Tuesday, January 15, 2008

Clujenii atrag bani ieftini de pe bursă

Tot mai multe companii clujene vor să se listeze la bursa de capital, cea mai ieftină sursă de finanţare. Dezavantajul finanţării ieftine, transparenţa absolută în faţa acţionarilor, a început să fie acceptat de reprezentanţii companiilor clujene. Mai multe zeci de societăţi din Cluj negociază cu intermediarii ca să atragă capital prin listarea la bursă.
Potenţial de sute de milioane de euro în Cluj
„Companiile din Ardeal încep să se uite spre piaţa de capital pentru că multe au ajuns în faza aceea de evoluţie unde cotarea aduce multe beneficii emitentului.
Pe lângă atragerea facilă de capital pentru investiţii, cotarea aduce cu sine o imagine bună în mediul de afaceri şi în faţa clienţilor. Cine are ambiţii mari şi are încredere în planurile de dezvoltare, este serios în ceea ce întreprinde se listează. Doar în Cluj există câteva zeci de companii cu potenţial care întrunesc condiţiile pentru listare, deşi miza patronilor este de a îşi creşte firma cât mai mult înainte de a primi pe alţii în companiile pe care le conduc”, ne-a delratat Nicolae Pascu, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor STK Financial. Stadiul de evoluţie în care au ajuns multe companii justifică alternativa finanţării prin bursă, care este cea mai ieftină formă de a atrage capital.

Listarea câştigă susţinători
Pascu spune că impedimentul constă în problema de acceptare care vine din partea conducerii, pentru că listarea la bursă presupune un nivel de transparenţă.
„Dacă la o societate închisă managerii nu răspund în faţa nimănui pentru deciziile luate, după listare aceştia trebuie să raporteze toate datele financiare şi să înştiinţeze acţionariatul despre schimbările survenite. Până acum ideea a fost privită cu reţinere de marea parte a managerilor, care motivau că ideea e bună dar că momentul nu este oportun, dar acum toţi cunosc în mare mecanismul pieţei de capital şi iau în calcul această alternativă”, explică Pascu adăugând însă că tendinţa listărilor este una ascendentă şi că listarea câştigă în popularitate printre manageri:
„Noi promovăm în mod activ ideea listării şi suntem în discuţii avansate cu două companii pe care vrem să le listăm anul acesta. De asemenea, fondul nostru deţine o companie pe care o vom lista în 2009”.




Bursa a crescut Banca Transilvania
Cel mai mare succes în urma listării l-a avut singura bancă locală, Banca Transilvania, care a devenit una din cele mai importante instituţii financiare din România şi ocupă în acest moment locul 5 în clasamentul bancar. Listată în 1997 cu simbolul TLV, banca a atras zeci de milioane de euro de la acţionari şi în paralel a reinvestit profitul obţinut prin acordarea dividendelor sub formă de acţiuni gratuite. În aceste condiţii, valoarea BT a crescut de peste 100 de ori. În acest moment banca clujeană are o capitalizare bursieră de peste 1,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 7,5% din capitalizarea totală a companiilor cotate pe Bursa de Valori Bucureşti.

Listarea la cota bursei presupune deschiderea către alţi investitori a unei societăţi închise, ale cărei acţiuni (părţi din capitalul social) sunt tranzacţionate pe piaţa de capital. În urma ofertei publice iniţiale de vânzare a acţiunilor, acţionarul majoritar oferă o cotă de cel puţin 25% şi face astfel rost de bani pentru finanţarea activităţilor, resurse pentru care nu trebuie să plătească niciun fel de dobândă. Cei care cumpără acţiuni devin acţionari ai companiei, adică proprietari cu drepturi ai acelei companii.
Nicolae Pascu, director STK Financial:"Dacă la o societate închisă managerii nu răspund în faţa nimănui pentru deciziile luate, după listare aceştia trebuie să raporteze toate datele financiare şi să înştiinţeze acţionariatul despre schimbările survenite. Până acum ideea a fost privită cu reţinere de marea parte a managerilor."
from informatia de cluj

No comments: