Monday, January 28, 2008

Reducerile au declansat nebunia la Cluj-Napoca

„La tati ni-i greu!“, vorba favorita a ardelenilor, a putut fi auzita peste tot prin Polus simbata seara. Dar si „oare ce mi-o trebuit?“, vorbe care cu siguranta se vor auzi din nou la urmatoarea „noapte a reducerilor“. Pina atunci, zeci de mii de clujeni s-au calcat in picioare iluzionati de superofertele magazinelor.

Exod spre mall


Ora 18.30. Simbata seara. Coloana de masini care se indreptau spre Floresti n-ar fi dat de banuit la o prima ocheada. In fond, e weekend, ar fi zis oricine, si deja ne-am obisnuit ca aceasta iesire din Cluj sa fie mereu aglomerata. Oamenii mai intra si mai ies din oras. Clujenii insa stiau sigur motivul incolonarii de simbata seara. Pavel Stratan si noaptea alba de shopping la reduceri.
Cu o jumatate de ora inainte de inceperea concertului, in parcarea de la Polus Center cu greu mai gaseai un loc in care sa-ti lasi masina, pentru ca peste trei sferturi dintre locurile de parcare „erau luate“. Oamenii sint calmi inca. In interiorul mall-ului forfota domina zona de „food court“, dar si in magazinele de incaltaminte si imbracaminte, intr-o incercare disperata de a pune ochii din timp pe marfa la reducere pe care o doreau. „Oare s-o iau? Ba mai bine ma intorc dupa 10, cind incep reducerile. Poate mai scad preturile“, spune clujeanca Lia Mihet. Se probeaza de zor haine, incaltaminte, chiar si lenjerie, dar nici bijuteriile sau parfumeriile nu sint ocolite de doritori. Si doritori au fost cel putin 80% din cei care au intrat in mall. Cumparatori, insa, sint inca putini.

Food-court full


Ora 19. In zona de food-court e imposibil sa te mai invirti. La fiecare masa e o coada de cel putin cinci persoane care asteapta sa te ridici pentru a-ti lua locul. Din tot restul mall-ului oamenii se aduna acum aici. Motivul e unul foarte simplu: Pavel Stratan, care este anuntat cu entuziasm in niste boxe a caror reverberatie e mult prea mare pentru a pastra calitatea vocii umane intacte. Familii cu copii mici cauta cu inversunare un loc. „Ne lasati si pe noi la masa?“, se roaga o fetita blonda nu mai mare de 10 ani. Patru persoane la o masa cu patru locuri, care mai avea libere doar doua scaune. „Lasati, ca stau doar copiii“, se scuza mama, incercind sa linisteasca un baietel agitat si flamind, care cere aproape la fiecare minut o portie de cartofi pai. „Mi-i foame, mama. Nu mai vine tata?“, se lamenteaza baiatul. De vreo 30 de minute tatal sta la coada sa cumpere mincare si inca mai are de asteptat, spre disperarea mamei.
Ora 21. „Sari si ia masa!“, si trei tineri-emo se reped asupra unei masute cu doua locuri, inca neeliberata de ocupantii ei. Acestia din urma se retrag in graba, deranjati de asaltul tinerilor satui de asteptare. Stau in picioare asteptind un loc la o masa de mai bine de 45 de minute. Cu frizuri inegale, indreptate cu placa, plini de piercing-uri si machiati ciudat, cei trei baieti nu par sa bage in seama privirile celor din jur. Se distreaza copios, comentind ultimele stiri publicate intr-o revista dedicata lor. In spate, alte trei grupuri vegheaza atent cantitatea de mincare din farfuriile adolescentilor. Locurile lor sint „valuta“ pretioasa intr-o seara ca aceasta. In food-court, pe culoare, pe bancile de pe culoare, pina si in librarie, un loc e deja o mina de aur, hainele groase, „la purtator“, sint o povara enervanta in aglomeratie, iar cosurile de cumparaturi de la Carrefour sint garderobe ambulante care fac traficul pe culoare si mai dificil de suportat. In librarie reducerea e de numai 5%, dar cumparatorii asteapta rabdatori inca ora 22, ocupind pina si locurile de joaca destinate copiilor in magazin.

Care reduceri?

Click pentru imagine marita

Ora 23, spre miezul noptii – sau „marea navala“. Unele magazine au preferat sa deschida usile pentru reduceri mai tirziu. In fata lor, tineri si batrini rontaind hamburgeri isi spun glume sau se enerveaza pentru ca sufera de cald si nu au unde sa-si lase hainele. Usile mall-ului sint luate cu asalt, inca, de oameni care intra. Ar fi fost greu sa iesi si greu sa intri. In Carrefour lumea sta „ciopor“ pe containerele de haine, pe europaletii cu imprimante mai ieftine sau cu vesela la reduceri. „Ce reducere? Preturile sint ca alea de le-am vazut ieri. N-am vazut reduceri mai mari“, se lamenteaza un tatic clujean, incercind sa tina sub control un prichindel de aproximativ un an care da sa salte in cosul unui vecin de cumparaturi, in joaca. Ceva mai incolo, alti doi copii de pina la 5 ani pling, frecindu-si ochii incarcati de somn. Inghesuiala e greu de suportat chiar si pentru adulti. Cosurile devin vehicule care le dau batai de cap posesorilor. La raionul de legume si fructe, cei care nu mai au rabdare sa stea la coada pentru a cintari marfa sau pentru a se bate pentru o punga si accesul la raion se servesc nonsalanti cu mere si banane ale caror reziduuri neplatite le arunca cu dezinvoltura pe unde apuca.
O noapte la mall se poate rezuma si la cuvintele: „Oare ce mi-o trebuit?“, vorbe nascute din nervozitatea stirnita de o inghesuiala infernala, de cozile imposibile din food-court, de nebunia generata in parcare, pe pasarela sau la casele de marcat. Si totusi, la o noua noapte de shopping clujenii vor navali din nou in mall, sperind sa faca afacerea vietii lor, evident, la reduceri.

„Ne-am mutat in Polus“


„A innebunit lumea. E exact ca in noaptea de cumparaturi de sarbatori. Si atunci s-au calcat in picioare. Acum sint tot atitia oameni, dar la cumparaturi mi se par de doua ori mai subtiri plasele decit atunci. Eram de serviciu si in seara aia“, spune vinzatoarea de la standuri cu parfumuri din fata magazinului Carrefour. Dupa estimarile retailerilor din Polus Center, cel putin 75.000 de vizitatori au luat cu asalt mall-ul intre orele 21 si 24, iar reducerile au dublat vinzarile magazinelor care au oferit vestimentatie tinerilor de pina la 25 de ani. Preturile au variat intre 40 si 125 de lei, iar la incaltaminte, cizmele si pantofii puteau fi cumparati si cu 40-50 de lei.
La ora 24 pasarela era blocata. Linga sensul giratoriu, in parcare, avusese loc un accident suficient de grav cit sa fie nevoie de blocarea circulatiei. Coloana de masini s-a intins pina la podul Manastur, dincolo de Billa, iar in parcare nu mai exista nici un loc, dupa cum nu existau nici taxiuri, ramase undeva in coloana de masini, iar autobuzul care asigura transportul gratuit, ajuns aproape de miezul noptii, a fost luat cu asalt de peste 100 de clujeni care asteptau infrigurati.

from monitorul de cluj

No comments: