Thursday, June 19, 2008

Renaşte Piaţa Muzeului

Specialiştii propun renovarea Obeliscului, reamenajarea fântânii publice, pomi pitici şi concerte de orgă în aer liber.
Prima piaţă centrală a oraşului va suferi o nouă transformare: punct de interes turistic şi pentru concerte de amploare în aer liber. De-a lungul anilor, Piaţa Muzeului a fost loc de tortură şi războaie între patricieni, de peregrinare a călugărilor franciscani sau de tranzit a maşinilor dintr-o parte în alta a oraşului.

Lucrările de transformare a Pieţei Muzeului în zonă pietonală s-au încheiat, susţine viceprimarul Sorin Apostu. “în privinţa turismului, vom încerca să obţinem o soluţionare în reabilitarea monumentelor. Să vedem dacă sunt fonduri şi să discutăm cu cei de la Muzeul de Istorie, să vedem ce vor să facă”, a declarat Apostu. Istoricii văd o soluţie în diferite acţiuni publice în colaborare cu instituţiile de cultură.

“Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) are în patrimoniul său o orgă de procesiune din sec. XVIII, adaptată pentru recitaluri în aer liber”, spune istoricul Tudor Sălăgean. El este de părere că s-ar putea realiza târguri de artă sau manifestări în colaborare cu organizaţii culturale.

“Ar fi important ca autorităţile să ia o decizie în legătură cu stabilirea Zilei Oraşului. Ar putea fi organizate acţiuni care să pună în valoare întreaga zonă pietonală. Avem o colaborare cu Muzeul de Speologie, aflat în subordinea Primăriei. Cele două instituţii flanchează zona pietonală, iar colaborarea ar putea fi extinsă prin organizarea de manifestări de amploare”, a precizat Sălăgean.

Continuarea in Ziua de Cluj

No comments: