Tuesday, January 8, 2008

Recalcularea „taxei auto”



Automobilele vechi cumpărate din UE vor purta o taxă de primă înmatriculare mai mică. Un proiect de recalculare a taxei, care va fi aprobat la sfârşitul lunii, arată reduceri de 90% pentru automobilele mai vechi de 20 de ani.

Taxa de primă înmatriculare ar putea fi mai ieftină pentru maşinile vechi cu un grad de poluare ridicat, contrar sistemului actual unde automobilele cu certificat Euro 4 plătesc o taxă mai mică. Un indice al grupului interministerial care recalculează taxa, ajuns în posesia Informaţiei de Cluj, arată că automobilele mai vechi de 20 de ani cumpărate din spaţiul european ar putea avea o cotă de reducere de nu mai puţin de 90% din taxă. În acelaşi timp, automobilele noi au o reducere de doar 1,5% din totalul taxei.


„Aşa zice şi UE”
„S-a considerat că automobilele vechi au o durată de viaţă mai mică şi că deci vor polua mai puţin pe durata vieţii. Între timp o maşină nouă, chiar cu Euro 4, ar putea polua mai mult pentru că durata de viaţă e mai mare. Dar asta e şi raţiunea dată de Uniunea Europeană”, a declarat un secretar de stat implicat în recalcularea taxei, sub protecţia anonimatului. Singurele cărora nu li se aplică un coeficient pentru taxa de primă înmatriculare sunt automobilele hibride, cu certificare Euro 5. În acest moment, taxa de primă înmatriculare este recalculată de un grup format din oficiali ai Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) şi ai Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), coordonat de secretarul de stat în MEF Cătălin Doică. O primă variantă a noii taxe auto ar putea fi făcută publică la sfârşitul acestei luni, urmând ca noile prevederi să intre în vigoare de la 1 iulie 2008.

Mai ieftină pentru maşini vechi
În acest moment, proprietarul unui automobil cu capacitate de 1.600 centimetri cubi şi vechime de peste 6 ani trebuie să plătească nu mai puţin de 2.976 de euro (9.990 lei), conform coeficienţilor MEF, calculată la cursul euro de anul trecut, de 3,35 de lei. Spre comparaţie, varianta provizorie propusă de grupul interministerial arată o cotă de reducere de 41% până la 90% din această taxă, în funcţie de vechime. Cu cât maşina e mai veche, cu atât reducerea este mai mare, iar taxa este mai mică. Astfel, un automobil cu o vechime de 20 de ani inclusiv va purta o taxă redusă cu 88%, deşi un automobil nou are o reducere de doar 1,5%.


Acum, taxa cât maşina
Taxa de primă înmatriculare a automobilelor second-hand achiziţionate din UE a atras foarte multe nemulţumiri încă de la data aplicării. „Este o discriminare totală ce se întâmplă la noi în ţară. În Cluj sunt foarte multe maşini aduse care nu se pot înmatricula din această cauză. După noul mod de calcul al taxei auto se acceptă acest lucru. Nu asta e deranjant cât faptul că la maşinile Euro3 sau Euro2 cu vechime de sub 10 ani taxa va fi la fel de mare, ceea ce ne obligă să aducem maşini de 15-20 de ani. Atunci România nu va deveni o groapă de gunoi?”, se întreabă clujeanul Paul Iojan, de 23 de ani, care a cumpărat din Germania o maşină cu 3.900 de euro, iar taxa de primă înmatriculare îl costă aproape încă pe atât, 3.550 de euro. „Acum o ţin în faţa blocului, pentru că nu-mi permit s-o înmatriculez. Am circulat cu ea doar o lună, cât am avut numere roşii”, a conchis Iojan.Taxa de primă înmatriculare a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul trecut şi se calculează în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, capacitatea cilindrică şi tipul de catalizator (Euro). Nivelul taxei porneşte de la 68 de euro pentru autovehicule foarte mici şi ajunge la 8.586 de euro pentru maşini mai vechi de şase ani.

from informatia de cluj

No comments: