Friday, November 16, 2007

7% dintre clujeni imbolnaviti de fumat

Ziua mondiala a bolnavilor de BPCO - o afectiune, consecinta a fumatului si poluarii atmosferice s-a facut simtita azi si la Cluj. Sefa de catedra a sectiei de Pneumologie, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj Prof. Dr. Monica Pop, a explicat ca 7% dintre clujeni sufera de aceasta boala.

Problema este ca multi pacienti, 75 % din europeni, nu stiu ca sufera de aceasta boala, care se manifesta prin tuse cronica, greutate in respiratie si expectoratii. Fumatul este vinovat de aceasta afectiune in proportie de 90%.

BPCO este si o boala extrem de costisitoare. Costurile pentru tratament ajung intre 86 si 400 euro. In prima faza a bolii, e nevoie lunar de 2 spray-uri in valoare de 400 de lei. Cu cat boala avanseaza mai mult, cu atat tratamentul este mai costisitor.

Prof. Dr. Monica Pop a mai subliniat faptul ca, femeile tind sa se imbolnaveasca mai grav decat barbatii. Daca in anii '60 mortalitatea cauzata de aceasta bola era de 5 barbati la o femeie, acum mortalitatea este de un barbat la o femeie. Momentan 10% din persoanele suferinde de BPCO mor, iar o treime din cei externati pot avea o cadere in urmatoarele trei luni.
from time4news.ro

Thursday, November 15, 2007

Zongo e optimist


Mamadou Zongo, atacantul din Burkina Faso legitimat de "U", crede că "şepcile roşii" se pot salva de la retrogradare

Ieri seară, noua achiziţie a Universităţii Cluj, Mamadou Zongo, a revenit la Cluj, după 4 zile petrecute în ţara natală. Aşteptat la aeroport de Marius Popescu, organizatorul de competiţii al "şepcilor roşii", atacantul de 27 de ani din Burkina Faso a părut destul de stînjenit de atenţia primită

- Madou, bine ai revenit la Cluj! Cum a fost acasă?
- A fost bine, dar parcă deja îmi era puţin dor de Cluj. (rîde)

- Vorbeşti serios sau o spui doar aşa, din diplomaţie?
- Serios, chiar îmi place Clujul. Îmi place oraşul şi oamenii de aici. În plus, am fost bine primit şi de colegii de echipă, m-am împrietenit cu toţi deja. Aşa că nu mint cînd spun că mi-a lipsit.

- Fostul tău coleg de echipă, Ştefan Nanu, spunea că erai vedeta echipei la Vitesse Arnhem. Ce s-a întîmplat apoi, de ce ai plecat?
- Nu vă suparaţi, dar aş prefera să nu vorbesc despre asta. E un subiect închis pentru mine, despre care nu-mi face plăcere să îmi reamintesc.

- Ai avut cîteva accidentări în perioada cînd evoluai în Olanda. Eşti ok acum?
- Da, sînt ok, am avut probleme la ligamente, dar acum sînt în regulă.

- Care sînt principalele tale calităţi fotbalistice?
- Vom vedea împreună asta, nu? (rîde)

- Crezi că poţi ajuta echipa să se salveze de la retrogradare?
- De ce nu? Dacă toţi cei implicaţi la echipă, jucători, antrenori, vom pune umărul, de ce să nu fie posibil? Eu sînt aici pentru a da o mînă de ajutor la rămînerea în prima ligă, dar am nevoie şi de ajutorul colegilor. Nu pot face asta singur.

Zongo a semnat pe doi ani cu "U" şi va cîştiga 9.000 de dolari pe lună Foto: Raed Krishan

Olah şi "soacra"
Cu jumătate de oră înainte de sosirea avionului care avea să îl aducă pe Zongo, la aeroport şi-a făcut apariţia şi mijlocaşul lui "U", Adrian Olah, însoţit de prietena lui, Andra. "Nici aici nu scap de voi?", a întrebat rîzînd fotbalistul, la vederea ziariştilor. Olah nu ştia că urma să sosească noul său coleg, fiind prezent la aeroport din cu totul alte motive. "Cine vine? Zongo? Habar n-aveam, eu am venit să îmi aştept soacra", a explicat, amuzat, Olah. Fundaşul a întîmpinat-o pe mama iubitei lui cu un sărut pe obraz, preluîndu-i bagajele, nemaiaşteptînd şi ieşirea africanului, sosit cu acelaşi avion. (Mihai Mateaş)

Întăriri
Tehnicianul "şepcilor roşii", Gigi Mulţescu, a confirmat că aşteaptă în acestetrei jucători noi. "Mai trebuie să vină ceva jucători. Mîine (n.r. azi) şi poimîine sînt aşteptaţi doi fundaşi şi un portar", a precizat Mulţescu. Tehnicianul a împlinit ieri 56 de ani. Tehnicianul a făcut cinste jucătorilor cu un pahar de vin după meciul de sîmbătă de la Constanţa(Marius Tuhuţ)

Plătiţi
Conform directorului sportiv Sorin Vădana, jucătorii Universităţii şi-au primit ieri restanţele financiare pe luna octombrie. "Din informaţiile mele li s-au achitat astăzi (n.r. ieri) banii pe luna octombrie", a spus Vădana. (Marius Tuhuţ)

La echipa a doua
Laurenţiu Buş, Robert Villand şi Cosmin Cruşoveanu au evoluat ieri pentru echipa a doua, în liga a IV-a, în meciul cu ISCT II. "M-am cerut să joc la echipa a doua pentru că am nevoie de meciuri în picioare", a spus Buş. Meciul s-a desfăşurat la Floreşti şi s-a terminat la egalitate, 3-3. La pauză, "U" II conducea cu 2-0. (Marius Tuhuţ)
from gsp

'SEPCILE' TESTEAZA UN PORTAR BRAZILIAN

“U” CLUJ Formatia clujeana are începând de joi un goalkeeper “carioca”. Lailson Sousa da Silva a sosit la Cluj prin intermediul impresarului Traian Gherghisan si se va afla în probe la echipa lui Gigi Multescu. Lailson are 27 de ani si a evoluat pentru Atletico Mineiro si Club America, iar ultima data a fost legitimat la Vittoria da Conquista. In cursul acestei saptamâni mai sunt asteptati la Cluj înca trei fundasi centrali, doi brazilieni si un sârb.
from prosport

STRANGE CUREAUA


PROIECT Noul manager al lui “U” Cluj, Alin Tise, vrea sa reduca salariile angajatilor clubului si ale unor jucatori. “U” are datorii de 1,4 milioane RON.

Alin Tise considera ca unii angajati ai Universitatii câstiga prea mult în comparatie cu munca pe care o desfasoara si spune ca va renegocia, împreuna cu Gigi Multescu, salariile unor jucatori.

Instalat în funtia de manager general al formatiei clujene la mijlocul saptamânii trecute, fostul prefect al Clujului spune este interesat sa readuca stabilitatea financiara în sânul Universitatii. Oficialul clujean spune ca unele persoane din club nu-si justifica sumele de bani primite si ca va diminua salariile acestora. “Sunt persoane care nu stiu ce au de facut în club si ale caror sfere de activitate se intersecteaza. Trebuie sa renegociem salariile, pentru ca mi se par cam mari”, a afirmat Alin Tise, care spune ca diminuarea salariilor a început chiar cu postul sau. “Eu voi primi cu 25 la suta mai putin decât primea predecesorul meu si care avea mai putine atributii”, a afirmat fostul prefect, facând aluzie la Alin Banceu, fostul manager general.

Din planul de reforma salariala nu vor fi exclusi nici jucatorii, carora li se vor analiza prestatiile la finele turului. “Voi discuta si cu antrenorul si vom analiza si contractele jucatorilor. Vom vedea daca jucatorii sunt suficient de importanti pentru echipa în comparatie cu banii pe care îi primesc. Cine nu va fi de acord cu masurile mele, este liber sa plece”, a anuntat Alin Tise. Fotbalistii nu au parut foarte fericiti sa auda ca din iarna li s-ar putea diminua contractele, dar spun ca nu-i deranjeaza sa renegocieze salariile daca li se va cere. “Daca se va pune aceasta problema, ramâne sa discutam. Nu stiu daca regulamentar se poate face acest lucru. Nu este problema mea, dar daca mi se va cere voi renegocia”, a declarat Adrian Olah, unul dintre jucatorii cu mare experienta din lotul clujean.
from prosport

Wednesday, November 14, 2007

Parodia continua

Managerul Tise a tinut prima conferinta de presa! Un lucru extraordinar! Si deja si-a prezentat raportarile cincinale. Conform UCluj.ro mai mult ca prefectul clubului are cateva probleme! Citez UCluj.ro:
1. Situatia financiara. Datoria clubului este de aproximativ 16 miliarde de lei vechi, constand in facturi catre diferiti furnizori. A admis insa ca si altii au datorii catre Universitatea Cluj. Pentru a vedea exact care este situatia finaciara, a comandat au audit financiar.

Datoria asta de 16 miliarde vechi e de fapt de 14 (Ziua de Cluj ) , dar mai sunt ceva datorii catre club, stricam ceva bani pe un audit ca sa avem justificarea sa aruncam cu noroi in cei de dinainte, si uite asa am justificat evaporarea banilor de la Impact! Un manager ar trebui sa produca bani …ca daca e de “spart”….toti suntem manageri…

2. Echipa nu are teren de antrenament. S-au demarat discutiile cu cei de la Universitatea “Babes-Bolyai” pentru inchirierea terenului 3 din Parcul “Iuliu Hatieganu”. Si terenul din Gheorgheni (de la capatul liniei 3) este o solutie, dar numai din retur, pentru ca trebuie efectuate lucrari de intretinere a gazonului.

Prima chestie constructiva! Sper sa nu ramana in stadiu de promisiune electorala

3. Brandul “U” Cluj nu este inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. S-a depus restul documentatiei pentru intregistrarea marcii. O parte dintre documente au fost depuse de catre vechea conducere
In sfarsit! Sper ca nu ne trezim cu vreun scandal ca la Timisoara, si proprietarul aceestui nume sa fie Universitatea Cluj nu paunelul sau vreu acolit de-al lui care s-a trezit cu 5 mintue mai devreme
…………………….

5. Nu exista un magazin cu materiale promotionale. In luna decembrie se va deschide un magazin “U” Cluj in Iulius Mall, iar anul viitor unul in centrul orasului. Se va rediscuta contractul cu firma Diadora, pentru ca replicile pentru suporteri sunt prea scumpe.

Cine ia comisionul de la noua firma domnu’ Tise? Inca ceva…intamplator am avut de-a face cu managementul…dar nu am auzit ca un manager general sa fie si director de marketing! Daca bine stiu, clubul are un departament de marketing si un director! Pe cand ii dictati echipa dlui Multescu?
Cat despre magazinul de promotionale si tricouri ieftine…abia asteptam cu totii…(Doamne ce m-as bucura daca nu am fi in an electoral…in doi ani electorali…)

PS “Doamne” se referea la Cel de Sus ce va vede nu la dvs. dle Tise

5. Echipa risca sa nu fie programata din cauza datoriei catre Unirea Urziceni in contul transferului lui Romik Khachatryan. Saptamana trecuta s-au platit 2 miliarde de lei vechi. De asemenea, s-au platit si restantele catre jucatori, reprezentand contractele si primele de joc.

MULTUMIM DIN INIMA IUBITULUI CONDUCATOR DE CLUB! SALVATORUL UNIVERSITATII! SALVATORUL CLUBULUI! SALVATORUL CLUJULUI!
Deja facem primul bilant al realizarilor dvs? Ce legatura aveti cu firma Impact (cea care A DAT ACESTI BANI)? Va spun eu: NICI UNA. Oamenii au dat (imprumut?!) niste bani si marele Tise a salvat clubul de la neprogramare.SUPER MANAGEMENT! SUPER NANI! NANI NANI NATIUNE!
2 miliarde Urziceni + 4 miliarde jumate pentru transferuri. Restul banilor merg la creditori! uitati ce simplu se pot evapora 600.000 euro cand ai un manager bun! Domnu Tise, inca o intrebare: Pe cand Eliza sau sau Luiza sau …aaaa…mi-am amintit…LIGIA…asa sa revenim…deci pe cand va pregatiti sa anuntati debarcarea lui Ionut Rusu din fruntea departamentului marketing pentru a o unge in functie pe dna Ligia? Am auzit ca e traznet in materie de marketing. Si ca o apreciati tare! Si ca nu ati trecut-o in declaratia de avere a nevestei… Prietenii stiu de ce!

6. Din retur, suporterii vor beneficia de un autocar pentru deplasare.
Suporterii Universitatii au mers pe banii lor de ani de zile la meciuri. Va multumim ca v-ati gandit la noi! Poate vom accepta aceasta stare de normalitate! Dar nu ne veti putea cumpara niciodata nici daca ne luati avion. Si revin la marea mea dilema: azi a fost conferinta de presa la club. Dl. Popa a trimis invitatiile. Nimeni din jurnalistii prezenti nu l-a rugat pe prefectul clubului cum comenteaza ca purtatorul de cuvant al clubului este un fan infocat al echipei rivale? Probabil am sa fiu si eu acuzat ca si Vasile Racovitan ca pun umarul la desfiintarea clubului. Ca si Vasile (pe care nu-l cunosc, dar il respect si stiu sigur ca e U-ist) sunt un suporter al Universitatii. Si m-am saturat de toti golanii care se perinda pe la conducerea clubului. Mai nou avem politicieni. Politica se face in piata nu pe stadion. Si, vorba unui cantec…mi se rupe **** cine iese presedinte…dar tare ma doare ce se intampla cu U!
from alb si negru

Monday, November 12, 2007

REVANSA LUI CALIN MOLDOVAN


Oarecum surprinzator, Gigi Multescu a ales sa înceapa partida cu Farul cu debutantul Calin Moldovan între buturi, iar mutarea s-a dovedit inspirata, “U” Cluj bifând prima partida din acest sezon fara gol primit.

Portarul clujean visa de sapte ani la partida în care va debuta în Liga I. Atunci era rezerva lui Bogdan Lobont la Rapid, dar a plecat de la echipa giulesteana înainte de a apuca sa îmbrace un tricou de titular. Au urmat sezoane în care s-a perindat prin ligile inferioare, iar promovarea cu “U” Cluj parea o a doua sansa pentru goalkeeperul pregatit la Scoala de Fotbal “Nicolae Dobrin”. Lucrurile n-au decurs însa cum se astepta Moldovan, Adrian Falub, fostul tehnician al ”sepcilor”, încercând sa scape de el chiar înainte de începerea sezonului. “Intre mine si Falub s-a produs un scurtcircuit dupa jocul cu CFR Timisoara. Am gresit la acel meci si am intrat în dizgratia lui. Nu-i port pica însa. Chiar îi sunt recunoscator ca m-a readus la «U» Cluj, asa cum le sunt si lui Vadana si Danciu, care au insistat sa ramân, în vara”, îsi începe portarul povestea. Plecarea lui Falub i-a oferit o noua sansa lui Moldovan, însa si asa nu se astepta sa joace cu Farul. ”Am aflat ca sunt titular abia la sedinta tehnica. M-am concentrat si am încercat sa-mi fac treaba cât mai bine. Acum, dupa meci, pot spune ca am avut parte de un debut fericit, însa a fost foarte greu pentru ca degetele îmi erau înclestate de la frig. Nu îmi mai simteam picioarele si îmi amortise si spatele de la vântul puternic. In plus, mingea prindea traiectorii incredibile”, a descris Moldovan senzatiile traite la Constanta. Emotii? ”La faza când ei au înscris am crezut pentru o clipa ca mor. Mi s-a luminat însa fata când am vazut ca tusierul a ridicat steagul. Ar fi fost o lovitura mult prea grea pentru noi sa pierdem iar în final. Sper ca acest meci sa reprezinte un nou început pentru «U»”, a conchis Moldovan.

Pentru mine nu exista numarul unu, doi sau trei. Toti formam o familie si, indiferent cine apara, vreau ca echipa sa câstige. Eu joc pentru «U» cu sufletul, nu pentru bani.
Calin Moldovan, portar ”U” Cluj

Eu am avut un cuvânt decisiv în vara, când s-a decis sa-l reprimim pe Calin în lot. Daca va ramâne cu capul pe umeri si cu picioarele pe pamânt si va duce o viata sportiva, va ajunge un portar bun.
Sorin Vadana, director sportiv ”U” Cluj

“Sepcile rosii” ramân acasa

Gigi Multescu a intentionat sa duca echipa la Ploiesti, pe durata celor doua saptamâni de pauza, motivând ca în Cluj nu exista terenuri decente de antrenament. In cele din urma, lotul lui “U” nu va mai parasi localitatea. “Nu vom mai pleca la Ploiesti pentru ca starea terenurilor din tara, în aceasta perioada, este foarte proasta. In plus, avem si multi jucatori accidentati”, a explicat directorul sportiv Sorin Vadana, care va cauta terenuri de antrenament în apropierea Clujului.

Alb-negrii, multumiti cu egalul

Directorul sportiv Sorin Vadana s-a declarat încântat de remiza elevilor lui Gigi Multescu în partida de la Constanta, cu toate ca echipa clujeana a ramas pe ultimul loc. “Este un egal pretios. Acest punct va cântari mult la finalul campionatului si conteaza si pentru moral. Au fost conditii grele si ma bucura atitudinea jucatorilor. Daca terenul nu era protejat cu o prelata, nu s-ar fi putut juca”, a declarat directorul sportiv al Universitatii.
from prosport

Presa - putere in stat sau la mana puterii?

Azi m-am intalnit cu un prieten, membru al galeriei Universitatii care mi-a povestit o chestie uluitoare: vineri 09.11.2007, 15 membrii ai galeriei ce doreau sa faca deplasarea la Constanta pentru meciul Universitatii de sambata,au fost asteptati la gara de catre aproximativ 50 (?!) suporteri ai cfr, si au fost fugariti si chiar batuti de catre ultrasii cfr-isti. Prietenul meu a fost martor si participant la toate aceste evenimente. Am reluat presa clujeana din aceste ultime zile, si, spre surprinderea mea nu am gasit nimic referitor la aceste evenimente nedorite. Doar CityNews au dat un articol intitulat “Opriti violentele dintre U si cfr”, aparent fara nici o legatura cu bataia de vineri noaptea. Probabil cei de la citynews, facand parte dintr-un grup condus de Arpad Pazskany, atat au putut scrie, desi, am informatii ca majoritatea gazetarilor de acolo sunt U-isti.

Firesc, ajung sa imi pun urmatoarea intrebare: oare toate aceste manevre de intoxicare a cititorilor/ascultatorilor/telespectatorilor sunt rodul unei masinatiuni politico-fotbaliste, sau pur si simplu deontologia profesionala a ziaristilor locali se reduce la a scrie doar ce le convine sau ce le impune patronatul? Mi se pare prea mult deja ca doua cazuri sa fie prezentate absolut eronat de catre media locala si nationala iar de al treilea sa se faca abstractie cu totul. Primul dintre cele doua cazuri, celebre, de altfel, este evenimentul de la HighFly, unde in urma unui banal scandal, pe fondul consumului de alcool a murit un OM. Presa clujeana (sau o parte a ei) s-a grabit sa anunte cu surle si trambite, cu eterna sintagma - SOC SI GROAZA, ca cel decedat era suporter cfr. Cercetari ulterioare ale politiei au demonstrat ca raposatul era suporter stelist, iar conflictul de acolo NU A AVUT NICI O LEGATURA CU FOTBALUL! Al doilea caz, se refera la “luptele de strada” din Grigorescu, in fata barului Fortuna. Din nou multi din presa, incepand cu Antenele conservatoare s-au grabit sa difuzeze imaginile cu bietul suporter cfr-ist batut cu bestialitate de catre huliganii din galeria Universitatii. Si din nou s-a dovedit ca de fapt victima, era un suporter “U” ist iar agresorii doar niste cfr-isti care bausera. Nici vorba de “batut cu bestialitate, de catre “huligani” - doar niste betivi care au agresat pe cineva! Ultimul caz, cel de vinerea trecuta a scapat cu totul presei, sau, cel mai probabil a fost trecut intentionat cu vederea.

Se tot vorbeste despre violenta din fotbal. Oare aceste stiri de senzatie nu fac sa intarate si mai mult galeriile? Oare acesti ziaristi iresponsabili, care “dau” in presa informatii neverificate sunt mai putin vinovati decat suporterii care nu fac altceva decat sa se supuna instinctului de turma? Nu mai dati cu pietre in suporteri, indiferent de echipa cu care tin acestia! Nu uitati ca majoritatea conflictelor dintre galeriile diverselor echipe din Romania si din afara ei, sunt intretinute de catre voi, oamenii de presa, oameni ce va erijati in procurori, avocati si judecatori fara a va gandi ca de fapt moral sunteti la fel de vinovati ca si infractorii (suporterii) pe care ii infierati. Ma refer la acei oameni din presa, care odata ajunsi jurnalisti, sunt brusc niste fiinte superioare, atotcunoscatoare si detinatoare a adevarului! Absolut! Si la acei ziaristi, care ar trebui, precum medicii prin juramantul lui Hipocrate, sa depuna si ei un juramant! Care sa-l respecte mai mult decat o fac medicii! Ca sa va respectam si noi…

In aceste conditii, ma inteb la modul cel mai serios cu putinta ce se intampla? O fi atat de lunga mana lui Arpi incat poate sa impuna presei ce apare si ce nu? Macar “Ziua de Cluj” un ziar care a incercat sa ramana obiectiv puteau sa scrie ceva, dar se pare ca nici ei nu au “dat” nici macar un rand. Despre restul…tacere. Si daca aceasta manipulare malefica a celor din Gruia se dovedeste a fi mai mult decat scornirea unei minti prea inflacarate, ma intreb de ce dl. Tise, sau chiar seful si protectorul sau direct, Dl. Boc nu au nici o reactie si nu iau atitudine? Tot in citynews citeam ca la sesizarea dlui Tise de catre redactia CityNews cu presupusele “planuri de lupta” ale celor doua galerii in vederea meciului din 2 decembrie, acesta a raspuns sec: “Eu nu sunt comentator de informatii de presa, ci manager de club. Eu trebuie sa fiu informat de autoritati daca exista astfel de planuri de bataie, nu de dumneavoastra”! Deci dl. Tise, ca un fost politician ce este (asa cum singur s- autodefinit) asteapta ca autoritatile sa ii prezinte planul de defaimare a clubului nostru si a uneia din cele mai frumoase galerii din Romania, ca sa ii poate felicita pe initiatori - apropiatii si finantatori ai campaniilor nasului. Este inadmisibil ca acesti oameni care conduc destinele Universitatii sa permita calcarea in picioare a numelui acestui club si a suporterilor sai. Stim ca dl. Tise este extrem de ocupat cu prerogativele de manager, si, se ocupa de curatenia generala din club, pentru a-si putea aduce proprii acoliti acolo, dar il rugam si pe aceasta cale, sa nu uite ca a fost numit Manager la Universitatea Cluj. Iar Universitatea inseamna istorie, inseamna spirit, inseamna lupta dar inseamna si DRAGOSTE! Iar noi, care IUBIM culorile alb/negru si tot ce reprezinta ele, nu putem sta si privi cum noii imbogatiti ai Clujului incearca, cu acordul tacit al domnilor Tise si Boc, sa stearga cu un burete din care curg multi bani, curati, murdari, verzi sau portocalii, istoria noastra de 88 de ani!

O tema de casa: ce credeti ca s-ar fi intamplat daca, sa presepunem cele amintite mai sus s-ar fi intamplat in Bucuresti, intre steaua si dinamo? Cum credeti ca ar fi reactionat conducerile celor doua cluburi? Sau la Timisoara si Arad…

from http://albsinegru.wordpress.com/