Friday, November 16, 2007

7% dintre clujeni imbolnaviti de fumat

Ziua mondiala a bolnavilor de BPCO - o afectiune, consecinta a fumatului si poluarii atmosferice s-a facut simtita azi si la Cluj. Sefa de catedra a sectiei de Pneumologie, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj Prof. Dr. Monica Pop, a explicat ca 7% dintre clujeni sufera de aceasta boala.

Problema este ca multi pacienti, 75 % din europeni, nu stiu ca sufera de aceasta boala, care se manifesta prin tuse cronica, greutate in respiratie si expectoratii. Fumatul este vinovat de aceasta afectiune in proportie de 90%.

BPCO este si o boala extrem de costisitoare. Costurile pentru tratament ajung intre 86 si 400 euro. In prima faza a bolii, e nevoie lunar de 2 spray-uri in valoare de 400 de lei. Cu cat boala avanseaza mai mult, cu atat tratamentul este mai costisitor.

Prof. Dr. Monica Pop a mai subliniat faptul ca, femeile tind sa se imbolnaveasca mai grav decat barbatii. Daca in anii '60 mortalitatea cauzata de aceasta bola era de 5 barbati la o femeie, acum mortalitatea este de un barbat la o femeie. Momentan 10% din persoanele suferinde de BPCO mor, iar o treime din cei externati pot avea o cadere in urmatoarele trei luni.
from time4news.ro

No comments: