Tuesday, January 8, 2008

Băsescu a promulgat legea împotriva violenţei în sport

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat azi Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive, în ciuda cererii suporterilor de a retrimite actul normativ Parlamentului.

Camera Deputaţilor a adoptat, la sfârşitul lui 2007, legea privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive, iniţiată de deputatul PRM Dumitru Dragomir, în contextul în care reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare au subliniat utilitatea acestei reglementări.

"Va fi o lege modernă, aşa cum cere Europa, aşa cum are Anglia, Franţa, Spania, Italia. Fenomenul o luase razna. E o nebunie la această oră în fotbalul mondial şi în România. Va da posibiltatea celor mulţi să vină cu copii, cu neveste, cu fete, fără frica (...) de a nu se mai întoarce de la stadioane", a spus Dumitru Dragomir în susţinerea proiectului său de lege.

Proiectul a fost adoptat cu 198 de voturi pentru, patru împotrivă şi 11 abţineri, în condiţiile în care deputaţii care au luat cuvântul în plen au exprimat, de la tribuna Camerei, numai opinii favorabile asupra necesităţii acestei legi deşi unii, cum a fost cazul deputatul PC Sergiu Andon, o consideră "perfectibilă".

Potrivit legii în discuţie, spectatorii care pătrund pe suprafaţa de joc pot primi o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei sau prestarea a 150 – 300 ore activităţi în folosul comunităţii, precum şi interzicerea accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care au săvârşit fapta. Amendă între 1.000 şi 3.000 de lei pot primi şi cei care fac speculă cu bilete.

Organizatorii de evenimente sportive pot primi şi ei amenzi care merg până la 50.000 de lei dacă nu respectă unele prevederi precum cele legate de interzicerea vânzării, distribuirii sau consumului de băuturi alcoolice în arenele sportive.

De asemenea, este interzisă afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganelor sau textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionate. În plus este interzis accesul în stadioane a persoanelor aflate în vădită stare de ebrietate, care au asupra lor băuturi alcoolice, arme sau muniţii de orice fel, ori făclii, torţe, petarde.

from adevarul

No comments: