Tuesday, December 11, 2007

LEGEA COMBATERII VIOLENTEI PE STADIOANE, ADOPTATA DE PARLAMENT


Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu majoritate de voturi, proiectul de lege iniţiat de deputatul PRM Mitică Dragomir, care deţine funcţia de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, privind prevenirea şi combaterea violenţei pe stadioane.

Actul normativ, adoptat cu 198 de voturi pentru, patru voturi împotrivă şi 11 abţineri, a fost votat de majoritatea deputaţilor PSD, PNL, PD, PC, PRM şi de şase deputaţi UDMR. Împotriva legii au votat liderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad, deputaţii UDMR Seres Denes şi Tamas Sandor, şi secretarul Camerei Ioan Munteanu (PSD).

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PRM Dumitru Dragomir, a spus că a iniţiat actul normativ privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive împreună cu Jandarmeria, cu Poliţia Română, cu Justiţia, cu Agenţia pentru Sport, cu Liga Profesionistă de Fotbal şi cu ligile profesioniste din Europa.

"Am făcut o lege modernă, aşa cum cere Europa şi aşa cum au Anglia, Spania şi Italia. Am făcut acest proiect pentru că fenomenul o luase razna. Era şi este o nebunie în fotbalul mondial, nu numai în România. Am făcut o lege modernă, care cred că ani de zile de acum înainte va da posibilitatea celor mulţi să vină cu copii, cu neveste, cu fete, fără frică de a nu se mai întoarce de la stadioane".

"Este o lege ultramodernă şi este imperios necesară momentului actual", a conchis Dragomir.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru învăţământ şi sport, deputatul PRM Olguţa Vasilescu, a declarat că obiectul de reglementare al legii constă în îmbunătăţirea sistemului de asigurarea a ordinii publice la competiţiile şi jocurile sportive, adaptarea unor prevederi specifice la standardele europene, încadrarea penală şi contravenţională a unor fapte ce pot fi săvârşite înainte, în timpul sau după terminarea activităţilor sportive, instituirea sub sancţiune a unor obligaţii pentru instituţiile implicate, precum şi structurarea mai clară a atribuţiilor acestora. Ea a informat că Senatul a aprobat acest proiect de lege.

Şi reprezentantul Guvernului s-a declarat pentru adoptarea legii, pe motiv că toate propunerile şi observaţiile formulate de MIRA au fost incluse în proiectul de lege iniţiat de Mitică Dragomir.

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a anunţat de la tribuna Camerei Deputaţilor că grupul parlamentar al liberalilor susţine acest proiect de lege pentru că 'în ultima vreme, manifestările de susţinere a echipelor sportive au devenit endemice', exemplificând prin cazul suporterilor români, care s-au bătut între ei în Ungaria, pentru că nu au avut cu cine să se bată.

'Există deja o categorie de suporteri care nu mai urmăresc manifestarea sportivă, ci se duc la stadioane sau în sălile de sport numai pentru a se bate. Aş vrea să-i recomand domnului Mitică Dragomir, că pe lângă instituţiile statului, o mare atribuţie trebuie să revină şi Ligii, şi Federaţiei. O parte dintre nucleele dure ale echipelor provin din încurajările pe care patronii cluburilor de fotbal le-au făcut nucleelor dure ale galeriilor. I-au plătit şi au încurajat asemenea manifestări şi cred că dumneavostră trebuie să luaţi măsuri, prin Ligă şi prin Federaţie, şi împotriva proprietarilor de cluburi şi a conducerilor cluburilor care vor continua aceste proceduri', a susţinut Calimente.

Social-democratul Petru Andea a susţinut că despre necesitatea acestei legi vorbesc imaginile recepţionate săptămânal de la meciurile de fotbal, în principal, adăugând că 'forma iniţială a legii a fost un pic cam cazonă'.

El a informat că duritatea legii este medie faţă de legislaţia europeană, menţionând că nu este la fel de dură ca cea din Marea Britanie, dar precizând că sancţiunile cele mai dure vor fi aplicate organizatorilor.

Deputatul PD Valeriu Tabără a spus că legea lui Dragomir este de mare importanţă, iar crearea unui cadru legal pentru acţiunile sportive era necesar.

El a subliniat, însă, că proiectul nu a rezolvat problema referitoare la 'meritul' mass-media de a promova aceste manifestări, prin modalitatea de transmitere a acestor imagini către telespectatori, nici problema reglementării relaţiilor dintre cuburi şi forţele de ordine.

'În această lege, nu este rezolvată problema în ceea ce priveşte meritul unei părţi din mass-media în promovarea unor astfel de manifestări pe stadioane. Mă uitam zilele trecute, după ce echipa naţională de handbal pierduse meciul cu Ungaria, când începuseră nişte declaraţii beligerante, care se interpretează şi se transmit într-un anumit mod către telespectator şi care transferă şi un anumit mod de manifestare. Acest lucru mi se pare cel mai grav pentru societatea românească. Eu nu aş spune că vina o poartă doar anumiţi conducători de cluburi', a susţinut Tabără.

Deputatul UDMR Marton Arpad a menţionat că legea este binevenită, dar a declarat că are şi câteva rezerve privind unele prevederi care, în opinia sa, sunt inoportune, menţionând că juriştii ar fi trebuit să lectureze mai atenţi înainte de a aviza favorabil legea.

Arpad a spus că uciderea unei persoane în arena sportivă de către un alt spectator constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului Penal. Nu aveam nevoie de acest enunţ. Mai există câteva prevederi, nu mor eu de grija acestor huligani, şi e bine să li se interzică accesul la manifestări sportive, dar oare nu va fi un precedent periculos ca interzicerea unor drepturi ca măsuri suplimentare să se ia de procurori şi nu de instanţă? Vom vota acest proiect, dar poate va trebui să chibzuim mai atent când luăm astfel de decizii. Mă tem să nu apară iarăşi un ministru care să aibă apetit să facă justiţie cu procurori', a afirmat liderul deputaţilor UDMR.

Potrivit legii adoptate marţi, 'în cazul în care procurorul, după începerea urmăririi penale, consideră că este neceasră aplicarea măsurii de siguranţă a interzicerii accesului la competiţii sportive, va lua această măsură provizoriu, prin ordonanţă'.

În replică, preşedintele Comisiei juridice, deputatul PC Sergiu Andon, a declarat că şi el se află în dilema lui Arpad, în sensul că, pe de-o parte e foarte convins de utilitatea legii, dar pe de altă parte, Comisia juridică a greşit pentru că nu a cerut în mod expres ca legea să treacă şi pe la membrii săi, pentru că s-au remarcat lucruri perfectibile.

În plus, deputatul Dragoş Dumitriu a susţinut că acest act normativ a intervenit deoarece în prezent 's-a trecut dincolo de limitele siguranţei cetăţeanului'.

"In trecut s-a dat libertate unor organizaţii să reglementeze aceste întreceri sportive şi ele s-au dovedit în parte incapabile să realizeze acest lucru, având de partea lor legea. Îmi aduc aminte că preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a refuzat să se supună unui control fiscal, motivând că este un fel de stat în stat. La fel am putea să-i spunem şi noi acum, eşti stat în stat, descurcă-te mai departe cu suporterii tăi", a conchis Dumitriu.

Potrivit legii adoptate de Parlament, cea mai mare amendă, cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei sau prestarea a 150 - 300 de ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi interzicerea accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care s-a săvârşit fapta se aplică spectatorilor care pătrund pe suprafaţa terenului de joc.

Speculanţii vor fi şi ei amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei, iar biletele găsite asupra lor vor fi confiscate.

Organizatori de evenimente sportive pot fi sancţionaţi cu amenzi care pot ajunge până la 50.000 lei, dar pot fi suspendaţi pentru o perioadă de 6 luni, pentru nerespectarea unor obligaţii cum ar fi interzicerea vânzării, distribuirii sau consumului de băuturi alcoolice în arenele sportive, interzicerea afişării în arena sportivă a simbolurilor, sloganelor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionate. Organizatorii pot fi sancţionaţi şi dacă permit accesul în stadion al persoanelor aflate în vădita stare de ebrietate, care au asupra lor băuturi alcoolice, arme sau muniţii de orice fel, ori făclii, torţe sau petarde.

În plus, legea prevede că, în cazul desfăşurării unor jocuri sportive cu grad ridicat de risc, legea impune prezenţa pe stadion a prefectului ori a unui reprezentant al acestuia, precum şi a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria în a cărei circumscripţie se află arena sportivă.
from prosport

No comments: