Sunday, January 13, 2008

"Viermele" de sub Cluj

Da, circulaţia din centrul Clujului este îngrozitoare. Da, Clujul are nevoie de centuri ocolitoare, de autostrăzi urbane, de metrou de suprafaţă şi, probabil, chiar şi de o reţea de tuneluri subterane destinate traficului rutier. Asta dacă îşi doreşte cu adevărat ca în următorii 5-10 ani să ajungă o metropolă europeană care să nu fie sufocată de propria dezvoltare.

Toată această infrastructură trebuie însă găndită şi programată. Doar pentru că este necesar, un lucru nu este, obligatoriu, şi realizabil. Emil Boc a învăţat însă bine cum se poate juca cu visele şi speranţele clujenilor. În prima conferinţă electorală a anului 2008, el a anunţat un proiect mai mult decât îndrăzneţ - un tunel rutier care să pornească de pe Memorandumului, din dreptul Primăriei, şi să ajungă până pe 21 Decembrie, în faţa Regionalei CFR. Faptul că în ultimii ani la Cluj s-au dezvoltat proiecte care păreau simple utopii la un moment dat (Nokia, mall-urile, proiectul de dezvoltare a aeroportului) face ca promisiunea lui Boc să pară plauzibilă şi să nu fie trimis la spitalul de nebuni precum predecesorul său, Gheorghe Funar, atunci când a vorbit de tunelul de sub Feleac.

Modul în care primarul a anunţat investiţia ne readuce însă cu picioarele pe pământ. Pentru proiectul în discuţie nu există un studiu de fezabilitate, nu au fost consultaţi specialişti în domeniu, nu s-a discutat cu urbaniştii ori măcar cu arheologii, pentru a vedea ce înseamnă o descărcare de sarcină într-un asemenea caz. De aceea, "tunelul lui Boc" miroase al naibii de mult a fum electoral şi nimic mai mult.

P.S. CLUJEANUL a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă şi Emil Boc şi Primăria Cluj-Napoca înainte de a anunţa un astfel de proiect. A consultat specialiştii. A căutat locurile din lume unde s-au mai realizat proiecte asemănătoare. A aflat cât costă aducerea unui "vierme" care să scurme în măruntaiele oraşului fără a afecta clădirile de la suprafaţă. Şi ce presupune şi cât durează realizarea unui asemenea proiect. E vorba de sute de milioane de euro şi de ceva ani buni. Amănunte puteţi citi într-un amplu material care va fi publicat în ediţia tipărită a săptămânalului CLUJEANUL, care va apărea luni, 14 ianuarie, pe tarabe.
from Clujeanul

No comments: