Monday, January 14, 2008

Cum poţi să iei bani de la UE

Jurnalul National
FINANŢARE. Dezvoltarea turismului rural beneficiază de fonduri europene

Granturi - 7,5 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală


Vreţi să vă puneţi pe picioare o afacere la ţară şi nu aveţi bani? Din martie vă veţi putea finanţa ideea cu fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare rurală.

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, sau pe scurt FEADR, este un instrument de finanţare creat de Uniunea Europeană pentru a sprijini ţările membre în implementarea Politicii Agricole Comune. Prin acest “instrument”, România beneficiază de fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro până în 2013. Autorităţile consideră că primele finanţări vor putea fi accesate în martie.

DETALII. Cei care aşteaptă cu nerăbdare momentul trebuie să ştie că şi fondurile FEADR se dau tot pe bază de proiect, ca şi cele SAPARD. Domeniile prioritare ce vor fi finanţate sunt “creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic” – 3,17 miliarde de euro –, “îmbunătăţirea mediului şi a zonelor rurale” – 1,88 miliarde de euro – şi “calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale” – 1,98 miliarde de euro. Concret, aceşti bani pot fi folosiţi pentru modernizarea exploataţiilor agricole, achiziţionarea de utilaje, construcţia sau modernizarea unor depozite, laboratoare, fabrici, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, construcţia sau îmbunătăţirea drumurilor forestiere, demararea unor activităţi non-agricole la ţară, încurajarea activităţilor turistice sau renovarea şi dezvoltarea satelor. Beneficiarii pot fi persoane fizice, juridice, microîntreprinderi, consilii locale, ONG-uri, aşezăminte culturale sau instituţii de cult.

ETAPE. Pentru a lua o “felie” din acest tort, potenţialul beneficiar trebuie să parcurgă câteva etape. Prima dintre acestea este stabilirea cu exactitate a domeniului de activitate în care doreşte să realizeze investiţia şi pentru care s-a hotărât să ceară fonduri. Apoi trebuie să verifice dacă investiţia se încadrează în aria de finanţare a FEADR, consultând Ghidul Solicitantului la sucursalele Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) sau pe site-ul instituţiei. Apoi trebuie întocmit proiectul care va conţine o Cerere de Finanţare, un Studiu de Fezabilitate sau Memoriu justificativ, după caz, şi alte documente şi acte justificative. Odată elaborat, proiectul trebuie depus la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Experţii APDRP vor verifica şi vor evalua dacă proiectul este întocmit corect, dacă respectă cerinţele specifice pentru finanţare şi, în final, vor stabili dacă va fi finanţat sau nu.

ATENŢIE! Fondurile nerambursabile acoperă doar un anumit procent din valoarea eligibilă a proiectului – în general până la 70% pentru investiţii private. Diferenţa trebuie acoperită de viitorul investitor. Însă spre deosebire de “candidaţii” la SAPARD, potenţialii beneficiari ai fondurilor FEADR nu mai trebuie să mai certifice existenţa sumelor de bani necesare cofinanţării private. Totul se rezumă la o simplă declaraţie pe propria răspundere a beneficiarului că are bani să acopere partea lui de cofinanţare. Agenţia decontează cheltuielile pe măsură ce beneficiarul vine cu facturile.

OBLIGAŢII. Ca în orice relaţie contractuală, beneficiarul de fonduri europene are şi obligaţii. El nu are voie să modifice proiectul pe o perioadă de cinci ani de la ultima plată efectuată de APDRP. De asemenea, este obligat “să facă totul pentru a evita conflictul de interese”, adică să nu-şi ia rudele sau asociaţii de afaceri pe post de furnizori sau prestatori de servicii. Cei prinşi în offside vor rămâne şi fără contract şi datori vânduţi, pentru că vor fi obligaţi să restituie toţi banii primiţi ca finanţare nerambursabilă până la data rezilierii, la care se percep dobânzi şi penalităţi.

Este bine de ştiut

  • Un proiect poate conţine cheltuieli eligibile – care vor fi decontate prin FEADR – şi cheltuieli neeligibile – care vor fi suportate integral de către beneficiarul proiectului.

  • În cazul în care aveţi nevoie de autorizaţie sau acord de mediu pentru evaluarea impactului asupra mediului a proiectului, trebuie să luaţi în calcul că eliberarea acestuia de către Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului poate să dureze şi până la 260 de zile.

  • Dacă unul din documentele obligatorii care trebuie ataşate Cererii de finanţare lipseşte, aceasta este declarată neconformă şi proiectul este respins. Proiectul poate fi depus din nou după ce au fost completate toate documentele.

  • Dacă apelaţi la serviciile unei firme de consultanţă pentru eleborarea documentaţiei necesare accesării fondurilor europene, cereţi să vi se asigure şi asistenţă post-contractare pentru licitaţii şi cereri de plată. De cele mai multe ori, partea cea mai dificilă nu este alcătuirea proiectului, ci implementarea financiară şi derularea acestuia.

  • Banii pe care îi primiţi prin FEADR nu mai trebuie daţi înapoi, dacă respectaţi cerinţele specifice ale Contractului de Finanţare pentru o perioadă de minimum 5 ani de la finalizarea investiţiei.


  • from jurnalul national

No comments: