Saturday, February 9, 2008

CIRC CU "SEPCILE ROSII"

AIURITI Dobos si Vadana (foto, în dreapta) se întrec în declaratii contradictoriiAIURITI Dobos si Vadana (foto, în dreapta) se întrec în declaratii contradictorii
"U" CLUJ Formatia universitara nu stie ce fotbalisti a avut în probe si nici amicalele pe care le disputa în Turcia. Totul e un joc de "alba-neagra", stârnind confuzie atât în presa, cât si printre fani.

Confuzie totala la "U" Cluj! Desi au declarat mai multe zile la rând ca îl testeaza pe portarul Ilion Lika, "sepcile" au aflat ca, de fapt, în probe este Arjan Mustafa. In plus, programul amicalelor este unul haotic.

Clujenii nu aveau perfectat înainte de a pleca în Turcia niciun meci amical, iar pentru acest fapt a fost mandatat preparatorul fizic turc Yucsel Yesilova, care a lucrat multi ani în tara lui natala.

Pe 3 februarie, la orele amiezii, a fost anuntat pe site-ul oficial al echipei, www.universitateacluj.ro, ca ziua urmatoare ar urma sa se dispute un meci amical cu Chunnam Dragons. Surpriza însa! A doua zi dimineata, tot pe site-ul oficial s-a anuntat ca meciul cu coreenii a fost reprogramat, iar noul adversar era Gazovik Harkov, care, conform aceleiasi surse, era din liga 2 B Ucraina.

Totusi, numele gruparii era de fapt Gazovik Orenburg, formatie din al treilea esalon al fobalului rusesc!

Confuzia maxima a fost însa la nivelul numelui celui de-al treilea adversar din Turcia, care ar trebui s-o înfrunte în aceasta dupa-amiaza pe "U". "Jucam cu Sopron", a anuntat, joi dimineata, directorul sportiv Sorin Vadana. "Nici vorba de Sopron, vom juca cu Quruvchi, ocupanta locului doi din Uzbekistan!", a precizat în jurul amiezii presedintele Dobos. "Nu mai jucam cu Sopron deoarece este la mare distanta de noi, vom juca cu ocupanta locului 10 din Uzbekistan, Andizhan!", a replicat joi seara Sorin Vadana! "Da, jucam cu ocupanta locului 10 din Uzbekistan", a confirmat ieri si antrenorul Meszaros.

from prosport.ro

SORIN RADOI, CU SAPCA

COLEGI Adversari în tur, Radoi si Savu (foto, la minge) sunt aproape sa împarta vestiarul Universitatii în parte a doua a campionatului COLEGI Adversari în tur, Radoi si Savu (foto, la minge) sunt aproape sa împarta vestiarul Universitatii în parte a doua a campionatului
"U"CLUJ Fundasul dreapta al timisorenilor de la Poli a sosit în cantonamentul din Turcia si va discuta cu Toni Dobos si Alpar Meszaros trecerea sa la echipa universitara pentru restul jocurilor din campionat.

Pus pe lista "liberilor" dupa prima parte de campionat de Dusan Uhrin, Radoi a fost aproape de un împrumut la Ceahlaul. De ieri însa, jucatorul e în cantonamentul Universitatii si trateaza conditiile unui împrumut.

Sapte jocuri a prins Sorin Radoi în prima parte a campionatului la Poli. "Suficient" pentru a-si semna plecarea din Banat, dupa ce Uhrin l-a anuntat ca nu va face parte din lotul deplasat în cantonamentul lui Poli din Ungaria. Cum negocierile cu Ceahlaul au intrat în impas, jucatorul a revenit la Poli. Dar la echipa a II-a. Astfel, Toni Dobos, presedintele celor de la "U", nu s-a dat în laturi si l-a cerut sefilor Politehnicii pe fundasul dreapta. Chivorchian nu s-a opus trecerii, aratându-se dispus sa-l cedeze sub forma de împrumut pe Radoi la Cluj. Ieri, oficialii banatenilor ce se ocupa de echipa de Liga a II-a, acolo unde Radoi s-a antrenat saptamâna aceasta, au admis plecarea jucatorului. " Sorin l-a sunat ieri pe «Roti» si i-a spus ca nu se va prezenta la antrenamente, pentru ca pleaca la Cluj, la Universitatea, cu acordul conducerii, bineînteles", a declarat Florin Batrânu, coordonator la Poli II.

Presedintele Toni Dobos a admis negocierile. "Da, e cu noi în cantonament. Voi discuta cu el detaliile contractului si sper sa ne întelegem", a spus seful echipei de pe "Ion Moina". El a fost completat de directorul sportiv. "Stiu ca se discuta cu el, dar domnul Dobos se ocupa de transfer", a completat si Sorin Vadana.

Zilele acestea vom încerca sa ne întelegem cu jucatorul în legatura cu contractul sau. Avem nevoie de sprijinul lui.

Sorin Vadana, director sportiv "U" Cluj

65.000 Aceasta era, în euro, pe sezon, valoarea contractul lui Radoi la Poli. Jucatorul vrea sa-si pastreze bonificatia si pe perioada sederii la Universitatea

from prosport.ro

Confuzie

Clujenii îl testează în Turcia pe portarul albanez Arjan Mustafa şi nu pe Ilion Lika cum au anunţat iniţial

Universitatea Cluj aştepta marţi în cantonamentul din Turcia doi jucători albanezi, pe portarul Ilion Lika (27 de ani), care a bifat 14 prezenţe în tricoul echipei naţionale şi pe mijlocaşul Alert Alcani (27 de ani), legitimat în trecut şi la Gloria Bistriţa.
La Belek, a ajuns însă goalkeeperul Arjan Mustafa (28 de ani), şi nu Lika, nume care a apărut pe site-ul oficial al clubului în echipa Universităţii, în amicalul de miercuri cu Chunnam Dragons (0-0). Prestaţia portarului albanez contra coreenilor a fost una exactă, lucru ce i-a determinat pe oficialii clujeni să afle în detaliu mai multe de trecutul său.

Ieri, directorul sportiv Sorin Vădana, a reparat greşeala. "Este vorba de Mustafa Arjan şi are 28 de ani. Lika nu a mai ajuns în Turcia", a precizat Vădana. Arjan a evoluat ultima dată în prima ligă albaneză la KS Kastrioti Kruje şi sînt şanse mari ca el să semneze un contract pe doi ani şi jumătate cu "şepcile roşii". În schimb, Alcani nu a fost păstrat şi a plecat ieri din cantonamentul echipei.

Cine proiectează stadionul?
Comisia pentru stadion a Consiliului Judeţean, condusă de Dan Canta, va face public astăzi numele firmei cîştigătoare a licitaţiei pentru proiectarea noii arene "Ion Moina". Firmele înscrise la licitaţie sînt Universitatea Tehnică din Cluj, cu o ofertă de 1.666.000 de lei, şi Proiect Carpaţi din Bucureşti, care propune 1.770.720 de lei pentru proiectarea stadionului. Dacă totul va decurge conform planului întocmit de Consiliul Judeţean Cluj, la finele sezonului, vor demara lucrările de construcţie şi modernizare la arenă.

Dancia s-a întors
Fundaşul stînga, Cristian Dancia, accidentat la genunchi în meciul amical de luni cu ruşii de la Gazovik (1-0), a revenit astăzi în ţară, unde va efectua un control medical amănunţit. Altfel, "studenţii" vor disputa sîmbătă, de la ora 16:40, al treilea joc amical din stagiul de pregătire de la Belek, în compania locului 10 din Uzbekistan, Andizhan.
from gsp.ro

Chiriile mari din centrul Clujului alungă mărcile importante

Distribuitorul de echipamente sportive Master Sport, care vinde în ţară marca Salomon, refuză să revină la Cluj, motivând preţul exagerat al chiriilor la spaţiile comerciale, după ce şi-a închis reprezentanţa, acum mai bine de un an. „Am avut un magazin aproape exclusiv pentru marca Salomon, în centrul oraşului, dar dealerul nostru local a preferat să se retragă din domeniu. Deocamdată nu merită să redeschidem o reprezentanţă”, este de părere directorul Master Sport, Gelu Kelmer. „Vânzările în Cluj erau modeste, dar cea mai mare problemă au fost chiriile. Sunt foarte mari. În Cluj şi Braşov e nenorocire. Şi în Braşov a trebuit să închidem, pentru că ajunsese chiria să fie mai mare decât în Bucureşti”, a explicat Kelmer. Bulevardul Eroilor, unde a fost deschisă reprezentanţa Salomon, este cea mai scumpă arteră comercială din provincie, cu preţuri medii de 60 euro/metru pătrat. Amintim că preţurile exagerate de pe piaţa imobiliară clujeană ţin la distanţă şi alţi investitori. Este cazul, spre exemplu, al omului de afaceri Gheorghe Manole, care a investit 12 milioane de euro în construcţia clădirii de birouri Power Business Center şi care intenţiona să ridice o a doua astfel de clădire în Cluj. „Preţurile sunt deja exagerate. Acum trei-patru ani erau în regulă, dar acum au explodat artificial. Au ajuns aproape ca cele din Bucureşti, dar una e să valorifici o investiţie în capitală şi alta în Cluj”, a explicat Manole pentru Informaţia de Cluj. Marca Salomon este distribuită în România de Master Sport SRL Bucureşti, înfiinţată în octombrie 2000. Compania distribuie produsele în lanţurile de magazine cash-and-carry Selgros, Metro şi Carrefour, dar în Cluj are o singură reprezentanţă, în Polus Center, unde produsele se vând de către Carrefour. Producătorul brandului Salomon, Amer Sports, a anunţat miercuri că va concedia 400 de angajaţi, în special în Franţa şi Austria, dar decizia va afecta şi reprezentanţa din România, conform directorului general al companiei finlandeze, Roger Talermo. Master Sport deţine 14 magazine în România, din care unul la Cluj. Amer Sports produce în România articole sportive în cadrul unor contracte lohn cu două fabrici din Oradea şi Orăştie unde lucrează peste 2.000 angajaţi.

from informatia de cluj

Friday, February 8, 2008

Lika acontat, Bayano cu şanse mari

Albanezul şi-a dat acordul pentru un contract pe doi ani şi jumătate, iar Bayano e şi el aproape de un transfer la “U”.
Portarul Ilion Lika i-a impresionat pe şefii “Şepcilor roşii” în cele 45 de minute jucate în “amicalul” cu Chunam Dragons şi va fi legitimat la Universitatea. Albanezul şi-a dat acordul pentru un contract pe doi ani şi jumătate. Mijlocaşul brazilian Bayano, venit de câteva zile la probe de joc, a lăsat şi el o impresie bună la prima sa partidă pentru “U”, însă, în cazul său, jocul de mâine cu uzbecii de la Quruvchi Tashkent este decisiv.

în schimb, staff-ul tehnic a renunţat la serviciile celorlalţi doi jucători veniţi în probe de joc, albanezul Alket Alcani şi fundaşul dreapta Brito. Preşedintele-manager al Universităţii, Anton Doboş, ne-a declarat că va ajunge mâine în cantonamentul echipei de la Belek (Antalya), zi în care se vor semna şi actele cu portarul albanez şi, foarte probabil, se va definitiva şi transferul lui Bayano.

Acesta din urmă a sosit în cantonamentul Universităţii la recomandarea conaţionalului său, Andre Astorga. “Ilion Lika a avut o prestaţie bună, din câte am înţeles. Antrenorii şi-au dat acceptul ca el să rămână în lot, aşa că vom definitiva totul sâmbătă (mâine – n. red.), când o să ajung şi eu în cantonament.

în principiu, ne-am înţeles cu el pentru doi ani şi jumătate. Urmează doar să definitivăm actele. Nu cred că vor fi probleme. Cu Bayano nu e sigur. El i-a mulţumit pe antrenori prin prestaţia în jocul cu Chunam, însă trebuie să-l mai vedem încă într-un meci ca să ne dăm acceptul final. Sunt şanse foarte mari ca şi el să rămână”, a declarat Doboş.

Dancia pleacă din cantonament

Dacă posturile de portar şi mijlocaş defensiv au fost asigurate prin venirea lui Lika şi foarte probabilul transfer al lui Bayano, antrenorii clujenilor au mari bătăi de cap în ceea ce priveşte poziţia de fundaş stânga. Cristian Dancia, proaspăt transferat, a suferit o accidentare destul de gravă în minutul 20 al primului meci de pregătire, iar Doboş spune că situaţia e destul de gravă.

“E suspect de entorsă la genunchi. Ar putea lipsi două luni, dar încă nu e nimic sigur. Urmează să efectueze un control amănunţit pentru a ne da seama exact de gravitatea accidentării”, ne-a spus Doboş. Directorul sportiv al echipei, Sorin Vădana, ne-a declarat şi el că jucătorul va reveni în ţară pentru a începe programul de recuperare.

“Dancia pleacă mâine (azi – n. red.) în ţară pentru a mai efectua un control şi a începe programul de recuperare. Vrem să revină pe teren cât mai repede”, a spus Vădana.

Tiberiu Bălan, cu un picior la “U”

Conducerile Sportului Studenţesc şi Universităţii Cluj trebuiau să se întâlnească aseară pentru a definitiva împrumutul lui Tiberiu Bălan pe “Ion Moina”. Preşedintele-manager al clujenilor, Anton Doboş, a plecat deja la Bucureşti pentru a discuta cu Vasile Şiman, finanţatorul Sportului.

Surse apropiate conducerii “studenţilor” susţin că jucătorul este ca şi transferat la Cluj şi urmează să plece azi, împreună cu Doboş, în cantonamentul “Şepcilor roşii” din Antalya.

from ziua de cluj

De pe malul Senei, in centrul Clujului

In centrul Clujului se va inaugura in curind o noua galerie de arta. Fascinat de Transilvania si de Romania, Dominique Dufay, proprietarul acesteia, a parasit in Franta tot ce intemeiase pentru a incepe o noua viata si o noua cariera la Cluj.

Transilvania, in loc de ocean

Foto Diana Sandor
Clujul l-a convins pe Dominique sa investeasca in arta

Ca sa ajungi la Galeria Imagine Deco trebuie sa intri in gangul de pe strada Napoca, nr. 4, sa cotesti la stinga si sa urci scarile impunatoare de piatra pina la etajul I. Trei sali mari, inalte, spatioase, la ale caror ferestre se vad cladirile vechi de alaturi, vor gazdui in curind evenimente care vor tine pe jar lumea culturala a orasului. „Ca sa inchiriezi un spatiu la strada in centrul Clujului iti trebuie fonduri sa platesti intre 8.000 si 16.000 lunar. Asa se intimpla si in Franta: in spatiile cu vad comercial isi permit sa stea numai banci si companii de asigurari, asa ca noaptea este pustiu in centrele oraselor. S-a ajuns sa se dea subventii comerciantilor ca sa isi mute inapoi magazinele in centru“, marturisteste Dominique Dufay, proprietarul galeriei. Pina nu demult, acesta locuia in orasul francez Le Havre, port industrial aflat chiar la capatul Senei, unde avea o afacere prospera in domeniul utilajelor mecanice. „Eram pe punctul de a pleca in vacanta. De obicei, imi petreceam timpul liber calatorind cu vaporul meu, pe ocean“, incepe acesta sa povesteasca aventura care l-a adus in tara noastra. Ideea a venit in timp ce statea de vorba cu un prieten. „Citiva cunoscuti veneau des cu afaceri la Cluj si incepusera sa ma fascineze relatarile lor la intoarcere, mi se parea foarte interesant ce aflam despre aceasta tara din Estul Europei. Cind am auzit ca unul din ei se pregateste sa vina in Transilvania, am renuntat in acel moment la ocean, am luat masina si am venit cu el“, adauga Dominique.

Calatorie cu revelatii

Timp de 3 saptamini, au vizitat diverse zone din Transilvania, au stat si la Cluj, dupa care s-au intors. „Mi-a placut enorm excursia asta. Am revenit in Franta, dar Romania m-a urmarit. Am fost fermecat de peisajele pe care le-am vazut. Calatoria asta m-a facut sa ma intreb ce fac cu viata mea. Mi-am dat seama ca daca vreau sa mai fac ceva important este ultimul moment in care mai pot face asta. Am luat decizia sa imi opresc toate activitatile din Franta si sa vin la Cluj“, isi continua acesta povestea, rupta parca dintr-un roman. Se declara si acum sub influenta vrajii emanate de spatiul din mijlocul Carpatilor, de orasul agreabil cu oameni la care nu se vadeste agresivitatea. „Oamenii din Cluj stiu un pic franceza, Centrul este fermecator si orasul in intregul lui este unul placut, in care iti doresti sa traiesti“, dezvaluie francezul. O motivatie mai pragmatica a renuntarii la tara sa a tinut de oportunitatile economice pe care le-ar oferi Romania. „Primul gind a fost sa continuu in domeniul utilajelor mecanice, apoi am zis ca Romania va lua acelasi drum ca Franta, va face asadar aceleasi greseli, asa ca ar fi mai bine sa pornesc ceva nou“, precizeaza Dominique. A luat in vedere mai multe variante. S-a interesat de modul in care ar putea recupera deseuri de material plastic pe care ar fi urmat apoi sa le vinda la Hong Kong, insa preturile si calitatea scazuta a acestora l-au descurajat.

Un nou trend in decoratiuni

S-a oprit, in final, la comercializarea de imagini artistice si reproduceri sub forma de postere sau tablouri inramate. O prima serie din acestea impodobesc deja peretii inalti ai galeriei. Imaginile sint realizate de fotografi celebri precum Yann Arthus-Bertrand, cu ale sale imagini ale pamintului surprinse din avion, Philip Plisson, fotograful oficial al armatei marine franceze, sau fotografii cu specific etnic. Alaturi de acestea, noutati in Romania in domeniul decoratiunilor precum home-stickers pentru decorarea camerelor copiilor. „Este ceva nou aici, insa a devenit obisnuit in SUA, Europa de Vest sau in China“, precizeaza Dominique.

Colaborare pe termen lung cu artistii clujeni

Un spatiu generos este rezervat galeriei de arta, a carei inaugurare va avea loc in aproximativ 10 zile si va avea pe afis artisti clujeni consacrati precum Doina Moisescu-Herivan, Radu Serban, Vasile Gheorghita sau Ion Selisteanu. Pentru a intra in aceasta lume a artelor, diferita de ceea ce a facut atitia ani, francezul a luat legatura cu artisti din toata tara, din Bistrita, Tirgu-Mures sau Bucuresti si chiar a luat parte la o tabara de pictura de citeva saptamini la Sighisoara. „Acum negociez cu artistii de la Cluj, vreau sa aleg cu care sa lucrez, pentru ca am in vedere o colaborare de durata, pe termen lung“, spune acesta. In acest timp a avut de-a face si cu probleme mai sensibile, cum ar fi cele de rivalitate intre artisti. „Am descoperit ca exista segmentari intre diverse tabere. Nu am venit aici sa declar un razboi intre artisti. Sper ca se vor mai nivela cu timpul aceste diferente“, spune acesta. Pe de alta parte, Dominique a fost uimit de interesul dovedit de artistii clujeni, astfel ca a hotarit ca, pe linga pictura, galeria sa gazduiasca si manifestari ale sculptorilor. De asemenea, se gindeste la o modalitate de a-i sprijini si pe tinerii artisti clujeni. Intrarea la expozitii va fi gratuita. Pe linga acestea, galeria Imagine Deco va mai organiza si evenimente din alte zone ale artei, fie ca este vorba de muzica, poezie sau literatura.

from monitorul de cluj

"Reclamagii" de profesie

La Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică(ASP) Cluj sosesc anual 500-600 de reclamaţii pe diverse teme care ţin de sănătatea publică.

"70% dintre reclamaţii sunt intemeiate şi noi luăm toate măsurile pe care le avem la îndemână: sancţiuni contravenţionale sau suspendarea activităţii temporar sau definitiv. În schimb mai primim şi reclamaţii de la agenţi economici care încearcă prin intermediul nostru să îşi rezolve problemele de concurenţă, de la foşti angajaţi care îşi reclamă patronii pe diverse cauze de igienă, dar şi reclamagii de profesie, care urmăresc interese financiare, urmăresc să escrocheze firmele şi să scoată bani de la ele", a declarat Nicolae Deleanu, directorul ASP Cluj. Clujenii reclamă de la vecini care ţin pisici în casă, aliemente alterate, gropi de gunoi clandestine, până la antenele GSM care le-ar afecta sănătatea.


"Reclamagiu" de profesie

"Avem un student de 28 de ani care cu asta se ocupă, face sesizări la noi ori la OPC, prin care reclamă diverse situaţii şi cere despăgubiri. Anul trecut s-a prezentat la un magazin care comercializa carne de pasăre şi produse din carne şi a cumpărat doi pui congelaţi. I-a dus acasă şi cred că i-a ţinut pe balcon la cald, pentru că era în perioada verii şi s-au alterat, apoi i-a recongelat, s-a dus la magazin a luat alţi doi pui, i-a înlocuit cu cei stricaţi, apoi s-a întors la magazin cu cei stricaţi", a spus Nicolae Deleanu. Tânărul respectiv a făcut reclamaţie la ASP, iar o echipă de la Inspecţia Sanitară de Stat s-a deplasat la faţa locului, dar nu a găsit nereguli. "Am mers la faţa locului şi lada frigorifică funcţiona la parametrii normali, iar probele luate din pui erau în regulă. În plus am cerut bonul de casă şi am văzut că a cumpărat de două ori pui", a mai spus Deleanu. Cu toate acestea tânărul a dat în judecata firma respectivă şi a cerut daune de câteva sute de milioane. "A acţionat firma în justiţie şi a cerut daune de sute de milioane. După un an de judecată firma i-a dat 30 sau 40 de milioane, numai să scape de el", a mai spus Deleanu.
Culmea, după această ispravă tânărul a mai încercat o dată "figura". "După o vreme a mai depus o sesizare. S-a dus la un magazin cu autoservire, la standul de legume şi fructe şi a ales exact produsele alterate. Apoi a venit la noi şi a cerut un buletin de analiză pe ceapa pe care a cumpărat-o , a făcut o sesizare şi a cerut despăgubiri. Am mers la magazinul respectiv şi într-adevăr la acel stand mai erau produse cu ceva semne de alterare, dar era un stand cu autoservire, puteai să îţi alegi tu produsele, nu te obliga nimeni să le iei pe cele stricate", a mai spus Deleanu.


Radiaţiile buclucaşe

Şi antenele GSM aşezate pe diverse blocuri de locuit constituie un motiv de reclamaţie la ASP. "Există o categorie de reclamanţi care şi-au dat acceptul să se instaleze antena contra unor interese materiale cum ar fi instalarea unor geamuri termopan şi când nu le mai sunt satisfăcute cerinţele fac reclamaţie la noi", spune Deleanu. Acesta recomandă să nu se instaleze antene GSM pe blocuri de locuit sau pe instituţiile publice, chiar dacă până acum nu s-a demonstrat ştiinţic că aceste radiaţii ar avea efecte nocive asupra sănătăţii oamenilor.
from clujeanul.ro

Concentrări pe piaţa clujeană a vinurilor

Compania clujeană Vinalia a fuzionat cu lanţul de magazine de băuturi Top Drinks din Cluj Napoca. Top Drinks va deveni astfel distribuitor direct al mărcilor de renume importate exclusiv pe piața românească de către Vinalia, cum sunt Chateau Puech-Haut şi Chateau de la Negly, a anunţat ieri compania. „În urma acestei asocieri, se vor păstra numele de Top Drinks și profilul „liquor store” al lanțului. Se va schimba politica de achiziții și selectare a produselor. Noua strategie de promovare a lanțului de magazine va include cataloage, promoții, consiliere și training de personal”, se arată într-un comunicat de presă al companiei clujene. Vinalia a estimat o creştere cu 25% a cifrei de afaceri în acest an, deschiderea a două noi magazine în Cluj Napoca şi crearea unei reţele naţionale, potrivit directorului Marcel Farcaş. Top Drinks are o cifră de afaceri de trei milioane de euro pe an. Decizia Vinalia de a intra în asociere cu Top Drinks vine după ce o altă companie clujeană, Match Point, a cumpărat anul trecut 50% din participaţiile Vinexpert, în cadrul unei tranzacţii al cărei preţ nu a fost divulgat. Match Point a înfiinţat, în 2006, compania Vino Vero, importator de vinuri. Vinexpert este singura reţea naţională de magazine specializate în băuturi premium, înfiinţată în 1999, în acelaşi an în care a fost înfiinţată şi Top Drinks, care operează două magazine în Cluj şi un altul în Sibiu.

from informatia de cluj

Agroflip se mută la Bucureşti


Societatea Agroflip, care deţine la Bonţida cea mai mare fermă de creştere a porcilor din judeţul Cluj, îşi va muta sediul la Bucureşti. Firma îşi va desfiinţa toate punctele de lucru din judeţ şi va deschide un punct de lucru în Cluj, pe strada Moţilor, conform unui anunţ făcut public ieri.

Proprietarul societăţii clujene, Liviu Florian, susţine că societatea este ca şi mutată la Bucureşti, în condiţiile în care el este acţionarul majoritar, deşi o decizie oficială în acest sens ar urma să fie luată în martie de către Adunarea Generală a Acţionarilor. „Nu mai contează, când eu sunt acţionar majoritar”, a precizat Florian. Omul de afaceri a refuzat să precizeze, însă, motivul pentru care a decis mutarea sediului social al companiei la Bucureşti.


Insolvenţă?


De precizat că Agroflip SA figurează la Bursa de Valori Bucureşti ca fiind în stare de insolvenţă, cu toate că Florian neagă vehement problemele financiare ale societăţii. „Agroflip nu a fost, nu este şi nu va fi în insolvenţă”, a afirmat Florian. Liviu Florian a refuzat să precizeze motivul mutării la Bucureşti. Conform Registrului Comerţului, Agroflip SA nu şi-a depus bilanţul financiar pentru anul 2006 şi se află în procedură de insolvenţă, sub incidenţa legii insolvenţei, 85/2006. Companiile care au solicitat deschiderea procedurii sunt Costrade Impex SRL Păuleştii Noi (jud. Prahova) şi Carmen Ana Internaţional SRL Predeal (jud. Braşov).

Amintim că Liviu Florian a fost unul dintre cei mai bogaţi clujeni, cu o avere estimată în 2005 la aproape 30 milioane de euro. Are trei fii şi un parc auto impresionant, compus din mai multe maşini de lux. Florian a avut primul restaurant chinezesc din Cluj şi a cumpărat, în 2003, ferma de porci Agroflip Bonţida, care avea datorii acumulate de 10 milioane de dolari. Agroflip figurează printre marii poluatori din Cluj, conform unei liste negre întocmite de ministrul Mediului, Attila Korodi. Ferma din Bonţida, aflată în apropierea fabricii Nokia din Jucu, a fost scoasă la vânzare la începutul anului.

from informatia de cluj

Turnuri de Dubai construite în Floreşti

Un consorţiu va ridica la periferia Clujului un ansamblu format din trei imobile de câte 32 de etaje fiecare.
Trei turnuri de 32 de niveluri vor fi construite în Floreşti. Ansamblul situat în vecinãtatea complexelor Polus Center, Metro şi Praktiker şi a noului show-room BMW, cu acces la E60, va necesita o investiţie de aproximativ 150 de milioane de euro. Finanţarea va fi asiguratã de un consorţiu de companii ce au investiţii în Orientul Mijlociu, inclusiv în Dubai.

Cele trei imobile ce vor ajunge la 125 de metri înãlţime vor include funcţiuni mixte, de la spaţii hoteliere la locuinţe. Imobilele sunt proiectate pe structura 3S + P + 2M + 27E + 2T (S = subsol, P = parter, M = mezanin, E = etaj, T = etaj tehnic).

Zonele de parter şi cele douã niveluri de mezanin vor include galerii de lux, ce vor fi rãspândite pe toatã suprafaţa terenului, spaţiile comerciale beneficiind de aproximativ 35.000 mp. Primul turn, cel plasat la E60, va include douã hoteluri, pe verticalã, dupã un principiu deja consacrat în Europa Occidentalã (un hotel de patru stele pânã la etajul 15 şi un altul, de trei stele, de la etajul 16 în sus).

Cea de-a doua clãdire este destinatã birourilor de clasa A, iar în al treilea turn vor fi apartamente de serviciu, de business, cu suprafeţe de peste 200 mp. Complexul va dispune şi de o grãdiniţã de 300 de copii, gânditã pentru copiii angajaţilor companiilor ce se vor muta în ansamblu, dar şi pentru cei din vecinãtate.

Trei niveluri subterane sunt alocate spaţiilor de parcare şi celor tehnice, iar unul dintre turnuri va avea şi un heliport. Toate spaţiile din cadrul complexului sunt destinate vânzãrii. Proiectanţii au precizat cã proiectul are deja avizul Autoritãţii Aeronautice Civile din România, turnurile nefiind în conul de zbor al Aeroportului Cluj.

“Credem cã lucrãrile vor începe în acest an, în a doua jumãtate a lui 2008, şi vor dura în jur de trei ani. Valoarea investiţiei este încã dificil de precizat în acest moment, dar va ajunge undeva la 140-180 de milioane de euro”, a menţionat inginerul Bogdan Petrina de la Bogart Construct, şef de proiect.

Complexul va fi avea acces la E60, va fi legat de viitoarea autostradã urbanã şi este amplasat într-o zonã deja configuratã ca una interesantã pentru investitori. Aici se aflã Metro, Praktiker, Polus Center, centrul BMW din Cluj, dar şi complexul logistic al Coratim. Terenul pe care va fi amplasat complexul de trei turnuri are aproximativ 26.000 mp, iar suprafaţa desfãşuratã va ajunge la 150.000 mp.

Beneficiarul proiectului este Damac Eastern Europe Proprietãţi Imobiliare, dezvoltator imobiliar din Orientul Mijlociu, cu proiecte în Abu Dhabi, Dubai, Egipt, Qatar sau Arabia Sauditã. Alãturi de Damac, în cadrul proiectului se aflã şi parteneri investitori clujeni.

“Zgârie-norii” de Cluj

Cel mai apropiat proiect, ca structurã şi concept, este cel care se va realiza în Cluj-Napoca, în zona complexului Sigma din cartierul Zorilor. Douã turnuri de câte 35 de etaje au fost propuse de Sigma Center Developments, iar valoarea investiţiei este estimatã la 144 de milioane de euro.

Terenul pe care beneficiarii îl deţin în zonã este de 22.160 mp, iar suprafaţa desfãşuratã a complexului de turnuri propus va avea 120.000 mp. Turnurile vor avea funcţiuni diferite, combinate în cadrul aceleiaşi clãdiri. Imobilele din Zorilor vor dispune de birouri, locuinţe de lux, galerii comerciale, dar şi un hotel de cel puţin patru stele.

De asemenea, societatea Carmel Investment Group este beneficiara unui proiect rezidenţial ce se va întinde pe un teren de 71.500 mp în zona Bunã Ziua. Investitorii intenţioneazã sã construiascã un ansamblu de 1.500 de locuinţe, iar proiectul include douã turnuri de 24 de etaje şi unul de 30. Investiţia este estimatã la 180 de milioane de euro.

from ziua de cluj

Alta amanare pentru stadionul "Ion Moina"

Comisia de licitatie pentru proiectarea lucrarilor de modernizare a arenei "Ion Moina" a amanat anuntarea castigatorului pentru inceputul saptamanii viitoare.

Desi Danut Canta, presedintele comisiei a anuntat vinerea trecuta ca astazi vom afla cine va proiecta lucrarile de modernizare la stadion, astazi a spus ca membrii comisiei nu au ajuns la o concluzie finala.

"Nu s-a intamplat nimic, avem doar nevoie de o zi in plus pentru analizarea ofertelor. Imi pare rau, asta este situatia", a comentat Canta amanarea deciziei. Danut Canta a mai spus ca a cerut firmelor cateva date suplimentare referitoare la oferta tehnica si ca luni dupa-masa Consiliul Judetean va declara un castigator.

"Chiar s-a muncit pe analiza ofertelor, ne-am intalnit de patru ori saptamana aceasta, cate sase ore. Dar nu putem sa declaram un castigator dupa ureche", a completat presedintele comisiei.

Ofertele la licitatia pentru proiectarea lucrarilor de modernizare au fost deschise vineri. In cursa pentru acest contract s-au inscris doi participanti: Universitatea Tehnica Cluj Napoca si Proiect Carpati Bucuresti. Ofertele financiara ale celor doua firme au fost destul de apropiate. Prima a cerut pentru proiectare 378.000 de euro, iar cea de-a doua 400.000 de euro.
from citynews.ro

DOBOS II ATACA PE TUDOR SI OLAH

Anton DobosAnton Dobos
REACTIE Presedintele “sepcilor rosii” a avut o reactie dura dupa ce Martin Tudor si Adrian Olah au facut memorii la CSJ, solicitând sa devina liberi de contract. “Sunt foarte dezamagit de felul în care Tudor si Olah vor sa plece. Nici nu ma mir ca echipa e pe ultimul loc, daca exista aceasta mentalitate. Cei doi, cu salariu, sume de transfer, prime si prime de instalare, ne-au costat peste 600.000 de euro, iar performantele lor au fost cum au fost”, a zis Anton Dobos (foto), pentru Ziua de Cluj.

SE APARA CU ILION LIKA

ACORD Portarul nationalei Albaniei a semnat ieri un angajament cu “sepcile rosii” pâna în vara anului 2010.

Dupa ce au decis sa renunte la Martin Tudor, clujenii si-au completat ieri postul de portar pentru retur, transferându-l pe internationalul albanez Ilion Lika (27 de ani).

Cu numai doi portari în lot, Calin Moldovan si Mircea Oltean, clujenii nu au stat prea mult pe gânduri si, dupa numai câteva meciuri în care l-au vazut la lucru, au decis sa semneze un angajament pe doi ani si jumatate cu portarul albanez Ilion Lika. “Am batut palma cu el. Urmeaza acum sa mai completam si celelalte posturi pe care mai avem nevoie de jucatori. Meszaros a avut numai cuvinte de lauda la adresa lui Lika”, a confirmat ieri presedintele Toni Dobos. Lika a jucat ultima data la KF Elbasani (Albania) si are 14 partide în tricoul reprezentativei Albaniei. Tot ieri, Alpar Meszaros a renuntat la mijlocasul defensiv albanez Alert Alcani (27 de ani), care a parasit cantonamentul universitarilor din Turcia. De asemenea, desi a impresionat în amicalul cu Avântul Reghin, Brito a parasit si el Antalya, nefiind retinut în lotul pentru retur. Ca atare, în probe în acest moment mai este doar un mijlocas brazilian, Baiano, care a jucat ultima data în Liga a II-a din Mexic. “Il vedem câteva zile si apoi vom decide. Poate va mai veni un fundas lateral în probe”, a mai zis Dobos.

Pe de alta parte, “sepcile rosii” vor disputa mâine un nou meci de verificare, al treilea din stagiul din Turcia, în compania echipei Quruvchi Tashkent, ocupanta locului 2 în sezonul trecut în prima liga din Uzbekistan. Clujenii vor mai juca în stagiul extern cu FC Harkov (12 ianuarie, Liga I Ucraina), iar pe 14 un alt meci, cel mai probabil cu o echipa din Coreea.

Variantele Duarte si Timoteo

In conditiile în care Dancia s-a accidentat, clujenii cauta un jucator pentru postul de fundas stânga. Toni Dobos a primit doua propuneri. Sanse mai mari are portughezul Hugo Duarte Sousa Luz (25 de ani), care a jucat ultima data la Olhanense (Liga a II-a din Portugalia). Jucatorul a fost integralist în anul 2007 si este în acest moment în probe la FC Vaslui. Varianta de rezerva este brazilianul Timoteo.

Thursday, February 7, 2008

TIBI BALAN, DIN NOU AMANAT DE SIMAN !

Tibi BalanTibi Balan
Finantatorul echipei Sportul Studentesc, Vasile Siman, nu le-a oferit nici azi un raspuns celor de la "U" Cluj, club care a f[cut o ofertă pentru a-l împrumuta pe fotbalistul "studenţilor" bucureşteni, Tibi Balan.

“Mai dureaza câteva zile pâna ce le voi raspunde. Asta e, nici mie nu îmi convine situatia, dar este interesul echipei mele în joc. El mai este dorit si de Rapid Bucuresti, tot pentru un împrumut pe patru luni. Poate va ramâne si la noi în continuare”, a spus Siman.

El a fost asaltat de telefoane de la ziaristi în ultimul timp. “Am ajuns sa fiu centrala telefonica, la atâtea telefoane am raspuns de la ziaristii din Cluj. Este o obsesie pentru Balan pe Somes“, a mai zis seful echipei bucurestene.

from prosport.ro

Clujeni în fundul gol prin metroul din New York!


Au mers cu metroul purtând doar lenjerie intimă, au înotat sincron într-o fântână arteziană, au renuţat la tricouri şi au petrecut o zi la bustul gol, au mimat că ar vrea să se arunce de pe o clădire sau au “îngheţat” în cea mai mare gară din New York.

Cam acestea sunt câteva dintre "ocupaţiile" a trei clujeni care se află peste hotare de mai bine de şapte, respectiv patru ani. “Când povestim de câte o chestie celor de acasă, au impresia că noi facem asta aşa singuri şi de capul nostru dar, de fapt suntem peste 200 de voluntari care facem parte din Asociaţia Improve Everywhere”, a explicat Mihai Abrudan, unul dintre cei trei clujeni.

Colegii lui de farse sunt Mădălina Cătinaş şi Dan Cojan, la rându-le clujeni, care s-au alăturat grupului în 2004. Fiecare a aflat în felul lui de aceaste acţiuni dar au intrat în vorbă în timp ce îşi admirau unii altora chiloţii într-una dintre vizitele lor la metrou. “Nu ne ştiam pentru că toată lumea vorbea engleză şi, de obicei, nu stăm la poveşti. Întâmplarea a făcut ca Mădălina să răspundă la telefon în româneşte şi atunci am făcut nişte ochi miraţi ca personajele din desene şi am început să vorbim. Ca norocul că eram amândoi la fel de goi (râde - n.r.)”, a explicat Dan Cojan.

Pe Mihai l-au atras în mini-grupul lor destul de repede. “La acţiunea "înotul sincron", unde ne-am echipat toţi în costume de baie, căşti şi ochelari şi am înotat sincron în fântâna arteziană din Union Square, am început să râdem la un moment dat şi să chicotim în româneşte şi apoi Mihai a venit la noi şi ne-am dus toţi la o bere”, a adăugat Dan.

Au îngheţat la metrou

Ultima lor acţiune a avut loc în cea mai mare gară din New York, Grand Central, unde 207 de voluntari şi-au fixat ceasurile şi, pentru două minute, toţi s-au transfomat în statui. Unii mâncau iaurt sau îngheţată, alţii cereau indicaţii sau se legau la şiret, iar în momentul în care ceasul a bătut ora fixă toţi au îngheţat.
„Şi nu doar că nu ne mai mişcam dar eram absolut ca nişte manechine. Lumea s-a şocat. La început nu şi-au dat seama ce se întâmplă iar au intrat în panică. Unii au început să ne apuce de braţ şi să ne scuture, alţii filmau cu telefonul sau făceau poze. Cei de la securitate chemau întăriri”, a explicat Mădălina Cătinaş.
from clujeanul.ro

Siman, iritat de subiectul Tibi Balan


Raspunsul lui Vasile Siman in ceea ce priveste cedarea la Cluj a mijlocasului Tibi Balan intarzie sa apara.

Presedintele lui "U" Cluj, Toni Dobos, a declarat ca pana la sfarsitul acestei zile se asteapta la un verdict din partea patronului Sportului Studentesc. Contactat telefonic de citynews.ro, Vasile Siman s-a aratat iritat de subiectul venirii clujeanului Tibi Balan la "U" si a dat de inteles ca Dobos va mai trebui sa astepte.

"A innebunit lumea la Cluj? Balan e jucatorul Sportului si nu stiu unde va juca. O sa aflati in zilele urmatoare, nu va pot spune nimic inca", a rabufnit Siman.
from citynews.ro

Ilion Lika, 2 ani si jumatate la "U" Cluj


Portarul albanez de 27 de ani Ilion Lika a semnat, astazi, un contract pentru doi ani si jumatate cu gruparea "Sepcilor rosii", potrivit presedintelui-manager al clujenilor, Toni Dobos.

"Ramane Lika. A semnat astazi contractul", a confirmat seful lui "U", pentru citynews.ro.

Ultima oara la KF ELbasani (Albania), Lika a imbracat tricoul reprezentativei Albaniei in 14 partide. In schimb, tehnicianul lui "U", Alpar Meszaros, a renuntat la mijlocasul defensiv Alert Alcani (27 de ani), care a parasit cantonamentul unversitarilor din Turcia.
from citynews.ro

Planuri de reabilitare pentru „Cetăţuie”

Firma clujeană Alpes Azur Revegetalizări a făcut o ofertă Primăriei din Cluj-Napoca pentru stabilizarea şi reabilitarea dealului „Cetăţuia”. Proiectul estimat la aproximativ 3 milioane de euro presupune pe lângă lucrările de stabilizare a pereţilor stâncoşi şi amenajarea unor spaţii de joacă pentru copii, plantarea de arbori. Un element inedit ar putea fi considerat „poteca botanică”, de-a lungul căreia vor putea fi admirate diferite medii vegetale. Durata prevăzută în oferta societăţii pentru realizarea acestor lucrări este de 8-9 luni.
from informatia de cluj

Wednesday, February 6, 2008

Politist prins la furat de prezervative si chiloti tanga

Un agent de la Politia Rutiera Cluj-Napoca a fost prins la furat in supermarketul Cora din cartierul Grigorescu. Agentul Gabriel Bocos a fost prins de agentii de paza ai supermarketului in timp ce incerca sa iasa din magazin cu mai multe cutii de prezervative si un set de chiloti tanga.

Incidentul a avut loc la data 1 februarie 2008 si a fost trecut sub tacere de Inspectoratul de Politie al Judetului Cluj. Agentul Bocos era insotit de sotia lui. Politistul lucreaza in politie de patru ani si este tatal a doi copii.

Potrivit unor martori ai incidentului, la iesirea din supermarketul Cora, in momentul in care a fost oprit de agentii de paza, politistul s-a folosit de calitatea lui oficiala si a spus ca totul este o eroare. Pentru a calma spiritele, a fost nevoie de interventia unei patrule de politie de la Sectia lV din Cartierul Manastur.

Luat la intrebari de sefii ierarhici, Gabriel Bocos a spus ca nu si-a dat seama de ce face. Acesta a demisionat din politie in dimineata zilei de 5 februarie 2008.

|n plus, pe numele agentului Bocos a fost intocmit un dosar penal pentru furtul chilotilor tanga si al prezervativelor.
Sefii Politiei Cluj au recunoscut incidentul, dar au refuzat sa faca comentarii pe marginea acestui incident. Comisarul Ioan Pacurar, seful IPJ Cluj, a declarat ca politistul a demisionat si pe numele lui a fost intocmit un dosar penal pentru furt. “Vorbim despre el la trecut pentru ca a facut de rusine meseria de politist”, a spus seful IPJ Cluj.

citynews.ro

"U" Cluj-Chunnam Dragons 0-0

Universitatea Cluj a terminat nedecis jocul de astazi cu sud-coreenii de la Chunnam Dragons.

"U" a inceput cu urmatorul unsprezece:

Olteanu - Ungurusan, Bilica, Iodi, Alcani (Albania) - Silvasan, Bundea, Soporan, Savu - Goga, Bad.

In repriza secunda au jucat:

Lika (Albania) - Brito, Cordos, Soltuz, Suller - Bus, Dolha, Budeanu, Baiano (Brazilia) - Cl. Raducanu, N. Jovanovici.

from universitateacluj.ro

Cartoful, cel mai sigur aliment


Cartoful constituie cel mai sigur aliment din meniu, prezentând cele mai puţine probabilităţi de a provoca migrene, eczeme, oboseală sau sindromul colonului iritabil, potrivit rezultatelor unui studiu realizat în Marea Britanie.

La studiu au participat peste 8.000 de voluntari, care au efectuat teste de toleranţă la alimente. Doar 1% dintre participanţii la studiu au fost depistaţi ca fiind alergici la cartofi, informează dailymail.co.uk.

Pe lista celor mai sigure alimente au mai fost incluse grapefruit-ul, caisele, merele, orzul şi lămâile. Însă cartoful a câştigat detaşat.

Studiul a fost realizat de YorkTest, o firmă de depistare a alergiilor la alimente.

Purtătorul de cuvânt al firmei, Les Rowley, a spus: "Dacă te gândeşti că fiecare britanic mănâncă, în medie, 100 de kilograme de cartofi anual, este destul de surprinzător". "Deşi unele intoleranţe apar din cauza unui consum exagerat al unui aliment, în mod regulat, cartoful face o excepţie de la regulă", a adăugat acesta.

Rowley spune că există puţine probleme de sănătate provocate de consumul de cartofi, pentru că acesta este uşor digerat de sistemul digestiv.

Specialiştii au mai descoperit că alimentele cu cele mai mari probabilităţi de a provoca reacţii adverse sunt laptele de vacă, drojdia de bere şi albuşul de ou.
from clujeanul.ro

Se acoperă sau nu groapa de la Matei Corvin?

Firma care proiectează zona pietonală Piaţa Unirii, SC Planwerk, studiază o variantă de protejare cu sticlă a sitului arheologic din zonă.


Arheologii preferă să rămână deschis

Aceasta după ce Comisia Naţională de Arheologie a aprobat, în 2006, planul privind modernizarea pieţei care includea soluţia unui sit arheologic descoperit. În respectiva viziune, accesul la sit ar urma să se facă liber, prin mai multe rampe şi trepte, pe care clujenii se vor putea aşeza. Inconvenientul acestei variante era faptul că se "răpea" o mare parte a pieţei.

Această variantă este însă cea preferată, în primul rând, de către arheologi. "Eu aş lăsa situl deschis şi nu mi-aş face probleme în ceea ce priveşte degradarea acestuia. Nu trebuie să uităm că tot forul roman este descoperit şi nu sunt probleme", a susţinut directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso. După ce oficialii Primăriei Cluj-Napoca au agreat o asemenea soluţie, se pare că sunt dispuşi să încerce şi o altă abordare. "Ne-au solicitat să studiem şi o variantă de protejare cu sticlă a sitului. Principalele considerente avute în vedere au fost faptul că astfel se vor proteja mai bine vestigiile romane şi faptul că nu se va afecta o mare parte a pieţei", a spus specialistul de la Planwerk, Tudor Pănescu.


Modificarea modificării


În prima variantă realizată de Planwerk, se prevedea protejarea cu sticlă a sitului arheologic, sticlă peste care să fie permis accesul pietonal, oarecum asemănător cu modul în care sunt protejate vestigiile în mall-ul Polus. Oficialii municipalităţii au respins această variantă întrucât nu era eficientă: sticla respectivă, după aproximativ 6 luni în care ar fi călcată de către pietoni, nu ar mai fi permis vizualizarea vestigiilor romane. Schimbarea periodică a acesteia ar fi fost foarte costisitoare pentru Primărie.

În aceste condiţii, de ce s-a revenit la varianta iniţială? "S-a găsit o soluţie pentru a îndepărta inconvenientele. Astfel, situl va fi protejat cu stică, însă aceasta va fi înălţată câţiva centimetri şi împrejmuită pentru a nu permite călcarea", a mai susţinut Pănescu.

Pe data de 29 februarie, Comisia de Arheologie va studia noua soluţie pe care Planwerk o va elabora. Surse din Primăria Cluj-Napoca au confirmat pentru clujeanul.ro că se încearcă găsirea unei soluţii de protejare cu sticlă a sitului din Piaţa Unirii.
from clujeanul.ro

Tuesday, February 5, 2008

Clujul, invitat la „Noaptea muzeelor“

Muzeele clujene sint invitate sa participe, in luna mai a acestui an, la „Noaptea muzeelor“, evenimentul care leaga peste 5.000 de institutii de arta, istorie, etnografie si stiinta din Europa.

Institutiile muzeale din Cluj-Napoca sint invitate sa ia parte la „Noaptea muzeelor“, eveniment care leaga majoritatea organizatiilor de stat cu caracter cultural din peste 40 de state europene. Considerat unul dintre cele mai mari evenimente culturale internationale, „Noaptea muzeelor“ presupune construirea si consolidarea unei retele de muzee europene in jurul unui eveniment comun. Astfel, scopul manifestarii, aflata la a patra editie, incurajeaza publicul larg, in special tinerii, sa ia parte la evenimente culturale, artistice si stiintifice, dar si sa descopere colectiile institutiilor culturale. „Noaptea muzeelor“ va avea loc in data de 17 mai, in preajma Zilei Internationale a Muzeelor, care se sarbatoreste pe 18 mai.
Portile muzeelor vor fi deschise pentru clujeni simbata, 17 mai, incepind cu ora 19.30, noaptea alba pe care o va presupune evenimentul festiv oferindu-le celor prezenti sansa de a urmari renumite expozitii, teatru, filme, dansuri si spectacole. Accesul la manifestarile prilejuite de „Noapte muzeelor“ este gratuit sau se face contra unor sume simbolice. Muzeele care doresc sa se inscrie la aceasta editie a festivalului o pot face pe site-ul www.nuitdemusees. culture.fr, pina la data de 15 februarie. Pina in acest moment, municipiul Cluj-Napoca este reprezentat in festival doar de Muzeul de Speologie „Emil Racovita“. Nici restul tarii nu sta mai bine, in total fiind inscrise doar 21 de muzee. Evenimentul este organizat in acest an de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), care a invitat muzeele din Romania sa participe la acest program cultural ce are loc anual in mai multe tari europene.
Anul trecut, „Noaptea muzeelor“ a fost organizata pe 19 mai, editie la care au participat importante institutii din tara, cum ar fi Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul „Astra“ din Sibiu, Muzeul National de Arta al Romaniei si Muzeul National de Geologie din Bucuresti. Manifestarea a legat aproximativ 2.000 de muzee de arta, istorie, etnografie si stiinta din circa 40 de tari europene. „Noaptea muzeelor“ a fost initiata in anul 2005, la propunerea lui Donnedieu de Vabres, ministru al Culturii si Comunicarii din Franta in acea vreme, cu scopul de a atrage spre institutiile muzeale un public cit mai numeros. Astfel, „Noaptea muzeelor“ s-a alaturat altui eveniment, organizat incepind cu 1999, „Primavara muzeelor“.

from monitorul de cj

Soarta lui Tibi Bălan se decide astăzi

Antrenorul Alpar Meszaros va afla în cursul dimineţii dacă îl va avea sub comanda sa pe “căpitanul” Sportului Studenţesc.
Tiberiu Bălan s-a întors ieri din Antalya, împreună cu lotul Sportului Studenţesc, iar astăzi va şti numele echipei pentru care va juca până la vară. Preşedintele-manager al lui “U”, Anton Doboş, a discutat cu finanţatorul bucureştenilor, Vasile Şiman, care a promis că astăzi va da răspunsul final. “U” îl vrea pe Bălan sub formă de împrumut până la finele sezonului.

Deşi a intrat şi Rapidul lui Mircea Rednic pe fir, Doboş spune că e încrezător în şansele ca jucătorul să ajungă la Universitatea, mizând şi pe dorinţa fotbalistului de a reveni în oraşul natal. în plus, posibilitatea ca Bălan să prindă la Rapid un loc de titular este mică, în timp ce la Universitatea postul de mijlocaş dreapta scârţâie serios, mai ales după accidentarea lui Adi Olah. Pe aceste argumente mizează şi şefii clujeni.

“Am discutat de mai multe ori astăzi (ieri – n. red.) cu domnul Şiman şi mi-a spus că în această seară (ieri – n. red.) va discuta cu jucătorul şi cu antrenorul cele două oferte. Ştiam de mai multă vreme că şi Rapidul e interesat de el, însă sunt încrezător că Tibi Bălan va veni la noi. Decizia îi aparţine. Mai e şi varianta să rămână la Sportul. Aici depinde foarte mult de antrenorul său”, a spus Anton Doboş.

Impact majorează capitalul

în şedinţa Consiliului de Administraţie al CFM “U” SA, care a avut loc ieri la sediul clubului, compania Impact a anunţat că va contribui cu cota aferentă procentului de aproximativ 17% la majorarea de capital efectuată de Consiliul Local (CL).

Actualul acţionar majoritar va vărsa în conturile clubului suma de două milioane de lei, după cum s-a votat în şedinţa desfăşurată săptămâna trecută. Compania Oncos va anunţa astăzi suma pe care o va investi, în timp ce Banca Transilvania şi compania Ben & Ben nu vor participa la această majorare.

“Compania Impact va majora, iar cei de la Oncos ne-au comunicat că ne vor anunţa mâine (astăzi – n. red.) dacă vor contribui şi ei. Din câte ştiu, BT şi Ben & Ben nu vor participa la această majorare. A fost o şedinţă în care le-am prezentat acţionarilor situaţia financiară, precum şi ceea ce s-a discutat în şedinţa CL de săptămâna trecută. Ei urmează acum să decidă, conform dreptului de preempţiune, dacă sunt interesaţi sau nu să preia pachetul majoritar”, ne-a mai spus Doboş.

from ziuade cluj

"Generalul" va fi înmormântat miercuri

"Generalul" - unul dintre cele mai pitoreşti personaje ale Clujului, care a decedat în cursul zilei de vineri - va fi înmormântat miercuri, la ora 10, în Cimitirul Central.

Generalul a murit din cauza unei pneumopatii netratate. "A ajuns la noi în 1 februarie de la Unitatea de Primire a Urgenţelor nr. 1 şi în urma autopsiei a rezultat că a decedat din cauza unei pneumopatii netratate. Astăzi (marţi - n.red) au venit aparţinătorii, două fete din Ungaria, care l-au luat", a declarat pentru Clujeanul.ro doctorul Petrescu de la Institutul de Medicină Legală.

Trupul neînsufleţit a fost transportat marţi dimineaţă cu o maşină a Direcţiei Autonome de Drumuri şi Poduri la capela Cimitirului Central.

Anton Doboş: "Şiman îmi dă un răspuns joi"

Preşedintele Universităţii Cluj ne-a declarat cu puţine minute în urmă că patronul Sportului Studenţesc, Vasile Şiman i-a promis că în cursul zilei de joi îi va da un răspuns în privinţa împrumutului lui Tibi Bălan. Doboş ne-a mai confirmat că s-a întâlnit, astăzi, cu Tibi Bălan care şi-a dat acordul de a reveni la Universitatea.
from informatia de cluj

VREA PUTEREA

Jucatorii de la U Cluj ar putea avea din vara alt patronJucatorii de la U Cluj ar putea avea din vara alt patron
INTENTIE Compania Oncos este dispusa sa cumpere pachetul majoritar de actiuni

Radu Constantea, reprezentantul firmei Oncos în Consiliul de Administratie, spune ca societatea pe care o reprezinta ar avea forta sa sustina financiar echipa în Liga I.

Anuntul facut zilele trecute de primarul Emil Boc, potrivit caruia Consiliul Local Cluj-Napoca va vinde 52% din actiunile pe care le are la echipa, i-a pus pe gânduri pe actionari. Dupa ce reprezentantii Ben@Ben au declarat ca nu sunt interesati de preluarea echipei, cei de la Oncos au o alta optiune. “Oncos a câstigat mult în notorietate prin colaborarea cu Universitatea Cluj. Acum am putea noi sa le întoarcem acest serviciu. Cred ca avem puterea financiara sa sustinem echipa. Asteptam acum sa vedem la cât va fi evaluat clubul si cine va mai fi interesat sa-l cumpere. Spun din nou ca suntem interesati de preluarea clubului”, a zis Constantea, care a explicat motivele pentru care ar dori sa finanteze formatia de pe “Ion Moina”. “In timp, «U» ar putea sa aduca profit. Este riscant acest domeniu, dar în orice activitate se pot pierde bani”, a mai spus Constantea, care nu contesta decizia primariei de a vinde echipa prin licitatie publica. “Cred ca la orice varianta de vânzare a formatiei se gaseau câteva minusuri. Acum asta e, daca asa s-a decis, sa fie licitatie publica, trebuie sa ne supunem”, a completat vicepresedintele lui “U” Cluj. Compania Oncos a avut anul trecut o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro, înregistrând un profit de aproximativ 4 milioane de euro.

BT nu vrea sa preia pe “U” Cluj

Un alt actionar al echipei clujene, Banca Transilvania, spune ca nu doreste sa cumpere pachetul majoritar de actiuni. “Daca voiam sa cumparam echipa, o preluam pâna acum. Vom ramâne acti o nari minoritari, dar daca va veni cineva si va zice ca vrea si actiunile noastre, vom negocia. Sa vedem acum si la cât se ridica valoarea echipei dupa evaluarile care vor fi facute”, a zis Nicolae Tarcea, reprezentantul bancii în Consiliul de Administratie de la “U” Cluj.

from prosport.ro

SANSE MICI PENTRU IMPRUMUTUL LUI BALAN

“U” CLUJ Clujenii încep sa se resemneze în ceea ce priveste împrumutul lui Tibi Balan de la Sportul. “Domnul Siman a zis sa mai asteptam câteva zile cu raspunsul. Sansele au scazut însa, fiindca îl doreste si Rapidul. In plus, si Adi Falub ar vrea sa-l pastreze la echipa”, a declarat vicepresedintele Radu Constantea. Aseara, în cantonamentul din Cipru erau asteptati în probe doi albanezi: Ilion Lika (portar) si Alert Alcani (mijlocas defensiv).
from prosport.ro

Monday, February 4, 2008

Răspunsul pentru proiectul “Ion Moina” vine vineri

Comisia pentru stadion a Consiliului Judeţean va desemna vineri, la ora 14.00, cine este câştigătorul proiectului “Ion Moina”. Universitatea Tehnică Cluj-Napoca a cerut un preţ de 1.666.000 de lei, iar Proiect Bucureşti, de 1.770.720 de lei. În caietul de sarcini se precizează însă că nu preţul minim este criteriul de selecţie a firmei câştigătoare.
Câştigătorul licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean pentru atribuirea proiectului stadionului va fi anunţat vineri, la ora 14.00.

“Ne vom întâlni miercuri pentru a analiza cele două oferte, urmând ca până vineri la ora 14.00 să fim în măsură să desemnăm câştigătorul”, a declarat preşedintele comisiei, Dan Canta. Acesta a explicat că fiecare membru din comisie va analiza oferta pentru realizarea proiectului stadionului şi va acorda un punctaj, conform criteriilor stabilite în caietul de sarcini.

Reamintim că cele două oferte pentru proiectul Consiliului Judeţean, ce implică atât refacerea stadionului “Ion Moina”, cât şi realizarea unei baze de cantonament la Jucu, au venit din partea Universităţii Tehnice Cluj-Napoca şi a societăţii Proiect Carpaţi Bucureşti. Subcontractorii Universităţii Tehnice în acest proiect sunt societatea Bogart Cluj-Napoca cu 15%, firma de proiectare Dico&Ţigănaş Cluj-Napoca cu 34% şi Das Inginerii Cluj-Napoca cu 9%. Proiect Carpaţi a anunţat că se va asocia cu firma nemţească GMP International Gmbh.

Preţul cerut de Universitatea Tehnică pentru acest proiect se ridică la 1.666.000 de lei (cu tot cu TVA), în timp ce Carpaţi Proiect a solicitat 1.770.720 de lei (cu tot cu TVA). Suma implică atât realizarea unui studiu de specialitate, elaborarea studiului de fezabilitate, precum şi proiectul pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

Ambele concurente s-au angajat că vor finaliza documentaţia în trei luni de la semnarea contractului. în caietul de sarcini s-a precizat că cel mai mic preţ cerut de ofertanţi nu constituie criteriul principal pentru desemnarea câştigătorului.

from ziua de cluj

AMICAL / "U" CLUJ - GAZOVIK HARKOV 1-0

Dorin Goga Dorin Goga
Elevii lui Meszaros au învins, luni, scor 1-0, pe Gazovik Harkov, formatie din al treilea esalon din Ucraina. Golul a fost reusit de catre Dorin Goga (‘17), cel mai bun jucator al clujenilor în primele 19 etape.

“A fost un ritm bun si multe ocazii de poarta din partea echipei noastre. Mai este timp ca pâna la începutul campionatului sa mai crestem în joc, dar eu sunt multumit de cum am evoluat în primul meci din Turcia”, a zis Sorin Vadana, director sportiv al lui “U”.

In aceasta iarna, de când formatia clujeana este antrenata de Alpar Meszaros, "U" a învins pe Sanatatea Cluj (3-1) si a terminat la egalitate cu Avântul Reghin (0-0), ambele meciuri fiind disputate la Cluj-Napoca.

Miercuri, “sepcile rosii” vor da piept cu Chunnam Dragons, echipa din Coreea de Sud.

“U” Cluj: C. Moldovan – Brito, Bilica, Soltuz, Dancia – Dolha, Soporan – Bus, Goga, Budeanu – Cl. Raducanu. Au mai jucat: Olteanu – Ungurusan, Iodi, Cordos, Suller, Bundea, Savu, Sabo, N. Jovanovic, Bad, Silvasan.

from prosport.ro

Sunday, February 3, 2008

Modernizarea Pieţei Unirii, la licitaţie

Muncipalitatea a scos la licitaţie execuţia lucrărilor de realizare a pietonalului din Piaţa Unirii.

Valoarea lucrărilor a fost estimată între 4,5 şi 6,2 milioane euro, iar termenul de finalizare a fost fixat la doi ani. Proiectul tehnic a fost deja realizat de SC Planwerk, aceeaşi firmă care a proiectat modernizarea Bulevardului Eroilor.

Procedura de adjudecare va avea loc în data de 5 martie a acestui an.

Pentru a da un aspect mai modern acestei pieţe, în zonă vor fi amplasaţi arbori în armonie cu arhitectura pieţei, bănci, sisteme de iluminare moderne dar şi drumuri din piatră specială. Aceste lucrări fac parte dintr-un proiect mai vast de modernizare a zonei centrale, în care este inclusă şi Piaţa Unirii.

Comisia de arheologie a aprobat în 2006 planul privind modernizarea acestei pieţe. Astfel, situl arheologic va fi lăsat descoperit, iar accesul se va face prin mai multe rampe şi trepte pe care se va putea sta. În Piata Unirii va fi realizat şi un bazin de fântâni arteziene, vizavi de statuia lui Matei Corvin. Cele două laturi ale pieţei vor fi transformate în zone pietonale, unde se vor amenaja terase şi tonete pentru comerţ.
from clujeanul.ro

Primul adversar al lui "U" - Chunnam Dragons

"Conditiile de cazare si terenurile de antrenament si de joc puse la dispozitia Universitatii Cluj sunt excelente" conform spuselor D-lui Sorin Vadana, director sportiv al lui "U", care a insotit echipa in deplasarea din Turcia.

Luni 04 Februarie 2008 Universitatea Cluj va intalni in primul joc amical din Antalya pe echipa Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Meciul va incepe la ora 16.45.

Echipa coreeana este actualmente situata pe locul 10 (din 14) in K-League avand 30 de puncte.
from universitateacluj.ro