Thursday, January 10, 2008

Cum a ajuns Clujul lider mondial pentru presa britanică


Revista britanică Monocle a întocmit un top al primelor cinci oraşe, respectiv zone din lume care se vor dezvolta foarte tare în 2008 şi vor ţine primele pagini ale ziarelor. Clujul se află pe primul loc fiind urmat de Malta şi trei oraşe din Suedia, Brazilia şi Vietnam.

CLUJEANUL a contactat redacţia Monocle şi pe autorul articolului, Andrew Tuck, pentru a afla care este povestea din spatele materialului. Se pare că aceştia au aflat de Cluj cu ceva timp în urmă în momentul în care redactorul Andrew Tuck a auzit despre investiţia de 60 de milioane de euro a companiei finlandeze Nokia la Jucu. “Am fost impresionat de vestea investiţiei şi pornind de aici oamenii noştrii au început să caute tot mai multe lucruri despre Cluj şi, treptat, am aflat lucruri fascinante”, a povestit autorul pentru clujeanul.ro.

"Clujul e o excepţie"

Dar cum a ajuns Clujul pe primul loc în top ? “Unul dintre redactorii noştrii cunoştea zona şi avea mai multe detalii despre ce se întâmplă acolo şi ne-a sugerat să fie inclusă în aria de locuri pe care le urmărim frecvent”, a explicat Tuck. Chiar dacă România nu se bucură de o imagine foarte bună din punct de vedere al investitorilor, britanicii de la Monocle s-au declarat plăcut impresionaţi că au găsit şi o zonă care face excepţie. “Am ales să recomandăm oraşul cititorilor noştri pentru că am găsit aici altceva decât în România şi noi chiar credem că e un loc pe care lumea trebuie să îl urmărească”, a spus el.


Nokia a ridicat Clujul în ochii britanicilor

În cel mai recent număr al revistei redactorii Monocle estimează că boom-ul economic a pornit odată cu hotărârea guvernamentală de realizare a unor parcuri industriale ce pun la dispoziţie spaţii fără taxe şi de la investiţia de 60 de milioane de euro a companiei Nokia la Jucu.

Oraşul din inima Transilvaniei este văzut ca unul dintre cele mai importante centre academice şi industriale ale ţării şi cu o infrastructură bine dezvoltată ce îl conectează de restul Europei. Analiştii britanici sunt de părere că oraşul a reuşit să îşi păstreze forţa de muncă de-a lungul timpului, iar analistului Jon Levy de la Eurasia Group a ajuns la concluzia că marile companii se mută la Cluj datorită calităţii muncii şi a preţului scăzut.
from clujeanul

No comments: