Friday, February 8, 2008

Turnuri de Dubai construite în Floreşti

Un consorţiu va ridica la periferia Clujului un ansamblu format din trei imobile de câte 32 de etaje fiecare.
Trei turnuri de 32 de niveluri vor fi construite în Floreşti. Ansamblul situat în vecinãtatea complexelor Polus Center, Metro şi Praktiker şi a noului show-room BMW, cu acces la E60, va necesita o investiţie de aproximativ 150 de milioane de euro. Finanţarea va fi asiguratã de un consorţiu de companii ce au investiţii în Orientul Mijlociu, inclusiv în Dubai.

Cele trei imobile ce vor ajunge la 125 de metri înãlţime vor include funcţiuni mixte, de la spaţii hoteliere la locuinţe. Imobilele sunt proiectate pe structura 3S + P + 2M + 27E + 2T (S = subsol, P = parter, M = mezanin, E = etaj, T = etaj tehnic).

Zonele de parter şi cele douã niveluri de mezanin vor include galerii de lux, ce vor fi rãspândite pe toatã suprafaţa terenului, spaţiile comerciale beneficiind de aproximativ 35.000 mp. Primul turn, cel plasat la E60, va include douã hoteluri, pe verticalã, dupã un principiu deja consacrat în Europa Occidentalã (un hotel de patru stele pânã la etajul 15 şi un altul, de trei stele, de la etajul 16 în sus).

Cea de-a doua clãdire este destinatã birourilor de clasa A, iar în al treilea turn vor fi apartamente de serviciu, de business, cu suprafeţe de peste 200 mp. Complexul va dispune şi de o grãdiniţã de 300 de copii, gânditã pentru copiii angajaţilor companiilor ce se vor muta în ansamblu, dar şi pentru cei din vecinãtate.

Trei niveluri subterane sunt alocate spaţiilor de parcare şi celor tehnice, iar unul dintre turnuri va avea şi un heliport. Toate spaţiile din cadrul complexului sunt destinate vânzãrii. Proiectanţii au precizat cã proiectul are deja avizul Autoritãţii Aeronautice Civile din România, turnurile nefiind în conul de zbor al Aeroportului Cluj.

“Credem cã lucrãrile vor începe în acest an, în a doua jumãtate a lui 2008, şi vor dura în jur de trei ani. Valoarea investiţiei este încã dificil de precizat în acest moment, dar va ajunge undeva la 140-180 de milioane de euro”, a menţionat inginerul Bogdan Petrina de la Bogart Construct, şef de proiect.

Complexul va fi avea acces la E60, va fi legat de viitoarea autostradã urbanã şi este amplasat într-o zonã deja configuratã ca una interesantã pentru investitori. Aici se aflã Metro, Praktiker, Polus Center, centrul BMW din Cluj, dar şi complexul logistic al Coratim. Terenul pe care va fi amplasat complexul de trei turnuri are aproximativ 26.000 mp, iar suprafaţa desfãşuratã va ajunge la 150.000 mp.

Beneficiarul proiectului este Damac Eastern Europe Proprietãţi Imobiliare, dezvoltator imobiliar din Orientul Mijlociu, cu proiecte în Abu Dhabi, Dubai, Egipt, Qatar sau Arabia Sauditã. Alãturi de Damac, în cadrul proiectului se aflã şi parteneri investitori clujeni.

“Zgârie-norii” de Cluj

Cel mai apropiat proiect, ca structurã şi concept, este cel care se va realiza în Cluj-Napoca, în zona complexului Sigma din cartierul Zorilor. Douã turnuri de câte 35 de etaje au fost propuse de Sigma Center Developments, iar valoarea investiţiei este estimatã la 144 de milioane de euro.

Terenul pe care beneficiarii îl deţin în zonã este de 22.160 mp, iar suprafaţa desfãşuratã a complexului de turnuri propus va avea 120.000 mp. Turnurile vor avea funcţiuni diferite, combinate în cadrul aceleiaşi clãdiri. Imobilele din Zorilor vor dispune de birouri, locuinţe de lux, galerii comerciale, dar şi un hotel de cel puţin patru stele.

De asemenea, societatea Carmel Investment Group este beneficiara unui proiect rezidenţial ce se va întinde pe un teren de 71.500 mp în zona Bunã Ziua. Investitorii intenţioneazã sã construiascã un ansamblu de 1.500 de locuinţe, iar proiectul include douã turnuri de 24 de etaje şi unul de 30. Investiţia este estimatã la 180 de milioane de euro.

from ziua de cluj

No comments: