Thursday, February 21, 2008

Nebun după fotbal

Un clujean îndrăgostit de sportul rege vrea să scrie o enciclopedie a fotbalului românesc.

Nebun după fotbal

Dan Mihălceanu, fost ziarist sportiv la cotidianul „Sportul” şi la alte publicaţii din domeniul sportiv, vrea să scrie o enciclopedie cât mai completă a fotbalului românesc. Clujeanul ar fi vrut iniţial ca lucrarea sa să aibă peste 30 de volume, fiecare a câte 500 - 600 de pagini, dar spune că va încerca să sintetizeze volumul de informaţii într-o lucrare de patru sau cinci volume, care să aibă însă ataşate şi două dvd-uri. Totodată, Dan Mihălceanu vrea să lanseze şi un site neoficial al fotbalului românesc, care să cuprindă informaţii complete despre echipele naţionale ale României, seniori şi juniori de toate categoriile, şi despre echipele care au evoluat sau evoluează în fotbalul divizionar. „Dacă voi reuşi să obţin sprijin financiar, cam în doi-trei ani aş putea să scot pe piaţă această enciclopedie. Vreau să fie o lucrare completă, fără lipsuri sau erori”, a declarat fostul jurnalist.


Clujeanul a terminat Facultatea de Matematică-

Informatică, dar nu a activat decât o scurtă perioadă în acest domeniu, preferând să devină jurnalist sportiv. A lucrat la sfârşitul anilor '70 la „Curierul sportiv”, săptămânal de informaţie sportivă al Clubului Sportiv Universitatea Cluj. Aici a fost remarcat de Ioan Chirilă, celebrul ziarist şi autor al mai multor cărţi de sport, care i-a propus lui Mihălceanu să se mute la Bucureşti pentru a scrie la „Sportul”. A lucrat la singurul ziar de sport din România la acea vreme până în 1987. După această perioadă a ocupat funcţii în conducerea mai multor cluburi de fotbal, „U”Cluj-Napoca, FC Olt Scorniceşti şi FC Bihor.

Vrea să facă un muzeu
Dan Mihălceanu deţine o colecţie impresionantă de articole legate de lumea sportului, are câteva sute de cărţi, colecţii întregi de ziare, sute de fanioane şi mii de poze cu fotbalişti, antrenori şi alţi oameni de sport. Clujeanul ar vrea să deschidă şi un muzeu al fotbalului, însă a precizat că deocamdată aşa ceva este greu de realizat deoarece ar avea nevoie de sprijin consistent atât din partea oamenilor de fotbal cât şi din partea autorităţilor locale.

from clon.ro

No comments: