Monday, November 12, 2007

Presa - putere in stat sau la mana puterii?

Azi m-am intalnit cu un prieten, membru al galeriei Universitatii care mi-a povestit o chestie uluitoare: vineri 09.11.2007, 15 membrii ai galeriei ce doreau sa faca deplasarea la Constanta pentru meciul Universitatii de sambata,au fost asteptati la gara de catre aproximativ 50 (?!) suporteri ai cfr, si au fost fugariti si chiar batuti de catre ultrasii cfr-isti. Prietenul meu a fost martor si participant la toate aceste evenimente. Am reluat presa clujeana din aceste ultime zile, si, spre surprinderea mea nu am gasit nimic referitor la aceste evenimente nedorite. Doar CityNews au dat un articol intitulat “Opriti violentele dintre U si cfr”, aparent fara nici o legatura cu bataia de vineri noaptea. Probabil cei de la citynews, facand parte dintr-un grup condus de Arpad Pazskany, atat au putut scrie, desi, am informatii ca majoritatea gazetarilor de acolo sunt U-isti.

Firesc, ajung sa imi pun urmatoarea intrebare: oare toate aceste manevre de intoxicare a cititorilor/ascultatorilor/telespectatorilor sunt rodul unei masinatiuni politico-fotbaliste, sau pur si simplu deontologia profesionala a ziaristilor locali se reduce la a scrie doar ce le convine sau ce le impune patronatul? Mi se pare prea mult deja ca doua cazuri sa fie prezentate absolut eronat de catre media locala si nationala iar de al treilea sa se faca abstractie cu totul. Primul dintre cele doua cazuri, celebre, de altfel, este evenimentul de la HighFly, unde in urma unui banal scandal, pe fondul consumului de alcool a murit un OM. Presa clujeana (sau o parte a ei) s-a grabit sa anunte cu surle si trambite, cu eterna sintagma - SOC SI GROAZA, ca cel decedat era suporter cfr. Cercetari ulterioare ale politiei au demonstrat ca raposatul era suporter stelist, iar conflictul de acolo NU A AVUT NICI O LEGATURA CU FOTBALUL! Al doilea caz, se refera la “luptele de strada” din Grigorescu, in fata barului Fortuna. Din nou multi din presa, incepand cu Antenele conservatoare s-au grabit sa difuzeze imaginile cu bietul suporter cfr-ist batut cu bestialitate de catre huliganii din galeria Universitatii. Si din nou s-a dovedit ca de fapt victima, era un suporter “U” ist iar agresorii doar niste cfr-isti care bausera. Nici vorba de “batut cu bestialitate, de catre “huligani” - doar niste betivi care au agresat pe cineva! Ultimul caz, cel de vinerea trecuta a scapat cu totul presei, sau, cel mai probabil a fost trecut intentionat cu vederea.

Se tot vorbeste despre violenta din fotbal. Oare aceste stiri de senzatie nu fac sa intarate si mai mult galeriile? Oare acesti ziaristi iresponsabili, care “dau” in presa informatii neverificate sunt mai putin vinovati decat suporterii care nu fac altceva decat sa se supuna instinctului de turma? Nu mai dati cu pietre in suporteri, indiferent de echipa cu care tin acestia! Nu uitati ca majoritatea conflictelor dintre galeriile diverselor echipe din Romania si din afara ei, sunt intretinute de catre voi, oamenii de presa, oameni ce va erijati in procurori, avocati si judecatori fara a va gandi ca de fapt moral sunteti la fel de vinovati ca si infractorii (suporterii) pe care ii infierati. Ma refer la acei oameni din presa, care odata ajunsi jurnalisti, sunt brusc niste fiinte superioare, atotcunoscatoare si detinatoare a adevarului! Absolut! Si la acei ziaristi, care ar trebui, precum medicii prin juramantul lui Hipocrate, sa depuna si ei un juramant! Care sa-l respecte mai mult decat o fac medicii! Ca sa va respectam si noi…

In aceste conditii, ma inteb la modul cel mai serios cu putinta ce se intampla? O fi atat de lunga mana lui Arpi incat poate sa impuna presei ce apare si ce nu? Macar “Ziua de Cluj” un ziar care a incercat sa ramana obiectiv puteau sa scrie ceva, dar se pare ca nici ei nu au “dat” nici macar un rand. Despre restul…tacere. Si daca aceasta manipulare malefica a celor din Gruia se dovedeste a fi mai mult decat scornirea unei minti prea inflacarate, ma intreb de ce dl. Tise, sau chiar seful si protectorul sau direct, Dl. Boc nu au nici o reactie si nu iau atitudine? Tot in citynews citeam ca la sesizarea dlui Tise de catre redactia CityNews cu presupusele “planuri de lupta” ale celor doua galerii in vederea meciului din 2 decembrie, acesta a raspuns sec: “Eu nu sunt comentator de informatii de presa, ci manager de club. Eu trebuie sa fiu informat de autoritati daca exista astfel de planuri de bataie, nu de dumneavoastra”! Deci dl. Tise, ca un fost politician ce este (asa cum singur s- autodefinit) asteapta ca autoritatile sa ii prezinte planul de defaimare a clubului nostru si a uneia din cele mai frumoase galerii din Romania, ca sa ii poate felicita pe initiatori - apropiatii si finantatori ai campaniilor nasului. Este inadmisibil ca acesti oameni care conduc destinele Universitatii sa permita calcarea in picioare a numelui acestui club si a suporterilor sai. Stim ca dl. Tise este extrem de ocupat cu prerogativele de manager, si, se ocupa de curatenia generala din club, pentru a-si putea aduce proprii acoliti acolo, dar il rugam si pe aceasta cale, sa nu uite ca a fost numit Manager la Universitatea Cluj. Iar Universitatea inseamna istorie, inseamna spirit, inseamna lupta dar inseamna si DRAGOSTE! Iar noi, care IUBIM culorile alb/negru si tot ce reprezinta ele, nu putem sta si privi cum noii imbogatiti ai Clujului incearca, cu acordul tacit al domnilor Tise si Boc, sa stearga cu un burete din care curg multi bani, curati, murdari, verzi sau portocalii, istoria noastra de 88 de ani!

O tema de casa: ce credeti ca s-ar fi intamplat daca, sa presepunem cele amintite mai sus s-ar fi intamplat in Bucuresti, intre steaua si dinamo? Cum credeti ca ar fi reactionat conducerile celor doua cluburi? Sau la Timisoara si Arad…

from http://albsinegru.wordpress.com/

No comments: