Thursday, January 31, 2008

Agronomia a primit ultimii bani de la Polus

Conturile Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj s-au îmbogăţit, recent, cu 4 milioane de euro, ultima tranşă din cei 8 milioane de euro datoraţi de Polus drept despăgubire pentru pierderile suferite de instituţia de învăţământ pe terenul de la Şapca Verde, unde s-a construit mall-ul. Potrivit rectorului USAMV, Liviu Mărghitaş, la Şapca Verde au existat până în 2006 o bază de producţie şi cercetare pe care se cultivau inclusiv soiuri rare şi pe care intenţionează să o refacă în altă parte, din banii primiţi.

"De 10 zile ni s-au virat în cont 4 milioane de euro. Ne-am înţeles cu cei de la Polus să ne dea banii în 3 tranşe. Imediat după semnarea contractului cu ei, am primit 1 milion de euro, pentru reamenajarea fermei şi a bazei de cercetare de la Cojocna. Apoi, a doua tranşă, de 3 milioane de euro, a venit pentru construirea centrului de cercetare al universităţii. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 450 de metri pătraţi şi va fi dat în folosinţă până în luna aprilie, gata mobilat", a explicat Mărghitaş.

Rectorul a mai arătat că o parte din ultimii bani primiţi de la Polus vor fi utilizaţi pentru amenajarea laboratoarelor destinate cercetării. "Restul va fi folosit în funcţie de necesităţi", a mai specificat Liviu Mărghitaş, care a ţinut să sublinieze, de asemenea, că USAMV a câştigat anul trecut aproape 16 milioane de euro numai din cercetare, fiind, la acest capitol, prima instituţie de învăţământ superior din ţară.

De terenul de 32 de hectare pe care s-a construit Polus Center se leagă o adevărată epopee, după ce, în 1999, omul de afaceri Arpad Paszkany l-a cumpărat de la SC Agroindustriala SA, în condiţiile în care acesta se afla în administrarea USAMV, care îl folosea ca bază de cercetare.

from clujeanul.ro

No comments: