Friday, February 22, 2008

Piata Muzeului devine pietonala de luni

Administratia locala va incepe, de luni, lucrarile la Piata Muzeului. Cea mai veche piateta din Cluj-Napoca va fi pietruita complet cu piatra cubica, reiluminata, iar traficul rutier va fi complet restrictionat in zona. Insa, desi reprezentantii municipalitatii aveau la dispozitie un proiect gratuit realizat de arhitectii de la RAUM, au preferat sa realizeze lucrarile dupa propria strategie. Lucrarile la Piata Muzeului vor fi finalizate in luna mai.

“Vom reface complet zona cu piatra cubica, asa cum am facut si in zona Casei Matei. La fel si in ceea ce priveste iluminatul; Piata Muzeului este cuprinsa in programul de modernizare realizat de Siemens”, a explicat Sorin Apostu, directorul tehnic al Primariei Cluj-Napoca. Apostu a mai spus despre proiectul arhitectilor de la RAUM este o propunere interesanta, insa nu putea fi pus in aplicare pentru ca nu respecta anumite cerinte tehnice. “Spre exemplu, nu era rezolvata scurgerea apelor pluviale. E o propunere frumoasa, insa nu o putem aplica”, sustine Apostu.

Proiectul arhitectilor de la RAUM propunea reabilitarea completa a Pietei Muzeului, incluzand cladirile, iluminatul, monumentul, mobilierul urban si modificarea vegetatiei din aceasta piata. “Conceputul nostru avea la baza transformarea acestei piete intr-un loc placut, in care sa te opresti, nu doar sa treci pe acolo. Este un spatiu de destinatie, care ar trebui pus in valoare. Clujul are doar cateva piatete mici de acest gen”, a explicat Horatiu Racasan, arhitect RAUM. El a pus la dispozitiei Primariei proiectul de reamenajare a pietei in urma cu aproape doi ani, insa administratia l-a ignorat.

Denumita inainte Piata Carolina sau Piata Mica, zona a fost in secolul XIX piata de legume. Odata cu transformarea ei in zona pietonala, municipalitatea isi doreste sa reintereze atmosfera Clujului de alta data.

Reabilitarea monumentului Carolina din Piata Muzeului nu a fost luata pana acum in considerare si nu a fost inclusa in nicio licitatie, cu toate ca municipalitatea a anuntat o licitatie pentru reabilitarea mai multor monumente din zona. In ceea ce priveste reabilitarea cladirilor istorice din Piata Muzeului, municipalitatea a mentionat ca acestea vor fi cuprinse intr-un program cu finantare europeana.

from citynews.ro

No comments: