Saturday, January 12, 2008

CFR a propus 4 jucători la “U”, pentru 1,15 milioane de euro


Anton Doboş, preşedintele-manager al Universităţii Cluj, a discutat deja cu omologii de la CFR o eventuală trecere pe “Ion Moina” a unor jucători din Gruia, ne-au declarat surse apropiate clubului “alb-negru”.

Potrivit acestor surse, CFR ar fi acceptat să cedeze “Şepcilor roşii” doar patru fotbalişti, Oliveira, Mojica, Chihaia şi Miclăuş. Dintre aceştia, doar portughezul ar fi interesant pentru “U”.

Preţurile cerute de CFR pentru cei patru fotbalişti sunt exorbitante în comparaţie cu valoarea şi forma jucătorilor. Astfel, pentru mijlocaşul Pedro Oliveira conducerea “feroviarilor” a cerut celor de la “U” 400.000 de euro, aceeaşi sumă la care l-au evaluat şi pe mijlocaşul Mojica.

Deşi evoluează de mai bine de şase luni în Liga a IV-a, la echipa secundă a CFR-ului, atacantul Chihaia şi fundaşul lateral Miclăuş sunt evaluaţi la 250.000 de euro, respectiv 100.000 de euro de către şefii din Gruia. Anton Doboş nu a putut fi contactat aseară, pentru a confirma informaţiile obţinute de ZIUA de Cluj.

Astorga, primul la testele fizice



Fotbalistii de la Univeristatea Cluj au efectuat in aceasta dimineata testele fizice sub comanda preparatorului fizic Yuksel Yesilova.

In ciuda gerului de afara, cei 25 de jucatori prezenti la antnrenamentul de pe arena "Ion Moina" au asudat din greu pentru a-i impresioana pe tehnicianul Meszaros Alpar si directorul tehnic Stelian Gherman. Mai intai, fotbalistii au facut testul anaerob, fiecare fiind monitorizat cu un dispozitiv electronic aplicat pe corp care interpreteaza capacitatea la efort.

A urmat testul "Bip", cum l-au numit jucatorii, considerat o adevarata proba de foc. Fiecare fotbalist a trebuit sa alerege si sa mareasca sau sa reduca ritmul in functie de semnalele sonore redate de o inregistrare audio. Cel mai rezistent s-a dovedit a fi fundasul brazilian Andre Astorga, care a ramas singurul in picioare dupa aproximativ 12 minute, ceilalti cedand pe rand.

Meszaros Alpar a glumit cu "veteranul" Radu Sabo, caruia i-a recomandat sa isi depuna actele pentru pensie. Milan Jovanovic nu s-a antrenat din cauza unei dureri musculare la coapsa stanga.

La antrenamente s-a aflat, in probe, si fundasul dreapta Sergiu Serban de la Gloria Bistrita (2o de ani), dar care este un produs al Univeristatii Cluj. Inaintea antrenamentului s-a prezentat la stadion coreanul Park, dar nu a fost primit de Meszaros, care l-a trimis acasa.
from citynews

Friday, January 11, 2008

Soporan se retrage din cursa pentru presedintia PSD Cluj


Vasile Soporan, deputat PSD de Cluj, a informat astazi ca nu va mai candida la functia de presedinte al Organizatiei Judetene PSD Cluj.

Anuntul a fost facut printr-un comunicat de presa, in care deputatul nu a explicat in nici un fel decizia sa.

"Au fost considerente de ordine personal care au dus la aceasta decizie. Decizia mea este legata si de faptul ca primarul Emil Boc ar trebui sa aiba un contracandidat de varsta apropiata la alegerile din 2008", a declarat, pentru citynews.ro, Vasile Soporan.

Functia de presedinte al PSD Cluj a ramas vacanta dupa ce Ioan Rus si-a dat demisia.
from citynews

PARK A FOST DAT AFARA

Jae Hong Park Jae Hong Park
“U” CLUJ Fundasul sud coreean al formatiei ardelene Jae Hong Park a fost exclus din lot de catre antrenorul Alpar Meszaros, ca urmare a deselor acte de indisciplina ale jucatorului. “Nu mai puteam tolera comportamentul jucatorului, care a întârziat patru zile de la reunire si astazi a facut doar alergari usoare”, si-a motivat Meszaros decizia.

Cel mai probabil, jucatorul care s-a prezentat la antrenament abia astazi, însotit de impresarul sau, îsi va rezila contractul cu “U” Cluj. Oficialii nu mai vor sa-i plateasca salariul de 100 de mii de dolari anual si sunt nemultumiti de prestatiile sud coreanului si de escapadele sale nocturne.


from prosport

NEGOCIERI CFR - 'U' CLUJ


TRATATIVE Iuliu Muresan si Toni Dobos vor discuta în aceste zile despre trecerea unor jucatori din Gruia pe "Ion Moina"

Radu Marginean, Ciprian Deac, Octavian Chihaia si Casian Miclaus sunt principalii jucatori ai echipei din Gruia doriti pentru un transfer pe “Ion Moina”. “Am fost sunat de Dobos si urmeaza sa ne întâlnim zilele urmatoare. Au fost discutii de principiu si eu am zis ca sunt dispus sa îi dau jucatori, daca ne vom întelege la bani. Noi le putem face si o reducere de pret, deoarece si ei sunt tot clujeni si vrem sa îi ajutam”, a anuntat, ieri, presedintele lui CFR, Iuliu Muresan. Omologul sau de pe "Ion Moina", Anton Dobos, este ceva mai reticent. “Da, au fost discutii de principiu despre jucatorii lor care nu au plecat în Turcia. Sper sa putem lua câtiva dintre ei, dar, dupa prima discutie, eu sunt reticent. Stiu ca pe unii jucatori pe care îi vrem au fost platite sume mari de bani si înteleg ca nu vor sa piarda bani numai pentru ca îi vor ceda la echipa noastra. In plus, nu vrem acte caritabile. Urmeaza sa ma întâlnesc cu domnul Muresan, cu care am o relatie foarte buna, si voi vedea daca ajungem la un acord”, a recunoscut aseara si Dobos.

Ioan Andone, tehnicianul liderului, a zis ca ar prefera ca jucatori precum Deac si Marginean, care îsi gasesc cu greu locul în lotul CFR-ului, sa fie împrumutati la rivala Universitatea. “As prefera sa împrumutam jucatori la “U”. Il cunosc si pe Meszaros, cu care am jucat putin la Dinamo, si mi-ar fi mai usor sa-i monitorizez, pentru ca ar evolua în acelasi oras. Deac este un jucator talentat si are nevoie de meciuri în picioare”, a declarat “Falcosul”.

from prosport

Funar anunta alte dezvaluiri in instanta


Gheorghe Funar, amenintat de primarul Emil Boc ca va fi dat in judecata, ameninta cu dezvaluiri socante in instanta, daca se va ajunge acolo.

"Il invit pe domnul primar sa ma dea in judecata, pentru ca astfel vor afla clujenii si alte nereguli pe care le-a facut Emil Boc pana acum", a declarat, pentru citynews.ro, senatorul PRM Gheorghe Funar.

El a adaugat ca isi pastreaza acuzatiile cu privire la presupusa semnatura falsa pe care o aplica alte persoane pe acte in locul lui Boc: "O sa-l chem ca martor in instanta si pe Boc si pe doamna «subprimar» care semneaza in locul dansului in fals".

Funar este convins de faptul ca primarul va pierde procesul. "A mai pierdut trei procese si o sa-l piarda si pe acesta, pentru ca sunt lucruri reale cele sesizate de mine", a conchis senatorul PRM.

In urma unor acuzatii de fals facute astazi de senatorul Gheorghe Funar la adresa ediulului Clujului, Emil Boc a declarat ca il va actiona in judecata pe acesta, fiind satul de "aberatiile domnului Funar".
from citynews

Silvasan: "Universitatea e un pas inapoi, dar si o provocare"


Liber de contract dupa ce s-a despartit de Politehnica Iasi, atacantul Cristian Silvasan s-a antrenat astazi cu Universitatea Cluj.


Originar din Campia-Turzii, jucatorul in varsta de 25 de ani nu a ajuns inca la o intelegere cu oficialii lui "U" Cluj.

"Am avut aseara o discutie, vom mai avea una si urmeaza sa vedem. Am avut o saptamana la dispozitie sa ma gandesc, pana la urma este un pas inapoi, dar este si o provocare. Universitatea este o echipa ce putea sa aiba mai multe puncte, dar s-a vazut ca nu este matura si nu poate sa tina un rezultat care il aveau clar in mana. Inca nu am ajuns la o intelegere si nu stiu pe cat semnez. Pentru mine conteaza doar sa fac lucruri bune daca vin si sa-mi fac datoria", a spus Silvasan la sfarsitul antrenamentului de azi.
from citynews

Stefania Ferecz, acuzata ca ii falsifica semnatura lui Boc


Senatorul PRM, Gheorghe Funar, sustine ca Stefania Ferencz, directorul Directiei Fondului Imobiliar de Stat din cadrul Primariei Cluj-Napoca, ii falsifica semnatura primarului Emil Boc si semneaza acte in locul acestuia.

"In perioada 7-8 ianuarie Emil Boc nu a fost in Cluj, dar a semnat hartii oficiale. Doamna «subprimar» s-a inchis in birou si a semnat in locul sau hartii. A invatat sa ii falsifice semnatura, iar Parchetul ar trebui sa se puna pe treaba", a declarat senatorul de Cluj. El a adus drept argument al afirmatiilor sale o invitatie pe care a primit-o de la primarul Emil Boc, semnata de acesta in perioada in care nu a fost in Cluj.

Tot pe acelasi subiect, in urma cu trei zile, liderii PNTCD Cluj au declarat ca edilul Clujului si-ar fi confectionat o stampila cu semnatura sa, pe care o folosesc cateva persoane apropiate din cadrul Primariei.
from citynews

Thursday, January 10, 2008

"MI S-A INDEPLINIT VISUL VIETII!"


ALPAR MESZAROS Noul tehnician al lui "U" spune ca si-a dorit mereu sa antreneze echipa la care a jucat 14 ani.

Noul tehnician al "sepcilor rosii", Alpar Meszaros, recunoaste ca a fost putin surprins de propunerea lui Anton Dobos de a pregati Universitatea si declara ca vrea în primul rând sa refaca moralul stirbit al jucatorilor si sa introduca disciplina în vestiar.

Domnule Meszaros, prima experienta pe banca unei echipe din prima liga. V-a luat pe nepregatite telefonul lui Dobos?
Sincer, am fost putin surprins. Nu pot sa spun ca ma asteptam, pentru ca nu sunt un antrenor foarte cunoscut în România. Orice mare antrenor a început însa de undeva. Ma bucur foarte mult ca am ajuns sa pregatesc echipa mea de suflet. Pot spune ca mi s-a îndeplinit un vis. Fiecare este legat de echipa la care a debutat pentru ca prima iubire nu se uita.

Care sunt primele impresii legate de echipa? Cum este atmosfera în vestiar?
Am facut doar doua antrenamente si este înca devreme pentru a trage concluzii.
M-am bucurat în primul rând ca avem conditii normale de pregatire. Nu mi-a placut însa atmosfera din cadrul lotului. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar am gasit o echipa cam suparata, fara zâmbet pe buze. Jucatorii pareau timorati si necajiti din pricina ultimelor evenimente de la echipa.

Care sunt masurile pe care le veti lua? V-ati facut deja o strategie cu prioritatile pentru viitorul apropiat?
Eu sper sa formez cât mai repede o familie în sânul echipei. Sper sa cream o atmosfera mai relaxata, astfel încât jucatorii sa vina cu drag la antrenament. Am mari sperante ca putem realiza o atmosfera mai buna decât predecesorii nostri pentru ca exista o colaborare excelenta la nivelul conducerii. Tragem cu adevarat cu totii la acelasi ham si interesele noastre sunt comune. Poate pâna acum nu era chiar asa. Astazi (n.r. - ieri) deja am vazut o schimbare în bine în ceea ce priveste atmosfera, iar acest lucru îmi da încredere.

Cum este antrenorul Alpar Meszaros în relatia cu elevii sai?
Sunt prieten cu jucatorii atât timp cât exista respect reciproc. Nu ma intereseaza viata personala a jucatorilor si nu voi încerca sa-i spionez sau sa le impun sa fie în pat la o anumita ora. Din partea mea, un fotbalist este liber sa stea pâna la 5 dimineata în cluburi, daca vine la meci si da trei goluri. Ei trebuie sa înteleaga ca fotbalul este munca lor si trebuie sa fie constienti ca sunt singurii care îsi pot organiza viata personala în asa fel încât performantele sportive sa fie maxime. Nu trebuie sa ne pacalim unul pe altul. Sunt însa un antrenor care cere multa disciplina. Nu accept sa se întârzie la antrenament nici 10 secunde. Vreau ca programul pe care îl impun sa fie respectat cu strictete.

Cum va fi colaborarea cu Stelian Gherman? Cine face echipa si cine raspunde de rezultate?
Avem o relatie foarte buna. Ne cunoastem de mult timp si ne vom consulta în orice problema. Ambii vom cauta cele mai bune solutii pentru echipa si vom raspunde de rezultatele Universitatii. De asemenea, vom tine cont si de sfaturile lui Toni Dobos, care a jucat la echipe mari si este un om care se pricepe la fotbal. Suntem o familie si deciziile se iau în comun. Echipa care va intra pe teren însa o vom face eu si Stelian Gherman.

In acest moment, de câti jucatori are nevoie "U" Cluj pentru a forma o echipa capabila sa evite retrogradarea?
Fiecare schimbare de antrenor scoate în evidenta unii jucatori si îi afecteaza pe altii. Eu sunt sigur ca exista jucatori care au evoluat mai putin, dar care au valoare. Eu vreau sa le dau o sansa tuturor. Abia dupa ce ne vom face o imagine despre fiecare jucator în parte vom putea spune de câti mai este nevoie. Cert este ca avem nevoie de 2-3 jucatori. Prioritara este aducerea unui vârf de atac. Este posibil ca doi-trei fotbalisti din actualul lot sa plece dupa cantonamentul de la Sovata.

Care a fost reactia fotbalistilor dupa ce au aflat ca salariile lor au devenit publice?

Sincer, nu i-am vazut discutând despre acest lucru. Oricum, jucatorii nu au nicio vina. Nu are voie nimeni sa fie suparat. Fiecare jucator si-a negociat singur contractul si este normal ca oricine sa încerce sa obtina un salariu cât mai mare. Nu i-a obligat nimeni sa semneze pe actualele sume. Nu ar trebui sa fie suparati unii pe altii pentru ca fiecare a fost liber sa-si negocieze contractul.

17 Acesta este numarul meciurilor în care Alpar Meszaros, noul antrenor al lui "U" Cluj, a stat pe banca tehnica a unei echipe din România. Toate partidele au fost la cârma formatiei de liga secunda ISCT.
from prosport

Papa Benedict: Jucaţi fotbal!

Sportul cu balonul rotund are sute de milioane de fani în toată lumea. Chiar şi la Vatican, acolo unde Papa Benedict al XVI-lea este, se declară, fără doar şi poate, un mare microbist. Suporter convins al celor de la Bayern Munchen, actualul Pontif a ţinut un nou discurs pro-fotbal.

Într-o întâlnire cu jucătorii şi cu oficialii echipelor din Serie D, întâlnire ce a avut loc chiar la Vatican, Papa Benedict a ţinut să precizeze: „Jucaţi fotbal! Fotbalul reprezintă un antrenament al celor mai importante valori: onestitatea, solidaritatea şi fraternitatea. În special în ceea ce priveşte noua generaţie”.

La întâlnirea de la Vatican s-a aflat şi preşedintele Federaţiei Italiene de Fotbal (FIGC), Giancarlo Abete. Acesta s-a declarat extrem de impresionat de mesajul Papal. „Este o mare onoare pentru Serie D. Politica noastră este să fim foarte atenţi cu tinerii noştri fotbalişti şi cu dezvoltarea lor sportivă, dar şi umană”, a declarat Abete, citat de Gazzetta dello Sport.
from antena3

ANDONE: 'PLEC DACA NU CASTIG TITLUL!'


CFR CLUJ Antrenorul Ioan Andone a declarat azi ca va demisiona din functia de antrenor a formatiei din Gruia în cazul în care nu va câstiga campionatul în acest sezon.

“In momentul în care am negociat cu CFR, finantatorul Paszkany Arpad m-a întrebat daca pot sa câstig titlul cu lotul pe care îl voi avea la dispozitie. Am spus din prima 'da'. Daca nu voi lua titlul, îmi fac bagajele, ne dam mâna si ne spunem adio”, a zis Andone.

CFR Cluj este dupa 19 etape pe primul loc, la cinci puncte de Rapid, la 8 de Steaua si la 14 de Dinamo.

COREEANUL PARK ESTE BUN DE PLATA


PEDEAPSA Asteptat înca de luni la pregatiri, fundasul Park (foto) le-a comunicat aseara oficialilor clujeni ca este la Bucuresti si ca va ajunge în cursul zilei de astazi la Cluj. "Indiferent de motivul pentru care el a lipsit, va fi penalizat pentru întârziere", a declarat directorul Sorin Vadana. Clujenii sunt mai blânzi cu celalalt absent, brazilianul Bilica, acesta avertizându-i pe clujeni ca va întârzia. "A avut unele probleme cu biletul de avion si încercam sa rezolvam problema", a declarat Vadana.
form prosport

A VENIT CRISTIAN SILVASAN!


ACHIZITIE Atacantul este primul transfer al "sepcilor rosii" din aceasta iarna.

Cristian Silvasan a ajuns aseara la Cluj si si-a negociat trecerea la Universitatea Cluj, iar astazi va efectua primul antrenament alaturi de noua sa formatie.

Ultima clasata în Liga I a facut prima mutare pe piata transferurilor. Imediat dupa ce a rupt relatiile cu echipa lui Ionut Popa, atacantul de 25 de ani a plecat spre Cluj, pentru a semna cu Universitatea. Aseara a negociat conditiile în care urmeaza sa se transfere la echipa clujeana, iar astazi va fi prezent deja la antrenamentele alb-negrilor. "Este un jucator bun. Poate fi vârful de care avem nevoie", a declarat, la antrenamentul de ieri-dimineata, antrenorul Alpar Meszaros.

Mutarea a fost usurata si de faptul ca Toni Dobos este cel care detine drepturile federative pentru atacantul care a mai jucat pentru Poli Iasi, Poli Timisoara si Universitatea Craiova. Dobos este, totodata, si sfatuitorul de taina al lui Silvasan, iar jucatorul a fost ademenit la "U" Cluj si în vara, dar a ajuns în cele din urma la Poli Iasi. "Nu vin la Cluj doar pentru Dobos. Sunt si multe alte motive care m-au determinat sa iau aceasta decizie", a declarat Cristian Silvasan. Atacantul nascut la Câmpia Turzii a mai lucrat cu Toni Dobos la Timisoara, în perioada în care actualul presedinte al Universitatii era patronul echipei Poli AEK.

Meszaros asteapta un portughez

Conform citynews.ro, fundasul stânga Luis Miguel este asteptat în aceste zile sa sustina probe de joc la formatia clujeana. Portughezul a mai evoluat pentru Vitoria Guimaraes si FC Porto B. Portughezul ar putea fi adus în locul lui Milan Jovanovic, care este unul din jucatorii despre care Dobos considera ca au un salariu mult prea mare si care ar putea parasi "U" Cluj.
from prosport

Andone ar vrea sa imprumute jucatori la "U"

Tehnicianul Ioan Andone a declarat, inainte de plecarea in cantonamentul din Turcia, ca ar agrea ideea sa imprumute jucatori la Universitatea Cluj.

"Ar fi bine daca nu s-ar duce in alta parte, ca sunt din acelasi oras. As sti si cum sa pregatesc echipa. Eu am fost coleg cu Meszaros la Dinamo, pe Stelica l-am avut jucator la Universitatea, deci exista relatii", a spus Andone.

Acesta l-a dat exemplu pe Deac, care este international de tineret, dar nu are loc la CFR si ar avea mai multe sanse la "U" Cluj.
form citynews

Cum a ajuns Clujul lider mondial pentru presa britanică


Revista britanică Monocle a întocmit un top al primelor cinci oraşe, respectiv zone din lume care se vor dezvolta foarte tare în 2008 şi vor ţine primele pagini ale ziarelor. Clujul se află pe primul loc fiind urmat de Malta şi trei oraşe din Suedia, Brazilia şi Vietnam.

CLUJEANUL a contactat redacţia Monocle şi pe autorul articolului, Andrew Tuck, pentru a afla care este povestea din spatele materialului. Se pare că aceştia au aflat de Cluj cu ceva timp în urmă în momentul în care redactorul Andrew Tuck a auzit despre investiţia de 60 de milioane de euro a companiei finlandeze Nokia la Jucu. “Am fost impresionat de vestea investiţiei şi pornind de aici oamenii noştrii au început să caute tot mai multe lucruri despre Cluj şi, treptat, am aflat lucruri fascinante”, a povestit autorul pentru clujeanul.ro.

"Clujul e o excepţie"

Dar cum a ajuns Clujul pe primul loc în top ? “Unul dintre redactorii noştrii cunoştea zona şi avea mai multe detalii despre ce se întâmplă acolo şi ne-a sugerat să fie inclusă în aria de locuri pe care le urmărim frecvent”, a explicat Tuck. Chiar dacă România nu se bucură de o imagine foarte bună din punct de vedere al investitorilor, britanicii de la Monocle s-au declarat plăcut impresionaţi că au găsit şi o zonă care face excepţie. “Am ales să recomandăm oraşul cititorilor noştri pentru că am găsit aici altceva decât în România şi noi chiar credem că e un loc pe care lumea trebuie să îl urmărească”, a spus el.


Nokia a ridicat Clujul în ochii britanicilor

În cel mai recent număr al revistei redactorii Monocle estimează că boom-ul economic a pornit odată cu hotărârea guvernamentală de realizare a unor parcuri industriale ce pun la dispoziţie spaţii fără taxe şi de la investiţia de 60 de milioane de euro a companiei Nokia la Jucu.

Oraşul din inima Transilvaniei este văzut ca unul dintre cele mai importante centre academice şi industriale ale ţării şi cu o infrastructură bine dezvoltată ce îl conectează de restul Europei. Analiştii britanici sunt de părere că oraşul a reuşit să îşi păstreze forţa de muncă de-a lungul timpului, iar analistului Jon Levy de la Eurasia Group a ajuns la concluzia că marile companii se mută la Cluj datorită calităţii muncii şi a preţului scăzut.
from clujeanul

Ghidul suporterului roman pe stadion


photo from ucluj.ro


Proiectul Legii privind prevenirea si combaterea violentei la competitiile sportive, initiat de Dumitru Dragomir si promulgat marti de presedintele Traian Basescu, prevede pedepse dure pentru abaterile suporterilor.

EVZ va prezinta un ghid al suporterului care merge pe stadion. De acum inainte, „tifossi” romani vor plati scump in cazul in care-si vor permite acte de indisciplina. Va prezentam cateva dintre lucrurile pe care spectatorii nu vor avea dreptul sa le faca, sub amenintarea unor pedepse aspre:

> sa introduca in tribune materiale cu mesaje obscene si sa scandeze expresii jignitoare ori vulgare, precum si amenintari cu acte de violenta impotriva celorlalti spectatori, oficiali, jucatori sau a bunurilor acestora;

> sa ocupe alte locuri decat cele prevazute pe documentele de acces;

> sa profereze expresii jignitoare la adresa fortelor de ordine;

> sa-si ascunda fata, cu intentia de a impiedica identificarea video.

Aceasta lege este bine-venita, dar si pandita de pericolul de a ramane litera moarta, asemenea altor acte normative. Violenta si indisciplina sunt adanc inradacinate pe stadioanele Romaniei, fortele de ordine nefiind, la randul lor, suficient de profesioniste pentru a se impune. Conform legii, amenzile variaza intre 80 si 3.000 de lei si pot fi inlocuite de 150-300 ore de activitati in folosul comunitatii, precum si interzicerea accesului la competitiile si jocurile sportive pentru o perioada de 2 ani.

De asemenea, conform „Legii Mitica”, spectatorii pot pleca de la stadion direct dupa gratii. Patrunderea pe arenele sportive a unei persoane careia i s-a interzis accesul se pedepseste cu inchisoare. Opunerea cu violenta fata de personalul de ordine se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Stadioanele vor fi supravegheate si de jandarmi in civil, iar cei care rup scaunele vor primi interdictia de a mai ajunge in tribune intre un an si trei ani.

ANOMALII

Portite spre abuzuri

Legea impotriva violentei este una bine-venita, necesara si asteptata de societatea romaneasca, iar aplicarea ei ar duce la asanarea climatului pe stadioane. Se poate insa lesne observa ca textul ii apartine lui Dumitru Dragomir, seful LPF si personaj controversat in societatea romaneasca. In lege sunt strecurate expresii care deschid portite catre posibile abuzuri. Spre exemplu, spectatorilor le este interzis sa vina cu obiecte continand „publicitate vizuala”.

In acest caz, o sapca sau un tricou personalizate pot fi, spre exemplu, oricand confiscate. O alta „chichita” este la Articolul 20, litera m, unde spectatorilor li se interzice, printre altele, sa scandeze cuvinte jignitoare la adresa oficialilor si a jucatorilor. Este o exprimare vaga, ceea ce este „jignire” ramanand la latitudinea conducatorilor fotbalului. In trecut, oficialii LPF au abuzat uneori de aceasta expresie pentru a-i da afara din stadion pe suporterii care-i contestau sau le cereau demisia.
from evz

Sapte firme interesate de proiectarea arenei “Moina”



Inca cinci firme de proiectare au cumparat, in ultimele zile, caietul de sarcini al licitatiei pentru proiectarea stadionului “Ion Moina”. Pe langa BPMI Timisoara si Louis Berger Bucuresti, de aceasta licitatie s-au mai aratat interesate si au cumparat caietul de sarcini Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Experiment Proiect, Proiect Carpati Bucuresti, Search Corporation si DP Consult.

Data limita de depunere a ofertelor pentru licitatie este 1 februarie 2008, ora 11.00. Pe langa firmele care au cumparat caietele de sarcini, de licitatie s-au mai aratat interesate si societatile Tirrena Scavi si Astaldi, insa niciuna nu a cumparat pana in acest moment documentatia.

Dupa licitatia pentru proiectarea lucrarilor de reconstructie, Consiliul Judetean (CJ) va organiza o alta procedura pentru executia lucrarilor care, conform primelor estimari, vor costa in jur de 30 de milioane de euro. In acest sens, presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, a declarat ca va incerca sa atraga fonduri de la bugetul central. Pe langa realizarea stadionului, CJ Cluj va da “la pachet” si patru hectare in localitatea Jucu, pe care urmeaza sa se dezvolte o baza sportiva.

from citynews

Dâncu sau Soporan?


Fililala judeţeană a PSD are în continuare conducere interimară. După ce, luna trecută, Ioan Rus a renunţat la funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene, interimatul este asigurat de Vasile Soporan.

La finalul lunii ianuarie, pesediştii îşi vor desemna noua conducere. "Avem două variante. Fie pe Vasile Soporan, fie pe Vasile Dâncu. Nu am discutat încă cu dânşii şi urmează să hotărâm împreună", a spus Remus Lăpuşan, preşedintele organizaţiei municipale PSD Cluj-Napoca.

Acesta a precizat că nu se doreşte o luptă pentru şefia la judeţ, iar varianta agreată este cea de echipă. "Organizaţia trebuie să fie condusă de o echipă. Doar aşa putem obţine rezultate bune la alegerile locale şi apoi la cele parlamentare", a subliniat Lăpuşan. Fostul lider PSD Cluj nu a nominalizat pe nimeni, iar Vasile Soporan a afirmat că este o "discuţie internă", care va avea loc între membrii PSD.

Deputatul Vasile Puşcaş a precizat că nominalizările şi alegerea conducerii se vor face după o analiză în cadrul partidului. "Eu aş vrea întâi să văd ce vrea, ce obiective are organizaţia de la Cluj. În funcţie de asta, vom alege oamenii. PSD nu duce lipsă de oameni buni, avem persoane competente pe care trebuie să le punem la locul potrivit, în funcţie de obiectivele fixate" a arătat Vasile Puşcaş.

Până la finalul lunii, PSD urmează să definitiveze la nivel naţional proiectul actualizat al ofertei politice a partidului, ofertă care va fi dezbătută de Consiliul Naţional al PSD, preconizat să se desfăşoare la începutul lunii februarie. Tot atunci, conducerea PSD intenţionează să adopte o strategie pentru alegerile locale din 2008. 15 februarie este termenul fixat pentru finalizarea procesului de selecţie a candidaţilor partidului pentru locale.
from clujeanul

Wednesday, January 9, 2008

Horoscop 2008: campioana CFR Cluj, probleme cu legea

Astrele anticipeaza rezultate mari in Gruia si probleme pentru Cristi Borcea si Gigi Becali.


Evenimentul zilei” respecta o traditie veche de cinci „sezoane” si va prezinta si in acest inceput de an horoscopul Ligii I la fotbal, o colectie de previziuni care anunta traiectoria echipelor din prima divizie in 2008.

Previziunile au la baza horoscopul chinezesc, singurul considerat complet de specialistii din intreaga lume. Semnul zodiacal corespunzator fiecarei grupari din Liga I este desemnat pe baza unui calcul efectuat in functie de data exacta la care a fost infiintata. In documentarea noastra am utilizat elemente din lucrarea „Zodiacul chinezesc”, aparuta sub semnatura lui Virgil Ionescu.

2008, anul Sobolanului, va fi contradictoriu pentru echipele din Ardeal. Ambele echipe ale Clujului din Liga I sunt „nascute” sub semnul „Caprei”. CFR este o capra de foc, arde repede, cu valvataie, dar nu tine mult. „Sepcile” de la „U” sunt legate de pamant si o duc cand bine, cand dezastruos.

Iarta-ne, „Elefantule”!

Daca nu veti privi zodiacul drept un motiv de amuzament, il puteti considera un indicator destul de fidel a ceea ce urmeaza se intample in „Liga lui Mitica” in viitorul apropiat. In anii trecuti, horoscopul chinezesc a anticipat destul de fidel realitatea. Din 2003, nu ne-am inselat in privinta echipei care urmeaza sa ia titlul, in conditiile in care predictiile sunt facute la jumatate de sezon. In acest an, astrele le surad „feroviarilor” din Cluj!

Au fost si erori. Anul trecut i-am dat emotii gratuite lui Marian Iancu, patronul de la Poli Timisoara. Horoscopul 2007 il anunta pe „Elefant” ca sunt sanse bune sa transpire din nou „la racoare”. Iancu a driblat astrele.

Si in 2006 s-a dat o alarma falsa in cazul Timisoarei, pe cand Poli era antrenata de Hagi. Horoscopul ii dadea pe banateni pe cai mari, cand, in realitate, au stat mai mult prabusiti la pamant. Tot anul trecut, am prevestit degeaba nori negri deasupra Ialomitei. Previziunile 2007 pentru Unirea Urziceni au fost un fiasco total: „(...) Dan Petrescu va renunta la batjocura si va alege calea afacerilor imobiliare.”

PREDICTII CORECTE

„MM” Stoica - divort de Gigi Becali, Cupa in Giulesti!


In previziunile de anul trecut, am inutit corect ca Mihai Stoica va parasi cu scandal Ghencea, desi povestea de „dragoste” dintre el si patronul Gigi Becali parea sortita unui mariaj pentru vesnicie. Tot in curtea „ros-albastrilor”, horoscopul a dat „rezultate”. Asa cum s-a prezis, Becali a lasat Steaua pe locul trei in topul prioritatilor, dupa politica si afaceri. Rapidului i s-a prezis corect despartirea de antrenorul Razvan Lucescu si de golgheterul Ionel Ganea, dar si castigarea Cupei!

NATIONALA

„Cocosii” lui Victor Piturca, jumuliti bine la Euro 2008


Pentru ca echipa nationala s-a calificat la turneul final al Campionatului European din Elvetia si Austria, EVZ a facut o exceptie de la editiile anterioare si a consultat si horoscopul tricolorilor. Nationala e „nascuta” sub semnul Cocosului.

Un cocos de apa, iar in anul Sobolanului nu sunt semne bune. Tricolorii trebuie sa evite petrecerile. Pentru lipsa de rezultate, care e foarte probabila, ei ii vor invinovati pe „paparazzi”. Care, ce-i drept, ii vor cam haitui in acest an pe Mutu si pe ceilalti tricolori. Echipa va fi in centrul atentiei, va sta mai mult prin sedinte de autografe.

DINAMO

Sobolan.
Dinamovistii au forta sa revina in top, mai ales ca au scapat de presiunea rezultatelor imediate. Dinamo va fi ajutata, in special, de foarte multi oameni bine plasati. Unii o vor face chiar si inconstient, posedati de „spiritul” unuia ca Turcu sau Badea. Cristi Borcea trebuie sa evite stresul, sa nu mearga prea mult cu masina ca sofer (e de preferat troleibuzul!), sa nu intre in lupte corp la corp nici macar cu „Frankfurt”, de la „Vacanta Mare”. Conducatorul candva cu alura de stripper este predispus la accidente.

STEAUA

Mistret. S-a terminat un an agitat, cu multe frustrari, urmeaza un altul si mai instabil. Gigi Becali are mari sanse sa se raneasca intr-un obiect extrem de taios. Trebuie sa fie atent pe cine se bazeaza si sa nu se implice in lucruri inutile. Si Becali trebuie sa evite contactele fizice cu straini. E momentul ca acesta sa-si foloseasca la maximum capacitatile intelectuale si sa-si revizuiasca atitudinea. Lacatus trebuie sa puna piciorul in prag, sa nu-i lase pe ceilalti sa-l impinga intr-un colt.

CFR CLUJ

Capra.
Urmeaza un an fantastic in Gruia! E momentul ideal pentru a culege roadele muncii depuse. Sunt sanse bune ca echipa ardeleana sa iasa campioana. „Capra” clujeana obtine sustinere cu foarte mare usurinta din partea persoanelor care conteaza. Desi are mare noroc anul acesta, conducerea gruparii sa nu uite modestia si sa aiba planuri de rezerva, pentru ca pot aparea si crize subite. Sa nu lase aroganta sa-i stea in cale! Apar semne de probleme cu legea. Cuvantul de ordine pentru clujeni: prudenta!

RAPID

Mistret.
In Giulesti se prevad probleme cu sanatatea. Rapidistii sunt predispusi la imbolnaviri subite, la rani cu obiecte ascutite (ca si in cazul lui Gigi Becali). Mircea Rednic va trebui sa tina vestiarul curat (fara barfe, fara „strambe”!), nu ca acum, si sa incerce sa conserve si sa canalizeze mai bine energia debordanta a lui Marius Constantin. Desi sunt sanse sa obtina performante uluitoare, rapidistii trebuie sa fie foarte selectivi cu aliatii, pentru ca exista multe lupte pentru putere anul acesta (in club si nu numai!).

OTELUL GALATI

Dragon.
Otelarii galateni vor avea parte de mai multe neintelegeri, tradari, deceptii si dispute anul acesta. Prin urmare, e important sa-si acopere spatele. Nu trebuie sa participe la barfe (blaturi) si sa evite conflictele directe cu ceilalti. Anul acesta vor avea nevoie de mai multa intimitate. Sefii, care asigura resursele financiare, sunt interesati de religie, filosofie, metafizica si alte teme similare, mai putin de durerile de cap ale lui Grigoras. E un an bun pentru cei care studiaza dimineata.

GLORIA BISTRITA

Caine.
Batrana „catea” a Ligii I este predispusa la accidente anul acesta, cu mari sanse de a suferi rani urate. Vestea „buna” este ca se poate scapa repede de probleme, odata cu venirea toamnei. Cu alte cuvinte, indiferent care e criza, incercarea sau obstacolul care apare anul asta, va iesi bine pana la urma. In tinuturile linistite ale Bistritei, toata lumea trebuie sa fie calma. Solutia va veni cand se vor astepta cel mai putin, de la matusalemicul Padureanu. „Lordul” va da insa si el unele semne de batranete.

POLI TIMISOARA

Cal
. Eforturile „Elefantului” Marian Iancu au avut rezultate anul trecut. In 2008 se cam inchide robinetul de fericire si mult-iubita echipa a Timisoarei va aluneca din nou in baltoaca mediocritatii. Marian Iancu trebuie sa evite cat mai mult iesirile la rampa si sa-si petreaca timpul infaptuind strategii. Sa fie insa atent la „ajutorul” lui Chivorchian, care ar putea juca rolul de Iuda! Banatenii ii vor avea aproape doar pe propriii suporteri. Persoane sus-puse in fotbalul romanesc le vor fi ostile!

FC VASLUI

Caine.
Desi planurile sunt aproape perfecte, s-ar putea ca moldovenilor sa nu le mearga. Anul trecut a fost excelent, acum FC Vaslui va trebui sa se multumeasca insa cu mult mai putin. Probleme vor fi cu duiumul si trebuie multa intelepciune si atentie pentru a nu le agrava (antrenorul Dorinel Munteanu ar putea ajunge la capatul rabdarii, clacand si fizic, si psihic!). Soarele va rasari in ograda lui Porumboiu abia la iarna. Iarna cealalta.

UNIV. CRAIOVA

Sobolan.
Ca si Borcea de la Dinamo, patronul Mititelu trebuie sa evite trantele. Este deja stresat si orice efort il poate baga in spital. Chiar si daca va pastra un calm imperial, tot nu e scapat de griji. Va fi tradat in pasiunea lui pentru „iubirea alb-albastra”, va pierde bani (destul de multi, dar nu saraceste, sa stea linistit), va atrage priviri aspre din partea oamenilor legii. Echipa va juca in nota obisnuita, cand binisor, cand catastrofal. Finalul sezonului curent il va prinde pe Mititelu ars. Ars la buzunare.

UNIREA URZICENI

Cal.
Se anunta vremuri mai triste pentru ialomiteni. Succesele vor fi mai putine si din ce in ce mai mici. Instabilitatea va genera ura. „MM” Stoica si Dan Petrescu vor suferi mult din pricina impulsivitatii si ar putea sfarsi detestandu-se reciproc! Echipa va avea un parcurs descendent. Ceilalti, mai ales patronul, sa fie discreti si sa actioneze echilibrat. Sa nu uite sa se acopere de hartii! Clubul ar putea pica intr-o plasa intinsa de brigada antidrog a IGP!

PANDURII

Bou
. Vesti bune anul are pentru vistieria celor din Targu-Jiu! Sub Masa Tacerii s-ar putea descoperi un mare si nou talent al fotbalului european, care sa fie vandut ulterior la un pret de-a dreptul exorbitant (nu este nici Iordache, nici Vasilache!). Gorjenii trebuie sa aiba grija la dusmanii din nordul indepartat. Acestia pandesc la cotitura si vor avea posibilitatea sa le faca in ciuda. Pe teren totul se joaca inca! Boul din Targu-Jiu trebuie sa traga serios in jug.

UTA

Cocos.
Cuvantul de ordine: socializare. Toata lumea vrea sa aiba, intr-un fel sau altul, legatura cu aceasta echipa. „Batrana Doamna” se afla intr-un moment minunat pentru a stabili legaturi, pentru a intalni oameni noi, pentru a fi curtata ca in tinerete. Sunt sanse sa-i creasca economiile. Exista insa si posibilitatea ca la Arad sa nu functioneze planurile, deoarece „Batrana Doamna” are si multi dusmani. Nimic nu-i sigur. Cu atat mai putin evitarea retrogradarii!

POLI IASI

Cocos
. Exista o primejdie care i-ar putea afecta norocul lui Ionut Popa, asa ca trebuie sa ramana mereu in garda. E musai sa se fereasca a exagera cu bautura, cu fumatul sau cu pariurile sportive. Trebuie, atat antrenorul, cat si ceilalti oameni din cadrul clubului (inclusiv jucatorii) sa nu forteze norocul si sa nu faca nimic ilegal. Vor fi insa suficiente tentatii, asa ca atentie, atentie sporita! In niciun caz nu va curge lapte si miere prin Copou anul acesta.

FARUL

Bou.
Pe Litoral se asteapta iesirea la liman, chiar daca „salupa” nu va mai fi condusa de Ion Marin. Salvarea ar putea veni mai usor decat isi doreste chiar si Gica Hagi. Adevaratele probleme insa nu pot fi ingropate si nici ignorate. Gheorghe Bosanceanu „sa scoata banu’”, sa plateasca, sa plateasca, sa plateasca. Nu doar angajatii clubului. Astrele prevad ca asa va face. Si va fi darnic. Altfel, Farul se va ingropa.

CEAHLAUL

Capra.
Greu la deal cu boii mici, dar se poate scapa de retrogradare! Asa cum s-a facut si anul trecut, cu multa cheltuiala dintr-o vistierie apropiata primariei. S-ar putea insa sa existe surprize neplacute din partea autoritatilor „de la centru”. Pe final, plaiesii vor ramane fara bani, dar vor avea - in mod cu totul special patronul Gheorghe Stefan - un succes in dragoste de-a dreptul furibund. Ceahlaul e o capra care cand isi pierde capul, cand sta cu picioarele bine infipte in pamant.

DACIA MIOVENI

Sarpe.
Cuvantul de ordine pentru trupa lui Sorin Cartu este instabilitate. Partea buna este ca exista inca destule persoane care vor sa ii ajute sau le ofera ocazii de a fi ajutati, pe parcurs. Exista insa probleme cu oamenii legii. Au „noroc” la bani. Din cauza acestui comportament duplicitar, va fi dificil sa realizeze ceva. Dacia Mioveni e un „Sarpe” alunecos, care se aliaza cu oricine sa-si vada interesul satisfacut, apoi uita ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic!

"U" CLUJ

Capra.
Desi ar trebui sa le mearga bine, „sepcile rosii” nu scapa de caderea la matineu! Au cutitul in os. E greu, e tare greu, mai ales ca in Liga I sunt foarte multi lupi dornici de oite si capre naive. Singurele raze de soare: clujenii vor obtine mai mult de trei victorii si, mai prevad astrele, una dintre acestea va fi in fata unei echipe foarte mari. Nu-i exclus ca aceasta sa fie chiar „colega” si adversara din Cluj - CFR.

GLORIA BUZAU

Mistret.
Daca Bunica avea inspiratia sa nu rupa „lantul de iubire” care odinioara i-a legat de Steaua, buzoienii ar fi avut un an linistit. Certuri dese si necazuri nenumarate se vor lega de sigla gruparii de la granita Munteniei cu Moldova. Gloria trebuie sa-si vada lungul nasului si sa evite cu orice pret sa intre in jocurile celor mari. Jocuri periculoase pentru putere. Buzaul trebuie si sa-si conserve energia pentru interesul propriu. Altfel...

from evz

OFERTA FABULOASA PENTRU DORIN GOGA!

“U” CLUJ Poli Timisoara, formatie finantata de Marian Iancu, pare sa faca tot posibilul pentru a obtine transferul lui Dorin Goga, cel mai bun jucator al echipei de pe “Ion Moina” în primele 19 etape.

Astfel, dupa ce prima propunere de 1 milion de euro a fost refuzata de sefii clujeni, pe adresa clubului universitar a sosit un alt fax de la Poli

“Pentru Goga ni se ofera un million de euro plus o lista de 22 de jucatori din care putem sa alegem 12 pentru un împrumut de un an si jumatate. In plus, fotbalistii care ar veni sub forma de împrumut ar urma sa fie platiti în continuare de Poli Timisoara. Vom discuta în Consiliul de Administratia posibilitatea de a ne desparti de el”, a declarat azi, în cadrul unei conferinte de presa, presedintele echipei clujene, Toni Dobos.

Surse de înceredere spun ca printre numele vehiculate sa fie pe lista de 22 de jucatori propusa de timisoreni se afla Dancia, Mansour, Sorin Radoi sau Andrei Cristea

In asemenea conditii, sansele ca Dorin Goga sa continue pe “Ion Moina” sunt minime.

from prosport

O noua familie la "U" Cluj


Chiar in aceste momente, la stadionul "Ion Moina" se desfasoara o conferinta de presa a clubului de fotbal Universitatea Cluj, la care participa presedintele Toni Dobos, noul antrenor Alpar Meszaros (foto), directorul tehnic Stelian Gherman si directorul sportiv Sorin Vadana. Iata cateva declaratii "calde":

Toni Dobos: "M-am gandit sa aleg un staff 100% cu oameni ce au jucat la Cluj, sunt clujeni, antrenori tineri si nelinistiti si care vor sa ajunga cat mai sus. Ce-am gasit la club nu se poate descrie. Mergem mai departe si incercam sa devenim o familie, pentru ca doar asa ne putem salva. Lotul nostru, in comparatie cu celelalte echipe din Liga I, este valoros. Vom face liniste in vestiar. Ei sunt platiti sa joace fotbal si doar atat".

Alpar Meszaros: "Ma bucur ca am ajuns la echipa mea de suflet pentru care am jucat 13 ani. Ma asteapta o munca foarte grea, dar faptul ca ne curge tuturor sange alb-negru imi da speranta ca va fi bine. Ne bucuram ca suntem aici si vom incerca sa aducem lumea pe stadion".

Stelian Gherman: "Se implinesc 20 de ani de cand am venit la Universitatea ca jucator. Sper ca tot ce vom face sa se vada pe teren si suporterii sa fie alaturi de noi".

Sorin Vadana: "Nu vor fi probleme de comunicare intre noi, ne cunoastem intre noi de mai bine de 20 de ani. Obiectivul pe care ni l-am propus nu este imposibil. Sper sa vorbim mai putin si sa facem mai bine. Asigur toata suflarea din Ardeal si mai ales clujenii ca vom face tot ce putem ca sa salvam aceasta echipa"

Fotbalistii antrenati de Meszaros urmeaza sa plece in cantonament la Sovata in 15 ianuarie, unde se vor pregati timp de 12 zile. Al doilea cantonament va avea loc intre 2 si 14 februarie, in Cipru sau Turcia. "Preferam aceste locatii pentru acolo vor fi foarte multe echipe cu care putem juca amicale", a spus Dobos, care a a mai spus ca "U" merge in Bucuresti sa invinga Rapidul.
from citynews

Tuesday, January 8, 2008

EXCLUSIV MESZAROS, ANTRENOR LA 'U' CLUJ!

Alpar MeszarosAlpar Meszaros
“U” CLUJ Sefii de pe “Ion Moina” au batut palma, marţi, în jurul orei 17.30, cu Alpar Meszaros, pentru un contract pe un an.

Meszaros, fost jucator al echipei universitare, a mai antrenat în România pe Industria Sârmei Câmpia Turzii (turul sezonului 2007-2008)

In anul 2000, Meszaros a început cursurile scolii de antrenori din Hamburg, continuate apoi la Köln, unde a si obtinut licenta “PRO”. A antrenat timp de trei ani în Liga a III-a din Germania, pe FC Gelnhausen (2002-2005)

“Sunt optimist ca voi salva echipa de la retrogradare. Unul dintre obiective este sa readuc oamenii la stadion”, a zis Meszaros.

“U” Cluj este dupa 19 etape pe ultimul loc, la opt puncte de un loc neretrogradabil

from prosport

Firmele mici de producţie agricolă pot primi ajutor de stat în valoare de 7.500 de euro, fără avizul UE

Conform regulamentului aprobat în luna decembrie a anului trecut de către Comisia Europeană, firmele mici de producţie agricolă pot primi, de la 1 ianuarie, un ajutor de stat de 7.500 de euro, pentru diverse activităţi, cum ar fi prezenţa la expoziţii sau plata serviciilor de consultanţă. Suma este nerambursabilă, iar banii vor fie alocaţi într-un interval de până la trei ani.

Acest ajutor este de fapt un ajutor de valoare mică, denumit “de minimis”, a cărui valoare a fost majorată de la 3.000 de euro, la 7.500 de euro. Acestea nu sunt considerate ajutoare de stat, nu distorsionează concurenţa de pe piaţă, şi deci, nu trebuie obţinută aprobarea Comisiei înainte de acordarea sumelor, în limita unor plafoane maxime stabilite.

Ajutoarele de minimis care vor fi permise României să le acorde, pe o perioadă de trei ani fiscali, vor fi în valoare totală de 98,68 milioane euro

from informatia de cluj

Recalcularea „taxei auto”



Automobilele vechi cumpărate din UE vor purta o taxă de primă înmatriculare mai mică. Un proiect de recalculare a taxei, care va fi aprobat la sfârşitul lunii, arată reduceri de 90% pentru automobilele mai vechi de 20 de ani.

Taxa de primă înmatriculare ar putea fi mai ieftină pentru maşinile vechi cu un grad de poluare ridicat, contrar sistemului actual unde automobilele cu certificat Euro 4 plătesc o taxă mai mică. Un indice al grupului interministerial care recalculează taxa, ajuns în posesia Informaţiei de Cluj, arată că automobilele mai vechi de 20 de ani cumpărate din spaţiul european ar putea avea o cotă de reducere de nu mai puţin de 90% din taxă. În acelaşi timp, automobilele noi au o reducere de doar 1,5% din totalul taxei.


„Aşa zice şi UE”
„S-a considerat că automobilele vechi au o durată de viaţă mai mică şi că deci vor polua mai puţin pe durata vieţii. Între timp o maşină nouă, chiar cu Euro 4, ar putea polua mai mult pentru că durata de viaţă e mai mare. Dar asta e şi raţiunea dată de Uniunea Europeană”, a declarat un secretar de stat implicat în recalcularea taxei, sub protecţia anonimatului. Singurele cărora nu li se aplică un coeficient pentru taxa de primă înmatriculare sunt automobilele hibride, cu certificare Euro 5. În acest moment, taxa de primă înmatriculare este recalculată de un grup format din oficiali ai Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) şi ai Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), coordonat de secretarul de stat în MEF Cătălin Doică. O primă variantă a noii taxe auto ar putea fi făcută publică la sfârşitul acestei luni, urmând ca noile prevederi să intre în vigoare de la 1 iulie 2008.

Mai ieftină pentru maşini vechi
În acest moment, proprietarul unui automobil cu capacitate de 1.600 centimetri cubi şi vechime de peste 6 ani trebuie să plătească nu mai puţin de 2.976 de euro (9.990 lei), conform coeficienţilor MEF, calculată la cursul euro de anul trecut, de 3,35 de lei. Spre comparaţie, varianta provizorie propusă de grupul interministerial arată o cotă de reducere de 41% până la 90% din această taxă, în funcţie de vechime. Cu cât maşina e mai veche, cu atât reducerea este mai mare, iar taxa este mai mică. Astfel, un automobil cu o vechime de 20 de ani inclusiv va purta o taxă redusă cu 88%, deşi un automobil nou are o reducere de doar 1,5%.


Acum, taxa cât maşina
Taxa de primă înmatriculare a automobilelor second-hand achiziţionate din UE a atras foarte multe nemulţumiri încă de la data aplicării. „Este o discriminare totală ce se întâmplă la noi în ţară. În Cluj sunt foarte multe maşini aduse care nu se pot înmatricula din această cauză. După noul mod de calcul al taxei auto se acceptă acest lucru. Nu asta e deranjant cât faptul că la maşinile Euro3 sau Euro2 cu vechime de sub 10 ani taxa va fi la fel de mare, ceea ce ne obligă să aducem maşini de 15-20 de ani. Atunci România nu va deveni o groapă de gunoi?”, se întreabă clujeanul Paul Iojan, de 23 de ani, care a cumpărat din Germania o maşină cu 3.900 de euro, iar taxa de primă înmatriculare îl costă aproape încă pe atât, 3.550 de euro. „Acum o ţin în faţa blocului, pentru că nu-mi permit s-o înmatriculez. Am circulat cu ea doar o lună, cât am avut numere roşii”, a conchis Iojan.Taxa de primă înmatriculare a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul trecut şi se calculează în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, capacitatea cilindrică şi tipul de catalizator (Euro). Nivelul taxei porneşte de la 68 de euro pentru autovehicule foarte mici şi ajunge la 8.586 de euro pentru maşini mai vechi de şase ani.

from informatia de cluj

Băsescu a promulgat legea împotriva violenţei în sport

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat azi Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive, în ciuda cererii suporterilor de a retrimite actul normativ Parlamentului.

Camera Deputaţilor a adoptat, la sfârşitul lui 2007, legea privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive, iniţiată de deputatul PRM Dumitru Dragomir, în contextul în care reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare au subliniat utilitatea acestei reglementări.

"Va fi o lege modernă, aşa cum cere Europa, aşa cum are Anglia, Franţa, Spania, Italia. Fenomenul o luase razna. E o nebunie la această oră în fotbalul mondial şi în România. Va da posibiltatea celor mulţi să vină cu copii, cu neveste, cu fete, fără frica (...) de a nu se mai întoarce de la stadioane", a spus Dumitru Dragomir în susţinerea proiectului său de lege.

Proiectul a fost adoptat cu 198 de voturi pentru, patru împotrivă şi 11 abţineri, în condiţiile în care deputaţii care au luat cuvântul în plen au exprimat, de la tribuna Camerei, numai opinii favorabile asupra necesităţii acestei legi deşi unii, cum a fost cazul deputatul PC Sergiu Andon, o consideră "perfectibilă".

Potrivit legii în discuţie, spectatorii care pătrund pe suprafaţa de joc pot primi o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei sau prestarea a 150 – 300 ore activităţi în folosul comunităţii, precum şi interzicerea accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care au săvârşit fapta. Amendă între 1.000 şi 3.000 de lei pot primi şi cei care fac speculă cu bilete.

Organizatorii de evenimente sportive pot primi şi ei amenzi care merg până la 50.000 de lei dacă nu respectă unele prevederi precum cele legate de interzicerea vânzării, distribuirii sau consumului de băuturi alcoolice în arenele sportive.

De asemenea, este interzisă afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganelor sau textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionate. În plus este interzis accesul în stadioane a persoanelor aflate în vădită stare de ebrietate, care au asupra lor băuturi alcoolice, arme sau muniţii de orice fel, ori făclii, torţe, petarde.

from adevarul

Toni Dobos: "Aveti putina rabdare"

Pentru "U" Cluj, perioada ce urmeaza este decisiva in realizarea obiectivului fixat de actionarii echipei, salvarea de la retrogradare.

Presedintele Consiliului de Administratie (CA), Toni Dobos, a primit mana libera sa preia destinele clubului universitar, dupa ce antrenorul Gheorghe Multescu si managerul general Alin Tise au demisionat astazi.

Intr-o conferinta de presa, Multescu si-a motivat demisia prin faptul ca nu isi mai poate asuma responsabilitatea realizarii obiectivului echipei, considerand ca este tarziu in privinta transferurilor si in acelasi timp problemele contractuale ale jucatorilor care urmau sa plece de la club nu au fost rezolvate.

"Sunt foarte multe lucruri de facut la Universitatea. Imi pare rau ca Multescu pleaca de la echipa si cred ca puteam realiza impreuna foarte multe. Raman eu in continuare si voi prelua stresul lui. Aveti rabdare, in urmatoarele 24 de ore vom cauta un alt antrenor si-l vom si numi", a spus Dobos.

Presedintele "studentilor" a trasat si un profil al antrenorului pe care il cauta: "Trebuie sa aiba tot ce are domnul Multescu, dar cu un plus de noroc, pentru ca echipa a avut meciuri foarte bune, dar nu a avut noroc".

Acelasi Dobos a anuntat valul de schimbari care vor avea loc la clubul clujean. "Am o lista intreaga de achizitii, atat din tara cat si din strainatate. In urmatoarele zile vor pleca si vor veni jucatori, dar si oameni noi la club. Aveti putina rabdare", a incheiat Dobos.

"Experienta de doua luni mi-a demonstrat un lucru foarte simplu. Atata timp cat puterea nu este in mana unei singure persoane si atributiile sunt divizate intre mai multe persoane, eficienta este scazuta", a explicat demisionarul Tise, la randul lui.

La conferinta de presa a fost prezent si liderul suporterilor lui "U" Cluj, Mircea Cenan, zis RJ, care nu mai poate participa la nicio competitie sportiva pe o perioada de trei ani. El s-a intretinut, la sfarsit, timp de cateva minute, cu Alin Tise.

Alpar Meszaros, în pole-position pentru a prelua "U" Cluj


Fostul jucător al Universităţii Cluj şi ex-antrenor al I.S.C.T se pare că este favoritul lui Toni Doboş, pentru a prelua funcţia de antrenor principal al "şepcilor roşii". Vom reveni cu amănunte.

from informatia de cluj

DEMISIA LUI MULTESCU A FOST ACCEPTATA!

Gheorghe MultescuGheorghe Multescu
“U” CLUJ In jurul orei 14:00, sefii echipei universitare au aprobat demisia antrenorului Gheorghe Multescu.

Decizia a fost luata de reprezentantii Consiliului Local Cluj-Napoca si primarul Emil Boc.

CL Cluj-Napoca detine pachetul majoritar de actiuni la echipa universitara.

Gigi Multescu a preluat echipa clujeana înaintea etapei a 11-a si în cele noua meciuri în care a fost antrenor al “sepcilor rosii” a adunat 8 puncte.

Multescu la Universitatea Cluj

12.10.07 A fost numit antrenor al echipei
19.10.07 A debutat pe banca lui "U" cu o remiza la Craiova (1-1)
27.10.07 A obtinut prima si singure victorie a lui "U" în campionat: 2-1 cu Steaua
17.12.07 A fost confirmat în postul de antrenor; sefii i-au aprobat planul de redresare a echipei, acceptând sa vânda 13 jucatori si sa-i puna la dispozitie 800.000 de euro pentru achizitii, în afara banilor obtinuti din transferurile celor 13
29.12.07 A fost informat de presedintele C.A. Anton Dobos ca transferurile au fost blocate din cauza lipsei banilor
04.01.08 A aflat ca s-a anulat sedinta în care trebuia sa se puna la punct strategia din intersezon
05.01.08 A declarat în exclusivitate pentru ProSport ca se gândeste la demisie
06.01.08 Seara, în jurul orei 20:00, l-a informat telefonic pe Anton Dobos ca vrea sa demisioneze
07.01.08 L-a anuntat, la ora 10:00, si pe vicepresedintele Radu Constantea ca va demisiona
07.01.08 La ora 16:00, a fost convocat telefonic de primarul Emil Boc la o întâlnire în trei cu Anton Dobos, care va avea loc în aceasta dimineata
08.01.08 La ora 14 :00 demisia îi este acceptata

from prosport

Ceasurile „de marcă”–ţeapă de Cluj

Kannoo a vândut 3.000 de ceasuri la Cluj, potrivit reprezentanţilor. Multe dintre ele sunt proaste şi au atras reclamaţii

Ţepe cu ceasuri scumpe, „elveţiene”, de milioane de lei, pornite de la Cluj. O firmă înfiinţată în septembrie într-un apartament, Kannoo SRL Cluj-Napoca, a organizat în ţară mai multe expoziţii prin care vinde la preţuri foarte mici ceasuri presupus a fi elveţiene sau purtând mărci celebre.

La costuri de cel puţin două ori mai mici decât cele de catalog, 3.000 de clujeni au cumpărat ceasuri scoase la vânzare de Kannoo la expoziţia organizată în septembrie în Cluj. După nici trei săptămâni, atelierul de ceasornicărie recomandat de societatea clujeană a fost asaltat de clienţi nemulţumiţi de calitatea foarte proastă a ceasurilor cumpărate.


Fără service în Cluj
„Au făcut o expoziţie fără contract de service şi nici nu au asigurat service. Noi nu am făcut nicio reparaţie, pentru că nu au avut niciun contract de garanţie cu noi”, spune ceasornicarul Emil Mureşan, care are un atelier în centru şi unde reprezentantul Kannoo în Cluj i-a îndrumat pe cumpărătorii nemulţumiţi. Până acum Mureşan a contabilizat cel puţin zece clujeni care s-au adresat atelierului de ceasornicărie după ce au cumpărat ceasuri proaste. Reprezentantul Kannoo Cluj, Răzvan Ursuţiu, susţine că de fapt ceasornicarii dau vina pe produsele proaste pentru că cele 3.000 de ceasuri vândute de Kannoo la Cluj au blocat vânzările concurenţei pentru cel puţin o lună. „Am văzut ceasurile vândute de ei, iar calitatea a fost foarte precară, mecanismele erau foarte prost făcute”, a spus un alt ceasornicar, din piaţa Matei Corvin, care a preferat să rămână anonim. „Toate produsele defecte se înlocuiesc”, a asigurat Ursuţiu. De precizat că produsele defecte trebuie trimise în Austria, singurul loc unde ceasurile pot fi reparate în garanţie.

Director la bancă, tras în ţeapă
Cel mai recent clujean ţepuit este directorul de vânzări pentru regiunea de nord a Ardealului din partea unei bănci, care a insistat să nu fie numit. „Am dat 330 de lei pe un ceas Rousseau Raymond. Evident, preţul e un adevărat chilipir, pentru că valoarea reală e cel puţin dublă. Dar e clar că e o copie proastă. Întârzie, i-a sărit un rulment, huruie ca un tractor. Nu sunt mulţumit”, a spus directorul de vânzări. În ciuda zecilor de nemulţumiri la Cluj şi a altor câteva sute în toate cele nouă oraşe unde compania clujeană a organizat vânzări, în Cluj nu a fost înregistrată nicio plângere la Inspectoratul Regional pentru Protecţia Consumatorului (IRPC). „Am primit o singură plângere acum o lună şi jumătate de la o persoană din Iaşi care a reclamat lipsa certificatului de garanţie la ceas. Ne-a dat o adresă, pe strada Rovine, de unde a ieşit un bătrânel care ne-a făcut harcea-parcea”, a explicat Lenuţa Şuteu, inspector - şef la IRPC. „Produsele sunt capete de serie şi au vechime de un an sau doi, de aceea le dăm aşa de ieftin pentru că firma producătoroare ni le vinde la discount”, a explicat Ursuţiu.

Până la o soluţie definitivă, Kannoo are sediul juridic într-un apartament

Sediul filialei din România al Kannoo Austria este în cartierul clujean Mărăşti, într-un apartament (foto). Societatea clujeană, care reprezintă interesele companiei austriece Kannoo, deţinută de Ferdinand Malek, a fost înfiinţată în 4 septembrie anul curent. Asociat unic şi administrator este Ferdinand Malek. Răzvan Ursuţiu, proprietarul apartamentului, explică sediul societăţii printr-un contract de închiriere între compania sa de consultanţă şi cea reprezentată de Ferdinand Malek, asociat unic şi administrator la Kannoo SRL. „A fost o soluţie de moment, până când vor deschide în Cluj o reprezentanţă care să rezolve şi service-urile”, a declarat Ursuţiu.

from informatia de cluj

2008, anul retragerii Consiliului Local de la "U"

Consilierul local PNL Ovidiu Turdean a declarat ca 2008 trebuie sa fie anul retragerii Consiliului Local Cluj-Napoca din actionariatul echipei Universitatea.

Declaratiile au fost facute de consilierul local la finalul sedintei de patru ore, care a avut loc in birou primarului Emil Boc. "Actionariatul echipei trebuie sa fie exclusiv privat. Atunci sunt convins ca randamentul echipei ar fi cu totul altul. Pana la iesirea din actionariat, vom sustine in continuare echipa. Universitatea are nevoie in primul rand de sustinere morala pentru a depasi aceasta perioada", a declarat Turdean.

Alaturi de declaratiile lui Turdean, Emil Boc a tinut sa-i asigure pe clujeni ca Universitatea va primi in continuare banii necesari pentru buna functionare a echipei.
from citynews

Boc: "90% sanse sa ne salvam de la retrogradare"

Primarul Emil Boc s-a aratat increzator in decizia pe care a luat-o Alin Tise si a declarat ca ocuparea functiei de manager general de catre Anton Dobos este o mare responsabilitate pentru acesta.


“Toate atributiile care tin de functia de presedinte al Consiliului de Administratie si de functia de manager general al clubului vor fi indeplinite de la ora 14.01 de domnul Dobos. Alin Tise a renuntat pentru a da mai multa consistenta acestor functii”, a declarat primarul Emil Boc.

Acesta a mai spus ca Anton Dobos va avea responsabilitatea de a salva echipa de la retrogradre si in acest sens va avea tot spirijinul Primariei si al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Intrebat care sunt sansele echipei sa se salveze, Boc a declarat: “Avem 90% sanse sa ne salvam de la retrogradare”.

Madalina Mocanu

from citynews

Tise s-a retras de la "U" pentru a-i face loc lui Dobos!



Dupa aproximativ patru ore de discutii, primarul Emil Boc si consilierii locali au luat decizia de a renunta la serviciile de antrenor ale lui Gheorghe Multescu. Conform lui Boc, decizia i-a fost transmisa telefonic fostului antrenor.

O alta modificare pe care au anuntat-o consilierii locali si primarul este iesirea din conducerea clubului universitatea a managerului general, Alin Tise.

“A fost propunerea mea de a comasa functia de presedinte, detinuta de domnul Dobos cu cea de manager general, pentru a nu se suprapune. In plus, cred ca domnul Dobos are capacitatea de a rezolva aceasta capacitate”, a declarat Alin Tise, la finalul intalnirii.
from citynews

Mulţescu a părăsit şedinţa, revine la ora 14.00

Antrenorul Gigi Mulţescu a părăsit şedinţa CA al clubului Universitatea, care are loc în biroul primarului Emil Boc, după 40 de minute. "Le-am expus doleanţele mele şi mă voi întoarce la ora 14.00, pentru a afla finalizarea discuţiilor", a spus Mulţescu, neodrind însă să specifice dacă va părăsi echipa sau nu.

from informatia de cluj

Esecurile administratiei Boc in 2007


Prioritatile administratiei locale clujene din 2007 s-au dovedit, in parte, imposibil de realizat. Dintre cele 10 obiective pe care municipalitatea si-a propus sa le finalizeze in 2007, doar patru au fost duse la bun sfarsit.

Printre programele pe care Boc a reusit sa le duca la final in 2007 se numara acordarea gratuitatilor pe transportul in comun si asfaltarea a mai multe strazi. Administratia Boc a inregistrat un mare esec la capitolele "centuri", "stadion" si "Ghiseul Unic".

1. Asfaltarea a 100 de străzi din municipiu şi a 100 de alei şi trotuare între blocuri si amenajarea unor locuri de parcare in Piata Cipariu – realizat in totalitate
2. la capitolul parkinguri, Primaria nu a reusit sa dea in folosinta parkingul de pe strada Dorobantilor, asa cum si-a propus, dar a reusit sa inaugureze parkingurile supraterane de pe Motilor si Mihai Viteazu. Tot la acest punct, la inceputul lui 2007, primarul Emil Boc spunea ca vor incepe lucrarile la alte trei parkinguri (subteran in Piata Mihai Viteazul, pe strada Ion Mester in Manastur si pe strada I.C. Bratianu in zona centrala), insa in niciunua dintre cele trei locatii lucrarile nu au fost demarate.
3. Centurile au fost marele esec al municipalitatii clujene. Aceasta promitea la inceputul anului trecut "finalizarea centurii ocolitoare Nord-Est (B-dul Muncii – Apahida)", obiectiv nefinalizat.
4. "Finalizarea lucrarilor la zona pietonala de pe Bulevardul Eroilor si începerea lucrarilor la amenajarea Pietei Unirii" – desi lucrarile la zona pietonala ar fi trebuit finalizate in decembrie, municipalitatea nu a putut inaugura pietonala, din cauza intarzierii executiei. In acelasi timp, Piata Unirii nu a intrat inca in santier.
5. Finalizarea lucrarilor de modernizare a pietelor agroalimentare Flora, Hermes, Zorilor si Mihai Viteazul – realizat in totalitate
6. "Inceperea lucrarilor de construire la noul sediu al Filarmonicii" – in acest caz, municipalitatea a reusit sa finalizeze doar proiectarea obiectivului, "amenajarea Centrului de Cultura Urbana in Bastionul Croitorilor" - nefinalizat si "finalizarea parteneriatului cu Consiliul Judetean in vederea reconstruirii si modernizarii stadionului municipal Ion Moina" – aici Primaria a inregistrat un esec total, nefiind in stare sa se puna de acord cu autoritatile judetene.
7. "Continuarea programului de construire de locuinte in cartierele Lombului, Tineretului, Borhanci si Oser" – din cele patru cartiere, doar Oser-ul este in executie, restul fiind doar in stadiul de proiectare
8. "Concesionarea serviciului de salubrizare menajera" – obiectiv nerealizat, dar inclus pe lista prioritatilor din 2008
9. "Continuarea programului de acordare a gratuitatilor la transportul in comun pentru pensionari, studenti si elevi" – realizat si, mai mult, municipalitatea a ridicat pragul pentru acordarea gratuitatilor pentru pensionari de la 1.000 la 1.200 de lei
10. "Deschiderea a doua primarii de cartier - Iris si Someseni" – realizat si "infiintarea Ghiseului Unic" - nerealizat

froom citynews

Monday, January 7, 2008

Audienţă


Gigi Mulţescu speră să obţină astăzi sprijinul primarului Emil Boc pentru a continua la cîrma Universităţii

Ultimul cuvînt în privinţa viitorului lui Gigi Mulţescu pe banca Universităţii îl va avea primarul Clujului, Emil Boc.

Deranjat că nu s-a realizat nici un transfer pînă acum şi că s-a renunţat la stagiul de pregătire din Turcia, programat pentru perioada 14-26 ianuarie, antrenorul "şepcilor roşii" i-a anunţat duminică pe preşedintele Toni Doboş şi pe directorul sportiv, Sorin Vădana, că intenţionează să renunţe la funcţie. "Nu există o demisie, nici verbal, nici în scris, de la domnul Mulţescu. Dînsul a spus doar că se gîndeşte să renunţe. Mîine (n.r. azi) va fi o întîlnire a Consiliului de Administraţie unde antrenorul îşi va prezenta punctul de vedere. Se va decide dacă se continuă cu actualul antrenor sau se va apela la o altă variantă", a precizat managerul general al "şepcilor roşii", Alin Tişe.

Mulţescu a preluat banca tehnică a "şepcilor roşii" pe 12 octombrie, la insistenţele lui edilului clujean. "Nu vreau să mai vorbesc pînă nu am întîlnirea cu domnul Boc. Apoi, voi putea spune multe", s-a limitat să spună Mulţescu. Tehnicianul speră să-l determine pe Boc să-i ofere mînă liberă la transferuri şi să obţină un vot de încredere în faţa acţionarilor, care nu mai cred în viitorul său la Universitatea.



Gigi Mulţescu şi-ar putea încheia mandatul pe banca Universităţii Cluj după doar 87 de zile / Foto: Raed Krishan

Ce a reuşit Mulţescu la "U" Cluj
- "U" a reuşit prima victorie din campionat, 2-1 cu Steaua, în etapa a 12-a
- a obţinut 8 puncte din 9 meciuri, faţă de Falub, cu 3 puncte în 10 etape

Ce i se reproşează lui Mulţescu
- nu a reuşit să facă o familie în vestiar, intrînd în conflicte cu jucătorii
- a renunţat la 19 jucători, listă care s-a redus ulterior la 13 nume;
- l-a transferat pe Mamadou Zongo, care a jucat 30 de minute, după care s-a accidentat la acelaşi genunchiul la care mai suferise 5 intervenţii chirurgicale
- nu a avut o relaţie bună cu presa;

A luat comisioane?
Surse neoficiale susţint că Gigi Mulţescu a încasat comisioane importante din transferurile atacantului Zongo şi ale fundaşului Andre Astorga. Cei doi jucători au ajuns la Cluj prin intermediul aceluiaşi impresar, Traian Gherghişan, care este şi impresarul lui Mulţescu. Clubul clujean i-a plătit lui Gherghişan 100.000 de euro, 60.000 de euro pentru Zongo şi 40.000 de euro pentru Astorga. Mulţescu a propus în iarnă conducerii Universităţii jucători de la doi impresari, Traian Gherghişan şi Sorin Colceag.

Rezilieri stopate
Mai mulţi jucători aflaţi pe lista de transferuri întocmită de tehnicianul Gigi Mulţescu ar fi trebuit să se prezinte ieri la sediul clubului pentru a-şi rezolva problemele contractuale. Deoarece situaţia antrenorului este incertă, întîlnirile cu jucătorii au fost sistate. "Pînă nu se rezolvă problema antrenorului nu putem demara discuţii cu jucătorii aflaţi pe lista de transferuri", a spus vicepreşedintele clubului clujean, Radu Constantea. "Nu m-a mai sunat nimeni. Mă prezint la program şi vom vedea ce se va întîmpla", a afirmat Gigel Coman.

Ţinte
Conducătorii iau în calcul mai multe variante pentru înlocuirea lui Gigi Mulţescu pe banca tehnică a echipei. Numele vehiculate sînt Basarab Panduru, Ionuţ Popa, Cristi Pojar, Stelian Gherman, Mircea Cojocaru şi chiar Adrian Falub. Popa, Pojar şi Cojocaru au declinat deja oferta, iar Falub e dorit la Sportul Studenţesc. "M-am înţeles în principiu cu Sportul pe un contract de doi ani şi jumătate. Nu ştiu nimic de o eventuală revenire la «U». Pînă la sfîrşitul săptămînii sînt liber de contract", a spus Falub. Altfel, secundul Universităţii, Francisc Dican, îl va însoţi pe Falub la Bucureşti, dacă va semna cu Sportul.
from gsp

Clujul, in topul mondial al dezvoltarii

Clujul, Malta si trei asezari din Suedia, Brazilia si Vietnam vor deveni marile atractii mondiale ale acestui an.

Cu doua noi mall-uri europene la activ, Clujul asteapta centrul de cercetare Nokia

Revista britanica „Monocle“ a inclus intr-un top recent cinci regiuni asupra carora reflectoarele internationale vor fi indreptate in 2008. „Capitala Transilvaniei“ atrage prin forta de munca ieftina si calitatea serviciilor, Malta poate deveni un actor politic si economic de importanta mondiala, micul oras suedez Haparanda face minuni cu turismul pentru cumparaturi (shoppingtourism), iar statul brazilian Bahia va transforma biocombustibilul in aur. Totodata, vocea Vietnamului se va face auzita de indata ce prima rafinarie de petrol din tara va incepe sa produca, cel mai probabil in 2009.

01. Cluj, Romania: „Exista viata in Transilvania“

Cum multinationale cu nume grele scotocesc noile state membre UE Romania si Bulgaria in cautare de forta de munca ieftina, Transilvania va da piept in 2008 cu un mare boom, preconizeaza publicatia britanica. In primavara anului trecut, Nokia a anuntat ca va inalta in Cluj un centru de cercetare in valoare de 60 de milioane de euro, unde va asigura locuri de munca pentru 500 de ingineri priceputi. Iar o data cu proiectul guvernamental pentru ridicarea unui parc industrial, ce pune la dispozitie spatii fara taxe, compania farmaceutica daneza Ferrosan si altii au prins deja radacini in „capitala Transilvaniei“, cum o numesc britanicii.

„Care este atractia? Clujul este unul dintre principalele centre industriale si academice ale tarii, cu o sensibilitate central-europeana; are o infrastructura excelenta, dar si sosele, linii aeriene si feroviare ce il leaga de restul Europei. A reusit totodata sa pastreze un procent considerabil din forta sa de munca“, descriu pe scurt jurnalistii insulari. Potrivit analistului Jon Levy de la Eurasia Group, companiile se muta in Cluj atit pentru calitatea muncii, cit si pentru pretul ei scazut. In ceea ce priveste restul tarii, atrage atentia „Monocle“, investitiile in drumuri si cai ferate nu sint suficiente. Bucurestiul, de exemplu, trebuie sa-si defineasca brandul si sa rezolve problema coruptiei.

Panorama din viitoarea forta politica si economica Malta

02. Malta: „Stat mic, dar puternic“

Daca Malta are vreun soi de reputatie, atunci o are pe cea de statiune insorita, destinata turistilor prea batrini pentru insulele Greciei si prea simandicosi pentru plajele Spaniei. Acum, aceasta imagine trebuie regindita, scriu jurnalistii britanici, mai ales ca presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, doreste ca micul stat sa se alature Uniunii Mediteraneene propuse de el, ceea ce l-ar preschimba intr-un puternic actor politic. Pe de alta parte, Malta, care a aderat la Uniunea Europeana in 2004, se asteapta ca trecerea la euro de la 1 ianuarie 2008 sa fie pasul ultim in transformarea ei intr-un jucator economic de prima mina, statut care sa reflecte importanta pozitiei geografice intre Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

„Am urcat pe scara valorica. Am avut un sector textil puternic, care a devenit necompetitiv, asa ca acum asiguram operatii in domenii economice care nu sint de proportii, dar in care exista o valoare adaugata ridicata“, explica Anne McKenna de la Malta Enterprise, agentie guvernamentala menita sa atraga investitii in tara. Productia farmaceutica este sectorul care se dezvolta cel mai rapid in Malta, desi progrese surprinzatoare au loc si in domenii precum intretinerea avioanelor, Lufthansa Technik urmind sa-si ofere serviciile, dar si in sectoarele electronic si IT (Smart City, fratele mai mic al parcului Internet City din Dubai - baza strategica pentru companiile care tintesc pietele in curs de dezvoltare -, spera sa isi intimpine primii chiriasi in iulie 2008). Pe scurt, cu o populatie vorbitoare de limba engleza, o traditie puternica in etica muncii si cu un sistem de taxe gindit sa tenteze strainii, Malta poate deveni Taiwanul Mediteranei, estimeaza „Monocle“.

Munca in echipa pentru magazinul IKEA din Haparanda, Suedia (foto stinga); Rafinaria de petrol din Dung Quat, Vietnam (foto dreapta)

03. Haparanda, Suedia: „Mecca turismului de retail“

Haparanda este un orasel din nordul Suediei, plasat la confluenta granitelor suedeza si finlandeza. Are 10.300 de locuitori, o statie de tren si un magazin IKEA, dar este regiunea suedeza care se dezvolta cel mai rapid. A fost o surpriza pentru toti atunci cind Haparanda s-a clasat pe locul I in ceea ce priveste cresterile salariale in topul anual facut de revista de afaceri „Affärsvärlden“.

Pentru rezidenti, in schimb, cresterea cu 10,8% nu a fost o surpriza, aceasta incepind inca din 2006, atunci cind IKEA si-a deschis al 16-lea magazin, in Haparanda. „De ce acolo? Orasul are o zona de cuprindere de un milion de oameni pe o raza de 500 de kilometri, incluzind parti din Norvegia, Finlanda si Rusia“, arata „Monocle“. Asezarea are in fata un viitor stralucit in materie de turism pentru cumparaturi. De exemplu, magazinul de echipament sportiv Stadium si-a deschis recent portile, iar grupul de electrice Elgiganten va fi inaugurat anul acesta. Investitiile private zboara din toate partile, iar industria constructiilor infloreste pe zi ce trece. „Dezvoltam o zona de cumparaturi de 150.000 de metri patrati linga autostrada E4 si granita. In cinci ani vom avea 1.500 de noi locuitori - ceea ce inseamna o crestere de circa 15%“, spune primarul Christina Lugnet.

Un colt din rivnita salbaticie

a statului brazilian Bahia

04. Bahia, Brazilia: „Bomba biocombustibililor“

Pamintul se vinde ieftin in Bahia, un stat din nord-estul indelung neglijat al Braziliei. Atit de ieftin incit a produs o explozie de investitii straine, venite de la fermierii din SUA, Europa si Japonia, care convertesc milioane de acri de pamint sterp in cimpuri de soia si trestie de zahar, dornici sa satisfaca cererea pentru biocombustibili. Efectul asupra economiei locale a fost colosal, ea crescind cu o medie de 4,5% in ultimii cinci ani, iar orasele odinioara tacute au inceput sa infloreasca. De altfel, Brazilia este liderul global in materie de biocombustibil si este pe cale sa devina o mina de aur pe viitor daca pretul petrolului ramine ridicat si daca cererea pentru produsele sale creste. Pe de alta parte, guvernul planuieste in Bahia imbunatatiri majore privind infrastructura, incluzind extinderea aeroportului din capitala statului, Salvador, si construirea unuia nou in sudul sau.

05. Dung Quat, Vietnam: „Pe urmele petrolului“

Pina in anii ’90, Dung Quat era un golf cu nimic iesit din comun, aflat la jumatatea drumului dintre Hanoi si Ho Chi Min City, in saraca regiune centrala a Vietnamului. Strategii au decis sa intremeze zona prin industrializare majora, incepind cu prima rafinarie de petrol din tara. Compania de stat Petro-Vietnam a cheltuit aproape doua miliarde de euro pe rafinaria care ar putea incepe sa produca petrol in 2009. Intre timp, inginerii din Dung Quat extind portul si aeroportul orasului, iar investitorii incep sa isi faca loc. Noile santiere navale ale companiei de stat Vinashin sint destinate sa construiasca vase de 100.000 de tone. O uzina de otel de 1,3 miliarde de euro taiwaneza si-a inceput activitatea in octombrie 2007, iar compania coreeana Doosan construieste o fabrica de echipament industrial in valoare de 182 de milioane de euro. In plus, potrivit unui oficial al provinciei Quang Ngai, Vietnamul se bucura in prezent de 125 de proiecte in valoare de 5,6 miliarde de euro, pe cale sa fie inmultite in 2008.

from cotidianul

Astorga: "Imi doresc sa ne salvam de la retrogradare"

Impreuna cu cei trei fotbalisti de la CFR Cluj, in acelasi avion a calatorit si fundasul brazilian al Universitatii Cluj, Andre Astorga.

Acesta este la curent cu demisia antrenorului Gheorghe Multescu.

"Agentul meu mi-a spus ca sunt ceva probleme la echipa. Stiu ca antrenorul vrea sa plece. Personal, imi pare rau ca se intampla aceste lucruri. Sper sa vina jucatori noi si impreuna sa ne salvam de la retrogradare. Asta imi doresc in noul an", a spus Astorga. Acesta a venit insotit de prietena sa.

from citynews

Ionut Popa: "Nu pot sa vin la Universitatea"

Antrenorul Politehnicii Iasi, Ionut Popa, se afla in vizorul conducerii Universitatii Cluj pentru a prelua echipa ramasa fara antrenor dupa demisia lui Gheorghe Multescu.

"Chiar daca as vrea, nu pot sa plec de la Iasi. Clauza de reziliere a contractului pe care il am cu Poli este de 200.000-300.000 de euro si nu cred ca ei au atatia bani. In plus, ar risca mult", a declarat Popa pentru citynews.ro.

Cu toate ca Universitatea Cluj ocupa ultimul loc, cu 11 puncte stranse in 19 etape, Popa este de parere ca "studentii" clujeni nu sunt condamnati la retrogradare si ca situatia echipelor din a doua parte a clasamentului se poate schimba usor.
from citynews

Falub e noul antrenor al Sportului Studentesc




Fostul antrenor al lui "U", Adrian Falub, a ajuns la o intelegere cu Sportul Studentesc.

"Ne-am inteles pentru urmatoarele sase luni, cu posibilitate de prelungire pentru inca doi ani", a declarat tehnicianul, pentru citynews.ro.

Familia lui va ramane la Cluj, Falub urmand sa faca naveta. "Asta e cel mai greu. Dupa ce m-am intors acasa, acum plec iar", a incheiat el.
from citynews

POPA SI PANDURU, FAVORITI LA 'U'


“U” CLUJ In aceasta seara actionarii echipei de pe “Ion Moina” vor avea primele discutii cu referire la tehnicianul care îl va înlocui pe Gigi Multescu, care si-a anuntat în aceasta dimineata demisia. Favoriti sunt Ionut Popa (Poli Iasi) si Basarab Panduru (Progresul Bucuresti), cei doi fiind în relatii apropiate cu presedintele echipei clujene, Toni Dobos.

In cazul în care nu se va ajunge la un acord cu unul dintre cei doi, solutii de rezerva sunt Dumitru Dumitriu (Prefab Modelu) si Stelian Gherman (liber de contract). Ultimul a mai lucrat cu Dobos la Poli AEK Timisoara.

“In aceasta seara voi prezenta actionarilor numele mai multor antrenori si sper sa facem cea mai buna alegere. Avem în vedere antrenori cu experienta, dar si tineri. Nu este exclus nici sa vina un tehnician strain”, a zis Toni Dobos.

“U” este pe ultimul loc dupa 19 etape. In pauza competitionala nu a efectuat niciun transfer iar reunirea este programata mâine.