Friday, January 4, 2008

"De la Roşia Montană mi se trage"


Ioan Piso a făcut publice vineri motivele pentru care, consideră el, a ajuns să fie destituit şi apoi repus în funcţia de director al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca într-o singură zi.

MNIT a avut joi, timp de şase ore, doi directori generali, mai exact pe destituitul şi apoi confirmatul Ioan Piso, respectiv pe fosta directoare, renumită şi apoi revocată, Viorica Crişan.

Doi directori în 6 ore

Joi dimineaţă, la ora 9, Ioan Piso a primit prin fax ordinul nr. 698/31.12.2007, prin care era anunţat că a expirat contractul său de management cu Ministerul Culturii şi Cultelor şi încă un ordin, prin care Viorica Crişan era numită director general al MNIT. "Acest contract de management nu există şi nu a existat niciodată, pentru că din 2005 Ministerul a refuzat să încheie contract cu mine, pentru că vroiau să scape de mine. Prin acest ordin nu am fost eliberat din funcţie, ci s-a constatat expirarea unui contract inexistent, astfel că Muzeul a avut, timp de şase ore, doi directori generali", a explicat Piso vineri, într-o conferinţă de presă.

El a trimis o adresă ministrului Adrian Iorgulescu sesizând acest lucru, iar apoi l-a contactat telefonic pe secretarul general din MCC Virgil Niţulescu. "I-am spus că documentul la care se referă, din aprilie 2005, nu există şi că voi redeschide procese pentru daune morale, neachitarea indemnizaţiei de conducere şi unul pentru abuz în serviciu, pentru evenimentele de joi", a adăugat Piso.

După 4 ore, a fost sunat pentru a i se comunica faptul că ordinul 01/03.01.2008 le revoca pe cele două anterioare. Pentru că nu a primit niciun fel de scuze din partea Ministerului, Ioan Piso este hotărât să depună plângere pentru abuz în serviciu împotriva ministrului Iorgulescu, pentru a da un exemplu.

"Ministerul apără interesele canadienilor"

Directorul MNIT Ioan Piso este convins că motivul pentru care este atacat periodic de conducerea Ministerului Culturii îl reprezintă împotrivirea sa faţă de proiectul de la Roşia Montană. "Există structuri, direcţii în Ministerul Culturii care au vândut Roşia Montană companiei canadiene Gold Corporation, iar domnul ministru... "laissez-faire, laissez-passer"", a spus Piso. El a arătat că în 2001, imediat ce a fost demarat proiectul Roşia Montană, el a fost dat afară din tot felul de comisii ale monumentelor sau de arheologie, iar la un moment dat apăruse chiar informaţia că se opune proiectului primind ordine de la Budapesta. "Mă împotrivesc cu înverşunare proiectului, la început argumentele erau arheologice sunt monumente unice, care trebuie apărate, dar apoi i-am cunoscut şi pe oamenii de acolo", a explicat Piso.

De altfel, el a iniţiat o campanie anti-Roşia Montană Gold Corporation, adunând semnături de la instituţii ştiinţifice şi culturale din străinătate şi a depus mărturie pentru a se anula certificatul de descărcare arheologică pentru muntele Câlnic. "Ministerul apără interesele firmei canadiene, ştiu că în 2002-2003 MCC a plătit premiile pentru cultură din sponsorizarea de la Roşia Montană Gold Corporation. Asta e mită instituţionalizată", a adăugat el.

Ioan Piso spune că se aşteaptă ca atacurile să continue, însă el nu poate fi scos la pensie de la MNIT, deoarece are cartea de muncă la Universitatea "Babeş-Bolyai", unde este profesor.

În plus, el spune că va face tot posibilul să poată cumpăra sediul hotelului Melody pentru a amenaja acolo Muzeul, până în 2009, când instituţia împlineşte 150 de ani şi că vrea să readucă la Cluj colecţia aflată acum pe Calea Victoriei, cu 600 de piese, dintre care multe de aur. Din colecţie fac şi parte cele două tezaure de la Apahida.

Ce a tăinuit Piso?

Ioan Piso a vorbit şi despre câteva evenimente care au avut loc în lunile trecute, dar asupra cărora a preferat să păstreze până acum tăcerea. El spune că suma de 180 de milioane de lei vechi, echivalentul indemnizaţiei de conducere pe perioada primei destituiri (primăvara 2006-iulie 2007) i-au fost plătiţi, prin deturnare de fonduri la ordinul Ministerului Culturii.

"Muzeul nu putea plăti două indemnizaţii, una Vioricăi Crişan şi alta mie, pentru acea perioadă, fiindcă era un singur post de director, iar instanţa a obligat pârâtul, adică MCC să plătească", explică Piso.

Cum banii nu au mai venit, avocatul său a redeschis procesul, iar angajaţii MNIT au primit ameninţări de la funcţionari din Ministerul Culturii, spune Piso. În noiembrie 2007, MCC l-a înştiinţat că trebuie să-şi plătească singur indemnizaţia, din banii Muzeului, din suma existentă, deşi aceasta nu fusese cerută. "Am făcut plata, pentru că ne obligau să o facem de urgenţă, dar le-am atras atenţia că e deturnare de fonduri. Nu am primit niciun răspuns", a adăugat Piso
from clujeanul

No comments: