Wednesday, February 6, 2008

Se acoperă sau nu groapa de la Matei Corvin?

Firma care proiectează zona pietonală Piaţa Unirii, SC Planwerk, studiază o variantă de protejare cu sticlă a sitului arheologic din zonă.


Arheologii preferă să rămână deschis

Aceasta după ce Comisia Naţională de Arheologie a aprobat, în 2006, planul privind modernizarea pieţei care includea soluţia unui sit arheologic descoperit. În respectiva viziune, accesul la sit ar urma să se facă liber, prin mai multe rampe şi trepte, pe care clujenii se vor putea aşeza. Inconvenientul acestei variante era faptul că se "răpea" o mare parte a pieţei.

Această variantă este însă cea preferată, în primul rând, de către arheologi. "Eu aş lăsa situl deschis şi nu mi-aş face probleme în ceea ce priveşte degradarea acestuia. Nu trebuie să uităm că tot forul roman este descoperit şi nu sunt probleme", a susţinut directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso. După ce oficialii Primăriei Cluj-Napoca au agreat o asemenea soluţie, se pare că sunt dispuşi să încerce şi o altă abordare. "Ne-au solicitat să studiem şi o variantă de protejare cu sticlă a sitului. Principalele considerente avute în vedere au fost faptul că astfel se vor proteja mai bine vestigiile romane şi faptul că nu se va afecta o mare parte a pieţei", a spus specialistul de la Planwerk, Tudor Pănescu.


Modificarea modificării


În prima variantă realizată de Planwerk, se prevedea protejarea cu sticlă a sitului arheologic, sticlă peste care să fie permis accesul pietonal, oarecum asemănător cu modul în care sunt protejate vestigiile în mall-ul Polus. Oficialii municipalităţii au respins această variantă întrucât nu era eficientă: sticla respectivă, după aproximativ 6 luni în care ar fi călcată de către pietoni, nu ar mai fi permis vizualizarea vestigiilor romane. Schimbarea periodică a acesteia ar fi fost foarte costisitoare pentru Primărie.

În aceste condiţii, de ce s-a revenit la varianta iniţială? "S-a găsit o soluţie pentru a îndepărta inconvenientele. Astfel, situl va fi protejat cu stică, însă aceasta va fi înălţată câţiva centimetri şi împrejmuită pentru a nu permite călcarea", a mai susţinut Pănescu.

Pe data de 29 februarie, Comisia de Arheologie va studia noua soluţie pe care Planwerk o va elabora. Surse din Primăria Cluj-Napoca au confirmat pentru clujeanul.ro că se încearcă găsirea unei soluţii de protejare cu sticlă a sitului din Piaţa Unirii.
from clujeanul.ro

No comments: