Thursday, February 21, 2008

Vestigiile de la Polus - din neolitic până în perioada migraţiilor, expuse la muzeu


Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei va găzdui, de vineri, o expoziţie intitulată "Polus. Istorie pierdută - Istorie regăsită" şi care reuneşte cele mai interesante vestigii descoperite de arheologii clujeni pe şantierul unde a fost construit complexul comercial.

"Sunt cele mai interesante descoperiri, datând din neolitic şi până în perioada migraţiilor, în sec. V d. Hr., adică întinse pe o perioadă de 4.000-4.500 de ani. Sunt aici piese de ceramică, de la vase cu utilizare cotidiană, urne funerare sau vase cu rol ritual, piese de metal din perioada romană, din fier, bronz, podoabe din argint, fibule, unelte", a explicat, pentru Clujeanul.ro, arheologul Doru Alicu.

În expoziţie se regăsesc şi inventare de morminte, inclusiv podoabe din aur descoperite într-un mormânt din perioada gepidică. "Sunt podoabe din aur, mărgele de chihlimbar, pietre semi-preţioase... Vom expune şi conţinutul mormântului denumit Romeo şi Julieta, dar mai avem şi piese de piatră, inscripţii, un cadran solar din epoca romană şi un menhir din epoca bronzului", a spus Alicu.

Expoziţia va fi vernisată vineri la ora 18 şi va rămâne deschisă până în 30 aprilie.

from clujeanul.ro

No comments: