Thursday, January 3, 2008

UBB şi-a încălcat propriile reguli


Alegerile pentru conducerea Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), desfăşurate la sfârşitul anului trecut, pe 30 decembrie, au încălcat propria metodologie adoptată în acest scop în luna noiembrie.
Astfel, articolul 25 al metodologiei privind alegerile pentru conducerea academică a UBB precizează că numărul prorectorilor este 6 şi că în echipa de conducere (prorectori) o facultate nu poate fi reprezentată de două persoane, doar în condiţiile în care aparţin unor linii de studiu diferite (română, respectiv maghiară sau germană). Cu toate acestea, din noua structură a rectoratului fac parte 9 prorectori. Mai mult, doi dintre aceştia sunt Nicolae Bocşan şi Toader Nicoară, ambii de la Facultatea de Istorie şi Filosofie.

Referitor la această situaţie, clujeanul.ro vă prezintă poziţia conducerii UBB, exprimate prin intermediul Biroului Media al instituţiei.

Un prorector la 6.200 de studenţi

Clujeanul.ro: Cum se explică faptul că s-au ales nouă prorectori în loc de şase?

Biroul de Imagine UBB: Atunci când s-a fixat reperul de şase prorectori, structura UBB era mult mai restrânsă. În acest moment, cu nouă prorectori se realizează proporţia de un prorector la 6.200 de studenti, ceea ce este o proporţie optimă oriunde în lume. Este de menţionat că înainte de alegerea prorectorilor a avut loc o reuniune cu decanii celor 21 de facultăţi UBB, care în totalitate au susţinut ideea de a se mări efectivul de prorectori de la şase la nouă. Înainte de alegerea prorectorilor, Rectorul UBB a prezentat noului Senat al UBB propunerea de ridicare a efectivului de prorectori la nouă, ţinând seama de creşterea dimensiunilor universităţi. Propunerea a fost aprobată de noul Senat al UBB cu susţinerea tuturor facultăţilor. Subliniem că unele prorectorate au fost şi sunt finanţate din resurse extrabugetare ale UBB , încât nu poate fi vorba de un impact financiar.

Competenţa fostului rector

Clujeanul.ro: De ce au fost aleşi doi prorectori din aceeaşi facultate?

În şedinţa cu decanii UBB, prealabilă alegerii, toate facultăţile au fost de acord cu această soluţie. Pe de altă parte, din Facultatea de Istorie şi Filosofie s-au desprins de fapt toate facultăţile de ştiinţe sociale din cadrul UBB (Facultatea de Studii Europene, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Facultatea de Sociologie, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării), încât această facultate, se poate spune, are o tradiţie consolidată din punct de vedere ştiinţific. Propunerea a fost aprobată de reuniunea noului Senat al UBB. Mai trebuie adăugat faptul că, oriunde în lume forţele intelectuale se folosesc, şi nu se irosesc. De aceea s-a apelat la folosirea competenţei dovedite a fostului rector.

"Întinerire masivă"

Clujeanul.ro: De ce nu aţi considerat că pot sa fie cooptaţi în echipa managerială mai mulţi oameni tineri?

Suntem datori să menţionăm că în universităţile din lume, problema valorii este cea care se discută, iar valoarea nu este dependentă de vârstă. Pe de altă parte însă, dintre foştii prorectori doar unul a mai rămas în noua echipă (Magyari Tivadar - n.r.). În plus, Magyari Tivadar, Toader Nicoară, Radu Catană, Luminiţa Silaghi-Dumitrescu, Andrei Marcus, Cristina Ciumaş, Rudolf Graef (toţi prorectori, cu excepţia lui Catană, reales cancelar general al UBB - n.r.) şi ceilalţi sunt oameni tineri chiar daca unii poartă barbă, iar alţii au chelit. Se poate observa că s-a produs o întinerire masivă în administraţia UBB, dar ceea ce contează este valoarea. Sub acest aspect hotărâtor în competiţiile lumii în care trăim, Universitatea "Babeş-Bolyai" a făcut un enorm pas înainte.

from clujeanul

No comments: