Tuesday, February 19, 2008

Clujul rămâne fără Muzeul Farmaciei


Dosarul de revendicare a imobilului unde se află Muzeul de Farmacie a fost depus la Primăria Cluj-Napoca încă din 2001. "Întrucât avea un număr mare de ordine, abia acum a ajuns să fie dezbătut de noi", a susţinut viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Adrian Popa.

Acesta a mai precizat că, în 2-3 săptămâni va trimite dosarul spre soluţionare la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT). "Dosarul nu este de competenţa noastră pentru că imobilul se află în proprietatea statului şi administrarea MNIT. Legea prevede că dosarele se introduc la Primărie, care le va trimite instituţiilor în administrarea cărora se află imobilele respective. Noi nu avea ce rezolva", a mai spus Popa.

Pe de altă parte, directorul MNIT, Ioan Piso, aşteaptă ajutorul autorităţilor pentru rezolvarea situaţiei. "Am fost surprins când am auzit despre dosar. Cert este că o să mai avem un număr de ani până să fim evacuaţi. Însă, având în vedere că vorbim despre unul dintre cele mai importante muzee din Europa şi din ţară, aşteptăm ca autorităţile statului să ne sprijine. Muzeul de Istorie al Farmaciei aparţine clujenilor şi nu muzeului. Autorităţile trebuie să cumpere respectivul imobil pentru muzeu", a precizat Piso. Acesta a mai spus că o relocare a muzeului nu este luată în calcul întrucât: "Muzeul se află într-o clădirea care a fost farmacie încă din secolul 16. Realizarea unui muzeul al farmaciei în altă locaţie nu are nicio susţinere".


Veşti proaste pentru muzeu


Deşi directorul MNIT, Ioan Piso, vede rezolvarea problemei prin cumpărarea de către stat a clădirii unde se află Muzeul de Istorie a Farmaciei, situţia se poate complica. Revendicatorii imobilului, urmaşii familiei Hintz, ultimii proprietari ai imobililul, dacă vor câştiga procesul de retrocedare, nu vor fi obligaţi să vândă. "În cazul muzeelor legea prevede că se va menţine destinaţia iniţială timp de 3 ani, după care proprietarul va putea să facă ce vrea cu imobilul", a declarat pentru clujeanul.ro, secretarul general al Ministerului Culturii şi Cultelor, Virgil Niţulescu.

Cea mai veche farmacie din Cluj

Directorul MNIT, Ioan Piso, susţine că Muzeul de Istorie a Farmaciei este cunoscut în întreaga Europă şi se află în toate ghidurile turistice ale Clujului. Muzeul e găzduit în imobilul unde a funcţionat cea mai veche farmacie din Cluj (a patra din ţară). Farmacia a fost înfiinţată de către o familie de saşi şi a funcţionat aproape 400 de ani, până în 1949. În 1954, profesorul V.L. Bologa, pe atunci şeful Catedrei de Istorie a Medicinei şi Farmaciei a UMF, a fondat, pe locul aşezământului medieval, Muzeul de Farmacie. La baza constituirii muzeului stă colecţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient, pe care o expusese în Muzeul Ardelean în 1904. În timp s-au adăugat şi alte donaţii ce reliefează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX.

Muzeul a primit ulterior numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei, devenind parte integrantă a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Colecţia este expusă astăzi în trei încăperi ale vechii farmacii, plus două laboratoare medievale, situate la subsol, ce conţin unelte specifice de preparare a medicamentelor. Exponatele care predomină sunt vasele farmaceutice realizate în manufacturi, din ceramică, faianţă, gresie, sticlă transparentă şi colorată, cu etichete pictate din secolele XVI-XIX.

Decoraţiuni unice

Farmacia medievală nu este cu nimic mai prejos, ca structură, decât suratele ei din Europa acelor vremi. Oficina, locul în care se vindeau medicamentele, este îmbrăcată în pictură murală în stil baroc (comandă a farmacistului Tobias Maucksch, care a lucrat acolo o jumătate de veac), cu decoraţiuni unice în ţară. Camera de materiale conţine peste 200 de vase din lemn, din secolele XVII-XIX, în care erau păstrate pulberile rezultate din plante, minerale ori surse animale. Alături se găseşte o mică încăpere cu vase de sticlă, produse în "glăjăriile" de la Gurghiu şi Porumbacu de Sus, şi cu truse medicale folosite în război - din care nu lipseau leacurile calmante -, respectiv de către nobili. Toate aceste încăperi, cu tot ceea ce conţin ele, alcătuiesc un loc aparte. O altă lume, în care parfumul veacurilor trecute încă mai stăruie.

Medicamente bizare

Înainte de a fi depozitate în vase, leacurile erau preparate în laboratoarele izolate de la subsol, în care aveau acces numai farmacistul şi asistentul său. Sunt reconstituite, în stil medieval, o sobă şi mai multe retorte. Pe lângă acestea se găsesc o serie de ustensile autentice: distilator pentru obţinerea alcoolului, folosit ca extractant de tincturi din diferite plante medicinale, recipiente pentru topirea substanţelor, castroane pentru preparearea la cald a medicamentelor sau pentru prăjirea seminţelor cu efect terapeutic, presă pentru sucuri medicinale, instrumente pentru obţinerea tabletelor şi supozitoarelor. Din colecţia de farmacie nu lipsesc nici unităţile de măsură şir nici medicamentele brute, folosite de farmaciştii din vechime: ochii de rac şi pulberea de corali, surse naturale de calciu, tinctură din secreţiie castorului - folosită, se pare, cu rezultate destul de slabe, în tratarea holerei şi a epilepsiei - asfaltul din Siria, utilizat în tratamentul reumatismului sau praful de mumie şi cel de nestemate, folosite ca medicament universal.

remus.florescu@clujeanul.ro

No comments: