4 Armatã Teritorial au precizat cã TAB-urile au aparţinut garnizoanei Cluj-Napoca şi au fost suite în tren pe parcursul ultimei sãptãmâni.

Aceleaşi surse au menţionat cã este vorba de tehnicã militarã învechitã, fabricatã în anii ’80, care a fost folositã la Cluj şi la Revoluţia din 1989.

Militarii din tren au spus iniţial cã TAB-urile vor fi casate, însã au menţionat apoi şi cuvântul “reparaţii”. Fiecare dintre blindate cântãreşte aproximativ 22 de tone.

from ziua de cluj

Thursday, February 21, 2008

Dobos l-a pus pe Zanc organizator de competitii

Presedintele lui "U" Cluj, Anton Dobos, a reintregit conducerea clubului o data cu numirea lui Calin Zanc in functia de organizator de competitii.

Zanc urmeaza sa soseaca la Cluj saptamana viitoare, cand va semna contractul si isi va intra in atributii. "L-am chemat pe Calin sa ne ajute si va sosi saptamana viitoare la echipa. Vor mai sosi oameni noi in conducerea clubului", a spus Dobos, pentru citynews.ro.

Fostul antrenor secund si director sportiv al Politehnicii Timisoara in timpul mandatului lui Toni Dobos la Timisoara, Zanc era cunoscut drept mana dreapta a acestuia.
from citynews.ro

Si-au ales numerele pentru tricouri

Jucatorii lui "U" Cluj si-au ales numerele pe care le vor purta pe tricourile de joc in cele 15 partide ale returului de campionat.

Astfel, Merlier a preluat tricoul lui "Solo" (33), iar Sorin Radoi pe cel al lui Baciu, cu numarul 6.

Portari

Călin Moldovan – nr. 1,

Mircea Oltean – nr. 12

Pieter Merlier – nr. 33

Fundas

Bogdan Ungurusan – nr. 18

Marius Suller – nr. 17

Andre Astorga - nr. 4

Fabio Bilica – nr. 27

George Şoltuz – nr. 30

Andrei Cordos – nr. 2

Sorin Rădoi – nr. 6,

Cristian Dancia – nr. 14

Milan Jovanovici – nr. 24

Gigel Coman - nr. 19

Mijlocasi

Zeno Bundea – nr. 22

Alin Savu – nr. 20

Petre Budean – nr. 78

Rares Soporan – nr. 16

Bogdan Dolha – nr. 5

Radu Sabo – nr. 8

Laurentiu Bus – nr. 7

Edvan Do Nascimento – nr. 26

Baiano Da Silva – nr. 21

Atacanti

Dorin Goga – nr. 10

Claudiu Raducanu – nr. 11

Nemanja Jovanovici – nr. 9

Flavius Bad – nr. 15

Cristian Silvasan – nr. 23

from ucluj.ro

Mijlocaşul francez Fabien Boudarene, în negocieri cu "U"

Anton Doboş, preşedintele Universităţii, a confirmat că Fabien Boudarene e jucătorul francez care negociază un transfer pe "Ion Moina".

Doboş a declarat că mâine se va întâlni la Bucureşti cu jucătorul pentru a definitiva discuţiile.

"în principiu ne-am înţeles, urmează să mai discutăm unele aspecte ale contractului. Este un jucător cu experienţă care poate să ne ajute", ne-a spus Doboş.

Ultima dată legitimat la Litex, în prima ligă Bulgară, Fabien Boudarene este un mijlocaş de 29 de ani, 1,78 m înălţime şi 73 kg.

înaintea trasnferului la Litex, Boudarene a evoluat în Franţa pentru Saint-Etienne, Sochaux şi Dijon.
from ziua de cluj

Proiectul unui hotel a incins spiritele urbanistilor

Membrii Comisiei de Urbanism din cadrul Primariei au dezbatut astazi un proiect dificil, care a incins spiritele in randul arhitectilor.

Proiectul propunerea ridicarea unui hotel de patru niveluri pe strada Avram Iancu, langa Casa Calaului. Desi proiectantii au obtinut avizul de la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice de la Bucuresti, unii membri ai Comisiei de Urbanism s-au opus amplasarii acestei cladiri. Conform arhitectului Adrian Borda, proiectul a fost respins in comisia zonala de monumente de cinci ori. "Hotelul se va construi in curtea unui palat baroc existent. In plus, acolo a fost prima gradina botanica a Clujului", a declarat Borda in cadrul comisiei.

El a mai spus ca avizul de la autoritatile centrale a fost obtinut pe acest proiect deoarece arhitectul Vasile Mitrea, care face parte din echipa de proiectare este si membru in Comisia Nationala de Monumente.

In cele din urma, proiectul a fost amanat de catre membrii comisiei, dar pentru alte motive.

Proiectul, realizat de biroul de proiectare TransForm, propune ridicarea unui hotel intr-o curte interioara, pe o parcela de aproximativ 1.000 de metri patrati.

La finalul anului trecut, aceeasi comisie de urbanism din cadrul Primariei a avizat construirea unui hotel in aceeasi zona, langa sediul Regiei Autonome a Domeniului Public. La proiectul respectiv, administratia locala este co-beneficiar, urmand ca pe langa hotel sa fie ridicat si un parking de 250 de locuri de parcare.
from citynews.ro

Primarul Boc, dupã raidul nocturn: Piaţa Mãrãşti trebuie demolatã

Edilul municipiului, Emil Boc, a inspectat marţi seara, la insistenţele unui grup de locatari de pe B-dul 21 Decembrie 1918, lucrãrile de extindere a Pieţei Mãrãşti.
Asociaţiile de locatari din zona Pieţei Mãrãşti s-au plâns cã lucrãrile nu respectã autorizaţia de construire pe care societatea Center Star, beneficiara lucrãrii, ar fi obţinut-o la alt numãr. Mai mult, oamenii i-au arãtat marţi seară edilului construcţia situatã la doar 1,5 metri de blocul în care locuiesc, motiv pentru care nu au luminã, semnal la telefon, acces în staţia de autobuz, iar zona este plinã de gunoaie.

La faţa locului, Boc a deliberat: construcţia este oripilantã, mizerabilã şi trebuie demolatã.

Ce a promis Emil Boc

Edilul a menţionat cã Primãria a cerut deja în instanţã demolarea noii construcţii executate înspre bloc.

“Nu putem decât sã aşteptãm ca instanţa sã decidã, însã vã promit cã extensia construcţiei se va demola”, a afirmat Boc în timpul inspecţiei nocturne de marţi seara din Piaţa Mãrãşti. în plus, şeful Poliţiei Comunitare din cadrul Primãriei Cluj, Minodora Fritea, a confirmat faptul cã societatea Center Star, beneficiara lucrãrilor de extindere a pieţei, a primit sancţiune maximã de 10.000 de lei şi somaţie pentru sistarea lucrãrii.

“încã nu avem nici un semn de la cei amendaţi. Nici n-au plãtit, nici n-au contestat”, a subliniat Fritea.

“Putem sã ne mutãm dacã nu ne convine”

Oamenii spun cã trimit petiţii împotriva extinderii Pieţei de doi ani. Reprezentanţii asociaţiilor de locatari de pe B-dul 21 Decembrie 1918 susţin cã au trimis petiţii peste petiţii atât Primãriei, cât şi Inspectoratului Judeţean în Construcţii, însã au fost ignoraţi de autoritãţi.

“Am primit rãspunsuri evazive. Inspectorii comunitari care au fost la noi ne-au spus cã putem sã ne mutãm dacã nu ne convine cum s-a lucrat, sã vindem şi sã ne mutãm. Inspectoratul în Construcţii ne-a rãspuns cã s-au executat 18 stâlpi peste planşeu etaj I, conform autorizaţiei de construire. Primãria ne-a rãspuns cã putem solicita anularea autorizaţiei în instanţã dacã nu ne convine”, a precizat Ioan Urcan, preşedintele Asociaţiei de Proprietari de la nr. 156.

El a atras atenţia cã societatea Center Star are autorizaţie la numãrul 131-135, însã construieşte la nr. 148 – 150. “Construcţia e fãcutã fãrã fundaţie, lipitã de gardul fostei autogãri, care este vizibil. Cele cinci-opt etaje în curs de ridicare ne acoperã ferestrele şi nu aveam nici luminã, nici semnal la telefoane. Distanţa pânã la bloc este de aproximativ 1,5 metri.

Ţevile de gaz sunt în afarã, conducta de apã şi cea de canalizare care ne deservesc sunt sub construcţie, la fel şi firele pentru telefoane”, a adãugat Urcan.

Acesta a precizat cã reprezentantul Center Star, Costicã Pocol, le-ar fi promis oamenilor 12 metri pãtraţi de spaţiu comercial în noua piaţã dacã îşi dau acordul ca vecini. Costicã Pocol nu a putut fi contactat întrucât avea mobilul închis, iar în Piaţa Mãrãşti nimeni nu a ştiut unde poate fi gãsit.

from ziua de cluj

Noua Dreaptă a împânzit Clujul cu afişe anti - Ţinutul Secuiesc

Filiala clujeană a Forumului Noua Dreaptă (FND) a început ieri o campanie naţionalistă, în replică la manifestările ONG-urilor maghiare privind independenţa Ţinutului Secuiesc.
Membrii organizaţiei au lipit afişe purtând emblema Noii Drepte şi textul “Ţinutul Secuiesc, Ţinut Românesc” în cele mai circulate zone din oraş. “Am început să lipim afişele marţi seara.

Am obţinut pentru ele şi autorizaţie de la Primărie, nu e nici o problemă”, a declarat pentru ZIUA de Cluj preşedintele FND Cluj, Alexandru Sântu.

El a mai declarat că Noua Dreaptă va începe campanii similare în toată ţara.

Campania va dura până în 14 martie şi va culmina cu un miting pro-Serbia, la Bucureşti, pe 15 martie, de Ziua Naţională a Ungariei.

from ziua de cluj

O sută de "şepci roşii" pe Giuleşti

Fotbaliştii de la Universitatea Cluj vor fi încurajaţi, la meciul cu Rapid Bucureşti, de un grup de aproximativ o sută de suporteri, la primul joc oficial din 2008. Deplasarea se va face cu două autocare puse la dispoziţie de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară. Plecarea suporterilor este programată sîmbătă dimineaţă, la ora 6.30, din faţa Casei de Cultură a Studenţilor.

Meciul Rapid - "U" Cluj, contînd pentru etapa a 20-a a Ligii I, se va disputa, sîmbătă, de la ora 18.45, şi va fi transmis în direct de Naţional TV.


HAIDE "U"!

Vestigiile de la Polus - din neolitic până în perioada migraţiilor, expuse la muzeu


Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei va găzdui, de vineri, o expoziţie intitulată "Polus. Istorie pierdută - Istorie regăsită" şi care reuneşte cele mai interesante vestigii descoperite de arheologii clujeni pe şantierul unde a fost construit complexul comercial.

"Sunt cele mai interesante descoperiri, datând din neolitic şi până în perioada migraţiilor, în sec. V d. Hr., adică întinse pe o perioadă de 4.000-4.500 de ani. Sunt aici piese de ceramică, de la vase cu utilizare cotidiană, urne funerare sau vase cu rol ritual, piese de metal din perioada romană, din fier, bronz, podoabe din argint, fibule, unelte", a explicat, pentru Clujeanul.ro, arheologul Doru Alicu.

În expoziţie se regăsesc şi inventare de morminte, inclusiv podoabe din aur descoperite într-un mormânt din perioada gepidică. "Sunt podoabe din aur, mărgele de chihlimbar, pietre semi-preţioase... Vom expune şi conţinutul mormântului denumit Romeo şi Julieta, dar mai avem şi piese de piatră, inscripţii, un cadran solar din epoca romană şi un menhir din epoca bronzului", a spus Alicu.

Expoziţia va fi vernisată vineri la ora 18 şi va rămâne deschisă până în 30 aprilie.

from clujeanul.ro

SOC: Intorsatura in "cazul Soporan"

La sedinta foto ce a avut loc in aceasta dupa-amiaza pe stadionul "Ion Moina", printre fotbalistii Universitatii Cluj "s-a strecurat" si Rares Soporan, la care oficialii lui "U" au renuntat in urma cu cateva zile.

Cu toate ca Toni Dobos a renuntat la el din cauza ca nu a avut bani, iar staff-ul tehnic a afirmat ca jucatorul nu s-a pregatit asa cum trebuia, fotbalistul ramane pana la urma la gruparea de sub Feleac.

Toni Dobos a confirmat faptul ca Soporan a semnat un contract pe doi ani si jumatate cu clubul pe care il conduce. "Nu am zis niciodata c-o sa renuntam la el, dar presa s-a grabit sa scrie. Pana la urma ne-am inteles si cu Poli Timisoara, care a mai scazut din pretentiile financiare", a explicat presedintele lui "U" Cluj.
from citynews.ro

"U" a platit datoria catre Poli Timisoara

Presedintele clubului "U" Cluj, Anton Dobos, a anuntat astazi ca a achitat datoria clubului fata de Poli Timisoara, in contul transferului lui Adrian Olah. De asemenea, s-a achitat si jumatate din suma de transfer pentru Gigel Coman catre Steaua Bucuresti.

"Am platit banii pentru Olah, iar catre Steaua am virat jumatate din banii datorati. Nu vor fi probleme in folosirea ultimilor jucatori sositi la echipa. Pana maine vor fi legitimati", a spus Dobos.

Clubul a facut recurs la decizia Comisia pentru Statutul Jucatorului si i-a platit lui Olah cei 30.000 datorati, insa Martin Tudor se pare ca nu va primi cei 50.000 de euro restanti din prima de instalare.
from citynews.ro

"U" Cluj isi ia un francez "dragalas"

Presedintele Toni Dobos a dezvaluit cu putine momente in urma ca la Universitatea va mai ajunge inca un jucator.

Este vorba despre un mijlocas la inchidere francez care evolueaza in Bulgaria. Dobos negociaza astazi pentru semnatura francezului si in cazul in care fotbalistul isi va da acceptul, el ar urma sa soseasca direct la Bucuresti, pentru a face jonctiunea cu echipa.

"In aceasta seara urmeaza sa primesc un raspuns. Jucatorul nu va veni in probe. E un dragalas", a spus presedintele Dobos.

Universitatea sustine la aceasta ora ultimul antrenament in Cluj-Napoca inaintea plecarii in Capitala, pentru meciul de sambata, de la ora18.30, impotriva Rapidului.
fromc citynews.ro

Program


Etapa 20 23 februarie Rapid-U Cluj
Etapa 21 01 martie U Cluj-UTA
Etapa 22 08 martie Vaslui-U Cluj
Etapa 23 15 martie U Cluj-Dacia Mioveni
Etapa 24 19 martie Gloria B-ta-U Cluj
Etapa 25 22 martie U Cluj-Dinamo
Etapa 26 29 martie U Cluj-Otelul
Etapa 27 02 aprilie Poli Tm.-U Cluj
Etapa 28 05 aprilie U Cluj-Craiova
Etapa 29 12 aprilie Steaua-U Cluj
Etapa 30 19 aprilie U Cluj-Gloria Bz.
Etapa 31 23 aprilie Ceahlaul-U Cluj
Etapa 32 26 aprilie U Cluj-Farul
Etapa 33 03 mai Poli Iasi-U Cluj
Etapa 34 07 mai U Cluj-***Cluj

DOBOS: 'PUTEM BATE PE RAPID'

Toni DobosToni Dobos
Presedintele echipei ardelene, Toni Dobos, crede ca formatia lui poate sa dea lovitura sâmbata seara în Giulesti. “Universitatea poate sa bata pe oricine în acest retur. Nu ne temem de Rapid, vom merge pentru a juca fotbal si pentru a obtine puncte. Meciul este important pentru ambele echipe. Noi am facut o pregatire buna, am adus mai multi jucatori si asteptam acum si rezultatele. Vom avea 15 finale, iar prima este foarte importanta”, a zis presedintele Dobos.

“Eu as vrea sa obtinem 45 de puncte în retur, dar nu cred ca se va putea. Obiectivul nostru este sa ne salvam de la retrogradare. Cred ca vom reusi acest lucru. Meciul cu Rapid este foarte important, sper sa obtinem un rezultat bun”, a precizat si antrenorul Alpar Meszaros.

Meciul Rapid – “U” Cluj va avea loc sâmbata seara, de la ora 18.30

Rapid este dupa 19 etape pe locul 2, având 41 de puncte. Adversara ei de sâmbata este pe ultimul loc în clasament, având 11 puncte.

In tur, Rapid a pierdut noua puncte pe teren propriu, fiind învinsa de CFR Cluj si remizând cu Bistrita, Buzau si Unirea Urziceni.

De cealalta parte, Universitatea Cluj nu a cunoscut pâna acum gustul victorie în deplasare. Ei au remizat în deplasare la UTA, Craiova, Farul si Pandurii.

from prosport.ro

VINE UN FRANCEZ

Fabien Boudarene (în galben)Fabien Boudarene (în galben)
ACHIZIŢIE „Șepcile“ vor să-l ia pe Boudarene.

Clujenii sunt aproape să dea cel mai mare tun din această pauză de iarnă şi să-l aducă pe “Ion Moina” pe mijlocaşul francez de 29 de ani Fabien Boudarene (foto în galben), care a jucat ultima dată la Litex.

Ardelenii nu se mai satură de transferuri şi sunt aproape de a obţine semnătura celui de-al 15-lea jucător nou. Alpar Meszaros i-a atras atenţia lui Doboş că mai are nevoie de închizători, iar acum s-a trezit cu şase oameni de acest profil în lot. Ultima achiziţie a „şepcilor” se numeşte Fabien Boudarene şi este un mijlocaş defensiv francez, de 29 de ani. Fotbalistul a fost coechipier cu „ceferistul” Eugen Trică la Litex Loveci şi a mai trecut pe la Saint-Etienne, Sochoux şi Dijon. „În principiu ne-am înţeles, urmează să mai discutăm unele aspecte ale contractului. Este un jucător cu experienţă, care poate să ne ajute”, a confirmat Toni Doboş.

Mijlocaşul, care şi-a încheiat conturile cu echipa bulgară, era aşteptat la Cluj în cursul zilei de ieri, dar a pierdut avionul care trebuia să-l aducă în Ardeal şi va face joncţiunea cu lotul clujean la Bucureşti.

from prosport.ro

AMENINțA RAPIDUL

Zeno Bundea (în centru) a jucat pentru Rapid în peste o sută de partideZeno Bundea (în centru) a jucat pentru Rapid în peste o sută de partide
„U“ CLUJ Mijlocașul Zeno Bundea vrea să își învingă fosta echipă chiar în Giulești.

Zeno Bundea, mijlocaşul venit de la Maccabi Netanya, a devenit repede un om de bază în formaţia lui Meszaros şi consideră că un început în forţă este unica şansă pentru clujeni să evite retrogradarea.

Pentru Zeno Bundea, drumul de la extaz la agonie a fost foarte scurt. După jocurile din Cupa UEFA cu Maccabi Netanya, mijlocaşul a trecut direct la ultima clasată în Liga I. „Mie nu-mi place să trăiesc din amintiri. Am speranţa că ne putem salva de la retrogradare, dar sunt conştient că ne va fi foarte greu”, a declarat Bundea, care spune că rezultatele din tur nu vorbesc despre valoarea actuală a echipei. „Transferurile făcute ne oferă tuturor încredere. Au rămas puţini jucători din echipa de anul trecut şi atmosfera e alta”, este de părere mijlocaşul alb-negrilor.

Bundea consideră că atuul clujenilor în partida din Giuleşti ar putea fi lipsa de formă a rapidiștilor. „Este clar că plecăm cu a doua şansă, dar putem să nu-i prindem la nivel maxim. Vom specula orice greşeală a lor. După trei luni de pauză, n-ai de unde să ştii cum vor evolua jucătorii în prima partidă. Trebuie să fim atenţi, pentru că după două-trei etape putem spune dacă mai avem sau nu şanse de salvare”, a conchis Bundea.

Plecăm cu șansa a doua, dar vom specula orice greșeală a lor.
Zeno Bundea, mijlocaș „U“ Cluj

Nebun după fotbal

Un clujean îndrăgostit de sportul rege vrea să scrie o enciclopedie a fotbalului românesc.

Nebun după fotbal

Dan Mihălceanu, fost ziarist sportiv la cotidianul „Sportul” şi la alte publicaţii din domeniul sportiv, vrea să scrie o enciclopedie cât mai completă a fotbalului românesc. Clujeanul ar fi vrut iniţial ca lucrarea sa să aibă peste 30 de volume, fiecare a câte 500 - 600 de pagini, dar spune că va încerca să sintetizeze volumul de informaţii într-o lucrare de patru sau cinci volume, care să aibă însă ataşate şi două dvd-uri. Totodată, Dan Mihălceanu vrea să lanseze şi un site neoficial al fotbalului românesc, care să cuprindă informaţii complete despre echipele naţionale ale României, seniori şi juniori de toate categoriile, şi despre echipele care au evoluat sau evoluează în fotbalul divizionar. „Dacă voi reuşi să obţin sprijin financiar, cam în doi-trei ani aş putea să scot pe piaţă această enciclopedie. Vreau să fie o lucrare completă, fără lipsuri sau erori”, a declarat fostul jurnalist.


Clujeanul a terminat Facultatea de Matematică-

Informatică, dar nu a activat decât o scurtă perioadă în acest domeniu, preferând să devină jurnalist sportiv. A lucrat la sfârşitul anilor '70 la „Curierul sportiv”, săptămânal de informaţie sportivă al Clubului Sportiv Universitatea Cluj. Aici a fost remarcat de Ioan Chirilă, celebrul ziarist şi autor al mai multor cărţi de sport, care i-a propus lui Mihălceanu să se mute la Bucureşti pentru a scrie la „Sportul”. A lucrat la singurul ziar de sport din România la acea vreme până în 1987. După această perioadă a ocupat funcţii în conducerea mai multor cluburi de fotbal, „U”Cluj-Napoca, FC Olt Scorniceşti şi FC Bihor.

Vrea să facă un muzeu
Dan Mihălceanu deţine o colecţie impresionantă de articole legate de lumea sportului, are câteva sute de cărţi, colecţii întregi de ziare, sute de fanioane şi mii de poze cu fotbalişti, antrenori şi alţi oameni de sport. Clujeanul ar vrea să deschidă şi un muzeu al fotbalului, însă a precizat că deocamdată aşa ceva este greu de realizat deoarece ar avea nevoie de sprijin consistent atât din partea oamenilor de fotbal cât şi din partea autorităţilor locale.

from clon.ro

Wednesday, February 20, 2008

JUCATOR DE TOP SPRE 'U' CLUJ!

Fabien Boudarene (stanga), a jucat in Ligue 1 in tricoul lui SochauxFabien Boudarene (stanga), a jucat in Ligue 1 in tricoul lui Sochaux
Echipa lui Alpar Meszaros are sanse mari sa semneze cu Fabien Boudarene (29 de ani), mijlocas francez care a evoluat ultima data la Litex Loveci.

El are sase sezoane jucate în Ligue I, la echipele AS Saint-Étienne si FC Sochaux-Montbéliard. “Mai sunt ceva detalii de pus la punct, dat sunt sanse mari sa vina la noi. Cred ca el poate sa ne ajute foarte mult în tentativa de a ne salva de la retrogradare”, a confirmat presedintele Toni Dobos, care va avea mâine ultima runda de negocieri cu jucatorul.

Cel mai probabil, Boudarene va semna pe patru luni, cu optiune de prelungire a contractului daca echipa se va salva de la retrogradare.

CARTE DE VIZITA
Fabien Boudarène
Data nasterii 10 mai 1978
A jucat la
1996-2001 AS Saint-Étienne
2001-2006 FC Sochaux-Montbéliard
2006-2007 Dijon FCO
2007- PFC Litex Lovech
from prosport.ro

Jandarmi interzişi pe stadioane

Suporterii echipelor de fotbal “U” şi *** se declară mulţumiţi de faptul că, pe durata competiţiilor sportive, ordinea pe stadioane sau săli de sport nu va mai fi asigurată de jandarmi. Începând cu ziua de vineri, când se va relua campionatul Ligii I, cei care vor răspunde de siguranţa spectatorilor de pe arene vor fi angajaţii firmelor de protecţie şi pază, aşa-numiţii “stewarzi”.
Jandarmeria a devenit în ultima vreme duşmanul numărul unu al fanilor de fotbal din România. În cele mai multe rânduri, reprezentanţii forţelor de ordine au fost acuzaţi de suporteri că, în loc să asigure ordine, incită spiritele şi-i provoacă pe fani.

Nu multe au fost cazurile în care din conflicte aparent minore s-a ajuns la veritabile lupte de stradă. ZIUA de Cluj i-a chestionat pe Călin Mişan şi Mihai Domşa, doi dintre cei mai cunoscuţi suporteri ai lui “U”, respectiv ***, cu privire la prevederile Legii nr. 4/2008, cunoscută şi sub numele de “Legea Mitică Dragomir”.

Cei doi au spus că multe din scandalurile existente pe arenele de fotbal au pornit din cauza excesului de zel de care au dat dovadă forţele de ordine.

“Iritau doar prin prezenţa lor”

“Mă bucur că jandarmii nu vor mai intra pe stadioane. E părerea mea ca suporter care a trăit o bună parte din viaţă pe arenele de fotbal. Jandarmii să-şi facă treaba în afara stadionului. S-a creat un curent împotriva lor şi, vrei - nu vrei, irită pe toată lumea prezenţa lor.

Din păcate, în multe cazuri ei incitau publicul, iar de acolo se ajungea la violenţă. Sunt convins că angajaţii firmelor de protecţie şi pază se vor descurca şi vor reuşi să evite incidentele”, ne-a declarat Călin Mişan, fost lider al galeriei Universităţii.

în schimb, Mihai Domşa, unul din liderii suporterilor ***-ului, nu consideră că era nevoie de o nouă lege pentru a menţine ordinea pe stadioane şi spune că cele existente nu erau aplicate corect.

“Personal, cred că e o măsură pozitivă. Uniforma jandarmilor era un mod de iritare pentru suporteri din cauza antecedentelor. Eu nu consideră că trebuia dată o nouă lege, ci doar aplicată corect cea care era şi până acum. Cred că toate cluburile ar trebui să aibă un sistem de supraveghere cu camere video pentru ca sancţiunile să fie marcate individual.

Oamenii firmelor de securitate ar putea să asigure corect protecţia suporterilor. Ca să vă dau un exemplu, în Franţa, când am fost cu *** în Intertoto, stewarzii ne-au invitat să sărim pe garduri pentru a ne manifesta bucuria”, a spus Domşa.

Cursuri la Jandarmerie

Potrivit comandantului Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, colonelul Liviu Borbe, nici o firmă de protecţie şi pază din Cluj nu are prevăzut în statutul de funcţionare specializarea de ordine publică în timpul competiţiilor sportive. Pentru obţinerea calificării, firmele vor fi nevoite să efectueze cursuri specializate.

La acestea s-au înscris, deocamdată, doar trei societăţi clujene de pază, PP Protect, Total Security şi Scutul Negru. “Organizatorii sunt obligaţi să contracteze firme de pază care să fie responsabile de menţinerea ordinii în interiorul stadioanelor sau al sălilor de sport. Firmele trebuie să aibă prevăzut în statut că deţin calificare pentru menţinerea ordinii publice la competiţii sportive.

Până în prezent, nici o firmă de protecţie şi pază nu a avut o astfel de prevedere în statut. Pentru a remedia această problemă angajaţii firmelor de pază pot urma un curs la Jandarmerie, care durează 30 de ore, iar apoi vor da un examen”, a precizat Borbe. Acesta a adăugat că jandarmii vor fi prezenţi la competiţiile sportive doar în cazuri speciale, la solicitarea agenţilor de pază sau în situaţiile în care aceştia consideră că nu se pot descurca pentru asigurarea ordinii pe arene.

Pregătiţi pentru a face faţă “ultraşilor”

Reprezentanţii firmelor de protecţie şi pază au declarat la unison că sunt pregătiţi pentru a prelua din responsabilităţile jandarmilor în timpul competiţiilor sportive. Augustin Goga, ofiţerul de securitate al *** Cluj, a spus că angajaţii companiei PP Protect, cea care se ocupă de ordinea pe stadionul “Dr. Constantin Rădulescu”, va îndeplini până vineri toate cerinţele cerute de lege.

“Consider că măsura de a se interzice jandarmii pe stadion este una foarte bună. La noi pe stadion nu vor fi probleme. Din ceea ce se vorbeşte, jandarmii nu erau suportaţi de suporteri. Compania PP Protect e pregătită din toate punctele de vedere pentru noua lege. Avem experienţă în acest domeniu, iar acum îi pregătim pe oameni cu tematica necesară”, a spus Goga.

în schimb, Alin Nechita, directorul firmei Scutul Negru, cea care va asigura ordinea în timpul partidelor Universităţii, spune că jandarmii aveau un rol util şi bine determinat. “De pregătiţi, noi suntem pregătiţi. Oamenii noştri vor urma acel curs pentru a fi totul în regulă până la primul meci oficial. Jandarmii ne erau, însă, de ajutor, pentru că acum ne va fi mai greu să facem faţă singuri, dar ne vom descurca”, a spus Nechita. Compania condusă de Tudor Şoaită,

Total Security, se va ocupa de meciurile din Sala Sporturilor “Horia Demian”. El spune că principala problemă va fi evacuarea spectatorilor care asistă la meciurile cu intrarea gratuită.

“Trebuie ca spectatorii să înţeleagă că e datoria noastră să-i înştiinţăm că trebuie să părăsească sala. De multe ori se întâmplă ca, după meciuri la care intrarea a fost gratuită, să urmeze partide la care spectatorii plătesc bilete. Atunci trebuie să evacuăm sala. în rest, nu cred că vor fi probleme.

Cred că suporterii aveau probleme cu jandarmii care erau înarmaţi. Cu «stewarzii» nu cred că vor avea probleme pentru că aceştia nu vor avea asupra lor nici arme şi nici bastoane”, a mai spus Şoaită.

Legea nr. 4/2008 a intrat în vigoare din 11 februarie, dar primele efecte se vor vedea, fără îndoială, odată cu debutul returului Ligii I la fotbal.

from ziua de cluj

Calculatoare de la Bill Gates pentru bibliotecile clujene

Bibliotecile clujene vor primi câteva sute de computere, în cadrul programului internaţional “Global Library Romania”, susţinut de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.
Numărul de calculatoare pe care le vor primi bibliotecile din satele, comunele şi oraşele judeţului variază în funcţie de resursele fiecăreia dintre biblioteci. Potrivit directorului Bibliotecii “Octavian Goga”, care este şi preşedinte al Asociaţei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor din România, Doina Popa, cele mai multe calculatoare, 20, vor ajunge la Jucu, iar cele mai puţine, două, la Suatu.

Bibliotecarii au participat ieri la “întâlnirea profesională anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice din judeţul Cluj”. Potrivit bibliotecarilor, cele mai mari probleme cu care se confruntă bibliotecile sunt fondurile pentru cărţi, de multe ori insuficiente, şi lipsa unor spaţii moderne.

O altă problemă majoră, în special la bibliotecile din sate, este lipsa “clienţilor”. “Toată lumea invocă motivul că are acasă şi cărţi, şi Internet, astfel încât nu are nevoie să vină la bibliotecă”, a declarat Mariana Todea, bibliotecară în Tureni. Potrivit acesteia, copiii sunt cei mai frecvenţi vizitatori ai instituţiei, în timp ce adulţii merg foarte rar.

“La ţară nu prea se citeşte, mai ales primăvara, când lumea merge la sapă. Mai mult vin vara, în vacanţe, în principal copiii”, a mai povestit Mariana Todea, care a precizat că, în medie, doar şapte persoane vizitează zilnic biblioteca.

Potrivit unui studiu realizat de Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” în anul 2007, numărul femeilor care au împrumuat cărţi este aproape dublu faţă de cel al bărbaţilor. Cele mai căutate tipuri de cărţi au fost cele de literatură, filosofie şi ştiinţe sociale.

Potrivit sondajului, cei mai dedicaţi cititului sunt elevii şi studenţii, aceştia reprezentând mai mult de jumătate din cititorii clujeni (60%), iar cei mai puţin interesaţi de lectură sunt şomerii şi casnicii.

from ziua de cluj