Wednesday, January 30, 2008

Clujul dă în judecată Bucureştiul pentru tezaurul Muzeului de Istorie



Directorul Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei (MNIT), Ioan Piso, a declarat pentru clujeanul.ro că, după ce instituţia pe care o conduce va obţine clădirea hotelului Melody, se va demara procesul cu Muzeul de Istorie din Bucureşti pentru recuperarea tezaurului mutat abuziv, în anii '70, în capitală.

Ioan Piso doreşte să transforme hotelul Melody într-unul dintre cele mai spectaculoase complexe expoziţionale din România. Piesa de rezistenţă a viitorului muzeu va celebrul tezaur gepid de la Apahida, care a făcut furori, în 2001, în oraşele europene, în care a fost prezentat în cadrul expoziţiei "Aurul prinţilor barbari din Caucaz până în Galia". "După ce vom obţine clădirea hotelului Melody vom demara procesul pentru recuperarea celor 600 de piese care au fost luate din patrimoniul muzeului şi duse la Bucureşti. În demisolul clădirii este cel mai bun loc pentru expunerea obiectelor de tezaur", a precizat Piso.

Cum a ajuns tezaurul la Bucureşti


"La sfârşitul anilor '60 s-a hotârât înfiinţarea unui Muzeu Naţional de Istorie la Bucureşti, care să prezinte istoria naţională din cele mai vechi timpuri până azi. În condiţiile în care muzeul nu avea un patrimoniu propriu, au fost aduse aici cele mai de valoare obiecte din toate muzeele din România, Iaşi, Cluj, Constanţa, Braşov, Sibiu, Craiova", a declarat Radu Ardevan, conferenţiar la Catedra de Istorie Antică şi Arheologie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai". Întrucât Muzeul din Cluj era la acea vreme unul dintre cele mai "bogate" din ţară, de aici s-au luat cele mai multe obiecte.
"Clujul a fost un important centru cultural al Transilvaniei. Aici a existat un muzeu încă din 1859. Acesta a fost particular, apoi a fost administrat de Universitate, apoi de autorităţile locale. Întrucât în Transilvania nu existau alte muzee, cele mai importante descoperiri din Ardeal se concentrau aici. În plus, aici erau cei mai buni specialişti, atât de la muzeu, cât şi de la Catedra deIstorie şi de la Institutul de Arheologie al Academiei Române. Un rezultat direct a acestui fapt a fost bogăţia de exponate", a mai susţinut Ardevan.

Vulturii de aur, "furaţi" de la Cluj

"În 1971-72 s-au selectat obiectele pentru Muzeul Naţional de Istorie de la Bucureşti. De la Cluj s-a luat un mare şi valoros patrimoniu. Cele mai importante piese duse în capitală au fost tezaurul de la Apahia şi vasul dacic pe care scria Decebalus per Scorilo", a precizat Ardevan.

Este vorba despre al doilea mormânt princiar de la Apahida, care a fost descoperit accidental în 1968, cu ocazia plantării unui stâlp în zona postului de control rutier din localitate. "Din tot mormântul, datat în anul 450, s-a întregit o cantitate de aproximativ 50 de piese din metal preţios, în special aur - două kilograme- şi alte obiecte din fier", a declarat pentru clujeanul.ro, istoricul Coriolan Opreanu. S-au găsit, totodată, o mulţime de elemente care fac parte din costumul unui războinic de rang înalt: catarame de aur pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, o sabie, bucăţi din harnaşamentul calului. În tezaur au mai fost descoperiţi câţiva pioni de aur care erau folosiţi la un fel de joc specific în epocă.

Cele mai impresionante piese însă sunt două aplici în formă de vultur împodobite cu pietre semipreţioase. Podoabele au fost capul de afiş al expoziţiei "Aurul prinţilor barbari din Caucaz până în Galia", care a colindat în 2001 cele mai importante oraşe europene. Tehnica folosită pentru asemenea podoabe era specifică atelierelor romane care lucrau podoabe special pentru principii barbari ai vremii. Transilvania era dominată în acea perioadă de huni, însă în zonă nu s-a descoperit niciun fel de urmă hunică. Dominaţia se făcea la distanşă prin războinici germanici. Este şi cazul principelui de la Apahida care a lăsat unul dintre cele mai bogate tezaure din România.


"Decebalus per Scorilo" şi sabia lui Cloşca

O altă piesă importantă dusă la Bucureşti este vasul din ceramică găsit la Grădiştea Muncelului, care are imprimat cu o ştampilă textul "Decebalus per Scorilo". "La vremea descoperirii s-a iscat o polemică aprinsă în ceea ce priveşte limba în care era scris textul. Acum s-a stabilit că este vorba despre limba latină. Aceasta demonstrează că în Dacia preromană, limba latină era cunoscută la nivelul elitelor", a susţinut Ardevan. Istoricul a mai precizat că întrucât a fost greu să se găsească o utilitate practică a vasului, obiectul a fost considerat de cult.

Din patrimoniul MNIT aflat la Bucureşti face parte şi o diplomă militară romană care se elibera soldaţilor după satisfacerea serviciului militar. "Au mai fost duse obiecte importante din epoca bronzului, materiale din epoca de piatră, podoabe dacice de argint şi diferite piese de metal", a mai arătat Ardevan. Un alt obiect interesat din acest patrimoniu este o sabie care a fost atribuită lui Cloşca.


Un muzeu de milioane la Cluj

Directorul MNIT, Ioan Piso, a precizat pentru clujeanul.ro, amănunte despre planul de restructurare a hotelului Melody şi de transformare în centru expoziţional. "Va fi un muzeu clasic şi modern în acelaşi timp. Pe lângă vitrinele clasice, vom recrea mediul din anumite epoci istorice. Vom recrea ateliere de lucru, interioare romane, case preistorice", spus Piso.

Demisolul, care corespunde cel mai bine cerinţelor de securitate va fi rezervat pentru amenajarea sălii tezaurului. "Subsolul este bine apărat şi poate fi închis oricând", a precizat directorul. Un loc central în vor avea obiectele din aur de la Apahida. La parter va fi amenajată o sală de primire, unde vor fi amenajate efecte multimedia (monitoare) şi se vor putea cumpăra cărţi şi alte obiecte specifice. "La primul etaj vom transforma camerele în alveole, unde vor fi amenajate vitrine sau vor fi recreate anumite perioade istorice. În restaurant vom amenaja o mare sală de expoziţie, iar la etajul doi vor exista spaţii expoziţionale şi birouri", a mai arătat Piso.


La mâna lui Tăriceanu

"Sperăm că, în 2009, când muzeul sărbătoreşte 150 de ani de existenţă, să putem să ne instalăm. După ce în Parlament s-a respins proiectul nostru de alocare a 8 milioane de euro, aşteptăm ajutorul Guvernului. Suma necesară achiziţionării de către Minister a hotelului poate să fie alocată prin Hotârâre de Guvern", a declarat Piso.
from clujeanul.ro

No comments: