Monday, June 9, 2008

Protest oficial al suporterilor impotriva arbitrajelor din baschetul romanesc / Official fans' protest against refereeing in Romanian basketball

destinatar: FIBA Europe, FIBA World, Agentia Nationala de Sport, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Consilier prezidential pe probleme de sport - Maria Bitang, numaibaschet.ro, halfcourt.info, Federatia Romana de Baschet

Protest

Va scriem aceste randuri in numele suporterilor Universitatii Cluj-Napoca, care au sustinut neconditionat in acest sezon echipa de baschet U Mobitelco pana in ultima secunda a meciului sapte din finala campionatului national masculin de baschet, care a fost castigata de adversara CSU Ploiesti. Am ales aceasta maniera de comunicare si protest in speranta ca vom trage un puternic semnal de alarma in privinta a ce se intampla in campionatul din Romania, dar mai ales la nivelul Federatiei Romane de Baschet in privinta arbitrajelor. Ne aratam indignarea fata de arbitrajele din sezonul 2007-2008 din campionatul masculin, dar mai cu seama a celor din finala in care s-au intalnit U Mobitelco Cluj si CSU Ploiesti. In calitate de suporteri, care iubesc baschetul, isi platesc biletul la fiecare meci si au dreptul sa se bucure de frumusetea acestui sport si a fair-play-ului trebuie sa protestam: nu impotriva faptului ca echipa noastra a pierdut finala, decisa in meciul al saptelea, ci impotriva manierei ostentative de arbitraj si a faptului ca in Romania baschetbalistica arbitrii au ajuns mai importanti decat munca echipelor implicate in fenomen. Din pacate, federatia nu a luat masuri conforme cu regulamentele, trecand cu vederea decizii flagrante de-a lungul intregului sezon. Nu dorim sa plictisim audienta cu detalii legate de statistici, insa atunci cand in doua din meciurile finalei o echipa (CSU Ploiesti) are un procentaj de 48-19 si 42-10 la aruncarile libere, chiar si pentru un simplu fan care nu a facut o scoala de arbitraj, lucrurile sunt clare. La incheierea finalei, unii din jucatorii adversi au recunoscut ca au fost ajutati de arbitri sa castige titlul national.

Ne aratam mahniti de lipsa de respect cu care Federatia Romana de Baschet a tratat aceasta finala si de faptul ca nu a luat atitudine cu privire la manierele de arbitraj, care au dus la demisia conducatorilor nostri in semn de protest, dupa o munca cinstita de un an intreg. Protestam impotriva arbitrajelor de care au avut parte si alte cluburi din Romania, ale caror suporteri subscriu la acest demers al nostru, pentru crearea unui MOMENT ZERO in privinta corectitudinii. Aroganta de care a dat dovada forul de la Bucuresti ne-a indemnat sa indreptam semnalul nostru de alarma catre cele mai importante instante ale baschetului, FIBA Europe si FIBA World, mai ales dupa ce presedintele federatiei din Romania, Carmen Tocala, a declarat ca nu o intereseaza ca intreaga conducere a clubului nostru a demisionat in semn de protest si ca un antrenor de valoarea lui Thomas Anthony Baldwin va pleca dintr-un campionat manjit de interese.

Demersul nostru reafirma valorile in care credem - cinstea, onoarea, respectul reciproc, corectitudinea, atitudinea pozitiva si fair-play-ul - si care caracterizeaza sportul in general si baschetul in particular. Avem incredere ca veti lua in considerare faptul ca in Romania interesele sunt mai presus decat sportivitatea, astfel incat unul si acelasi club, CSU Ploiesti, sa castige, cu orice pret toate trofeele. Pentru clubul nostru nu conteaza faptul ca am pierdut medaliile de aur, ci ca nu ni s-a dat sansa de a le castiga sau de a le pierde cinstit. Recunoastem meciurile in care echipa a jucat mai slab, dar nu acceptam ca atunci cand am avut sansa noastra sa ne fie negata cu vehementa. Respectam valoarea jucatorilor adversi, dar nu si felul in care federatia a inteles sa managerieze prima finala din Romania decisa in sapte meciuri.

Stim ca baschetul romanesc nu are un nume in Europa sau in lume, dar credem in continuare ca principiile care stau la baza sportivitatii trebuie sa fie aceleasi in orice campionat, iar sansa de a lupta pentru victorie trebuie sa fie egala pentru toti. "We are basketball" este logo-ul FIBA, dar din pacate, in Romania, acest logo este tradus altfel de catre federatie si conducatorii clubului CSU Ploiesti, care a castigat al cincilea titlu consecutiv, meritat sau nu.

Fanii U Mobitelco Cluj-Napoca
impreuna cu alti iubitori de baschet din Romania
sursa Petitie Online

No comments: