Friday, February 22, 2008

Primul sondaj pe Cluj: Boc, Nicoară, Norica şi Dîncu

Datele sunt în curs de prelucrare la nivelul conducerii centrale a liberalilor.
Clasamentul din sondajul liberalilor, comandat la nivel naţional, îl plasează pe Emil Boc în frunte, fiind urmat de doi liberali, Marius Nicoară şi Norica Nicolai, şi de un social-democrat, Vasile Dîncu. Topul este realizat pe baza notorietăţii şi a încrederii care a fost testată atât în municipiu, cât şi în judeţ.

Unul dintre primele sondaje dinaintea campaniei electorale pentru alegerile locale din această primăvară, comandat de liberali, este în stadiul de prelucrare a datelor.

Conform unor surse apropiate conducerii centrale a PNL, rezultatele pentru Cluj îl plasează pe actualul primar, democratul Emil Boc, în fruntea clasamentului, fiind urmat de preşedintele Consiliului Judeţean, liberalul Marius Nicoară.

Pluton compact la mijloc

“La sondaj au lucrat mai multe instituţii de specialitate; a fost realizat în toate marile oraşe. Pentru a obţine o imagine a percepţiei candidaţilor de către populaţie, s-a folosit un procedeu de mediere a unor variabile testate, cum ar fi notorietatea şi încrederea”, ne-au precizat sursele citate.

Conform acestora, pe baza acestui parametru combinat între încredere şi notorietate, situaţia în Cluj este, la acest moment, următoarea: Emil Boc (52%), Marius Nicoară (28%), Norica Nicolai (20%) şi Vasile Dîncu, cu circa 14%. Cei patru sunt urmaţi, conform surselor noastre, de un “pluton” destul de compact, situat între 12% şi 9%.

“în acest pluton se regăsesc Alin Tişe (fost prefect, actual prim-vicepreşedinte PD-L Cluj-Napoca – n. red.), Horea Uioreanu (deputat, preşedinte interimar al PNL Cluj-Napoca), Vasile Soporan (deputat, vicepreşedinte PSD Cluj) şi Daniel Buda (deputat, preşedintele PD-L Cluj). Şi Ioan Rus ar avea, în cazul unei confruntări directe, posibilitatea să obţină un scor foarte bun, însă, din câte am înţeles, dânsul nu va candida”, ne-au precizat sursele noastre.

Datele din sondajul liberal îl plasează pe viceprimarul Adrian Popa, pe acest parametru studiat, în zona a şapte procente, iar în plaja de 4-5% se regăsesc consilierii locali Ovidiu Turdean (fost vicepreşedinte al PNL Cluj-Napoca) şi Remus Lăpuşan (preşedintele PSD Cluj-Napoca).

“Din studiile noastre, aceşti parametri pot da şi o apropiere de intenţia de vot”, ne-au declarat surse apropiate conducerii liberale. Din datele pe care am reuşit să le obţinem, lipsesc candidaţii UDMR.

Nicoară, rezervat

Liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, a refuzat să confirme exactitatea datelor. “Ştiu de acest sondaj, ştiu că se lucrează la prelucrarea datelor, însă nu pot confirma dacă datele prezentate sunt exacte. Nu vreau să spun că nu este aşa, însă există o marjă de eroare în datele dvs”, ne-a declarat ieri Nicoară.

El a precizat că rezultatele finale ale sondajului pot fi finalizate în câteva zile. Conform declaraţiilor liderilor partidelor clujene, cel puţin încă trei sondaje au fost comandate de PD-L, PSD şi UDMR.

Cine candidează

Primarul municipiului, Emil Boc, a declarat în ultima perioadă că “se gândeşte foarte serios” la încă o candidatură pentru postul de edil-şef. O candidatură sigură este cea a liderului UDMR Cluj, consilierul Laszlo Attila, cu intenţia, deja declarată, de a obţine un post de viceprimar după constituirea viitorului Consiliu Local Cluj-Napoca.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Nicoară, a declarat pentru ZIUA de Cluj, că se va înscrie în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca în cazul în care nu se va ajunge ca preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi direct, pe sistemul primarului. Preşedintele PNŢCD Cluj-Napoca, Horea Dan este candidatul oficial al organizaţiei pentru Primăria Cluj-Napoca.

from ziua de cluj

No comments: