Friday, July 4, 2008

LA CLUJ A APĂRUT PRIMA BANCĂ PRIVATĂ DE CELULE STEM DIN ROMÂNIA

La Cluj a apărut prima bancă privată de celule stem din România România are în sfârşit o bancă de celule stem şi un laborator unde se prelucrează sângele din cordonul ombilical. Părinţii spun că procedura este un fel asigurare de viaţă pentru copiii lor şi, din ce în ce mai mulţi, cer prelevarea de celule stem. Până acum, sângele recoltat din cordonul ombilical, imediat după naştere, era transportat şi prelucrat la un laborator din Slovacia. Aici, medicii extrăgeau celulele stem şi le depozitau în condiţii speciale.

Acum, procedeul este disponibil şi în România. La Cluj a fost înfiinţat un laborator de prelucrare a sângelui placentar, dar şi o bancă de celule stem. Va fi o bancă privată. Cei care plătesc în jur de 3.300 de lei vor beneficia de toate serviciile. Deşi există o listă de 70 de boli care ar putea fi tratate cu celule stem, numai pentru bolile sângelui există dovezi solide că transplantul funcţionează. Cu toate acestea, numărul celor care plătesc pentru donare creşte de la an la an.

În toată ţara, s-au făcut până acum peste 3.000 de recoltări. Cei care plătesc au dreptul de proprietate asupra celulelor stem. Ei pot să le şi doneze şi, astfel, s-ar putea crea o bancă publică, unde bolnavii ar avea o şansă în plus să supravieţuiască unei leucemii.

În întreaga lume s-au făcut până acum peste 10.000 de transplanturi cu celule stem recoltate din cordonul ombilical. Probabilitatea pentru o persoană de a dezvolta o boală care poate fi tratată cu celule stem este de 1 la 330.

Antena 3

Thursday, July 3, 2008

Au găsit soluţia! Filarmonica “Ion Moina”

Primăria este “curtată” de un investitor portughez interesat să finanţeze noul stadion odată cu sediul Filarmonicii, ambele pe amplasmentul actual al arenei.

Noul “Ion Moina” ar urma să fie construit la pachet cu sediul Filarmonicii Transilvania. Informaţia a fost prezentată atât de primarul Emil Boc, cât şi de viceprimarul Sorin Apostu şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe. Pe terenurile de tenis pe care Universitatea Tehnică Cluj-Napoca gândise amenajarea unui teren de antrenament se va realiza Filarmonica. Primăria primeşte astăzi o ofertă concretă de finanţare din partea unui investitor portughez, spune Apostu.

Continuarea in Ziua de Cluj

Wednesday, July 2, 2008

Restructurari masive la "U" Cluj

Noua proprietara a "Sepcilor rosii", societatea Oncos, va reface pana la sfarsitul acestei saptamani structura si componenta Consiliului de Administratie (CA) al clubului de fotbal. Dupa definitivarea CA-ului va fi convocata Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), in cadrul careia va fi instalat Adrian Alexandrescu in functia de director executiv, iar Ioan Marginean, zis si "Limoniu", va primi si el un post in conducerea executiva a "studentilor".


Marginean a "activat" in trecut ca presedinte la Extensiv Craiova, observator federal in Divizia B, director sportiv la FC Brasov, iar ultima oara a ocupat functia de vicepresedinte al nemtenilor de la Ceahlaul.
Vasile Onaca, directorul general al societatii Oncos, nu a infirmat, dar nici nu a confirmat aceste posibilitati.


"Vom convoca AGA probabil sambata sau duminica. Dupa sedinta actionarilor vom trece la alegerea Consiliului de Administratie, iar partea executiva se va finaliza pana luni. Discutii probabil ca exista, dar inca nu s-a hotarat nimic concret. Alexandrescu nu e instalat la club, nu e normal sa fie instalat cineva atat de repede. Vom prezenta noua organigrama saptamana viitoare", a explicat Onaca.


In acelasi timp, omul de afaceri clujean a lasat sa se inteleaga ca zilele presedintelui Toni Dobos sunt numarate la Cluj. "De cand e la echipa, pe Dobos l-am intalnit o singura data, intr-o seara la un cocktail. Nu am discutat niciodata cu dansul. Este presedintele clubului, dar nu va pot spune daca ramane sau nu. Am inteles ca e plecat in Statele Unite si cred ca se intoarce cam tarziu, pentru ca din partea suporterilor exista o presiune mare", a conchis Onaca. De asemenea, exista sanse mari ca Remus Campeanu fie inregimentat in conducerea executiva a clubului.
sursa citynews.ro

E oficial: 'U' Cluj a intrat pe mana Oncos!

Oncos este, incepand de astazi, noua proprietara cu acte in regula al Universitatii Cluj. Vasile Onaca, directorul general al societatii clujene a parafat astazi contractul prin care devine noul actioar majoritar al SCS CFM Universitatea SA, cu 55,84 procente din actiuni.


Oncos va achita, in mod esalonat, 8,3 milioane de lei in urmatorii patru ani.
"Este un moment de renastere pentru echipa de fotbal. "U" Cluj are un investitor de forta si este asa cum ne-am dorit din suflet sa fie un brand din Cluj care sa duca mai departe valorile alb-negre.


Prezenta lui Remus Campeanu inseamna mult", a precizat primarul Clujului, Emil Boc. Consiliul Local va ramane in continuare in structurile clubului de fotbal, cu o cota de 7,1 procente din actiuni si urmeaza sa-si desemneze un reprezentant in Consiliul de Administratie al clubului de fotbal.


Vasile Onaca, directorul general Oncos, a dat asigurari asupra viitorul pe care "U" Cluj il va avea. "Va asigur ca aceasta bijuterie clujeana va redeveni ceea ce a fost, iar noi ii vom reda stralucirea. "U" Cluj este iubirea mea si iubirea clujenilor si asa va ramane mereu. Vom face tot posibilul ca in scurt timp sa revenim in primul esalon", a declarat Onaca.
sursa citynews.ro

Tuesday, July 1, 2008

Falimente în lanţ în centrul Clujului

Proprietarii imobilelor solicită între 40 şi 90 euro/mp pentru spaţiile comerciale din zona centrală, lucru care face ca zeci de agenţi economici să închidă prăvăliile.
Terasa Dorna din Piaţa Unirii, magazinul Maestro de pe B-dul Eroilor, Alimentara de lângă cinematograful Victoria sunt numai câteva dintre locaţiile propuse pentru închiriere în Cluj-Napoca. Pe cele din centru proprietarii cer adesea peste 50 euro/mp, fapt care lasă spaţiile comerciale goale.

Unul din cele mai întinse spaţii din zona ultracentrală, cu acces direct la stradă, este lângă cinema Victoria, unde a funcţionat un mare magazin alimentar.

“Spaţiul are o suprafaţă comercială de 167 mp şi a fost retrocedat vechilor proprietari cu domiciliul în Austria, puşi în posesie acum două săptămâni. Preţul solicitat este de 80 euro/mp. Sunt firme interesate, însă ca să poată face faţă chiriilor ridicate din zona ultracentrală trebuie să aibă putere financiară, să fie reţele de magazine ori instituţii financiar-bancare”, precizează Ovidiu Motioc, consultant al agenţiei Mix Imobiliare, cea care se ocupă de închiriere.

O altă locaţie bine poziţionată este a fostului magazin Maestro, scoasă la închiriat de câteva luni. Spaţiul are 92 mp, iar preţul solicitat este de 75 euro/mp. închirierea este îngreunată de faptul că spaţiul are o clauză specială legată de perioada respectivă, conform administratorului Viorica Lazăr.

Terasa Dorna a fost scoasă la închiriat de săptămâna trecută, după ce a fost retrocedată şi apoi preluată de către un investitor clujean. Locaţia dispune de 150 mp la sol şi alţi 150 mp la subsol, pe care proprietarii vor să îi închirieze la pachet.

Preţurile în zona ultracentrală a Clujului - Piaţa Unirii, B-dul Eroilor, Regele Ferdinand, P-ţa Mihai Viteazu, str. Napoca, str. Memorandumului, B-dul 21 Decembrie sunt în medie de 60 euro/mp, susţine Motioc. “Pentru spaţiile din zona centrală, cu acces direct la stradă şi cu vitrină, preţurile solicitate pentru închiriere se situează la 40-90 euro/lunar”, susţine Antoanela Hurducaş, agent imobiliar la Edil Real Estate.

“Noi cerem 28 euro/mp deoarece spaţiul este situat la subsol. El este însă gata pregătit pentru cineva care vrea să deschidă un restaurant, netrebuind decât să-şi instaleze utilajele”, a precizat Hurducaş. Edil intermediază închirierea a 150 mp pe B-dul Eroilor.

Continuarea in Ziua de Cluj