Sunday, January 27, 2008

SUPORTERII RECURG LA AVOCATUL POPORULUI IN LEGATURA CU LEGEA DRAGOMIR

Repezentanţii suporterilor cluburilor Dinamo, Steaua şi Rapid cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională (CC) în legătură cu o excepţie de neconstituţionalitate din Legea 4/2008, cunoscută ca "Legea Dragomir", apreciind că aceasta are un articol care îngrădeşte accesul la justiţie, anunţă Mediafax.

Potrivit unui comunicat postat pe dinamo-online.net, un site al suporterilor dinamovişti, aceştia, prin avocatul Nicolae Cladoveanu, au formulat o petiţie pentru Avocatului Poporului în care îi cer să supună verificării Curţii Constituţionale Legea 4/2008.

"Subscrisele Ligi ale Suporterilor Cluburilor FC Dinamo, FC Steaua, UFC Rapid, toate din Bucureşti, prin reprezentanţii lor legali, vă rugăm ca, în virtutea dispoziţiilor art.59 al.1 şi art.146 lit.d din Constituţia României, să ridicaţi la Curtea Constituţională excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor cuprinse în art. 49 al. 4 al L.4/2008, cunoscută şi ca «Legea Dragomir», care reglementează prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive", se arată în comunicatul citat.

Articolul 49 alineatul 4 al Legii 4/2008 prevede că "împotriva ordonanţei procurorului prin care se dispune luarea măsurii interzicerii accesului la competiţii sportive învinuitul sau inculpatul poate face plângere în trei zile de la luarea măsurii în instanţa competentă să judece cauza în prima instanţă, instanţa se pronunţă asupra plângerii printr-o încheiere, care nu este supusa niciunei căi de atac".

Suporterii apreciază că prin această formulare "nefericită", Legea 4/2008 se pune în afara dispoziţiilor constituţionale.

Astfel, aceştia precizează că în articolul 21 "Accesul liber la justiţie" din legea fundamentală este prevăzut, la alineatul 1, că "orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime". Totodată, potrivit alineatului 2 al aceluiaşi articol, "nicio lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept", explică suporterii posibila neconstituţionalitate a Legii Dragomir.

Suporterii arată că legea fundamentală are prioritate şi toate celelalte legi trebuie să se supună acesteia. "Ambele norme sunt imperative, dar într-o apreciere a legilor considerăm că legea fundamentală are prioritate şi toate legile trebuiesc să se supună supremaţiei sale", precizează sursa citată

Reprezentanţii suporterilor celor trei cluburi bucureşte mai susţin că, încălcând aceste dispoziţii constituţionale, Legea 4/2008 devine "în întregime neconstituţională" şi, pe cale de consecinţă, inaplicabilă, astfel că nu poate produce efecte juridice.

"Neprevăzând căi de atac, se îngrădeşte dreptul la justiţie, sentinţa instanţei de fond devenind definitivă. Vă rugăm deci a ridica, pentru sutele de mii de suporteri, în faţa Curţii Constituţionale excepţia de neconstituţionalitate a legii invocate, pentru că în practică, atât dispoziţiile legilor penale, cât şi civile prevăd căi de atac. Îngrădind accesul la justiţie se încalcă flagrant un drept constituţional pe care credem că nu numai instituţia dumneavoastră nu o poate accepta, dată fiind vocaţia sa, dar nici alte instituţii. De fapt, în 22.01.2008 Instituţia Prezidenţiala la întâlnirea cu promoţia Institutului de Magistratura, preşedintele a cerut noilor magistraţi să observe că multe legi sunt neconstituţionale", arată suporterii în apelul trimis Avocatului Poporului.

from prosport.ro

No comments: