Wednesday, March 19, 2008

Dan Puric: “În instituţiile de culturã se merge pe relaţii”

Cunoscutul actor şi regizor Dan Puric (foto) condamnã felul în care funcţioneazã instituţiile de culturã şi de educaţie.
El se pronunţã şi în privinţa organizãrii evenimentelor culturale, cu referire la festivalurile de la Cluj şi Sibiu. Puric a vizitat Clujul cu ocazia unor manifestãri organizate de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români.

Cum vedeţi managementul instituţiilor de culturã?

Ar trebui sã existe o politicã culturalã a statului, însã la noi este o improvizaţie, un hibrid între mecanismul economic de tip socialist, care a rãmas, şi proiecte din Comunitatea Europeanã inaplicabile în contextul acesta. Se merge pe relaţii, ca de obicei.

E o deresponsabilizare totalã şi din cauza aceasta cultura şi învãţãmântul sunt la pãmânt. Nu existã nici legislaţie pentru spaţiul privat, care sã încurajeze cultura. Este nevoie de o lege a sponsorizãrii. Acum firmele nu te pot sponsoriza decât din milã, pentru cã nimeni nu este scutit de impozite.

Ce ar trebui sã transmitã Festivalul de Film Transilvania, de la Cluj?

Festivalurile de acest fel ne dau posibilitatea unei informãri cinematografice şi nu e important ca Bucureştiul sã le monopolizeze. TIFF ar trebui sã conţinã informaţie în materie de cinema şi sã încurajeze producţia autohtonã într-un sens mai dezinhibat, mai liber.

Toate porcãriile pe care le-au creat ãştia de la noi, cu scene uşor patologice, cum a fost şi cea cu “Sibiu, capitalã culturalã europeanã”, nu indicã faptul cã suntem o naţie puternicã artistic.

Nu vi s-a pãrut un program benefic României?

S-a bifat şi asta, au vãruit nişte case din centru. A fost vreo editare de carte de memorialisticã, vreo invitaţie la memorie a poporului român, în contextul în care identitatea asta şi ultimii 50-60 de ani ne-au suprimat îngrozitor, ca dupã aceea sã se intre pe o zonã de folclor, de artã, de literaturã.

Uitaţi-vã puţin şi vedeţi cât de brambura, cât de alandala s-au desfãşurat lucrurile, câte echipe second-hand au fost chemate. Numiţi-mi o personalitate culturalã din România care a lucrat la asta! Au lucrat nişte administratori. Important este ca fiecare ţarã care face chestia asta sã-şi arate identitatea, acesta era un lucru primordial.

Continuarea in Ziua de Cluj

No comments: