Saturday, January 19, 2008

S-a întors

"U" Cluj s-a înţeles cu Poli Timişoara pentru transferul mijlocaşului Rareş Soporan

"U" Cluj a reuşit ieri un nou transfer, al patrulea din această iarnă, după portarul Mircea Oltean şi atacanţii Cristian Silvăşan şi Flavius Băd, mijlocaşul lui Poli Timişoara, Rareş Soporan (23 de ani), şi-a dat şi el acceptul de a evolua pentru lanterna Ligii I. "În proporţie de 90 la sută transferul e rezolvat. Îl aşteptăm pe Soporan astăzi la Cluj să stabilim durata angajamentului şi să semnăm actele", a detaliat preşedintele "şepcilor roşii", Toni Doboş.

Soporan a mai evoluat pentru "U" Cluj trei sezoane şi jumătate, între 2002 şi începutul anului 2006, cînd Toni Doboş, pe atunci preşedinte la Poli, l-a transferat la Timişoara, la cererea lui Gică Hagi, oferind 200.000 de dolari Universităţii. Deoarece nu a convins la Poli, Soporan a trecut pe la Ceahlăul şi apoi a ajuns în liga secundă la FCM Reşiţa. Mijlocaşul de 23 de ani se va alătura lotului antrenat de Alpar Meszaros şi Stelian Gherman astăzi.

Vine şi Bundea
"U" Cluj încearcă să transfere şi jucători cu experienţă, nu numai tineri. Fundaşul de bandă dreapta, Zeno Bundea (30 de ani) şi-a reziliat contractul cu formaţia israeliană Maccabi Netanya şi ar putea semna cu "U". "S-ar putea să vină Bundea. M-a informat preşedintele Doboş că există tratative cu el. Transferul nu e însă perfectat sută la sută", a afirmat antrenorul Alpar Meszaros. Bundea a fost la un pas de a semna cu CFR, în perioada în care echipa "feroviară" era antrenată de Dorinel Munteanu, dar transferul a picat atunci din cauza pretenţiilor financiare ale fotbalistului.

10 prezenţe în Liga I a bifat pînă acum Soporan

A ajuns Nicorec
Aseară a ajuns în cantonamentul "studenţilor" de la Sovata mijlocaşul Onişor Nicorec (21 de ani), care a evoluat ultima dată la Rapid II. Nicorec s-a format la şcoala de fotbal Luceafărul Dej şi a cîştigat în 2003 campania "Drumul spre glorie", participînd la un stagiu de pregătire în Olanda la Ajax Amsterdam. Un alt rapidist aflat în atenţia clujenilor este atacantul Ionuţ Dobroiu (19 ani).

Băd, trei ani jumate la "U"
Atacantul Flavius Băd a semnat un contract pe trei ani şi jumătate cu "U" şi va face joncţiunea cu lotul clujean astăzi. "A predat echipamentul l-a Bistriţa şi de mîine (n.r. azi) va intra sub comanda lui Meszaros şi Gherman la Sovata", a precizat preşedintele "şepcilor roşii", Toni Doboş. "La Bistriţa jucam prea puţin. Sper să am şansa la Cluj să evoluez mai mult. Este greu să se evite retrogradarea, dar nu imposibil", a spus Băd. Altfel, contractul atacantului Sandu Negrean a fost reziliat de comun acord.
from gsp

Aerobic pentru fotbalistii lui 'U'

Izgoniti din Cluj din cauza terenurilor impracticabile, fotbalistii lui Meszaros au fost urmariti si in cantonamentul montan de la Sovata de o vreme potrivnica, astfel incat nu s-au antrenat pe terenul de iarba.

Vremea ploioasa i-a obligat astazi pe fotbalistii clujeni sa se refugieze in sala de forta a hotelului in care sunt cazati, unde au sustinut singurul antrenament pentru ziua de azi.

Preparatorul fizic Yucsel Yesilova le-a pregatit o surpriza "studentilor", care s-au asteptat la o sesiune de preagatire mult mai lejera, dupa ce joi si vineri acestia au fost supusi la efort prelungit.

Astfel, timp de ora, elevii antrenorului Meszaros au renuntat la alergarile in zapada in favoarea unui aerobic, fotbalistii declarandu-se la sfarsit extenuati. "Asa ceva nu am mai vazut decat la Dinamo", a spus, mirat, portarul Oltean, care a fost completat imediat de Goga. "Sunt extenuat. Bine ca am scapat", a rasuflat usurat fotbalistul.

from citynews.ro

Zeno Bundea, aproape de "U" Cluj

Sefii Universitatii Cluj s-au inteles cu fundasul dreapta, Zeno Bundea, ultima oara la Maccabi Netanya (Israel).

Fotbalistul si-a reziliat la inceputul acesti luni contractul cu gruparea israeliana, unde a jucat timp de un an si jumatate. "Il astept pe Bundea sa ajunga in cantonament. El ar fi o solutie pentru partea dreapta a defensivei noastre", a spus tehnicianul clujenilor, Meszaros Alpar.

In varsta de 30 de ani, Bundea a mai evoluat in cariera sa pentru Rapid Bucuresti, Universitatea Craiova si FC National.

Ultima noutate in cantonamentul de la Sovata este Nicorec Onisor, care a sosit in cursul acestei zile in probe. Tanarul de 20 de ani a trecut in probe la Ajax Amsterdam, dupa ce a fost castigatorul concursului fotbalistic "Drumul spre glorie".
from citynews.ro

Rares Niculescu si-a inaugurat biroul de la Cluj

Rares Niculescu, singurul clujean din Parlamentul European, si-a inaugurat biroul europarlamentar de la Cluj. Cu aceasta ocazie, el a oferit la Hotel ATHOS un cocktail ziaristilor clujeni.

O surpriza din partea europarlamentarului a fost prezentarea cate unei specialitati culinare din fiecare stat membru al Uniunii Europene. "Vedeta" dupa-amiezei a fost "Varza a la Cluj", facuta cu varza de Bruxelles.

"Prin deschiderea biroului din Cluj doresc sa fiu aproape de locuitorii acestui oras, in special de cei care incearca sa atraga fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor locale", a spus Niculescu, care a promis ca incearca sa fie prezent la biroul sau de la Cluj cel putin o data pe saptamana.
Biroul va functiona pe Bulevardul Eroilor, la numarul 2.

from citynews.ro

De gheaţă

După numai 19 partide pe prima scenă a fotbalului românesc, atacantul Dorin Goga a devenit unul dintre cei mai rîvniţi jucători din România. Pentru a-şi apropia semnătura atacantului clujean, preşedintele lui Poli Timişoara, Marian Iancu, oferă 1 milion de euro Universităţii şi un salariu de aproape 6 ori mai mare jucătorului, dar "poetul" a decis să ajute în continuare echipa la care s-a format să evite retrogradarea. "O să dăm tot ce avem pînă în ultimul minut să ne salvăm.Sper să am evoluţii bune şi să înscriu cît mai multe goluri", a spus Goga.

Căpitanul "studenţilor" s-a mirat şi el de ascensiunea sa. "Ştiu că multă lume a început să creadă în potenţialul meu. Şi eu am mare încredere în forţele mele. Ţin minte că am început sezonul ca fiind pariul lui Falub şi acum am devenit un pariu cîştigător", a punctat Goga.

Pleacă la vară
Deşi mai are un an şi jumătate contract cu "U", şansele ca goga să rămînă la Cluj din vară sînt minime. "În vară orice e posibil. Ce jucător nu vrea să joace la o echipă cu pretenţii din ţară sau din străinătate? Vor decisive aceste trei luni pentru viitorul meu la <>. Dacă nu se retrogradează şi se vrea performanţă aş putea să rămîn", a spus Goga, căruia şefii Universităţii i-au propus o mărire de contract şi prelungirea angajamentului: "Am avut o discuţie cu Toni Doboş înainte de cantonament şi urmează să mai discutăm".

Glumele căpitanului
Goga şi Silvăşan au fost puşi pe glume la antrenamentul de înviorare de ieri dimineaţă din parcul ce împrejmuieşte Lacul Ursu din Sovata. Rămaşi ultimii la alergare, cei doi atacanţi au vrut să trişeze, furişîndu-se pe terasa lacului. "O glumă bună e bine venită acum cînd alergăm şi muncim", a spus Goga. Gluma nu a fost gustată însă şi de preparatorul fizic Yucsel Yesilova, care i-a muştruluit serios pe jucători.

"Ghinioane"
Mijlocaşul Adrian Olah a părăsit joi seara cantonamentul "studenţilor" de la Sovata în cîrje şi cu un bandaj gipsat la glezna dreaptă, după ce la antrenamentul de dimineaţă şi-a fracturat metatarsianul 5. Dorin Goga consideră că accidentarea lui Olah continuă seria ginioanelor la Universitatea. "Sîntem urmăriţi încă de ghinion. După autogoluri a venit şi această accidentare nefericită a lui Olah", a spus Goga.

Se caută stoper
Brazilianul Fabio Bilica a anunţat că nu mai revine la echipă, iar oficialii Universităţii sînt nevoiţi acum să transfere cît mai curînd un fundaş central. "Dacă nu mai vine va fi suspendat. Era bun pentru noi, mai ales că e conaţional cu Astorga. Trebuie să luăm neapărat un stoper", a precizat antrenorul Alpar Meszaros.

Băd, rezolvat
Atacantul Flavius Băd (24 de ani) este de ieri jucătorul Universitatii Cluj. Băd nu a mai intrat în vederile lui Neluţu Sabau la Gloria Bistriţa şi a semnat aseară un contract valabil pe trei ani cu "şepcile roşii”. "Băd a fost transferat la "U” pe un preţ simbolic. Astfel, am dat şi noi o mînă de ajutor clubului Universitatea în încercarea lor de a se salva de la retrogradare”, a spus vicepreşedintele Gloriei, Ioan Horoba. La fel ca Silvăşan, Flavius Băd a evoluat la Poli Timişoara în perioada în care echipa era patronată de Toni Doboş.

from gsp

FLAVIUS BAD, CU "SAPCA ROSIE"

Falvius BadFalvius Bad
“U” CLUJ Dupa ce au semnat cu Cristian Silvasan, cei de pe “Ion Moina” si-au mai completat lotul cu un jucator de profil ofensiv. Toni Dobos a intermediat aseara trecerea lui Flavius Bad (24 de ani) la Universitatea Cluj, cei doi mai colaborând la Poli AEK Timisoara (2003-2005).

Fotbalistul a plecat în vara anului 2005 la FC National, iar mai apoi la UTA. Din vara anului 2006 a evoluat sub comanda lui Ioan Ovidiu Sabau.

“Motul”, cel care are ultimul cuvânt la mutarile echipei bistritene, a tinut sa-i ajute din nou pe cei de la Universitatea, echipa la care a debutat ca antrenor, aprobând transferul, dupa ce în ultimul timp a fost de acord si cu plecarile lui Negrean si Costea la “U”. “Bad este tranferat definitiv la Cluj. Sper sa ajute echipa în tentativa de a se salva de la retrogradare”, a confirmat directorul sportiv al Gloriei, Ioan Horoba.

“Este un jucator interesant, îl asteptam sa ni se alature”, a zis si antrenor lui “U”, Alpar Meszaros.

Flavius Bad este al patrulea atacant legitimat la "U", alaturi de Goga, Silvasan si Nemanja Jovanovic.

from prosport

Oltean: "Nu m-a dat Dacia afara!"


Una dintre achizitiile din aceasta iarna a Universitatii Cluj, portarul Mircea Oltean, a vorbit pentru citynews.ro modul in care a ajuns la echipa antrenata de Meszaros Alpar.

Oltean a mai evoluat pentru Universitatea Cluj in perioada 2003-2005, cand a fost imprumutat de Dinamo Bucuresti la formatia de sub Feleac. "Nu m-a dat nimeni afara de la Mioveni, asa cum am vazut ca s-a scris prin ziare. Mi-am reziliat contractul cu cei de la Dacia si cu Urziceniul, de unde am fost imprumutat", a spus Oltean, care a fost chemat la Cluj de presedintele-manager al lui "U" Toni Dobos, prin intermediul impresarului Tiberiu Petris.

Goalkeeper-ul de 25 de ani crede in sansele lui "U" in evitarea retrogradarii, dar este sceptic in privinta castigarii campionatului de rivala CFR. "Sunt sanse sa scapam de retrogradare, insa ne trebuie putin noroc, pentru ca pana acum Universitatea a fost echipa cea mai ghinionista. Putem scoate un punct la Rapid in prima etapa", crede fotbalistul.
from citynews.ro

Regimul disociat a la Montignac

Principiul: La baza acestui regim se afla studiile facute asupra diabetului, alcatuirea meniurilor fiind astfel impusa de asa-numitul “index glicemic” (prescurtat GLYX).

Hidratii de carbon se impart in “buni” si “rai”. Cei “rai” (din zahar, paine alba, alcool, cartofi etc.) au un GLYX ridicat, provocand urcarea si scaderea rapida a nivelului zaharului in sange. Urmarea: pofta de dulce.

Alimentele cu GLYX redus (produsele integrale, legumele) mentin constant nivelul glicemiei, astfel ca senzatia exagerata de foame nu se mai instaleaza. Aceste alimente pot fi combinate cu albumine si chiar grasimi, care trebuie insa disociate de alimentele cu GLYX mediu (de pilda fructele dulci). In felul acesta, caloriile produse de grasimi scad automat.

Numarul caloriilor acceptate: 1.400 pe zi. Initiatorul acestui regim disociat este Michel Montignac, fost manager, care n-a mai putut suporta “povara” dineurilor de afaceri si si-a inventat o dieta usor de respectat.

Mancaruri specifice: Muesli (fara zahar), carne slaba, legume, orez natural, paste fainoase integrate, lactate degresate. Interzise: faina alba, cartofii, pepenii, malaiul, bananele etc.
Eficienta: 0,5 kg – 1 kg pe saptamana.
Efortul: Dupa o scurta perioada de acomodare, regimul este usor de tinut.
Convenabil: pentru oricine. Mai putin pentru marii amatori de cartofi.
Parerea expertului: Este stiut faptul ca painea alba si cartofii sunt dusmanii glicemiei, dar sunt exagerate interdictiile riguroase. Totul cu masura! Oricum, cei care vor sa slabeasca sanatos, pot opta pentru dieta lui Montignac

from citynews.ro

Presa din Germania a luat cu asalt fabrica Nokia de la Jucu

Jurnalisti de le cele mai mari televiziuni din Germania au luat cu asalt comuna Jucu, locul unde compania finlandeza Nokia va deschide la inceputul lunii februarie o fabrica de telefoane mobile.

Interesul presei din Germania este cu atat mai mare cu cat, in aceasta saptamana, Nokia a inchis fabrica din Bochum, Germania.

Trei echipe de jurnalisti de la RTL, Deutche Welle si ARD au discutat cu presedintele Consiliului Judetean Cluj si cu primarul comunei Jucu, Dorel Pojar. Ultimul a fost chestionat despre impactul pe care il are investitia asupra comunei si cum va influenta bugetul comunei faptul ca o mare parte dintre impozitele angajatilor vor fi virate in acesta. Tema reportajelor realizate de jurnalistii Germani se refera la influenta investitiei Nokia de la Jucu si decaderea zonei Bochum.

Un functionar din primaria Jucu a precizat pentru citynews.ro ca primarul a mai fost intrebat de jurnalisti daca ii pare rau de faptul ca se inchide fabrica din Germania. Raspunsul oferit de edilul din Jucu, numit interimar, dupa arestarea primarului Petru Coste - acuzat de DNA de luare de mita, a fost ca ii asteapta pe muncitorii germani sa vina la lucru la Jucu, unde exista conditii excelente.

Investitia Nokia la Jucu va fi de 200 de milioane de euro. Pana in momentul de fata suma investita depaseste suma de 40 de milioane de euro.

from citynews.ro

Friday, January 18, 2008

Gemenii

Meszaros şi Gherman au vorbit în cantonamentul de la Sovata despre ce planurile de salvare ale Universităţii

-Ce v-a determinat să acceptaţi oferta lui Toni Doboş?
Meszaros: - Pentru noi este o mare onoare să lucrăm la Universitatea. Personal, aş fi acceptat oferta şi dacă echipa era în liga a treia. Sper să rămînem aici cît mai mult timp.
Gherman: - Este mult mai dificil să antrenezi acasă decît în altă parte, pentru că se implică şi sufletul. Aveam o ofertă tentantă de a fi manager la o echipă din Liga I, dar nu puteam să refuz o ofertă de la "U". Aici ne-am format ca jucători amîndoi.

- Aţi inovat un sistem în România, doi tehnicieni cu drepturi egale la o echipă. Cum vă împărţiţi atribuţiile?
Meszaros: - Ne sfătuim în tot ceea ce facem şi ne ajutăm reciproc. Este o perioadă grea, ne reorganizăm din mers şi nu putem schimba totul peste noapte.
Gherman: - Trebuie să fim o echipă, noi, antrenorii secunzii, preparatorul fizic. Ca şi director tehnic mă ocup de multe lucruri din exterior, să văd de ce jucători ar mai fi nevoie şi în ce condiţii îi putem aduce la echipă. De partea de pregătire, se ocupă antrenorul, iar responsabilitatea e a tuturor, de la preşedinte pînă la magazioner. Cu siguranţă vor fi şi discuţii în contradictoriu şi între noi.

- Ce s-a schimbat la echipă într-o perioadă relativ scurtă?
Meszaros: - Două aspecte: seriozitate şi punctualitate. Cu aceste două calităţi începe şcoala germană pe care am urmat-o. La primul antrenament, jucătorii au întîrziat 5 minute. De atunci, sînt pe teren cu cinci minute mai repede.
Gherman: - Şi şcoala românească începe tot la fel, cu seriozitate şi punctualitate.

- Ce obiectiv v-a fost impus de acţionari?
Meszaros: - Este clar că nu se vrea retrogradarea. Vom face totul ca să ne salvăm, cu alte metode şi altă gîndire. Jucătorii trebuie să ajungă la un anumit nivel, să dea totul pe teren. Sper ca munca noastră să dea speranţe de viitor. Dacă se retrogradează măcar să fim cu inima împăcată, că am dat totul pentru a ne salva.
Gherman: - Nu este un obiectiv impus. Ne-am impus noi salvarea de la retrogradare, dar trebuie luată în calcul şi cealaltă variantă. Sîntem într-o situaţie delicată. Nu e uşor să preiei o echipă de pe ultimul loc cu cîteva zile înaintea începerii pregătirii returului. Dacă luam echipa în decembrie, puteam pregăti altfel returul.

- Personal, credeţi că se poate evita retrogradarea?
Meszaros: - Nu ne mai înhămam la muncă dacă nu credeam în salvare. Avem nevoie de foarte multe puncte.
Gherman: - Trebuie să avem un punct mai mult decît cele care vor fi sub linie la finalul campionatului. Oricum să nu creadă nimeni că putem singuri. Este greu să faci foarte mult în trei luni. Avem nevoie de sprijin din toate părţile, de la conducere pînă la suporteri.

- Vă era dor de suporterii Universităţii?
Meszaros: - Numai de unii. Cei care nu fac prostii şi sînt lîngă echipă şi la bine şi la rău.
Gherman: - Suporterii Universităţii au fost întotdeauna adevăraţi. Pînă acum, în acest sezon, ei şi-au făcut datoria. Au stat permanent în peluză chiar dacă echipa a obţinut doar 11 puncte în 19 etape.

Ghinion pentru Olah
Pentru Adrian Olah sezonul este ca şi încheiat. Mijlocaşul s-a accidentat la şedinţa de pregătire de ieri dimineaţă de la Sovata. La o banală schimbare de direcţie, Olah a alunecat pe gazonul acoperit de zăpadă şi s-a prăbuşit de durere la piciorul drept. A părăsit antrenamentul ajutat de medicul Cristian Tîrteaţă, care l-a transportat imediat la Tîrgu Mureş pentru investigaţii amănunţite. Rezultatul radiografiei a fost drastic, fractură la metatarsian, o lună de imobilizare gipsată şi alta de recuperare. Astfel, Olah va reveni cel mai devreme pe gazon la începutul lunii martie.

Yesilova, şef la Sovata
Preparatorul fizic turc, Yucsel Yesilova, este responsabil cu pregătirea jucătorilor la Sovata. "Preparatorul este cel care se ocupă de treabă în perioadă de acumulări fizice. Nu ne băgăm peste el. Noi doar observăm cum decurge şedinţa de pregătire", a specificat Gherman. Yesilova a stabilit un program de pregătire cu cîte două-trei antrenamente pe zi, bazîndu-se pe alergări pe linie dreaptă, exerciţii la sala de forţă şi cu mingea.

Interesaţi de Băd
Pe lista jucătorilor doriţi de "U" a intrat de ieri şi atacantul Gloriei, Flavius Băd. "Se pare că Băd nu mai intră în atenţia lui Neluţu Sabău la Gloria. Vom vedea dacă ne poate fi de folos", a spus directorul tehnic, Stelian Gherman. Antrenorul Meszaros s-a interesat la Gherman de calităţiile lui Băd. "Este un atacant de forţă? E foarte bine, de astfel de jucători avem nevoie", a specificat Meszaros.

Goga ironizat
La antrenamentul de ieri dimineaţă, atacantul Dorin Goga a fost luat în colimator de fundaşul Sorin Iodi. "Bravo Goga, dacă te vede Iancu acum în ce vînă eşti, oferă 2 milioane de euro pe tine", i-a strigat Iodi, căpitanului "şepcilor roşii" după o serie de alergări susţinute. Poli Timişoara a oferit 1 milion de euro pentru Goga, dar oferta a fost refuzată succesiv de şefii Universităţii.

from gsp

Cadou pentru fani

Fotbaliştii de la „U” şi baschetbaliştii de la „U” Mobitelco vor juca un meci amical, în Sala Sporturilor „Horia Demian”, într-un eveniment care se doreşte a fi un cadou pentru suporteri.

Meciul ar urma să aibă loc la finalul lunii ianuarie, după revenirea din cantonamentul de la Sovata al echipei de fotbal. Baschetbaliştii se vor afla atunci în săptămâna premergătoare derby-ului cu CSU Ploieşti, programat la 2 februarie, la Cluj. Conducerile celor două cluburi consideră că va fi un eveniment de impact pentru suporteri, în timp ce jucătorii vor doar să se distreze. Căpitanul echipei de baschet „U“ Mobitelco, Mihai Silvăşan (foto jos) a declarat: „Nu cred că este important cu ce scor se va termina meciul. La baschet ne pricepem noi, iar la fotbal ei, dar nu cred că vom fi depăşiţi prea uşor, pentru că şi noi mai jucăm fotbal la antrenamente. Deci, chiar pe lângă “fenomen” nu vom fi. Sperăm să fie un meci în care să ne bucurăm cu toţii”.


De cealalată parte, Alpar Meszaros (foto sus), antrenorul fotbaliştilor consideră cu mult umor că jucătorii săi se vor impune fără probleme în meciul de baschet şi nu ştie dacă-l va câştiga pe cel de fotbal. „Universitatea este echipa surprizelor, deci mă aştept să-i batem pe baschetabalişti la baschet şi să pierdem la fotbal. Ştiu că Stelică Gherman este un excelent practicant al baschetului şi mă bazez că va şti cum să-i aşeze în teren pe băieţi. Apoi, să nu uităm că avem în lot fotbalişti înalţi, cum ar fi Cordoş, Astorga, Iodi, Nemanja Jovanovici şi Mircea Oltean. Îi batem la înălţime şi mă tem că lupta sub panou va fi floare la ureche. Nu este exclus să-l folosim în meciul de baschet şi pe Toni Doboş, care nici el nu este mic de înălţime. Singura întrebare este dacă facem suta?! Acum, fără glumă, ideea acestui dublu meci mi se pare senzaţională. Îi felicit pe cei care s-au gândit la această întâlnire.”, a afirmat Meszaros.

Detaliile organizatorice nu au fost puse încă la punct, dar se vor cunoaşte în cel mai scurt timp. „Preşedintele celor de la fotbal, Toni Doboş a fost de acord cu ideea, urmează să punem la punct detaliile. Cert este că meciul va avea loc la finalul lunii ianuarie”, a explicat preşedintele executiv al „U” Mobitelco, Mircea Cristescu.

Baschetbaliştii au mai organizat o partidă similară, în urmă cu doi ani, când alături de jucători, pe teren au mai intrat sponsori, ziarişti şi suporteri, evenimentul bucurându-se de mare succes.

from informatia de cluj

Facturile la energie termică, mai mici la Cluj decât în restul ţării

Creşterile de preţ la energia termică vor fi mai mici decât în restul ţării
Facturile de energie termică vor creşte doar cu 30-40 de procente la Cluj, în vreme ce în alte zone din ţară s-ar putea dubla.

"La Cluj nu va fi o dublare, pentru că s-au făcut investiţii. Va fi o creştere de până în 40%", a arătat primarul Emil Boc. Acesta a explicat situaţia mai bună în care se află Clujul prin faptul că s-a pus un mare accent la nivel de municipiu pe investiţii şi pe contorizarea apartamentelor. Pe de altă parte, Boc nu a ezitat să critice Guvernul pentru blocarea programului de investiţii în sistemul de termoficare la nivel naţional.

"Creşterea preţului gazelor nu o putem controla. Consiliul Local plăteşte subvenţii ce acoperă 46% din factură", a subliniat Boc.

În prezent Clujul este singurul oraş din ţară care benficiază de centrale termice complet automatizate.
from clujeanul

Olimpici la concurs on-line

Atât Cosmin, cât şi Aliz îşi propun să facă performanţpă la ei în ţară z FOTO: Vakarcs Lorand

Aliz Nagy şi Cosmin Oprişa, studenţi în anul I la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a UTCN au devenit olimpici internaţionali, medaliaţi chiar cu argint, după ce au susţinut proba de concurs chiar la ei acasă. Astfel, ei au dat testul on-line, în faţa calculatorului, la Oradea, respectiv Hunedoara, chiar în vacanţa de iarnă, a doua zi după revelion.

100 de concurenţi

Tinerii au aflat săptămâna aceasta că au trecut de semifinala Olimpiadei de Matematică pe Internet, organizată de Ariel University Center din Israel, la care au participat peste 100 de concurenţi din 20 de ţări.

"Am avut noroc că am avut acelaşi fus orar cu Israelul şi nu a trebuit să ne trezim noaptea. A început la 9 şi s-a terminat la 12, iar concursul a constat în 10 probleme", arată Cosmin Oprişa, menţionând că au avut sarcina să redacteze răspunsuri complete la toate cerinţele.

Faptul că olimpiada s-a desfăşurat chiar la ei acasă nu i-a ajutat pe studenţi să se "inspire" de undeva pentru a rezolva problemele, pentru că, spun ei, nu aveau timp să facă asta.

Urmează finala

Amândoi au rezolvat câte 9 probleme, dar nu pe aceleaşi, fiind notaţi cu 55, respectiv 57 de puncte din 60. "Fiecare problemă avea un anumit punctaj, care se împărţea la numărul celor care o rezolvau", explică Aliz Nagy . Atât ea, cât şi colegul său se pot mândri cu medalii la olimpiade naţionale şi chiar internaţionale de matematică, fizică sau informatică, obţinute pe când erau liceeni.

Când vine vorba de cariera lor, Cosmin şi Aliz spun că vor să fie programatori şi că vor să rămână în România. Cosmin, totuşi, visează să studieze şi în străinătate, dar spune că tot s-ar întoarce.

Cei doi studenţi clujeni se pregătesc pentru următoarea etapă a competiţiei, programată în luna martie, dar şi pentru un alt concurs internaţional de matematică, unul care va avea loc în Grecia.

from clujeanul

Noaptea, strada Napoca devine parcare ilegala

Nu cu mult timp in urma, parcarea autoturismelor pe strada Napoca a fost interzisa. In fiecare zi, angajatii Politiei Primariei sunt cu ochii in patru pentru a-i opri pe clujeni sa stationeze pe marginea strazii. De asemenea, sunt si semne care indica foarte clar ca soferii risca sa li se ridice masina.

Noaptea, insa, lucrurile stau altfel. Multi conducatori auto isi parcheaza, fara teama sau jena, autoturismele acolo unde inainte o faceau legal. Astfel, dupa ora 23, strada Napoca se transforma intr-o parcare gratuita.

from citynews.ro

Funar: "Paszkany ar trebui cercetat de DNA"

Referitor la recenta cercetare penala inceputa de DNA impotriva a 10 oameni din fotbal, senatorul Gheorghe Funar a comentant: "Cred ca si DNA-ul stie ca o echipa de fotbal e compusa dintr-un lot de 11 oameni. Si lipseste unul din cei mai importanti oameni din «echipa». Si acesta se afla la Cluj. El e capitanul echipei", a spus Funar., referindu-se la principalul finantator al echipei de fotbal CFR Cluj, omul de afaceri Arpad Paszkany.

Funar a spus ca ar detine informatii referitoare la modul in care au fost achizitionati ultimii jucatori straini adusi la CFR, respectiv ar fi fost luati cu 100.000 euro bucata, printr-o firma din orasul maghiar Debrecen.
from citynews

Funar cere ca Marghitas sa nu mai candideze

"Va solicit, domnule ministru, sa transmiteti o recomandare scrisa la USAMV Cluj-Napoca, prin care faceti cunoscut celor care sunt cercetati de DNA, in legatura cu distrugerea campurilor experimentale si instrainarea ilegala acelor 35 de hectare de teren de la Sapca Verde, sa nu candideze pentru functii de conducere", se arata intr-un document remis de senatorul clujean, Gheorghe Funar ministrului Educatiei si Cercetarii, Cristian Adomnitei.

Cererea sa vizeaza alegerile conducerii de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veternara, care urmeaza sa aiba loc in urmatoarea luna.

Potrivit lui Funar, cei care sunt cercetati penal nu au "caderea" morala de a reprezenta sau manageria o institutie de invatamant superior, chiar daca legea si prezumtia de vinovatie permit acest lucru.

Actualul rector al USAMV, Liviu Marghitas, se afla la al doilea mandat terminat si va candida pentru pro-rector pe probleme administrative, el fiind implicat intr-un dosar de coruptie care cerceteaza circumstantele in care a fost instrainat terenul pe care a fost construit Polus Center.
from citynews

Muscati din Rares Niculescu!


Europarlamentarul PD-L, Rares Niculescu, a gasit o modalitate originala de a se face cunoscut in randul clujenilor si de a deveni mai popular.

Echipa sa a impartit prin tot centrul orasului ciocolate mici cu chipul lui Niculescu pe ambalaj.

Ciocolata, produsa la o fabrica din judetul Neamt, contine printre altele, E 476, despre care nu se stie sa aiba reactii adverse, alcool etilic si pudra naturala de portocale.

Rares Niculescu a castigat mandatul de europarlamentar la alegerile din 25 noiembrie 2007, pe listele PD-L.

from citynews

Cum sa ne ferim de bolile iernii

Iarna, in sine, nu reprezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor. In primul rand, gerul napraznic distruge o serie de microbi si virusuri si poate fi astfel spre folosul omului. In al doilea rand, exista o conceptie veche, in medicina asiatica, care sustine ca o raceala pe an este binevenita pentru oamenii sanatosi, in sensul ca imunitatea este stimulata si se adapteaza astfel noilor pericole patogene ale noului sezon.

Statisticile medicale demonstreaza, totusi, ca iarna complicatiile unor boli infectioase sunt mai frecvente. Cum sa ne ferim de ele? Exista cateva principii si reguli simple:
- trebuie evitata expunerea prelungita la frig, si in special la frigul umed: “picioare calde – cap rece”, spune un proverb german. Deci, extremitatile sa fie protejate (ciorapi grosi, manusi);
- camera in care dormim sau lucram trebuie aerisita cat mai mult; este o gresala sa inchizi geamul toamna si sa il mai deschizi doar primavara;
- hrana trebuie sa fie adaptata sezonului de iarna, pe principiul sinergiei care functioneaza intre om si natura, adica: cereale integrale, fructe uscate si oleaginoase – care in chip natural se conserva bine si iarna si, in plus, sunt foarte energetice (miez de nuca, dovleac, floarea-soarelui, alune, fistic, smochine, curmale, stafide), miere de albine, leguminoase (naut, linte). De fapt, in traditia crestina, posturile lungi si grele erau depasite in pustie, cu linte si seminte;
concediile din timpul iernii sa fie facute in zone cu “ger uscat” (la mare altitudine sau “cat mai spre nord”);
- profilaxia bolilor infectioase specifice iernii este complexa: evitarea colectivitatilor mari, a aglomeratiilor. Dintre toti oamenii, se recomanda sa-si faca profilaxia “virozelor” numai cei care au o imunitate prabusita, cei care fac 4-5 infectii de cai respiratorii superioare intr-o iarna. Medicina naturista nu recomanda profilaxia medicamentoasa la oamenii sanatosi; ea nu este doar inutila, ci poate avea efecte neplacute;

Profilaxia infectiilor de iarna prin vaccinuri alopate o recomandam cu multa prudenta, si anume, numai la cazurile care nu reusesc o profilaxie prin metode naturiste, si atunci cand realmente se anunta o epidemie periculoasa.

Remedii homeopate si plante indicate in profilaxia infectiilor de cai respiratorii superioare:
- Oscilococcinum: o doza la doua saptamani;
- Silicea compus: o doza la 7 zile;
- Ceai verde: infuzat 3 minute (1 lingurita planta la o cana de apa clocotita), 1-2 cani pe zi;
- Ceai de fructe (fara aditivi): preferabil infuzie prelungita (de seara pana dimineta): macese, paducel, porumbe, catina, indulcite cu miere.

from citynews.ro

Operaţiunea "viermele"

Operaţiunea
Decongestionarea traficului din centru e o miză atât de mare pentru Cluj, încât Primăria a luat în calcul şi o variantă extremă - sau, cel puţin, extrem de costisitoare. Un tunel ar urma să preia traficul auto de pe traseul Primărie (începutul Căii Moţilor) şi Prefectură (capătul bulevardului 21 decembrie).

"Suntem în stadiul în care se va anunţa licitaţia pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. Studiul de fezabilitate va arăta ce costuri vor apărea şi dacă e rentabil", explică Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. Proiect pentru an electoral sau unul realist? Cu ajutorul experţilor, CLUJEANUL vă prezintă cât de realizabil şi de oportun este un astfel de proiect, în acest moment.

Un kilometru pe sub oraş

Profesorul clujean Gavril Kollo, de la catedra Căi Ferate, Drumuri şi Poduri a Facultăţii de Construcţii din cadrul Universităţiii Tehnice, este expert în materie de tuneluri. În opinia sa, un astfel de proiect e foarte dificil, pentru că tunelul va străbate aproape un kilometru pe sub oraş, şi rentează doar în oraşele cu peste 500.000 de locuitori.

"Primele probleme care apar sunt legate de sistemul de ventilaţie. Prin tunel vor trece sute de maşini şi vor face un fum gros, care trebuie evacuat", explică profesorul Kollo. În spaţiul îngust al Clujului, chiar rampele de acces ar fi o problemă; pentru a nu fi prea abrupte, cu o pantă de maxim 5%, ele ar trebui să aibă o lungime de 100 de metri.

O altă problemă poate să apară în cazul în care o maşină se defectează în interiorul tunelului. Acesta trebuie proiectat în aşa fel încât orice automobil să poată fi tras pe dreapta, iar echipajele speciale să poată interveni nestingherite.

Nu ştim ce e sub oraş

Problema cea mai arzătoare rămâne totuşi săpatul tunelului. Aparatura care s-ar folosi este identică cu cea folosită la marile canale construite peste tot în lume. "Pentru tunele subterane se foloseşte un aparat numit “scut mecanizat”. E ca o uzină, foarte complex. La cele mai mari tuneluri din lume, tot acesta s-a folosit. Avem şi noi în ţară, dar acelea sunt pentru tuneluri de cale ferată. În plus, scuturile se pot folosi doar la roci slabe, aşa că e nevoie de un studiu geotehnic prima dată", susţine Gavril Kollo.

"Trebuie văzut în primul rând ce e sub oraş. Tunelurile subterane sunt cele mai complexe. Trebuie ştiută clar stratificaţia solului, pentru că pot să apară tot felul de probleme. De exemplu, dacă sunt ape subterane sau nu, cum sunt amplasate reţelele edilitare...", adaugă profesorul clujean.

Costurile proiectului sunt greu de apreciat înainte de realizarea unui studiu de fezabilitate. Profesorul Kollo afirmă că pentru a săpa un tunel folosind scutul mecanizat, înainte de anul 2000 costurile erau de peste 30.000 euro pe metru - şi asta doar în condiţii uşoare.

Cum funcţionează?

"Miraculoasa" tehnologie care permite oamenilor să facă tunele imense pe sub un oraş, fără a-l deranja câtuşi de puţin la suprafaţă, se numeşte, pe scurt, TBM, adică Tunnel Boring Machine (traducerea literală este “maşină de forat tunele”, dar aparatul este similar “scutului mecanizat”).

Maşinăria este compusă din unul sau doi cilindri metalici imenşi, completaţi de un mecanism de rulare. În partea din faţă a cilindrilor se află capul de tăiere, care poate avea un diametru între 1 şi 15 metri. Pământul tăiat e dus în spatele aparatului şi evacuat.

Tot ansamblul este "împins" prin inima pământului de cricuri hidraulice, care exercită o presiune de 26 de tone pe suprafaţa rocii. Spatele TBM-ului permite consolidarea tunelului săpat şi chiar montarea pereţilor definitivi ai acestuia, astfel încât aparatul seamănă cu o întreagă fabrică. Toată “uzina” ambulantă poate fi la fel de lungă ca patru terenuri de fotbal.

Eurotunelul de sub Canalul Mânecii

Unde şi pentru ce este utilă această tehnologie a “scutului mecanizat”? În întreaga lume au fost săpate tunele pe sub oraşe sau chiar pe sub ape, iar scopul principal a fost decongestionarea traficului în marile metropole ori construirea de noi căi de acces.

Poate cel mai celebru caz în care a fost folosită o TBM este cel al Eurotunelului, săpat pe sub Canalul Mânecii între Marea Britanie şi Franţa. Acesta are o lungime de 50 de kilometri, între care 38 pe sub mare. Ideea construirii tunelului datează din 1802, dar în lipsa tehnologiei necesare, lucrările au demarat abia la începutul anilor '90, iar Eurotunelul a fost inaugurat pe 6 mai 1994. Forările au fost realizate din două părţi, pornind din cele două oraşe care sunt şi "capetele de linie": Folkstone (Marea Britanie) şi Calais (Franţa).

Eurotunelul se află la circa 45 de metri sub nivelul mării, cea mai mare adâncime fiind de 60 de metri. Costul total al lucrării a fost de 10 miliarde de lire sterline, dar a meritat: călătoria dintr-un punct în altul, cu trenul, durează, în total, doar 35 de minute.

Proiecte împotriva traficului infernal

Traficul infernal era o problemă şi în capitala Spaniei, astfel că autorităţile madrilene au apelat la ajutorul tehnologiei. Acolo s-a realizat un întreg proiect de înnoire a oraşului, numit M30, care conţine mai multe tunele. Din totalul de 99 de kilometri construiţi în cadrul acestui proiect, un fel de "inel interior al oraşului", 56 de kilometri sunt doar pe sub pământ. Şapte TBM-uri au fost folosite pentru acest plan, care includea lucrări în 15 zone diferite. Construcţia acestui mega-proiect a început în 2004 şi a fost finalizată în al doilea trimestru din 2007. Costurile totale au fost estimate la 3,9 miliarde de euro.

În Kuala Lumpur, tunelul construit pe sub metropolă a rezolvat două probleme deodată: circulaţia greoaie şi inundaţiile provocate de acumulările mari de apă în urma intemperiilor. Astfel, "SMART Tunnel", cum a fost botezat, conţine o autostradă cu patru benzi, pe o lungime de 4 kilometri, şi un canal de colectare a apei, în partea de jos, lung de 9 kilometri. Lucrarea a costat aproape 520 de milioane de dolari, a fost finalizată în patru ani şi inaugurată pe 14 mai 2007.

“Soluţie de avarie”

La Cluj, realizarea unui astfel de tunel ar rezolva parţial problema aglomeraţiei de pe unul din traseele din centru. Dincolo însă de problemele pur tehnice pe care le pune, realizatorii tunelului au de trecut şi alte obstacole, arată specialiştii consultaţi de CLUJEANUL.

"Câtă vreme nu există un studiu de fezabilitate realizat, nu se poate spune dacă este un proiect bun sau nu. Trebuie văzută oportunitatea acestei investiţii, fapt care îl arată studiul tehnico-economic", a explicat arhitectul clujean Eugen Pănescu.

El a afirmat că una din marile probleme pe care le pune realizarea tunelului în reprezintă căile de acces. "Strada Memorandumului are un profil destul de îngust, iar intrările în pasaj sunt de pus în Piaţa Avram Iancu şi în faţa Primăriei. Acolo sunt deja probleme cu organizarea circulaţiei. Trebuie văzut dacă proiectul e fezabil în corelare cu fluidizarea traficului. Tehnic, un asemenea proiect se poate realiza dacă există fonduri, dar pentru Cluj dificultatea va fi corelarea cu celelalte investiţii ce privesc traficul rutier", a indicat Pănescu.

Pentru un oraş în pragul unui boom economic, a cărui populaţie ar putea ajunge, conform unor estimări, la două milioane de locuitori în 2020, un tunel subteran prin centru este necesar. În prag de alegeri, se pune însă întrebarea dacă avem de-a face cu o promisiune electorală sau un proiect realist. Până acum, Primăria nu a venit cu răspunsuri la problemele reale pe care le ridică o investiţie de o asemenea anvergură.



Taie în două oraşul roman

"Zona e foarte bogată din punct de vedere arheologic. Un asemenea tunel ar străbate întregul oraş roman; practic, l-ar tăia în două. Totuşi, se poate face descărcarea cu condiţia să fie respectată legislaţia în vigoare. În cazul în care municipalitatea hotărăşte demararea unui asemenea proiect, ar trebui să fim contactaţi din timp pentru că va fi mult de lucru şi trebuie să salvăm cât mai multe. E vorba de câteva luni bune de muncă şi de forţe foarte mari din rândul arheologilor", a explicat Ioan Piso, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transillvaniei.

Dulcineea şi Tizona

Cele mai mari scuturi mecanizate din lume au fost construite special pentru proiectul M30 din Madrid: diametru de 15 metri, lungime de 160 de metri (între capul de forare şi instalaţiile de finisare), greutate: 4.000 de tone. Cele două au fost botezate Dulcineea (după iubita lui Don Quijote) şi Tizona (sabia celebrului El Cid) şi au depăşit aşteptările constructorilor - au săpat circa 36 de metri pe zi, astfel că s-a ajuns la 500 de metri într-o lună şi o devansare a termenului de finalizare avansat iniţial.
from clujeanul

Thursday, January 17, 2008

Mănăşturul devine cartier de zgârie-nori

Foto: macheta turnului
După ce la sfârşitul anului trecut, compania Tower a obţinut autorizaţia de construcţie pentru realizarea unui ansamblu de blocuri cu 18 etaje în zona magazinului Billa din Mănăştur, joi, Comisia de Urbanism a dat aviz favorabil de principiu pentru construirea unui turn de 25 de etaje pe Calea Floreşti.

Pentru a fi autorizat, proiectul mai are nevoie de avizul Autorităţii Aeronautice Civile în ceea ce priveşte regimul de înălţime. Arhitectul care a realizat proiectul, Sorin Scripcaru, a susţinut însă că nu vor fi probleme: "Vom obţine aviz pe 25 de etaje pentru că blocul nu depăşeşte coama dealului aflat în apropiere".

Bloc sau hotel?

Blocul este plasat pe Calea Floreşti, respectiv ieşirea din municipiu spre localitatea Floreşti, în apropiere de nodul Nord de circulaţie. Beneficiarul construcţiei este societatea Imperial Developement, iar investiţia se ridică, conform arhitectului de proiect, Sorin Scripcariu, la suma de 17 milioane de euro. Construcţia se va face pe un teren de 2.177 de metri pătraţi şi va avea 17.000 de metri pătraţi construiţi.
Iniţial proiectul prevedea realizarea de spaţii comerciale, birouri şi apartamente, acum însă investitorii caută un lanţ hotelier care să preia partea de spaţii locative. O parte din turn ar putea deci să fie folosită pentru realizarea unui hotel de 3-4 stele.
Compania Imperial Developement este deţinută de către omul de afaceri clujean Gheorghe Irimieş. Acesta este şi proprietarul firmei Helicia Drinks.
from clujeanul

Se mai intoarce Bilica la "U"?


Noua zile au trecut de cand brazilianul Fabio Da Silva "Bilica" nu a raspuns la apelul antrenorului Universitatii Cluj, Meszaros Alpar.

Mai mult, fundasul lui "U" ce a semnat la sfarsitul lui noiembrie un contract pentru un an si jumatate nu da semne ca s-ar reintoarce la Cluj. Oficialii clubului nu au primit nicio veste in 2008 din partea fotbalistului si nu cunosc motivul intarzierii sale.

"Jucatorul a avut bilet de avion pentru 4 si 14 ianuarie, dar nu inteleg ce se intampla cu el. Am apelat la impresarul sau si asteptam urgent un raspuns din partea lui", a declarat directorul sportiv al clubului clujean, Sorin Vadana.
from citynews

Primul telefon made in Romania este un Nokia 1208

Aparitia primului mobil Nokia romanesc coincide cu un scandal de proportii in Parlamentul European, cauzat de decizia de inchidere a unei fabrici din Germania in favoarea celei de la Cluj.

„Oamenii astia distrug toata Renania de Nord-Vest.

E inuman ce-au facut“, critica patronatul Monika Koch,

sotia unuia dintre angajatii de la fabrica Nokia din

Bochum, citata de cotidianul „Westdeutsche

Allgemeine Zeitung“

Primul telefon marca Nokia produs in Romania a iesit de pe banda marti seara, in comuna Jucu. Informatia a fost dezvaluita de cotidianul local „Ziua de Cluj“, care a remarcat discretia sub care s-a desfasurat evenimentul. Potrivit unor surse, productia este una de proba, pentru a se verifica functionarea liniei tehnologice, iar telefoanele produse nu vor intra pe piata. Reprezentantii Nokia au anuntat ca data oficiala a inceperii productiei va fi in prima decada a lunii februarie.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a confirmat faptul ca a aparut primul telefon mobil Nokia made in Jucu, dar sustine ca nu cunoaste detalii. „Am auzit ca s-ar fi produs primul telefon mobil Nokia la Jucu, dar nu stiu ce model este. Sper sa mi-l vinda mie“, a glumit Nicoara, citat de MEDIAFAX. El spune ca acest pas arata ca s-a intrat in faza finala a demararii activitatii fabricii de la Jucu.

Si alte surse au confirmat ieri informatia, desi reprezentantii Nokia fie nu au dorit sa comenteze, fie nu au raspuns la telefoane. Aproximativ 500 de angajati au supravegheat prima productie, mai sustin sursele, iar zona este pazita de peste 200 de agenti de la firme clujene de profil. O alta informatie aparuta fara confirmarea celor de la Nokia este ca aparatul produs la Jucu este modelul 1208. Pretul unui astfel de telefon in magazinele romanesti este de circa 180 de lei, fara abonament, cu TVA inclusa. „Nokia nu comenteaza pe baza zvonurilor din piata. De fiecare data cind are ceva de anuntat, compania Nokia comunica prompt informatiile catre public si catre toate comunitatile interesate“, a fost singura reactie a companiei, prin Anna Simai, senior communications manager Nokia Europa de Sud-Est.

O data cu Nokia, aici sosesc si principalii furnizori ai gigantului finlandez. Acestia cauta oameni pentru posturi de management, dar si muncitori calificati si necalificati. Este vorba despre nume precum Hansaprint (editura din Finlanda, care se va ocupa de tiparirea de ambalaje pentru telefoanele produse la Jucu), compania chineza BYD Electronics (care va realiza componente IT), Foxconn Technology (care va produce componente electronice) sau despre compania finlandeza Stora Enso (care va produce ambalajul telefoanelor).

Deschiderea fabricii Nokia de la Jucu, in paralel cu inchiderea celei de la Bochum, Germania, si concedierea a 2.000 de nemti au declansat ieri un schimb de replici intre seful Grupului Socialistilor Europeni, Martin Schulz (care se trage din landul in care urmeaza sa fie inchisa fabrica), si presedintele Comisiei Europene. „Nokia incearca sa inchida o fabrica in Germania si sa deschida o alta in Romania cu sprijinul financiar al UE. Rog sa se verifice acest lucru si, daca este adevarat, sa nu se permita acest lucru“, a spus liderul socialistilor europeni, citat de citynews.com, in plenul sesiunii Parlamentului European.

Interventia lui Martin Schulz a primit un raspuns imediat din partea presedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Acesta nu vede o problema in aceasta chestiune. “In masura in care este posibil un transfer al productiei din Finlanda catre Germania, atunci trebuie sa fie posibila si relocarea din Germania catre Romania”, a declarat presedintele CE in Parlamentul European la Strasbourg. Conform lui Barroso, Nokia nu beneficiaza de fonduri UE pentru transferul productiei de telefoane mobile de la fabrica din Bochum, Germania, in Romania. Europarlamentarul roman Theodor Stolojan a respins ferm interventia lui Martin Schulz. „Este o declaratie anapoda, fara relevanta. Uniunea Europeana, Comisia Europeana nu ar avea de ce sa intervina in aceasta situatie decit doar daca ar fi vorba despre o forma de ajutor economic, or, nu este cazul aici“, ne-a declarat liderul PD-L.

„Daca noi punem in discutie faptul ca o intreprindere de anvergura face o investitie intr-o tara sau alta, atunci punem in discutie regulile de functionare a UE“, crede europarlamentarul liberal Daniel Daianu. La rindul sau, Roberta Anastase, europarlamentar din partea PD-L, a caracterizat succint cererea lui Schulz: „O simpla declaratie politica nefericita“.

Nokia 1208

Dimensiuni: 102 x 44.1 x 17.5 mm, 67 cc

Greutate: 77 g

Memorie interna: 4 MB

Durata bateriei: 7 ore de convorbire

from cotidianul

Zgârie-nori în locul Obsession


Comisia de Urbanism şi-a dat joi avizul de principiu pentru realizarea complexului Sigma Tower, pe strada Republicii. Acesta va fi format din două turnuri a câte 35 de etaje fiecare.
Investitorii au afirmat că ridicarea imobilelor va cauza demolarea halei în care funcţionează clubul Obsession, dar că se va rezerva în complex un spaţiu pentru club.

Tot joi, Comisia de Urbanism a avizat realizarea unei clădiri de 25 de etaje în Mănăştur, pe Calea Floreşti. Investiţia se ridică la 17 de milioane de euro. Acolo se vor afla birouri, iar investitorul intenţionează să realizeze şi un hotel.
from clujeanul

Wednesday, January 16, 2008

Răzbunare



Dezamăgit de modul cum a fost tratat la Cluj, Mojica l-a întors din drum pe Vaca, lovind în "U", în loc de CFR

Rivalitatea dintre "U" şi CFR a făcut prima victimă, "studenţii" ratînd cea mai promiţătoare achiziţie a iernii din cauza unui jucător al rivalei.
Transferul bolivianului Joselito Vaca, care a semnat un precontract prin fax, a căzut ieri. Aşteptat să vină sîmbătă la Cluj pentru parafarea actelor, Vaca le-a comunicat clujenilor că s-a răzgîndit. Motivul? Gualberto Mojica, jucătorul rivalei CFR, l-a sfătuit pe Vaca să nu aleagă Clujul şi să refuze transferul în România.

Pentru că nu a primit şanse la rivala din Gruia, Mojica i-a pictat un tablou al decepţiei. "Lumea e aiurea la Cluj, mereu sînt scandaluri, probleme şi, în plus, dacă accepţi convocările la naţională, antrenorul nu te mai bagă în seamă la club", i-a expus Mojica condiţiile de la Cluj. Consecinţa? Vaca a acceptat prelungirea contractului Blooming, semnînd pe un salariu de aproape două ori mai mic decît ar fi primit la "U". "Studenţii" i-ar fi asigurat un salariu de 120.000 de euro pe an. "Este adevărat că Vaca nu mai vine, dar nu din cauza mea. Am moştenit o situaţie nu tocmai plăcută şi voi face tot posibilul să o remediez", a recunoscut preşedintele Toni Doboş.

Zi nefastă
Refuzul lui Vaca nu a fost singura veste proastă primită ieri de oficialii clujeni. Brazilianul Fabio Bilica a anunţat că nu se va mai întoarce la echipă. "Noi avem un contract semnat cu Bilica. Dacă vrea să plece la altă echipă o va face, dar pe bani", a spus Doboş. El nu a primit încă nici un răspuns de la Timişoara pentru Andrei Cristea, Soporan şi Dancia: "Am încercat toată ziua să dau de ei, dar se pare că sînt ocupaţi cu transferurile lui Mansour şi Torje la Dinamo. Am crezut că domnul Iancu îmi va răspunde la telefon, după ce l-am adus pe Torje la Poli cu 15.000 de euro şi acum l-a dat cu 2,5 milioane".

400.000 de euro pentru Oliveira

Deşi iniţial mijlocaşul Pedro Oliveira a fost anunţat de preşedintele CFR-ului că se poate transfera gratis la orice echipă, Iuliu Mureşan s-a sucit cînd pe fir a intrat "U". "Oliveira este un jucător valoros, nu s-a pus problema să-l cedăm gratis. Am vorbit cu Doboş, i-am înaintat lista cu jucătorii de care sîntem dispuşi să ne despărţim, contra cost evident. Oliveira va pleca pe o sumeă de bani, ar fi culmea să ieşim în pierdere", a spus "Murinio", care a solicitat 400.000 de euro pentru transfer. (Flaviu Popa)

from gsp

Internetul se indreapta spre piata "netraditionala"

Locatiile obisnuite in care retelele wireless gratuite si-au fixat hot-spot-urile pana acum sunt baruri, cafenele sau hoteluri. De acum incolo, acestea vor fi fixate in zone mai neobisnuite cu acest lucru.

Cu peste 2.400 de puncte de acces la internet in Europa, free-hotspot.com este cea mai mare retea wireless gratuita din lume. Aproape 300 din acestea sunt in Romania, si 13 la Cluj-Napoca. free-hotspot.com se indreapta spre o piata "netraditionala" pentru Wi-Fi: saloane de coafura, reprezentante auto, campinguri sau zone comerciale.

Pentru a obtine acces la serviciul de Internet wireless gratuit al free-hotspot.com, utilizatorii vizioneaza o reclama introductiva a sponsorului.

Sistemul a luat si un premiu pentru cel mai bun produs Wi-Fi public si este disponibil operatorilor de retele wireless sub numele de marca EDGE Messaging.

free-hotspot.com sprijina o comunitate de utilizatori activi si asigura serviciul internet wireless gratuit pentru mai mult de 300.000 de persoane în fiecare luna.
from citynews

Petrecere cu femei goale în clubul clujean After Eight!

Petrecere cu femei goale în clubul clujean After Eight!
Mai multe fete s-au dezbrăcat complet în faţa a sute de privitori în timpul unei petreceri "tematice" care a avut loc duminică seara în clubul clujean After Eight.

Fotografiile au ajuns marţi pe adresa redacţiei şi înfăţişează tinere care şi-au dat jos hainele pentru a primi câte un premiu de 100 de euro, pus la bătaie pentru cea mai "sumar îmbrăcată".

Reacţia oficialilor clubului, contactaţi de Clujeanul.ro, este surprinzătoare. "E foarte normal. La Bucureşti se întâmplă asta aproape în toate cluburile. La noi în club nu intră persoane sub 20 de ani şi fetele se dezbracă pe răspunderea lor. M-am interesat şi la Poliţie şi e în regulă. Clienţilor le place şi vin mai multe persoane când sunt asemenea petreceri", a declarat Gyori Csaba, patronul localului.
from clujeanul

'NU DAM BANI PE OLIVEIRA'

Pedro OliveiraPedro Oliveira
TRANSFER Toni Dobos îl doreste pe portughezul de la CFR, dar Iuliu Muresan nu-l mai cedeaza gratis

Dupa ce au pus mâna pe Joselito Vaca, “sepcile” îl doresc si pe mijlocasul CFR-ului. Portughezul si-a dat aseara acordul sa joace la "U", dar presedintele liderului s-a razgândit în privinta pretului jucatorului.

Oficialii ultimei clasate în Liga I vor sa definitiveze lotul pâna la plecarea în cantonamentul din Turcia si încearca cel putin un transfer pe zi. Luni s-au înteles cu portarul Mircea Oltean si l-au ademenit sa vina la Cluj pe Joselito Vaca. “Ne-am înteles cu Vaca. Va veni la Cluj si va semna contractul. Deocamdata, nu am semnat nimic, dar daca lucrurile vor decurge cum trebuie va juca pentru noi”, a declarat presedintele Universitatii, Toni Dobos. Bolivianului i s-au achizitionat deja bilete de avion si va veni la Cluj cel târziu sâmbata.

Dupa ce preturile cerute de CFR pentru Radu Marginean, Mojica, Deac, Fredy, Manuel Jose sau Miclaus li s-au parut exagerate, “sepcile” s-au orientat catre Pedro Oliveira. Iuliu Muresan declarase ca portughezul poate pleca gratis oriunde, dar între timp s-a razgândit. “Poate pleca gratis, dar numai în strainatate”, a afirmat presedintele liderului, Iuliu Muresan. Oficialii lui “U” Cluj l-au chemat deja pe Oliveira la negocieri, iar aseara s-au înteles, însa transferul ar putea pica, daca liderul nu mai accepta sa-l cedeze gratis pe portughez. "Da, ne-am înteles, acum sa vedem daca îi vor da drumul cei de la CFR", a recunoscut vicepresedintele Radu Constantea. “Nu stiam ca domnul Muresan s-a razgândit. Daca vor cere bani pe el, nu cred ca se mai pune problema unui transfer”, a declarat Toni Dobos.

Se pare ca liderul ar vrea 100.000 de euro pentru a-l ceda pe Oliveira pe "Ion Moina".
Portughezul, care se pregateste cu echipa a doua, a declarat pentru « Mais Futebol » ca nu se mai simte dorit la actuala echipa. "E echipa mea, chiar daca am jucat mai putin, dar sunt surprins ca de la un sezon la altul unii jucatori au devenit din titulari incontestabili rezerva rezervelor. Vreau sa plec, am avut o oferta din Portugalia, însa nu am ajuns la o întelegere cu CFR cu privire la rezilierea contractului", a declarat Oliveira.

from prosport

Jucu lasã Germania fãrã Nokia

Fabrica din Bochum a concernului finlandez va fi închisã, iar producţia va fi transferatã în Finlanda, Ungaria şi România.
Nokia a fãcut publice ieri planurile de a sista producţia de dispozitive mobile din Germania şi de a închide fabrica din Bochum pânã la mijlocul anului 2008. Compania intenţioneazã sã transfere procesele de producţie cãtre alte fabrici din Europa, mai competitive din punct de vedere al costurilor, se aratã într-un comunicat al Nokia.

Fabricile vizate sã preia activitatea de producţie de la Bochum sunt cea de la Salo, din Finlanda, cea de la Komarom, din Ungaria, şi cea de la Jucu, a cãrei inaugurare va avea loc luna viitoare, au anunţat oficiali ai Nokia, citaţi de presa germanã.

Informaţia a fost confirmatã şi de Anna Simai, Senior Communications Manager pentru Europa de Sud-Est al Nokia. “Producţia va fi transferatã cãtre Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) şi Cluj (România), unde producţia va începe primul trimestru din 2008”, ne-a declarat ea.

Fabricã închisã dupã 21 de ani

“Sistarea producţiei de la Bochum este necesarã pentru a asigura competitivitatea companiei Nokia pe termen lung. Din cauza schimbãrilor înregistrate pe piaţã şi a cerinţelor în creştere pentru eficienţã sporitã din punct de vedere al costurilor, producţia în Germania nu mai este posibilã pentru Nokia.

Fabrica nu mai poate funcţiona într-un mod care sã rãspundã cerinţelor de eficienţã a costurilor la nivel global şi de creştere flexibilã a capacitãţii. Aşadar, suntem nevoiţi sã luãm aceastã decizie drasticã”, a explicat decizia Veli Sundbäck, vicepreşedintele executiv al Nokia şi preşedinte al diviziei din Germania, Nokia GmbH.

Fabrica Nokia din Bochum, amplasatã în bazinul Ruhr, cea mai importantã zonã industrialã a Germaniei, a fost preluatã în 1987 de concernul finlandez. Primele telefoane mobile au fost fabricate la Bochum în anul 1989.

2.000 de şomeri

Conform estimãrilor, închiderea fabricii de la Bochum urmeazã sã afecteze aproximativ 2.000 din cei 2.300 de angajaţi. 280 dintre angajaţi vor fi pãstraţi în cadrul companiei, urmând sã lucreze, potrivit presei din Germania, în cadrul diviziei de vânzãri a Nokia. Fabrica Nokia din Bochum este, dupã uzina Opel, locul în care lucreazã cei mai mulţi locuitori ai zonei. Aceasta a mai trecut, în 2001, printr-o perioadã grea.

Atunci au fost concediaţi 341 de angajaţi. în 2007, alte 100 de persoane angajate la proaspãt creatul concern Nokia Siemens Network au rãmas fãrã slujbe.

Potrivit cotidianului “Der Westen”, ultimii care au aflat de planurile companiei au fost angajaţii. Aceştia au fost informaţi abia în cursul dimineţii zilei de ieri despre iminenta închidere a fabricii din Bochum. Aceeaşi sursã noteazã cã reacţia angajaţilor a fost una de stupefacţie, mulţi dintre ei având lacrimi în ochi.

“Faptul cã nu suntem competitivi este o mare prostie. Angajaţii de aici sunt foarte bine pregãtiţi”, a comentat unul dintre angajaţi. “Fabrica a avut profit. S-a vorbit chiar de noi investiţii. Nu înţeleg decizia”, a declarat un alt angajat, care lucreazã de 14 ani în fabrica de la Bochum.

Autoritãţile cer banii înapoi

La aflarea veştii cu privire la închiderea fabricii din Bochum, autoritãţile landului Nordrhein-Westfalen au luat foc.

“Având în vedere sumele investite de autoritãţi în dezvoltarea fabricii, ne întrebãm dacã aceastã decizie nu putea fi evitatã”, a comentat ministrul de Finanţe al landului, Christa Thoben, care a precizat cã autoritãţile iau în calcul varianta de a solicitã despãgubiri de la Nokia, pentru sumele investite în infrastructurã. Ea a precizat cã între 1995 şi 1999 landul a investit 60 de milioane de euro, în vreme ce investiţia Guvernului german s-a ridicat la aproximativ 28 de milioane de euro, între 1998 şi 2007.

Liderul opoziţiei din Parlamentul landului a catalogat ziua de ieri drept “o zi neagrã pentru Bochum”. “E o loviturã grea, în special pentru angajaţi şi familiile lor”, a declarat Hannelore Kraft. “E o problemã a întregului land Nordrhein-Westfalen”, a mai spus ea.

Nicoarã: “E posibil şi la Jucu”

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoarã, nu exclude posibilitatea ca Nokia sã închidã, peste câţiva ani, şi fabrica de la Jucu. “E un lucru posibil, dacã condiţiile economice vor fi de asemenea naturã. Dacã va fi aşa, atunci vor veni alţi investitori în locul celor de la Nokia”, a declarat Nicoarã.

El considerã însã cã situaţia de la Bochum nu se poate compara cu cea din judeţul Cluj. “Aici va fi implementat noul concept Nokia Village, nu va fi doar o simplã fabricã de asamblare a telefoanelor mobile. Se va produce tot ce este necesar pentru producţia telefoanelor”, a subliniat Nicoarã.

Precedent în SUA

în 2002, compania Nokia a concediat 625 de angajaţi de la fabrica din Fort Worth-Dallas, statul Texas. Reprezentanţii Nokia au declarat la acea vreme cã au luat decizia de a concedia muncitorii din cauza costurilor de operare prea ridicate.

Conform publicaţiei americane “Dallas Business Journal”, directorii filialei americane a Nokia au declarat cã liniile de producţie din Dallas au fost mutate în alte locaţii din lume, unde costurile de operare erau mai mici, în India, Mexic şi Coreea de Sud. Disponibilizarea muncitorilor americani a fost efectuatã la 7 ani de la deschiderea fabricii Nokia din Dallas. (Attila BIRO)


Coincidenţã?


Când s-a aflat, în urmã cu aproape un an, cã Nokia va deschide o nouã fabricã, în România, mulţi dintre angajaţii din Bochum au avut un sentiment ciudat: “Ni s-a spus cã, astfel, doar se va dezvolta piaţa din Europa de Est şi cã acest lucru nu va avea asupra noastrã nici un fel de repercusiuni”, a declarat Silvano Guidone, vicepreşedintele fabricii Nokia din Bochum.

Faptul cã acum, cu puţin timp înainte de deschiderea facilitãţilor din România, fabrica din Bochum se închide din cauza “lipsei competitivitãţii” nu este considerat de nimeni o simplã coincidenţã. Totul a fost plãnuit de mult timp – considerã angajaţii – care, la fel ca membrii conducerii, – au aflat abia ieri despre închiderea fabricii. (Max Florian Kühlem, Ruhr Nachrichten)

from ziua de cluj

Primul telefon Nokia "made in Romania"

Ieri seară, în jurul orei 20.00, fabrica Nokia de la Cluj (comuna Jucu) a produs primul telefon mobil Nokia „made in Romania”. Desfăşurat într-o discreţie totală, testul fluxul tehnologic al fabricii finlandezilor este, în acest moment, supravegheat de peste 500 de angajaţi.

Pe lângă aceştia, fabrica Nokia are un efectiv de protecţie şi pază format din 200 de agenţi de la firme clujene din domeniu, coordonate de un dispozitiv propriu format din 32 de oameni instruiţi la fabrica similară din Komarom (Ungaria).

După ce Timişoara a produs ani de-a rândul componente pentru telefoanele Alcatel, Clujul a devenit punctul de referinţă al industriei tehnologice de profil în România.

Menţionăm că în momentul anunţării investiţiei Nokia la Cluj reprezentanţii concernului finlandez anunţau ca dată limită de producţie a primelor telefoane la Jucu sfârşitul lunii februarie - începutul lunii martie 2008.

Finlandezii au reuşit să devanseze cu şase săptămâni termenul limită autoimpus pentru ieşirea de pe bandă a primului telefon Nokia „made in Romania-Transilvania-Cluj-Jucu”.

După 19 ani de la începerea producţiei la fabrica din Bochum (Germania), Clujul devine noul centru de producţie al Nokia. Amănunte în articolul „Jucu lasă Germania fără Nokia”.

from ziua de cluj

Lista lui Doboş

Preşedintele clujenilor a discutat ieri pentru transferurile lui Andrei Cristea, Soporan, Dancia, Romeo Stancu, Oliveira şi Mojica la Universitatea


Acordul parafat cu internaţionalul bolivian, Joselito Vaca (25 de ani), le-a oferit doza de elan oficialilor Universităţii Cluj pentru a intra în forţă pe piaţa transferurilor.

Preşedintele Toni Doboş a demarat deja tratativele pentru a întări lotul "lanternei" Ligii 1. "Preşedintele are tot timpul surprize pentru noi. Vor mai pleca din jucători şi vor mai veni, pînă cînd vom reuşi să completăm lotul de 25", a dezvăluit antrenorul Alpar Meszaros. Ţintele lui Doboş sînt timişorenii Rareş Soporan, Andrei Cristea şi Cristian Dancia, rapidistul Romeo Stancu şi jucătorii CFR-ului, Pedro Oliveira şi Gualberto Mojica.

"Pentru Soporan şi Cristea aştept un răspuns de la oficialii lui Poli. Încercăm să aducem şi 2-3 jucători talentaţi de la echipa secundă a Rapidului, care să ne asigure viitorul", a precizat Doboş. Dacă şansele ca Timişoara să cedeze jucători la "U" sînt destul de ridicate, mutarea din "Grant" a lui Romeo Stancu pare greu de realizat datorită preţului piperat cerut de giuleşteni, 200.000 de euro, şi de concurenţa cu Unirea Urziceni, care îl cere şi ea pe jucător.


Dancia nu ar refuza
Fundaşul stînga, Cristian Dancia, şi-a reziliat de curînd contractul cu Poli Timişoara şi pare tentat să vină la Cluj. "Am auzit şi eu ceva că ar exista un interes de la Universitatea, dar pe mine deocamdată nu m-a contactat nimeni. Fiind liber de contract mă gîndesc să mă duc acolo unde mi-ar fi mai bine, de ce nu la Cluj. Am ceva oferte şi de afară, trebuie să mă gîndesc bine înainte de a decide ce voi face", a spus Dancia.

Oliveira a acceptat
Mijlocaşul portughez, Pedro Oliveira, a fost anunţat de oficialii CFR-ului că se poate transfera la o altă echipă fără nici o pretenţie financiară din partea clubului. Aseară, Oliveira a negociat cu şefii Universităţii Cluj, dîndu-şi acordul în privinţa unui transfer. "Jucătorul şi-a dat acceptul de a veni la Universitatea, însă aşteptăm să vedem dacă CFR e de acord să-l lase să gratis la noi", a declarat vicele Radu Constantea, citat de citynews.ro. "Acum CFR cred că cere bani pe mine", a spus aseară Oliveira.

Szolomajer la Arieşul
După ce staff-ul tehnic al Universităţii a renunţat la serviciile sale, portarul Emil Szolomajer s-a decis să accepte oferta Arieşului Turda, formaţie ce activează în seria a doua a ligii secunde. "Am acceptat să fiu împrumutat la Turda. În vară, mă voi întoarce la «U» să joc sau să ajut clubul dintr-o altă funcţie", a anunţat "Solo".

"Vaca? O afacere!"
Ionuţ Pîrvu, unul dintre impresarii ce au intermediat transferul mijlocaşului bolivian Joselito Vaca la "U", consideră că "studenţii" au dat o lovitură pe piaţa transferurilor. "Am mai scăzut din preţ tocmai pentru că jucătorul îşi dorea foarte mult să joace în Europa. E o adevărată afacere pentru Cluj acest transfer", a spus Pîrvu, care a adăugat că bolivianul va ajunge pînă cel tîrziu sîmbătă în cantonamentul Universităţii de la Sovata.



from gsp

Tuesday, January 15, 2008

Se joaca sefii lui CFR cu Oliveira?

Aflat pe lista indezirabililor in Gruia, portughezul Pedro Oliveira a primit acceptul din partea conducerii feroviare de a parasi echipa fara nicio pretentie financiara.

In acest sens, mijlocasul lui CFR s-a asezat la masa tratativelor cu oficialii Universitatii Cluj, cu care a si ajuns la un acord in aceasta seara.

"Jucatorul si-a dat acceptul de a veni la Universitatea, insa asteptam sa vedem daca cei de la CFR sunt de acord sa-l lase sa plece", a declarat vicepresedintele lui "U" Cluj, Radu Constantea.

Totusi, conform unor surse apropiate liderului Ligii I, plecarea lui Oliveira ca jucator liber de contract la o alta formatie din campionatul intern este obstructionata de presedintele feroviarilor, Iuliu Muresan.

from citynews

Statuia Mihai Viteazu si Crucea de pe Cetatuia intra in reabilitare


Peste 450.000 de lei au fost alocati anul acesta pentru proiectarea lucrarilor de reabilitare la mai multe monumente din Cluj-Napoca.

Primaria Cluj-Napoca va incepe in aceasta primavara demersurile pentru consolidarea statuii lui Mihai Viteazu. Pentru inceput, administratia locala va organiza o licitatie pentru proiectarea lucrarilor si studiul de fezabilitate. Numai pentru acestea, municipalitatea clujeana a estimat un cost de pana la 210.000 de lei. Dupa realizarea studiului de fezabilitate, Primaria va sti cu exactitate costurile lucrarilor de consolidare si reabilitare.

De asemenea, Primaria se pregateste de lucrari la momentul Crucii de pe Cetatuie, la pachet cu momentul Horea, Closca si Crisan, amplasat in fata hotelului Napoca. Pentru proiectarea lucrarilor la cele doua obiective, municipalitatea a locat 250.000 de lei.

O alta statuie la care reabilitarea deja a inceput este cea a lui Matei Corvin. Grupul statuar din fata catedralei Sfantul Mihail va fi reabilitat cu bani de la bugetul central, dar si cu fonduri venite de la Guvernul Ungariei. Guvernul Ungariei a decis sa aloce bani pentru lucrarile la statuia din Cluj pentru ca anul 2008 este declarat in Ungaria "Anul Matei Corvin".
from citynews

Sute de miliarde pentru Filarmonica din Parcul Central

Administratia locala clujeana va incepe procedurile de licitatie pentru selectarea unei firme care sa se ocupe de executia lucrarilor la noul sediul al Filarmonicii de Stat "Transilvania".

Acesta va fi amplasat in cladirea vechiului cazino din Parcul Central. Pe langa vechiul Cazino, noul sediu va include si o alta cladire, care va fi ridicata langa cea a cazinoului.

Conform primelor date, Primaria Clujului a decis sa aloce intre 40 si 54 de milioane de lei pentru ridicarea noului sediu (peste 540 de miliarde de lei vechi). Studiul de fezabilitate si proiectarea sediului din Parcul Central au fost realizate de Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN) si a costat in jur de un milion de lei.

Conform acestuia, in cazul Cazinoului, proiectantii au propus o interventie care va permite conservarea ambientului istoric al cladirii. Monumentul va fi reabilitat si adus la arhitectura originala. In ceea ce priveste noua cladire, aceasta va fi "acoperita" de castanii existenti in zona si nu va fi vizibila de pe alei.

Banii pentru realizarea acestei investitii vor veni de la bugetul local, dar si din credite si din surse de la bugetul central.
from citynews

“All you need is love. But a little chocolate now and then doesn’t hurt.”


from blackstar27

Joselito Vaca a semnat cu U Cluj


Mijlocaşul bolivian al echipei Blooming Santa Cruz, Joselito Vaca, a semnat un precontract cu Universitatea Cluj. Fotbalistul de 25 de ani, selecţionat de 32 de ori în naţionala Boliviei, pentru care a înscris de 2 ori, va sosi în această săptămînă la Cluj, pentru vizita medicală şi semnarea contractului care se întinde pe 2 sezoane şi jumătate.
from gsp

Prima salvă!


Clujenii au reuşit primul transfer de marcă, bolivianul Joselito Vaca (1,67 m) semnînd un precontract pe 2 ani şi jumătate cu Universitatea

"Şepcile roşii" au dat primul tun din această iarnă pe piaţa transferurilor.

"Decarul" naţionalei Boliviei, Joselito Vaca (25 de ani), şi-a dat ieri acordul pentru a evolua pentru următoarele două sezoane şi jumătate în alb-negru. "Vaca a semnat precontractul cu «U» prin fax. Săptămîna aceasta va veni la Cluj pentru a face vizita medicală şi pentru a semna contractul. Este un acord bun atît pentru jucător, cît şi pentru club", a confirmat transferul Vlad Roşca, reprezentantul jucătorului în România. Deşi a fost la un pas, la începutul acestei luni, de un transfer în Cipru, la Alki Larnaca, micuţul mijlocaş sud-american a fost direcţionat către "U", în baza bunelor relaţii dintre Roşca şi Toni Doboş.

"U" va plăti 250.000 de euro pentru mijlocaşul de 25 de ani, care a evoluat ultima dată în prima ligă boliviană la Club Blooming. Vaca va primi, pînă în vară, un salariu de 60.000 de euro, urmînd să-şi renegocieze angajamentul, în funcţie de prestaţia sa în acest retur.

"Da, e adevărat, ne-am înţeles cu jucătorul, dar vrem să vedem şi programul naţionalei Boliviei, pentru că nu vrem să plătim un jucător care să nu joace la club"
Anton Doboş, preşedintele Universităţii

CV Joselito Vaca
1999/2001 - Oriente Petrolero (Bolivia)
2001/2004 - NY/NJ MetroStars (SUA)
2005/2008 - Blooming Santa Cruz (Bolivia)
- 32 de meciuri şi 2 goluri în naţionala Boliviei

Vine şi Mojica?
Colegul lui Vaca din Naţionala Boliviei, fostul mijlocaş al CFR-ului, Gualberto Mojica (23 de ani), ar putea ajunge şi el la "U". Preşedintele "şepcilor roşii", Toni Doboş, a admis că şi Mojica se regăseşte pe lista posibilelor achiziţii din această iarnă. "Dacă şi jucătorul va dori să vină la «U» s-ar putea realiza acest transfer. Trebuie să vorbim din nou cu CFR Cluj, dar cred că ne vom înţelege de data aceasta", a spus Doboş.
from gsp

“U” pregăteşte o “bombă” pe piaţa transferurilor


Joselito Vaca, play-maker-ul echipei naţionale a Boliviei, este jucătorul pe care Universitatea îl curtează insistent în aceste zile. Sub contract cu Blooming Santa Cruz, Vaca (25 de ani) ar putea ajunge la “U” în această săptămână, asta în cazul în care conducerile celor două cluburi se vor înţelege la preţ. Interesul a fost confirmat atât de vicepreşedintele Radu Constantea, cât şi de preşedintele-manager Anton Doboş.
Vaca a debutat la o vârstă fragedă (17 ani) în prima ligă boliviană, jucând 33 de meciuri în primul său sezon ca profesionist. În anul 2000, ca jucător al lui Oriente Petrolero, a primit premiul pentru cel mai bun fotbalist al campionatului intern. După acel sezon, Vaca a făcut pasul spre Major League Soccer, semnând pentru Dallas Burn. După un sezon excelent, fotbalistul a fost lovit de o accidentare, fiind apoi împrumutat la New York Metrostars.

în 2005 a revenit în campionatul Boliviei, semnând cu Blooming, iar apoi a devenit o prezenţă obişnuită printre titularii echipei reprezentative, unde este coechipier cu jucătorul lui CFR, Gualdalberto Mojica.

Discuţii confirmate

Negocierile cu Blooming Santa Cruz au fost confirmate atât de vicepreşedintele Radu Constantea, cât şi de Anton Doboş, managerul şi preşedintele clubului. “Ne interesează acest jucător.

A fost urmărit atent, iar acum ne aflăm în negocieri cu cei de la Blooming. Sper ca zilele acestea să reuşim să finalizăm”, a declarat Constantea, completat fiind de Toni Doboş: “E play-maker-ul naţionalei Boliviei şi un fotbalist care impresionează prin tehnică. în seara asta voi mai purta o discuţie cu cei de acolo”.

Celebrul site youtube.com prezintă mai multe filmuleţe cu jucătorul care impresionează prin tehnică, dar şi prin inteligenţa în joc sau şutul bine plasat de la distanţă.





Sântejudean, spre ISCT sau
Mureşul
Antrenorul lui “U”, Alpar Meszaros, a dezvăluit că atacantul Viorel Sântejudean va juca în a doua parte a sezonului la ISCT sau Mureşul Deva, două cluburi care-l doresc sub formă de împrumut.

“îl cunosc bine pe «Vio». E un jucător bun, însă cred că ar fi mai bine pentru el să mai joace până în vară la «Sârma» sau la Deva, de unde are oferte”, a spus Meszaros despre jucătorul care i-a fost elev la ISCT în prima parte a sezonului.

Pentru ziua de azi, Meszaros a programat două antrenamente în care va fi urmărit şi portughezul Luis Miguel, venit să dea probe de joc.

from ziua de cluj

Clujana valorează 8 milioane de euro


Fabrica de încălţăminte ar putea ajunge pe mâna asiaticilor pentru câteva milioane de euro

Fabrica clujeană de încălţăminte Clujana ar putea fi vândută unei companii asiatice pentru opt milioane de euro. Evaluarea fabricii şi a mărcii „Clujana”, realizată de compania de audit PriceWaterhouseCoopers (PWC), arată că întreaga afacere ar putea fi vândută cu o sumă de 6,8 – 8 milioane de euro. Brandul „Clujana” valorează mai puţin de 10% din suma propusă de PWC.

În acest moment o singură companie este interesată de preluarea afacerii clujene, este vorba de o firmă asiatică al cărei nume este ţinut la secret de către conducerea fabricii. Comisia de privatizare a fabricii, care se va întruni săptămâna viitoare, va stabili modalitatea de vânzare a participaţiei majoritare la fabrica de încălţăminte.
CJ Cluj se vrea
scăpat de Clujana
Acţionar majoritar la Clujana este Consiliul Judeţean Cluj (CJ), care deţine 93% din acţiuni şi care şi-a manifestat de mai multă vreme intenţia de a-şi vinde participaţia. Singura ofertă, deocamdată, a venit din partea unei companii asiatice al cărei nume nu a fost făcut public. „Am rămas la nivelul de discuţii prealabile, până când Consiliul Judeţean va aproba privatizarea”, a declarat administratorul special al Clujana, Gheorghe Feurdean. „După ce vom primi hotărîrea de la CJ vom putea începe negocierile serioase, până atunci rămânem doar la nivelul de discuţii prealabile”, a declarat Feurdean. Preşedintele Comisiei de Privatizare a Clujana, vicepreşedintele CJ Kerekes Sandor, susţine că afacerea clujeană ar putea fi vândută inclusiv prin listarea la bursă a unui pachet de acţiuni, prin licitaţie sau prin negociere directă cu ofertanţii. Modalitatea de înstrăinare a celor 93% din acţiuni va fi stabilită săptămâna viitoare, în cadrul unei întâlniri a comisiei de privatizare a Clujana. Pentru ca fabrica să fie vândută, directorul Sabin Pop are nevoie de o hotărâre a CJ Cluj în acest sens. „Noi vrem s-o vindem. Consiliul Judeţean nu e făcut ca să vândă pantofi”, a declarat Kerekes. Clujana va importa, de săptămâna viitoare, piele tăbăcită din India. „Indienii au fost săptămâna trecută la noi şi acum perfectăm contractul. Vrem doar să eliminăm intermediarii, nici nu sunt sigur că pielea pe care am cumpărat-o până acum n-a venit tot de la ei”, a conchis Feurdean. Precizăm că până acum singura ofertă concretă de preluare a pachetului de acţiuni deţinut de CJ la Clujana a fost înaintată de compania americană de investiţii New Vista Partners, care însă şi-a retras oferta.

Clujana, pierderi în T3
Clujana a avut o cifră de afaceri de 2.715.000 de lei în primele nouă luni ale anului trecut. Majoritatea sumei a fost obţinută din vânzarea producţiei – 2.522.000 lei. Clujana a încheiat primele 9 luni ale anului trecut cu o pierdere de 364.000 de lei, faţă de profitul de 4.7 milioane de lei obţinut în acelaşi interval al anului anterior.

from informatia de cluj