Wednesday, March 19, 2008

Filarmonica se mutã la “Calul Bãlan”

Concertele camerale se vor desfãşura în clãdirea celebrului han din secolele XVI – XVII, din parcul Muzeului Etnografic.
Sala Mare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei şi-a luat, începând de la începutul acestei sãptãmâni, rolul de salã pentru concerte, dupã ce, timp de mai bine de 30 de ani, a fost folositã numai pentru expoziţii.

înainte de anii ‘70, Sala Mare de la etajul Muzeului Etnografic a gãzduit baluri şi concerte de muzicã clasicã importante. încãperea a fost ocupatã apoi de o expoziţie permanentã care nu permitea organizarea de recitaluri muzicale, însã în 2007 conducerea muzeului a hotãrât ca funcţionalitatea iniţialã a sãlii sã fie reluatã.

“Am semnat un contract zilele trecute cu Filarmonica, prin care muzeul nostru va gãzdui recitaluri camerale, iar Academia de Muzicã ne-a dat în custodie un pian Yamaha în acest scop”, a declarat muzeograful Simona Munteanu, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Liszt, Brahms şi Bartok, prezenţi la Muzeul Etnografic

Potrivit muzeografului Simona Munteanu, primele concerte în Sala Mare de la etajul clãdirii au fost sus]inute în secolul al XIX-lea. în 1846 Franz Liszt se afla la Cluj, când s-a dat primul concert în Sala Mare, în vremea aceea aceasta având funcţiuni politico-administrative. Tot în secolul al XIX-lea sala l-a gãzduit pe Brahms cu un concert, iar la începutul secolului al XX-lea a concertat Bartok Bela, care a fãcut şi cercetãri în Ţara Maramureşului şi Bihor la acea vreme.

Continuarea pe Ziua de Cluj

No comments: