Friday, January 18, 2008

Olimpici la concurs on-line

Atât Cosmin, cât şi Aliz îşi propun să facă performanţpă la ei în ţară z FOTO: Vakarcs Lorand

Aliz Nagy şi Cosmin Oprişa, studenţi în anul I la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a UTCN au devenit olimpici internaţionali, medaliaţi chiar cu argint, după ce au susţinut proba de concurs chiar la ei acasă. Astfel, ei au dat testul on-line, în faţa calculatorului, la Oradea, respectiv Hunedoara, chiar în vacanţa de iarnă, a doua zi după revelion.

100 de concurenţi

Tinerii au aflat săptămâna aceasta că au trecut de semifinala Olimpiadei de Matematică pe Internet, organizată de Ariel University Center din Israel, la care au participat peste 100 de concurenţi din 20 de ţări.

"Am avut noroc că am avut acelaşi fus orar cu Israelul şi nu a trebuit să ne trezim noaptea. A început la 9 şi s-a terminat la 12, iar concursul a constat în 10 probleme", arată Cosmin Oprişa, menţionând că au avut sarcina să redacteze răspunsuri complete la toate cerinţele.

Faptul că olimpiada s-a desfăşurat chiar la ei acasă nu i-a ajutat pe studenţi să se "inspire" de undeva pentru a rezolva problemele, pentru că, spun ei, nu aveau timp să facă asta.

Urmează finala

Amândoi au rezolvat câte 9 probleme, dar nu pe aceleaşi, fiind notaţi cu 55, respectiv 57 de puncte din 60. "Fiecare problemă avea un anumit punctaj, care se împărţea la numărul celor care o rezolvau", explică Aliz Nagy . Atât ea, cât şi colegul său se pot mândri cu medalii la olimpiade naţionale şi chiar internaţionale de matematică, fizică sau informatică, obţinute pe când erau liceeni.

Când vine vorba de cariera lor, Cosmin şi Aliz spun că vor să fie programatori şi că vor să rămână în România. Cosmin, totuşi, visează să studieze şi în străinătate, dar spune că tot s-ar întoarce.

Cei doi studenţi clujeni se pregătesc pentru următoarea etapă a competiţiei, programată în luna martie, dar şi pentru un alt concurs internaţional de matematică, unul care va avea loc în Grecia.

from clujeanul

No comments: