Saturday, January 5, 2008

AVERTISMENT!

IN CEATA Gigi Multescu nu stie înca cu ce jucatori va încerca sa scoata “sepcile rosii” din subsolul clasamentului în cele 15 etape ramase de disputat în returul Ligii I.IN CEATA Gigi Multescu nu stie înca cu ce jucatori va încerca sa scoata “sepcile rosii” din subsolul clasamentului în cele 15 etape ramase de disputat în returul Ligii I.
GIGI MULTESCU Antrenorul “sepcilor rosii” s-a saturat de incertitudine si ameninta ca ar putea parasi gruparea clujeana: “Vreau conditii sau plec!”.

Gigi Multescu s-a enervat dupa ce sedinta Consiliului de Administratie care trebuia sa aiba loc ieri a fost amânata. El trage un semnal de alarma ca, în actualele conditii, tentativa ca “U” sa scape de retrogradare devine una imposibila.

Ce se întâmpla pâna la urma cu jucatorii pusi pe lista de transferuri?

Am vazut prin ziare ca se scrie despre “lista neagra” a lui Gigi Multescu. Eu va spun ca fiecare jucator de pe acea lista a fost bine analizat si a fost pus pe lista de transferuri din motive serioase. Nu este lista mea, este o lista aprobata în unanimitate de membrii Consiliului de Administratie.

Se aude ca unii jucatori dintre acestia ar putea sa ramâna…

Cred ca unii nu vor mai pleca. Au avut discutii pe aceasta tema la Bucuresti cu presedintele Toni Dobos. Oricum, sunt suparat deoarece în ultimul timp nu s-a mai facut nimic la echipa. Eu am înaintat o lista de jucatori de care am nevoie, dar pâna acum nu a fost adus niciunul! Stiu ca unii au semnat deja cu alte echipe. Acest lucru îmi da de gândit si nu mai sunt foarte sigur ca o sa continui la Cluj.

De ce ziceti asta?

Pai eu nu ramân daca nu voi avea conditii pentru a salva echipa. Am nevoie de jucatori. Initial am zis zece, dar poate ma descurc si cu mai putini. Mai apoi sunt problemele de pregatire. Primul cantonament a fost anulat. Este foarte greu pentru noi, deoarece fiecare zi care trece conteaza foarte mult.

Se vede ca sunteti dezamagit.

Pentru a salva echipa, am nevoie de ajutor total din partea conducatorilor. Noi am stabilit ceva, dar apoi totul a fost anulat. Vineri trebuia sa aiba loc o noua sedinta, dar a fost amânata. Am nevoie înca de la reunire sa stiu lotul pe care ma bazez. Nu ma ascund si spun ca este posibil sa plec.

from prosport

Friday, January 4, 2008

"De la Roşia Montană mi se trage"


Ioan Piso a făcut publice vineri motivele pentru care, consideră el, a ajuns să fie destituit şi apoi repus în funcţia de director al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca într-o singură zi.

MNIT a avut joi, timp de şase ore, doi directori generali, mai exact pe destituitul şi apoi confirmatul Ioan Piso, respectiv pe fosta directoare, renumită şi apoi revocată, Viorica Crişan.

Doi directori în 6 ore

Joi dimineaţă, la ora 9, Ioan Piso a primit prin fax ordinul nr. 698/31.12.2007, prin care era anunţat că a expirat contractul său de management cu Ministerul Culturii şi Cultelor şi încă un ordin, prin care Viorica Crişan era numită director general al MNIT. "Acest contract de management nu există şi nu a existat niciodată, pentru că din 2005 Ministerul a refuzat să încheie contract cu mine, pentru că vroiau să scape de mine. Prin acest ordin nu am fost eliberat din funcţie, ci s-a constatat expirarea unui contract inexistent, astfel că Muzeul a avut, timp de şase ore, doi directori generali", a explicat Piso vineri, într-o conferinţă de presă.

El a trimis o adresă ministrului Adrian Iorgulescu sesizând acest lucru, iar apoi l-a contactat telefonic pe secretarul general din MCC Virgil Niţulescu. "I-am spus că documentul la care se referă, din aprilie 2005, nu există şi că voi redeschide procese pentru daune morale, neachitarea indemnizaţiei de conducere şi unul pentru abuz în serviciu, pentru evenimentele de joi", a adăugat Piso.

După 4 ore, a fost sunat pentru a i se comunica faptul că ordinul 01/03.01.2008 le revoca pe cele două anterioare. Pentru că nu a primit niciun fel de scuze din partea Ministerului, Ioan Piso este hotărât să depună plângere pentru abuz în serviciu împotriva ministrului Iorgulescu, pentru a da un exemplu.

"Ministerul apără interesele canadienilor"

Directorul MNIT Ioan Piso este convins că motivul pentru care este atacat periodic de conducerea Ministerului Culturii îl reprezintă împotrivirea sa faţă de proiectul de la Roşia Montană. "Există structuri, direcţii în Ministerul Culturii care au vândut Roşia Montană companiei canadiene Gold Corporation, iar domnul ministru... "laissez-faire, laissez-passer"", a spus Piso. El a arătat că în 2001, imediat ce a fost demarat proiectul Roşia Montană, el a fost dat afară din tot felul de comisii ale monumentelor sau de arheologie, iar la un moment dat apăruse chiar informaţia că se opune proiectului primind ordine de la Budapesta. "Mă împotrivesc cu înverşunare proiectului, la început argumentele erau arheologice sunt monumente unice, care trebuie apărate, dar apoi i-am cunoscut şi pe oamenii de acolo", a explicat Piso.

De altfel, el a iniţiat o campanie anti-Roşia Montană Gold Corporation, adunând semnături de la instituţii ştiinţifice şi culturale din străinătate şi a depus mărturie pentru a se anula certificatul de descărcare arheologică pentru muntele Câlnic. "Ministerul apără interesele firmei canadiene, ştiu că în 2002-2003 MCC a plătit premiile pentru cultură din sponsorizarea de la Roşia Montană Gold Corporation. Asta e mită instituţionalizată", a adăugat el.

Ioan Piso spune că se aşteaptă ca atacurile să continue, însă el nu poate fi scos la pensie de la MNIT, deoarece are cartea de muncă la Universitatea "Babeş-Bolyai", unde este profesor.

În plus, el spune că va face tot posibilul să poată cumpăra sediul hotelului Melody pentru a amenaja acolo Muzeul, până în 2009, când instituţia împlineşte 150 de ani şi că vrea să readucă la Cluj colecţia aflată acum pe Calea Victoriei, cu 600 de piese, dintre care multe de aur. Din colecţie fac şi parte cele două tezaure de la Apahida.

Ce a tăinuit Piso?

Ioan Piso a vorbit şi despre câteva evenimente care au avut loc în lunile trecute, dar asupra cărora a preferat să păstreze până acum tăcerea. El spune că suma de 180 de milioane de lei vechi, echivalentul indemnizaţiei de conducere pe perioada primei destituiri (primăvara 2006-iulie 2007) i-au fost plătiţi, prin deturnare de fonduri la ordinul Ministerului Culturii.

"Muzeul nu putea plăti două indemnizaţii, una Vioricăi Crişan şi alta mie, pentru acea perioadă, fiindcă era un singur post de director, iar instanţa a obligat pârâtul, adică MCC să plătească", explică Piso.

Cum banii nu au mai venit, avocatul său a redeschis procesul, iar angajaţii MNIT au primit ameninţări de la funcţionari din Ministerul Culturii, spune Piso. În noiembrie 2007, MCC l-a înştiinţat că trebuie să-şi plătească singur indemnizaţia, din banii Muzeului, din suma existentă, deşi aceasta nu fusese cerută. "Am făcut plata, pentru că ne obligau să o facem de urgenţă, dar le-am atras atenţia că e deturnare de fonduri. Nu am primit niciun răspuns", a adăugat Piso
from clujeanul

Sedinta lui "U" Cluj s-a amanat




Conducerea "Sepcilor rosii" nu s-a putut intalni astazi in sedinta Consiliului de Administratie (CA) al clubului, astfel incat aceasta a fost amanata cel mai probabil pentru saptamana viitoare. "Din cate am inteles, cativa actionari nu au putut sa ajunga in Cluj. Eu voi sosi marti, la reunirea lotului", a declarat pentru citynews.ro antrenorul lui "U", Gheorghe Multescu.
De cealalta parte, Radu Constantea, vicepresedintele clubului clujean, ajuns astazi in tara dupa scurta vacanta de Revelion, a spus ca sedinta s-a amanat din cauza ca Toni Dobos, presedintele CA al lui "U", si antrenorul Gheorghe Multescu nu au reusit sa ajunga la intrunire.
from citynews

13 obiective pentru Clujul lui 2008




Executivul Primariei a prezentat astazi prioritatile pe care le va avea pentru anul 2008 in municipiul Cluj-Napoca.

Obiectivele vor fi prezentate si intr-o scrisoare pe care fiecare clujean o va primi din partea primarului in urmatoarea perioada.

Conform reprezentantilor Primariei, aproximativ 130.000 de clujeni vor primi in posta astfel de scrisori. “Scrisorile vor include prioritatile noastre si o invitatie politicoasa de a-si plati in continuare taxele si impozitele locale pentru a construibui la realizarea acestor obiective”, a declarat astazi primarul Clujului, Emil Boc. Conform reprezentantilor Primariei, pentru trimiterea acestor scrisori, se vor cheltui de la bugetul local in jur de 144.000 de lei. In total, administratia locala clujeana are pentru anul care tocmai a inceput 13 obiective.


1. Asfaltarea a 180 de strazi si alei (100 din noul program de modernizare si alte 80 din programul celor 288 de artere)
2. Finalizarea cartierului de locuinte Oser, unde vor fi aproximativ 300 de locuinte sociale, si continuarea lucrarilor la Cartierul Tineretului, Lomb si Borhanci.
3. Finalizarea lucrarilor la zona pietonala a Bulevardului Eroilor pana la data de 1 mai 2008 si inceperea lucrarilor la modernizarea Pietei Avram Iancu si Pietei Unirii.
4. Instituirea undei verzi pe traseul Piata Lucian Blaga – Napoca – Bulevardul Eroilor – Teatrul National si Prefectura – 21 decembrie – Memorandumului – sediul Primariei.
5. Continuarea acordarii de gratuitati pentru transportul in comun pentru student, elevi si pensionari
6. Continuarea lucrarilor la centurile ocolitoare ale Clujulu
7. Inceperea lucrarilor la noul sediu al Filarmonicii
8. Refatadizarea cladirilor din centrul istoric al municipiului
9. Concesionarea serviciului de salubrizare menajera si rezolvarea problemei rampei de gunoi de la Pata Rat
10. Realizarea unui centru international de conferinte
11. Continuarea demersurilor pentru realizarea unui aqua-park si repunerea in circuitul turistic a Bailor Someseni
12. Construirea a cel putin cinci parkinguri in toate cartierele Clujului
13. Colaborarea cu autoritatile judetene pentru realizarea zonei metropolitane a Clujului
from citynews

Piso il da in judecata pe Iorgulescu



Directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso, este decis sa il actioneze in instanta pe ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Hotararea a fost luata de Piso in urma demiterii sale de ieri, care a tinut doar sase ore.

"Il voi actiona in judecata pe domnul ministru pentru abuz in serviciu. M-a demis in baza unui contract care nu exista iar pe urma m-a repus in functie, in cateva ore. Ma voi prezenta cu avocatul meu, care este foarte bun. De obicei, castig procese", a promis Ioan Piso intr-o conferinta de presa.

Mentionam ca ieri, directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso, a fost demis din functie, printr-un ordin (foto galerie) primit din partea ministrului Adrian Iorgulescu. Ministrul mentiona ca lui Piso i-a expirat contractul de management semnat impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor. Pe postul temporar de director a fost pusa Viorica Crisan. Dupa ce Piso a cerut explicatii ministerului, acesta si-a schimbat decizia dupa sase ore, revocand ordinul precedent si mentinandu-l in functia de director al muzeului pe Ioan Piso.

Reactia profesorului Ioan Piso a fost una dura. "Eu nu am semnat nici un contract de management cu ministerul. Ministerul a refuzat din 2005 sa incheie contracte de management cu mine, pentru a scapa de mine mai usor. Prin acest ordin nu sunt eliberat din functie. Se constata doar ca a expirat un contract ce nu exista", a explicat Ioan Piso. El a completat ca principalul motiv pentru care ministerul il vrea demis este impotrivirea sa vehementa cu proiectul de la Rosia Montana.
from citynews

Semafoare si sensuri giratorii noi



Primaria Cluj-Napoca a anuntat ca in 2008 va semaforiza noi intersectii “problematice” din Cluj-Napoca.

In acest moment, municipalitatea are in plan montarea de semaforizare in noua intersectii inportante din oras si realizarea de noi sensuri giratorii. Printre cele prioritare pentru administratia locala, se numara intersectiile: Observatorului cu strada Republicii, Calea Dorobantilor cu Aurel Suciu si strada Horea cu Crisan.

De asemenea, va fi amplasat un sens giratoriu permanent la intersectia strazii Observatorului cu strada Viilor si pe Bulevardul Nicolae Titulescu, la intersectia cu strada Slanic.
from citynews

Cine cade?




Direct din vacanţă, conducătorii Universităţii Cluj se vor întruni astăzi într-o şedinţă fulger, pentru a stabili strategia cu care se va aborda returul de campionat.

După ultima înfrîngere din campionat, cu Unirea Urziceni (0-2), Consiliul de Administraţie al clubului a acceptat, la cererea tehnicianului Gigi Mulţescu, să pună pe lista de transferări nu mai puţin de 13 jucători.
Din lipsă de fonduri pentru noile achiziţii, şefii Universităţii nu mai par dispuşi să renunţe la toţi jucătorii propuşi de antrenor. "Sînt de părere că nu trebuie să renunţăm la toţi jucătorii puşi pe lista de transferuri. Aveau contracte foarte mari, dar se poate renegocia. Universitatea nu este un club atît de bogat încît să plătească un milion de euro pe nişte jucători, iar apoi să-i vîndă cu nici 50.000", a declarat preşedintele Toni Doboş, citat de clujeanul.ro. Astfel, Martin Tudor, Cruşoveanu, Milan Jovanovici, Park, Coman, Negrean, Haciatrian, Iodi, Marius Baciu, Sabo şi Szolomajer au şanse mari să continue la Cluj. Pînă acum, dintre disponibilizaţii lui Mulţescu, doar Bolohan şi-a reziliat contractul cu "şepcile roşii". Zongo va părăsi şi el Universitatea din cauza problemelor medicale.

Rămîne Diadora
Deşi s-a încercat schimbarea furnizorului de echipament sportiv, "U" Cluj va colabora şi în retur cu firma Diadora. "Vom continua cu Diadora. Am luat legătura cu mai multe firme însă nici una nu s-a arătat dispusă să furnizeze în decurs de trei săptămîni toate articolele cerute de noi", a explicat directorul de marketing al clubului clujean, Ionuţ Rusu. "Sperăm ca la finalul lunii să inaugurăm şi magazinul de unde suporterii echipei îşi pot procura articole promoţionale cu însemnele clubului", a completat Rusu.

Fără bani
Jucătorii Universităţii Cluj au rămas fără bani de Sărbători. Fotbaliştii ar fi trebuit să-şi încaseze salariul pe luna decembrie în data de 20, însă banii nu le-au fost viraţi nici pînă acum. "Nu ne-am primit banii pe luna decembrie. Dacă la prime nu avem motive să comentăm, salariul ar trebui să îl primim la timp. Ne-au lăsat fără bani de Sărbători, a trebuit să ne împrumutăm", a spus unul dintre jucători.
from gsp

Thursday, January 3, 2008

"U" Cluj continua cu Diadora




Fotbalistii Universitatii Cluj nu se vor imbraca in haine noi in cea de-a doua parte a campionatului, Dorin Goga (foto) si coechipierii sai urmand sa evolueze in continuare in echipamentele Diadora. Conducerea "Sepcilor rosii" a tatonat piata mai bine de o luna de zile in cautarea unui nou furnizor de echipamente sportive, dupa ce managerul general al clubului, Alin Tise, s-a aratat nemultumit de colaborarea cu firma italiana. Presati de scurgerea timpului, cei ce conduc destinele clubului universitar au revenit la sentimente mai bune si nu vor renunta la colaborarea cu Diadora pana la finele actualului sezon.
"Campionatul se sfarseste in mai. Nicio firma nu ne poate pune la dispozitie intreaga gama de articole sportive intr-un termen atat de scurt. Au existat oferte concrete de la Kappa, Nike, Lotto si Ancada. Cea mai avantajoasa oferta a venit din partea Lotto, care ofera tricouri replici ieftine", a declarat ofiterul de presa al clubului, Ionut Rusu. In Liga I, Rapid Bucuresti, Poli Timisoara si Ceahlaul Piatra-Neamt au apelat la serviciile Lotto.
Intr-o alta ordine de idei, Adidas, brand-ul numarul unu din lume in echipamente de fotbal, a refuzat o colaborare cu Universitatea Cluj.
from citynews

Funar le dă 1000 de euro maghiarilor care se stabilesc în Ungaria

Senatorul vrea ca statul să le răscumpere casele şi să le plătească deplasarea, şi are o soluţie şi pentru confuzia dintre români şi ţigani

Obiectivul electoral al preşedintelui UDMR, Marko Bela, de-a recâştiga pământul pierdut de Ungaria în 1918, aşa cum a afirmat la lansarea candidaţilor Uniunii, îi dă apă la moară lui Gheorghe Funar. Senatorul PRM a depus la Biroul Permanent al Camerei superioare a parlamentului o lege privind acordarea de facilităţi cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care doresc să părăsească definitiv România pentru că nu recunosc Marea Unire de la 1918 şi statul naţional unitar român, militând pentru separatism pe criterii etnice.

Astfel, Funar propune ca aceştia să fie despăgubiţi la preţul pieţei pentru Legat de ţigani, Funar a mai iniţiat o lege, privind terminologia folosită pentru a indica această etnie. „Pentru a elimina confuzia, creată artificial, dintre romi şi români, dintre romi şi italieni, mai ales în ţările UE, denumirea oficială privind diversele comunităţi de ţigani/romi este aceea de ţigani, cu care au intrat în Europa, în 1354”, spune actul normativ propus. Conform acestuia, premierul ar trebui să înştiinţeze guvernele lumii care este denumirea oficială a etniei, care ar urma să fie folosită în toate documentele oficiale.
from gandul

Directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, pus pe liber



Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso, a fost întâmpinat cu o surpriză nu tocmai plăcută în noul an. Astfel, el a primit un ordin emis de Ministerul Culturii prin care i se anunţă destituirea.

Motivul invocat pentru înlăturarea sa din funţie este acela că a expirat contractul de management, contract însă despre care Ioan Piso spune că nu există.

Piso a mai fost demis din funcţia de director al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei în primăvara lui 2006, în urma unor sesizări care îl acuzau de management defectuos. El şi-a recâştigat însă în două instanţe dreptul de a fi repus în funcţie, redevenind director al muzeului în luna iulie a anului trecut.

dana.depta@clujeanul.ro

UBB şi-a încălcat propriile reguli


Alegerile pentru conducerea Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), desfăşurate la sfârşitul anului trecut, pe 30 decembrie, au încălcat propria metodologie adoptată în acest scop în luna noiembrie.
Astfel, articolul 25 al metodologiei privind alegerile pentru conducerea academică a UBB precizează că numărul prorectorilor este 6 şi că în echipa de conducere (prorectori) o facultate nu poate fi reprezentată de două persoane, doar în condiţiile în care aparţin unor linii de studiu diferite (română, respectiv maghiară sau germană). Cu toate acestea, din noua structură a rectoratului fac parte 9 prorectori. Mai mult, doi dintre aceştia sunt Nicolae Bocşan şi Toader Nicoară, ambii de la Facultatea de Istorie şi Filosofie.

Referitor la această situaţie, clujeanul.ro vă prezintă poziţia conducerii UBB, exprimate prin intermediul Biroului Media al instituţiei.

Un prorector la 6.200 de studenţi

Clujeanul.ro: Cum se explică faptul că s-au ales nouă prorectori în loc de şase?

Biroul de Imagine UBB: Atunci când s-a fixat reperul de şase prorectori, structura UBB era mult mai restrânsă. În acest moment, cu nouă prorectori se realizează proporţia de un prorector la 6.200 de studenti, ceea ce este o proporţie optimă oriunde în lume. Este de menţionat că înainte de alegerea prorectorilor a avut loc o reuniune cu decanii celor 21 de facultăţi UBB, care în totalitate au susţinut ideea de a se mări efectivul de prorectori de la şase la nouă. Înainte de alegerea prorectorilor, Rectorul UBB a prezentat noului Senat al UBB propunerea de ridicare a efectivului de prorectori la nouă, ţinând seama de creşterea dimensiunilor universităţi. Propunerea a fost aprobată de noul Senat al UBB cu susţinerea tuturor facultăţilor. Subliniem că unele prorectorate au fost şi sunt finanţate din resurse extrabugetare ale UBB , încât nu poate fi vorba de un impact financiar.

Competenţa fostului rector

Clujeanul.ro: De ce au fost aleşi doi prorectori din aceeaşi facultate?

În şedinţa cu decanii UBB, prealabilă alegerii, toate facultăţile au fost de acord cu această soluţie. Pe de altă parte, din Facultatea de Istorie şi Filosofie s-au desprins de fapt toate facultăţile de ştiinţe sociale din cadrul UBB (Facultatea de Studii Europene, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Facultatea de Sociologie, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării), încât această facultate, se poate spune, are o tradiţie consolidată din punct de vedere ştiinţific. Propunerea a fost aprobată de reuniunea noului Senat al UBB. Mai trebuie adăugat faptul că, oriunde în lume forţele intelectuale se folosesc, şi nu se irosesc. De aceea s-a apelat la folosirea competenţei dovedite a fostului rector.

"Întinerire masivă"

Clujeanul.ro: De ce nu aţi considerat că pot sa fie cooptaţi în echipa managerială mai mulţi oameni tineri?

Suntem datori să menţionăm că în universităţile din lume, problema valorii este cea care se discută, iar valoarea nu este dependentă de vârstă. Pe de altă parte însă, dintre foştii prorectori doar unul a mai rămas în noua echipă (Magyari Tivadar - n.r.). În plus, Magyari Tivadar, Toader Nicoară, Radu Catană, Luminiţa Silaghi-Dumitrescu, Andrei Marcus, Cristina Ciumaş, Rudolf Graef (toţi prorectori, cu excepţia lui Catană, reales cancelar general al UBB - n.r.) şi ceilalţi sunt oameni tineri chiar daca unii poartă barbă, iar alţii au chelit. Se poate observa că s-a produs o întinerire masivă în administraţia UBB, dar ceea ce contează este valoarea. Sub acest aspect hotărâtor în competiţiile lumii în care trăim, Universitatea "Babeş-Bolyai" a făcut un enorm pas înainte.

from clujeanul

Sunday, December 30, 2007

LA MULTI ANI !



HAIDE "U"!

Fotbalist clujean necunoscut


Cristian Cristea este un atacant foarte talentat, dar care nu se afla in vizorul nici unei echipe de la noi. Este din Cluj-Napoca si a jucat in campionatul francez la Le Mans, iar acum joaca la echipa din Cesena.
Multa bafta si speram ca o sa joci pentru "U" Cluj intr-o zi.