Thursday, January 10, 2008

Ghidul suporterului roman pe stadion


photo from ucluj.ro


Proiectul Legii privind prevenirea si combaterea violentei la competitiile sportive, initiat de Dumitru Dragomir si promulgat marti de presedintele Traian Basescu, prevede pedepse dure pentru abaterile suporterilor.

EVZ va prezinta un ghid al suporterului care merge pe stadion. De acum inainte, „tifossi” romani vor plati scump in cazul in care-si vor permite acte de indisciplina. Va prezentam cateva dintre lucrurile pe care spectatorii nu vor avea dreptul sa le faca, sub amenintarea unor pedepse aspre:

> sa introduca in tribune materiale cu mesaje obscene si sa scandeze expresii jignitoare ori vulgare, precum si amenintari cu acte de violenta impotriva celorlalti spectatori, oficiali, jucatori sau a bunurilor acestora;

> sa ocupe alte locuri decat cele prevazute pe documentele de acces;

> sa profereze expresii jignitoare la adresa fortelor de ordine;

> sa-si ascunda fata, cu intentia de a impiedica identificarea video.

Aceasta lege este bine-venita, dar si pandita de pericolul de a ramane litera moarta, asemenea altor acte normative. Violenta si indisciplina sunt adanc inradacinate pe stadioanele Romaniei, fortele de ordine nefiind, la randul lor, suficient de profesioniste pentru a se impune. Conform legii, amenzile variaza intre 80 si 3.000 de lei si pot fi inlocuite de 150-300 ore de activitati in folosul comunitatii, precum si interzicerea accesului la competitiile si jocurile sportive pentru o perioada de 2 ani.

De asemenea, conform „Legii Mitica”, spectatorii pot pleca de la stadion direct dupa gratii. Patrunderea pe arenele sportive a unei persoane careia i s-a interzis accesul se pedepseste cu inchisoare. Opunerea cu violenta fata de personalul de ordine se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Stadioanele vor fi supravegheate si de jandarmi in civil, iar cei care rup scaunele vor primi interdictia de a mai ajunge in tribune intre un an si trei ani.

ANOMALII

Portite spre abuzuri

Legea impotriva violentei este una bine-venita, necesara si asteptata de societatea romaneasca, iar aplicarea ei ar duce la asanarea climatului pe stadioane. Se poate insa lesne observa ca textul ii apartine lui Dumitru Dragomir, seful LPF si personaj controversat in societatea romaneasca. In lege sunt strecurate expresii care deschid portite catre posibile abuzuri. Spre exemplu, spectatorilor le este interzis sa vina cu obiecte continand „publicitate vizuala”.

In acest caz, o sapca sau un tricou personalizate pot fi, spre exemplu, oricand confiscate. O alta „chichita” este la Articolul 20, litera m, unde spectatorilor li se interzice, printre altele, sa scandeze cuvinte jignitoare la adresa oficialilor si a jucatorilor. Este o exprimare vaga, ceea ce este „jignire” ramanand la latitudinea conducatorilor fotbalului. In trecut, oficialii LPF au abuzat uneori de aceasta expresie pentru a-i da afara din stadion pe suporterii care-i contestau sau le cereau demisia.
from evz

No comments: